Tujina

'Brazilski Trump' slavil v prvem krogu volitev

Brasillia, 08. 10. 2018 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
2

V prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev v Braziliji je po skoraj vseh preštetih glasovnicah zmagal skrajno desni kandidat Jair Bolsonaro, ki je dobil dobrih 46 odstotkov glasov. V drugem krogu se bo pomeril s kandidatom levice Fernandom Haddadom, ki ga je podprlo 29 odstotkov volivcev.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji je v prvem krogu zmagal skrajno desni kandidat Jair Bolsonaro, ki je dobil dobrih 46 odstotkov glasov. V drugem krogu se bo pomeril s kandidatom levice Fernandom Haddadom, ki ga je podprlo 29 odstotkov volivcev. Za zmago v prvem krogu je bilo treba zbrati 50 odstotkov glasov, Bolsonaro pa trdi, da je bil zaradi težav na voliščih oropan za številne glasove, kar mu je tudi onemogočilo zmago. Na izid volitev se sicer ni uradno pritožil, zatrdil pa je, da njegovi volivci ostajajo mobilizirani tudi za drugi krog.

Bolsonara v Braziliji številni primerjajo z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kandidatov sin Eduardo je pred dnevi tvitnil fotografijo sebe in nekdanjega svetovalca Trumpa Steva Bannona – ta naj bi Bolsonaru pomagal v boju proti "kulturnemu marksizmu".

Skrajno desni kandidat Jair Bolsonaro
Skrajno desni kandidat Jair Bolsonaro FOTO: AP

Nekdanji vojaški general ima že zastavljene načrte, če bo prevzel oblast. Brazilcem obljublja vzpostavitev reda, kar številne spominja na preteklost, ko je v državi dvajset let vladala vojaška diktatura. Bolsonara je podprla vojska in številni, ki zahtevajo večjo varnost v državi  ta se v zadnjih letih namreč spopada z visoko stopnjo kriminala. 

Skrb vzbujajo tudi njegove homofobne izjave in občasno odkrito poniževanje žensk, z vodenjem politike proti splavu pa si je pridobil podporo med evangeličani v državi.

V gospodarstvu kandidat obljublja nižje davke, privatiziranje državnih podjetij in omejitev lastništva tujcev nad naravnimi dobrinami. Bolsonaro meni, da bo prodaja podjetij pomagala v boju proti korupciji med politiki.

Številni podporniki Bolsonara so se po objavi izidov zbrali na ulicah.
Številni podporniki Bolsonara so se po objavi izidov zbrali na ulicah. FOTO: AP

Zmagovalca prvega kroga volitev so pretekli mesec med shodom zabodli, po nesrečnem dogodku pa je njegova priljubljenost le še strmo rasla.

Drugi krog volitev v Braziliji bo 28. oktobra.


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
08. 10. 2018 10.39
-3
Vse sorte neumnih vlad je požrla Brazilija v svoji zgodovini , ampak tale bo pa jagoda na tej zmešani tortici!
Cisto na hitro
08. 10. 2018 11.15
+5
Frane, če ni rudeća kapica potem je jagoda? Spohaj še enega. Sociala te ne drži.