Tujina

Britanski mediji: Mayeva bo zaprosila za enoletno podaljšanje izstopa

London / Bruselj, 19. 03. 2019 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V./L.Š./STA
Komentarji
47

Britanska premierka Theresa May si še naprej prizadeva izogniti brexitu brez dogovora. V pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku bo predstavila načrt za preložitev brexita, predvidenega za 29. marec. Po navedbah otoških medijev bo zaprosila za enoletno podaljšanje izstopa.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. FOTO: AP

Pred četrtkovim vrhom EU se britanska premierka Theresa May skuša izogniti brexitu brez dogovora. Kot je danes povedal njen tiskovni predstavnik, bo v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku predstavila načrt za preložitev brexita oz. dopolnitev 50.člena pogodbe o EU, predvidenega za 29. marec. Britanski mediji poročajo, da bo Mayeva zaprosila za enoletno podaljšanje izstopa, Tusk pa naj bi njeno pismo prejel drevi ali v sredo.

Še naprej si prizadevajo za sprejem ločitvenega sporazuma

Obenem si njena vlada še naprej prizadeva, da bi parlament v Londonu naposled sprejel ločitveni sporazum. Po poročanju tujih agencij se tako nadaljujejo pogovori, s katerimi skuša vlada prepričati poslance svoje Konservativne stranke in ulstrskih unionistov (DUP), naj vendarle podprejo sporazum. V primeru, da bi dogovor potrdili, bi britanska vlada zahtevala krajšo preložitev do 30. junija. V primeru tretje zavrnitve pa je opozorila na potrebo po precej daljši preložitvi izstopa iz povezave.

Theresa May si še naprej prizadeva preprečiti brexit brez dogovora.
Theresa May si še naprej prizadeva preprečiti brexit brez dogovora. FOTO: AP

A predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow je v ponedeljek zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o Mayinem dogovoru o brexitu, razen če ta ne bo "bistveno spremenjen". Ob tem je dejal, da lahko vlada predlaga nov predlog, a le, če ta ne bo "praktično enak" prejšnjemu. Svojo odločitev je obrazložil z dejstvom, da po pravilih parlamenta iz leta 1604 vlada ne more zahtevati, da se dvakrat glasuje o istem predlogu. "Če bo vlada predložila v glasovanje nov sporazum, ki ne bo enak ali praktično enak (kot tisti, ki je že bil zavrnjen), bo vse v redu," je poudaril Bercow.

Na Otoku tudi krožijo govorice, da tudi dogovor z EU o preložitvi brexita ne bo zadostoval, da bi Bercow odobril vnovično glasovanje o ločitvenem sporazumu prihodnji teden.

Njegovo odločitev so z zadovoljstvom pozdravili tisti poslanci, ki si prizadevajo za t. i. 'trdi brexit' in v tem vidijo možnost, da Združeno kraljestvo odide brez dogovora. T. i. 'remainers' pa v odločitvi vidijo daljšo preložitev izhoda, ki bi lahko vodila tudi v drugi referendum o brexitu. 

V nasprotnem primeru se bo parlament skliceval na pravilo, ki ga je uporabil že večkrat, po besedah Bercowa v letih 1864, 1870, 1882, 1891 in 1912: "To pravilo je nujno, če želimo zagotoviti, da je čas parlamenta uporabljen racionalno in da se njegove odločitve spoštujejo." Pri tem pa EU vztraja, da se o sporazumu, o katerem sta se strani dogovorili novembra lani, ne bo več pogajala.

Evropski voditelji London pozivajo, naj jasno pove, kaj želi, in svarijo, da obstaja tveganje, da bo Združeno Kraljestvo povezavo 29. marca po 46 letih članstva zapustilo brez dogovora.

Teden odločilnih glasovanj prinesel krajšo preložitev brexita

Britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey je deset dni pred predvidenim brexitom dejala, da britanska vlada še vedno želi urejen izstop Združenega kraljestva iz EU in si v parlamentu prizadeva pridobiti podporo za ločitveni sporazum, obenem pa se že več mesecev pripravlja tudi na možnost brexita brez dogovora. "Prizadevamo si implementirati izid referenduma leta 2016 in to je ena največjih demokratičnih nalog v naši zgodovini," je dejala veleposlanica. Živahna razprava v britanskem parlamentu je po njenem mnenju pomemben del demokratičnega procesa. "Gre za to, da najdemo najboljšo pot naprej, spoštujemo izid referenduma, obenem pa ohranimo prijateljske vezi z EU."

Ločitveni sporazum so britanski poslanci sicer z veliko večino zavrnili že dvakrat. V preteklem tednu odločilnih glasovanj so poslanci sprva zavrnili dogovor o brexitu, dan zatem še izhod brez dogovora, naslednji dan so podprli vladni predlog, ki predvideva kratkoročni odlog izhoda iz EU ter vnovično glasovanje o Mayinem dogovoru oziroma da bo premierka zaprosila Bruselj za preložitev izhoda, a zgolj do 30. junija, v primeru da bi parlament do 20. marca (torej do jutri) potrdil ločitveni sporazum.

