Tujina

Merklova: Preložitev brexita do začetka leta 2020 je možna

Berlin / Pariz, 09. 04. 2019 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V. / A.K. / STA
Komentarji
37

Britanska premierka Theresa May in nemška kanclerka Angela Merkel sta se v Berlinu strinjali, da je pomembno zagotoviti urejen izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, so sporočili z Downing Streeta. Mayeva se je nato srečala še z Emmanuelom Macronom. Francija bi podprla daljšo preložitev brexita pod strogimi pogoji

Zgolj štiri dni preden naj bi Velika Britanija zapustila Evropsko unijo in le dan pred napovedanim vrhom EU, na katerem bodo evropski voditelji odločali o usodi brexita oziroma njegovi morebitni (vnovični) preložitvi, se je britanska premierka Theresa May sestala z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Mayeva je prispela v Berlin na pogovore s kanclerko Angelo Merkel.
Mayeva je prispela v Berlin na pogovore s kanclerko Angelo Merkel. FOTO: AP

Glavni namen srečanja pa naj bi bil prepričati evropska voditelja, da odobrita že drugo preložitev brexita, do 30. junija. A evropski voditelji, na čelu z Macronom, ki je pretekli teden dejal, da EU ne more biti talka politične krize v Veliki Britaniji v nedogled, so do prošnje dokaj zadržani - od uradnega Londona pričakujejo jasen načrt o nadaljnjih korakih.  

Mayeva in Merklova sta na poldrugo uro trajajočih pogovorih največ pozornosti posvetili britanski prošnji za preložitev izstopa do 30. junija. "Premierka je predstavila korake vlade, s katerimi bi uspešno zaključili proces brexita ter seznanila kanclerko s pogovori z opozicijo," so še sporočili iz kabineta Mayeve. Voditeljici sta sicer govorili tudi o razmerah v Jemnu in Libiji.

Po pogovorih je Merklova omenila možnost preložitve brexita do konca tega oziroma začetka leta 2020, poroča britanski BBC. Preložitev brexita "za nekaj mesecev do začetka leta 2020" je možna, je dejala Merklova.

Iz Berlina je britanska premierka odpotovala v Pariz na pogovore s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

"Nikoli nismo zavračali možnosti, da bi našli alternativno rešitev za izstop brez dogovora v okviru določenih pogojev in ne za vsako ceno," je dejal neimenovan pomočnik Macrona.

Kot je dodal, bi lahko za Združeno kraljestvo uvedli prehodno obdobje, v katerem bi se London držal pravil EU, ne bi pa imel pravice do soodločanja. "Obveze in tudi mehanizem za nadzorovanje bi morali biti jasni," je še povedal.

Tusk za daljšo preložitev brexita, a največ enoletno

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk predlaga v razpravo vrhu EU v sredo prožno preložitev brexita, ki bi trajala tako dolgo, kot bi bilo potrebno, a ne več kot eno leto, saj je treba po tem roku soglasno odločiti o nekaterih ključnih evropskih projektih. V tem primeru bi se bilo treba sicer dogovoriti o številnih pogojih.

Prožna preložitev pomeni, da bi se ta samodejno končala, ko bi obe strani ratificirali ločitveni sporazum. Združeno kraljestvo bi izstopilo, ko bi bilo na to pripravljeno.
Prožna preložitev pomeni, da bi se ta samodejno končala, ko bi obe strani ratificirali ločitveni sporazum. Združeno kraljestvo bi izstopilo, ko bi bilo na to pripravljeno. FOTO: Shutterstock

Prožna preložitev pomeni, da bi se ta samodejno končala, ko bi obe strani ratificirali ločitveni sporazum. Združeno kraljestvo bi izstopilo, ko bi bilo na to pripravljeno. V primeru zastoja bi imelo čas tudi premisliti o strategiji glede brexita. Sedemindvajseterica pa bi se izognila ponavljanju vrhov o brexitu, pojasnjuje Tusk.

Zaradi skrbi glede tveganj, ki jih prinaša nadaljnja navzočnost odhajajoče Britanije v uniji za delovanje unije v času ključnih odločitev o njeni prihodnosti, se je treba po Tuskovih besedah dogovoriti o številnih pogojih: ločitvenega sporazuma se ne bo odpiralo, pogajanja o prihodnjih odnosih se ne bodo začela, mogoče pa so spremembe politične izjave o prihodnjih odnosih.

Poleg tega bi moralo Združeno kraljestvo zagotoviti lojalno sodelovanje tudi v tem ključnem obdobju, in to na način, ki izraža položaj odhajajoče članice. A Britanija bo v tem primeru ostala članica z vsemi pravicami in dolžnostmi, je izpostavil Tusk. Ob tem je spomnil tudi na možnost preklica sprožitve 50. člena pogodbe EU, ki opredeljuje izstop članice iz unije.

"Glede brexita ni lahkih rešitev. Vse omenjene možnosti imajo svoje prednosti in slabosti," je opozoril Tusk, posvaril pred negativnimi čustvi ter pozval k odprti, ustvarjalni in konstruktivni razpravi ter k spoštovanju Britanije, s katero se bo v vsakem primeru treba dogovoriti še o prihodnjih odnosih. "Nobena stran se ne sme čutiti ponižano na nobeni točki v tem težkem procesu," je še poudaril.

