Tujina

Skrajni rok za brexit postala noč čarovnic: 'Prosim, ne zapravite tega časa'

Bruselj, 11. 04. 2019 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Velika Britanija in Evropska unija sta se dogovorili o "prožni" preložitvi brexita do 31. oktobra. "Prosim, ne zapravite tega časa," pa je sporočilo, ki ga ob tem "britanskim prijateljem" pošilja predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Zaradi dneva vrha EU in novega datuma brexita pa so že zaokrožile primerjave brexita s črno luknjo in nočjo čarovnic.

Voditelji 27 članic EU in britanska premierka Theresa May so se na vrhu EU v Bruslju po osmih urah razprave dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra.

Mayeva sicer še vedno upa, da bo Velika Britanija EU zapustila v najkrajšem možnem času, za kar se bo tudi zavzemala. Ob tem poudarja, da se Britanija še vedno lahko izogne izvedbi evropskih volitev, če ločitveni sporazum ratificira pred 22. majem, in da bi v tem primeru uradno izstopila 1. junija.

V tem vmesnem času je "tok dogodkov povsem v rokah Združenega kraljestva: še vedno lahko potrdijo ločitveni sporazum, v tem primeru bo preložitev preklicana," je po poročanju BBC dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ter kot druge možnosti Britancev navedel, da lahko ti znova premislijo o strategiji za brexit, kar lahko vodi v spremembe politične izjave o prihodnjih odnosih, ne pa ločitvenega sporazuma, lahko pa tudi prekliče sprožitev 50. člena pogodbe EU, ki opredeljuje izstop članice iz EU. 

Donald Tusk je pozval Veliko Britanijo, naj ne zapravi časa, ki ga je pridobila z novo preložitvijo.
Donald Tusk je pozval Veliko Britanijo, naj ne zapravi časa, ki ga je pridobila z novo preložitvijo. FOTO: AP

Če Združeno kraljestvo ne bo izvedlo evropskih volitev, 1. junija sledi brexit brez dogovora 

Dogovorjena preložitev s ciljem ratifikacije izstopnega sporazuma bo trajala le tako dolgo, kot je potrebno, in nikakor ne dlje od 31. oktobra. Če obe strani izstopni sporazum potrdita pred tem datumom, se izstop zgodi prvi dan v mesecu, ki sledi. 

Voditelji ob tem poudarjajo, da se v tem vmesnem obdobju ne sme dopustiti spodkopavanja delovanja institucij EU. Če je Britanija od 23. do 26. maja še vedno članica Evropske unije in če ne potrdi ločitvenega sporazuma do 22. maja, mora izvesti evropske volitve. Če tega ne stori, se izstop zgodi 1. junija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg tega se v času tega drugega podaljšanja roka za brexit ne sme odpirati ločitvenega sporazuma in začeti pogajanj o prihodnjem partnerstvu. Združeno kraljestvo pa se zavezuje, da bo zagotovilo lojalno sodelovanje, na primer da se bo vzdržalo ukrepov, ki bi lahko ogrozili doseganje ciljev Unije.

Za Britanijo bodo veljale vse pravice in obveznosti, ki izhajajo iz članstva, tudi glasovalna pravica, je še izpostavil predsednik Evropskega sveta. Tako Tusk kot predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zaupata Mayevi, da bo spoštovala načelo lojalnega sodelovanja.

O glasovih z Otoka, ki govorijo o tem, da želi biti Britanija težavna partnerica, je Juncker dejal, da to ni nič novega. Pozval je k dedramatizaciji razmer in izpostavil, da lahko Unija o večini ključnih vprašanj v prihodnjih mesecih odloči s kvalificirano večino. "Možnosti za to, da Britanija blokira odločitve, so zelo zelo omejene," je poudaril.

Čeprav je odlog krajši, kot je želel Tusk, je po njegovem prepričanju tudi v tem času z dobro voljo možna dobra rešitev. "Prosim, ne zapravite tega časa," je pozval Britance. Na vprašanje, ali ni odlog premalo kratek, da bi pomenil zadosten pritisk na Britance, in premalo dolg, da bi vsaj za nekaj časa Uniji zagotovil odmor od brexita, je odgovoril, da je "vedno bolje imeti del nečesa kot vse od ničesar".