Mayeva si je v zadnjem tednu tako mrzlično prizadevala pridobiti zadostno podporo poslancev, s katero bi dogovor končno 'spravila' čez parlament, a, kot kaže, bo morala evropske voditelje, ki se bodo 21. marca zbrali v Bruslju, zaprositi za daljšo preložitev izstopa iz Evropske unije oziroma podaljšanje 50. člena pogodbe o EU. To bi med drugim lahko pomenilo, da bo Velika Britanija morala sodelovati na prihajajočih evropskih volitvah, ki bodo potekale konec maja.

Karikature premierke Therese May, Borisa Johnsona in Michaela Gova
Karikature premierke Therese May, Borisa Johnsona in Michaela Gova FOTO: AP

V tem času bo morala, trenutno sicer močno razdeljena britanska politika, sprejeti odločitev o nadaljnjih korakih oziroma se premakniti s trenutne mrtve točke – ob tem se omenja možnost drugega referenduma o brexitu, nove volitve v Veliki Britaniji ali nov brexit dogovor. Britanski vladni viri medtem omenjajo možnost, da bi se Mayeva z Brusljem lahko dogovorila o daljši preložitvi, ki pa bi vsebovala posebno "klavzulo o izhodu", ki bi omogočila hitro prekinitev in izhod, v primeru da bi britanski parlament še pred evropskimi volitvami potrdil ločitveni sporazum.

Barnier svari pred ceno preložitve brexita

Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je danes v Bruslju posvaril pred gospodarsko in politično ceno preložitve brexita, ne glede na to, ali bo ta kratka ali dolga. Preložitev pomeni več negotovosti, ki bo imela ceno, je opozoril Barnier po koncu zasedanja ministrov EU za evropske zadeve, ki so izmenjali mnenja o trenutnem stanju glede brexita, načrtovanem za 29. marec. 

Barnier je poudaril, da mora imeti predlog britanske premierke jasno politično podporo doma. Če bo Mayeva za preložitev zaprosila pred vrhom, bodo voditelji članic unije preučili razloge in koristnost tega predloga, je pojasnil. Ob tem je glavni pogajalec EU izpostavil, da bosta ključni dve vprašanji: ali preložitev krepi možnost ratifikacije ločitvenega sporazuma in ali potrebuje britanska stran več časa za spremembo politične izjave o prihodnjih odnosih.

Barnier je znova opozoril tudi na možnost brexita brez dogovora.
Barnier je znova opozoril tudi na možnost brexita brez dogovora. FOTO: AP

Pri slednjem gre za dobro znano stališče unije, da je pripravljena ponovno preučiti svoja pogajalska izhodišča, če britanska stran bistveno spremeni svoje ključno izhodišče, da ne želi biti ne v carinski uniji ne del notranjega trga.

Na vprašanja v povezavi z navedbami, da naj bi Mayeva zaprosila za kratko in dolgo preložitev oziroma za kratko preložitev, ki jo je mogoče podaljšati, ali za dolgo preložitev, ki jo je mogoče skrajšati, je Barnier odgovoril, da je treba počakati na predlog. Ob tem je poudaril, da mora biti dolga preložitev povezana z nekim novim elementom, medtem ko naj bi bila kratka mogoča, če bi Britanci potrebovali nekaj dodatnega časa za sprejetje potrebne zakonodaje v primeru potrditve ločitvenega sporazuma.