Tuji mediji: EU za preložitev brexita do konca tega leta

The Guardian je sicer poročal, da naj bi EU ponudila preložitev brexita do konca leta, torej do 31. decembra. Več držav članic, med njimi Francija, Slovenija, Grčija, Avstrija in Španija pa ostajajo skeptične do daljše preložitve. Francoski predsednik Macron naj bi bil trdno prepričan, da preložitev brexita ne sme trajati dlje od decembra 2019. 

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier naj bi sicer pozival evropske ministre, ki se srečujejo v Luksemburgu, naj odobrijo podaljšanje 50. člena zgolj do 30. junija, s tem pa naj bi pritisnili na britanske poslance, naj podprejo ločitveni sporazum. 

A namesto tega, naj bi več podpore imela ideja o daljši preložitvi izhoda Združenega kraljestva iz EU, še piše The Guardian, ki se zanaša na diplomatsko noto, ki naj bi jo pridobili njihovi novinarji. 

Velika Britanija je medtem določila datum za izvedbo evropskih volitev - te bodo na Otoku potekale 23. maja. A britanski voditelji še vedno zatrjujejo, da bo do brexita prišlo pred tem.

Več držav članic naj bi bilo namreč verjelo, da pogovori konzervativcev in laburistov ne bodo pripeljali nikamor. 

Že pred tem je Barnier na novinarski konferenci dejal, da bo dolžina preložitve odvisna od načrta, ki ga bo predstavila Mayeva, ter predvsem od utemeljitve, ki jo bo predstavila: "Dolžina preložitve - mora biti v skladu z namenom takšnega podaljšanja," kar pa je potrditev ločitvenega sporazuma, je še dejal Barnier. 

V ponedeljek zvečer je v telefonskem pogovoru z Mayevo nizozemski premier Mark Rutte dejal, da je ključnega pomena, da evropski voditelji vedo "kdaj in pod kakšnimi pogoji" bo Velika Britanija ratificirala ločitveni sporazum. Poleg tega naj bi bila Mayeva primorala obljubiti, da bo Velika Britanija upoštevala evropska pravila, vse do izstopa – tudi izvedba evropskih volitev pa se iz dneva v dan zdi vse verjetnejša. 

Pozno v ponedeljek zvečer je sicer britanski parlament potrdil zakon poslanke Yvette Cooper, katerega namen je preprečiti izhod brez dogovora, s tem pa sili premierko v preložitev brexita. Danes pa se nadaljujejo tudi pogovori med Mayevo in laburisti, ki so se začeli pretekli teden, a za zdaj medstrankarske rešitve za politično krizo na Otoku, niso dosegli. Premierka naj bi po poročanju britanskih medijev zavrnila zahtevo laburistov o carinski uniji: "Vlada se očitno ne bo premaknila s svojih rdečih linij," je dejal vodja laburistov Jeremy Corbyn

Mayeva se bo sestala v Berlinu z Merklovo, nato pa še v Parizu z Macronom.
Mayeva se bo sestala v Berlinu z Merklovo, nato pa še v Parizu z Macronom. FOTO: AP

Kaj bo brexit pomenil za Slovence? 

Kljub vsem pogovorom, srečanjem in pogajanjem, izhod brez dogovora ostaja ena izmed verjetnejših možnosti. A kaj bi ta prinesel za Slovenijo? 

"Lahko zagotovim, da tudi v primeru trdega izstopa, komunikacija med Veliko Britanijo in evropsko celino ne bo prekinjena takoj. Imamo posebne dogovore, ki so jih potrdili tudi v Združenem kraljestvu, vendar z omejenim časovnim rokom in tudi z omejeno funkcionalnostjo," je v oddaji 24UR ZVEČER povedala Violeta Bulc, evropska komisarka za promet. 

"Letalske družbe bodo še vedno lahko letele med Evropo in Veliko Britanijo, vendar bo veljal samo princip točkovnega odnosa, torej iz evropskega v britansko letališče in obratno, ne bodo pa mogli pobirati potnikov za nadaljnjo potovanje." 

Enako naj bi veljalo za cestni promet, ki naj bi nekaj mesecev potekal brez prekinitev, "potem pa bo seveda potreben dogovor", še dodaja Bulčeva: "Zato smo sprejeli različne ukrepe za 9 do 12 mesecev tranzicijskega obdobja, v katerem pa bomo morali najti rešitve in dogovore, sicer bo sledila popolna prekinitev." 

Bulčeva pravi, da obstaja bojazen, da bi do črnega scenarija prišlo ponesreči.
Bulčeva pravi, da obstaja bojazen, da bi do črnega scenarija prišlo ponesreči. FOTO: POP TV

Na Otok pa bomo še vedno lahko potovali s potnim listom ali osebno izkaznico, v tem prehodnem obdobju. 