Barnier je znova opozoril tudi na možnost brexita brez dogovora. "Glasovanje proti brexitu brez dogovora ne preprečuje, da se to zgodi," je posvaril. Brexit brez dogovora se bo 29. marca zgodil, če ne bo soglasnega dogovora o preložitvi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
21. 03. 2019 11.54
+3
Ne razumem pocetja britancev!!
Nimasmisla
20. 03. 2019 08.17
+1
upam da bo ena ali več držav v eu proti tem da anglija podaljša čas do istopa kar so si skuhali to morajo pojesti
MrKritik77 .
19. 03. 2019 22.35
+6
Čustva na stran in bodimo realistični. Nikomur od nas ne bo koristilo, če Britanci odidejo iz EU. Ja, gospodarska škoda bo za njih večja kot za preostanek EU, ampak nihče od nas ne bo profitiral. Ajde, Britanci! Priznajte si, da ste se malo šopirili in razkazovali mišice, ki jih v resnici nimate. Potem pa usmerite to odvečno energijo v nujne spremembe, ki jih EU potrebuje, kar se tiče migracij, varnostne in trgovinske politike ter soočanja s posledicami, ki nam jih neizogibno prinaša era umetne inteligence. Imamo vsi skupaj preveč resničnih problemov, zakaj bi si ustvarjali še namišljene?
spomenko vadunec
20. 03. 2019 07.30
+1
Britanija je hotela veliko vec. Problematisch je zelo kompleksen. Britanska industrija je nekonkurencna evropski. In Auto Britanci zgubljajo zelo veliko.
tedoVV2HCmedo
19. 03. 2019 21.58
+14
S tem zavlačevanjem dokazujejo, da nimajo jajc oz. jajčnikov za izhod iz EU.
jaz77
19. 03. 2019 22.31
+4
Jaz pa upam da grejo cimprej. Otok pa naj odvlecejo k ameriki.
jaz77
19. 03. 2019 22.31
+1
Jaz pa upam da grejo cimprej. Otok pa naj odvlecejo k ameriki.
marzo
19. 03. 2019 21.43
+21
Pokakali so se v hlače
mindfields
19. 03. 2019 21.40
+3
mindfields
19. 03. 2019 21.31
+1
jan.k94
19. 03. 2019 21.06
+21
Ven jih naj vržejo...
LightningBolt
19. 03. 2019 20.59
+35
Bi človek rekel, da tile Angleži pa niso glih dobr premislil o tem brexitu
Zmaga Ukrajini ..
19. 03. 2019 20.57
+13
3/4 časa se ukvarjajo samo s proceduro. Pa še EU jim bo vsaj malo pogledala skozi prste. Brexita še lep čas ne bo.
PanterTheBlack
19. 03. 2019 21.06
+18
Res je. Na tone papirjev, sestankovanje v nedogled, abnormalni stroški, zaved folk na referendumu, na koncu pa nič iz tega
jaz77
19. 03. 2019 22.35
+1
Carine ne papirji. Vsa avtomobilska industrija se ze seli. Ostalega otipljivega gospodarstva, ki ni prestavlhiv v mesecu dni pa najo. Zivijo se na zlatu ki so ga pokradli v cadu kolonik in druge svetovne vojne.
Andree
19. 03. 2019 20.44
+10
Čaj pavza majstri bodo 29.3. 2019 leteli iz EU
Hellsrael
19. 03. 2019 20.42
+24
Kaksna farsa. Zjagajte jih ze enx iz EU
Andree
19. 03. 2019 20.40
+27
Nič ne bo. Salvini je napovedal veto na podaljšanje
korintos23
19. 03. 2019 20.30
+3
Treza, si ti tudi spreobrnjena?
PanterTheBlack
19. 03. 2019 20.30
+31
Tale Mayeva je res en pajac tam. Najboljše, da še ona začne kokodakati v parlamentu v arabščini
BobbyP
19. 03. 2019 20.30
-6
Saj bo Angležem čez nekaj časa le potegnilo, da je bil Brexit najboljše, kar se jim je zgodilo v tem tisočletju. 🙄
Rotter
19. 03. 2019 20.35
+3
Maš lepo sliko, ti pristoji. Je dober pir iz tetrapaka?
BobbyP
19. 03. 2019 20.45
+2
Rotter
19. 03. 2019 20.51
+1
Manandi
19. 03. 2019 20.27
+12
To je neka zgodba kot v Sloveniji z OBČINAMI, tako dolgo posiljevanje, da se doseže zamišljeni rezultat.
korintos23
19. 03. 2019 20.30
+0
Kdo je pa v Sloveniji nove občine obljubljal?
Rotter
19. 03. 2019 20.17
+30
Pozivam gospoda Šarca, da enoletnega podaljšanja ne odobri. En sam glas proti, pa gredo ven. Ni nam treba tega. To bo samo prililo olje na ogenj populistom. Naj gredo ven s hard Brexitom in imajo svojo šolo, njihov denar ni vreden toliko težav. 2 meseca jim podaljšamo, ampak naj se poberejo ven pred volitvami.
Andree
19. 03. 2019 20.41
+19
Rotter
19. 03. 2019 20.45
+8
BenQurer24
19. 03. 2019 20.12
+22
Britanci so videli, če si roko odrežejo, še nepomeni da bodo dobili odškodnino :D
BenQurer24
19. 03. 2019 20.15
+3
Cameron je bil tako veliki pljuvač proti rusiji ki je hotela sodelovati z njim. to se mu nikoli nebi zgodilo. Spomnem se, kot bi bilo danes, ko je kameron prepričeval da referendum ne be šel skozi :D kako je kaj z njim. tale Majeva muku muči... prov jim je... kar se tiče tega manevra ga bodo morali prav speljati in vsem rečt izvini...
BenQurer24
19. 03. 2019 20.18
+4
Aijn Prenn
19. 03. 2019 20.08
+15
1 leto?? Tole je pa precej dolga odložitev...