Kaj pa bi črni scenarij pomenil za naše avtoprevoznike, ki vozijo v Veliko Britanijo? Bulčeva pravi, da v prehodnem obdobju, še posebej v prvih petih mesecih sprememb ne bo oziroma "se bo postopno zmanjševalo število operacij, ki jih bodo avtoprevozniki lahko opravili".

"Vsekakor si vsi želijo, da do trdega izhoda ne pride, obstaja pa bojazen, da se bo zgodil ponesreči," pa pravi Bulčeva in dodaja, da bo ključnega pomena srečanje predsednikov držav članic v tem tednu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevid
10. 04. 2019 11.05
TA Merklca je že enkrat močno zajebala EU . Sedaj pa ima še slabše namene !!! Pa kaj res nihče v tej skupnosti nima jajc , da bi li povedal naj že neha delat OSLARIJE !!!
Melaj
10. 04. 2019 07.28
+2
Tale brexit je pa lepa vaba za ljudi. Le kje tiči zajec?
bojer
09. 04. 2019 20.41
+4
Eno je gotovo, razprave pred referendumom so bile zgolj v smeri "gremo iz EU". Sedaj imajo zmešnjavo in ni nobene potrebe, da jim to preostala evropa tolerira.
Al83
09. 04. 2019 20.40
+1
Merklova hoče, da Britanija ostane znotraj enotnega trga, da bo lahko tja izvažala svojo robo. Če bodo Britanci mogli ostat v EU še dokler Mayeva ne zrihta sporazuma, to pomeni samo še več EUskeptikov in nacijonalistov v EU parlamentu, kar je čiso v redu z mano.
Novi uporabnik
09. 04. 2019 20.33
-1
Pustite reveže ven joj
paxvobiscum
09. 04. 2019 20.12
-1
Tale drekzit mi vedno bolj smrdi na preusmerjanje pozornosti. Vprašanje je, kaj bi nwo pstuhi radi prikrili. Bolje, da si zamašimo usta in riti.
sodelujem
09. 04. 2019 20.05
-1
Sedaj morajo obvodne firme ustanovit,da kšefti ne bodo propadli,uvoz izvoz-prelaganje papirjev je dober posel.
Ciymbalta
09. 04. 2019 19.18
+0
DVE KRAVI SKUPAJ
siFBI
09. 04. 2019 19.36
ne rabimo predsednika
09. 04. 2019 17.01
+4
po moje je v Londonu ogromno denarja-kapitala, zato se vsi v EU bojijo Brexita
puspan
09. 04. 2019 14.38
+2
Kadar je v igri pomembna zadeva, ki je v nacionalnem interesu države, opozicija in koalicija stopita skupaj in uredita problem v najboljši možni meri. To pa ne velja za Slovenijo, kjer se posebno opozicija deluje v interesu države, s katero smo v konfliktu, to je v tem primeru hrvaška.
Razumnež
09. 04. 2019 14.38
+8
Škoda, ker nima Slovenija pravice in moči o tem karkoli odločati, oz. da ni v EU-parlamentu nikogar, ki bi imel toliko poguma.
TargetHacker
09. 04. 2019 12.13
+14
Kaj je Bulc naredila za Slovenijo, da se toliko obremenjuje z brexitom?
sodelujem
09. 04. 2019 20.03
-1
mallonge
09. 04. 2019 11.53
-1
Nesreča je edino Violeta Bulc. To je kardinalna nesreča Slovenije.
Uporabnik113189
09. 04. 2019 11.12
+16
Nič ne bo po nesreči, to delajo namerno le da s svojo politiko to prikrivajo. EU bi morala delati po svojem scenariju in iti svojo pot, tudi v primeri izstopa brez dogovora. Če pa se nekoč premislijo in se odločijo za nov referendum, so dobrodošli, čakajo pa jih ponovna pogajanja..
User1538643
09. 04. 2019 11.02
+12
Preveč mencajo...
nadali
09. 04. 2019 11.00
+24
Uboga EU....vse kar Britanci hočejo se jim odobri...to početje je že res bizarno z obeh strani... EU ima dovolj problemov že tako ali tako...ukvarjajo naj se kako bo z Evropo ne pa z britanci, ki silijo ven... bi pa bili še vedno blizu..na koncu bodo pa prišli spet nazaj...
Nimasmisla
09. 04. 2019 10.36
+21
ma nej grejo tako ali tako samo da bo konec tega sranja bomo že preživeli tudi brez njih
Equilibre
09. 04. 2019 09.53
+28
v tem kaosu je EU pokazala kako nima nobene besede. Sramota, da pustijo da se lahko VB tako igra z unijo ??
PanterTheBlack
09. 04. 2019 09.50
+33
Kakor da sta samo Merklova in Makaron edina voditelja tam v Bruslju. Slovenija naj stera te cincarje britanske ven, hehe
ne rabimo predsednika
09. 04. 2019 16.59
+0
dejansko so nemci in francozi ta glavni, to tudi to dokazuje
Equilibre
09. 04. 2019 09.31
+31
EU nima nobene besede v tem ... kakšna sramota da se Velika Britanija igra z celotno unijo.