Dogovor vključuje tudi vmesni pregled v juniju. Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta poudarila, da bodo junija zgolj pregledali stanje. "Junij ni točka preloma, ni trenutek za nove odločitve. To mora biti jasno," je poudaril Tusk. "Ključen trenutek bo oktober," je dodal Juncker.

Brexit kot črna luknja, izstop iz EU na noč čarovnic ...

Potem ko so ves dan vrha krožile primerjave med brexitom in črno luknjo, ker je bil dan vrha na dan objave prvega posnetka tega vesoljskega pojava, na primer kako bolje vemo, kakšna je črna luknja, kot kakšen je brexit, je izid vrha takoj sprožil plaz prispodob v povezavi z nočjo čarovnic. Juncker pa je za nameček ponovil svojo metaforo s sfingo, ki da je odprta knjiga v primerjavi z britanskim parlamentom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največji nasprotnik daljše preložitve francoski predsednik

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se ga je v minulih tednih opisovalo kot največjega nasprotnika daljše preložitve, je dogovor pozdravil kot najboljši možni, ki je omogočil ohranitev enotnosti sedemindvajseterice. 31. oktober je po njegovih besedah ključen datum, ker se nato začne mandat novi Evropski komisiji.

Juncker je pripomnil, da mu je datum 31. oktober všeč, saj se mu mandat konča 1. novembra, tako da predvideva, da seja ne bo nočna, ker jo bo sicer moral opolnoči zapustiti.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da je bil večer zelo intenziven in dober, saj je ohranjena enotnost.

Francoski predsednik velja za največjega nasprotnika daljše preložitve.
Francoski predsednik velja za največjega nasprotnika daljše preložitve. FOTO: AP

Šarec: Najboljši možni kompromis 

"Gre za v tem trenutku najboljši možni kompromis s prožno preložitvijo datuma izhoda iz EU za pol leta z namenom, da bi v tem času v britanskem parlamentu vendarle prišlo do potrditve ločitvenega sporazuma," je po zasedanju ocenil premier Marjan Šarec, ki se je prav tako udeležil zasedanja v Bruslju. Da gre za kompromis, ki je v interesu EU, ne samo v interesu Združenega kraljestva, je še poudaril. 

Vsi se zavedamo, da so še druge teme, o katerih bi morala razpravljati EU. Ne moremo ves čas razpravljati samo o brexitu, ker to že sedaj malo hromi delovanje EU, ker ne razpravljamo o nekaterih pomembnejših zadevah, je še dejal.

Na vprašanje, ali imajo jamstva, da bo oktobra drugače, premier odgovarja, da jamstva v politiki ni nikoli. Je pa doseženi kompromis pokazal enotnost, kar je pomembno, saj dokler bo unija enotna, se lahko nadejamo pametnih odločitev, je izpostavil.

Že pred zasedanjem pa je Šarec, posebej pa v luči predlogov o enoletnem podaljšanju izstopa, opozarjal na tveganja vsakega podaljšanja brexita čez datum evropskih volitev zlasti zaradi negotovosti ali bo odhajajoča država v tem času tudi dejansko delovala kot konstruktivna država članica. Kot je pojasnil, je še bolj kot sam način in datum izstopa Združenega kraljestva pomembno to, da bo EU lahko naprej delovala normalno in v konstruktivnem in lojalnem duhu vseh držav članic. 

"Politika bi bila enostavna, če ne bi bilo treba včasih sprejemati težkih odločitev," pravi premier.
"Politika bi bila enostavna, če ne bi bilo treba včasih sprejemati težkih odločitev," pravi premier. FOTO: AP

Šestmesečni kompromis pa je po mnenju Šarca ompromis med tistimi, ki so želeli enoletno podaljšanje roka za brexit, in tistimi, ki so bili za takojšen odhod, za 30. junij.

O tem, kako pomembno vlogo je pri določitvi datuma za odlog igralo dejstvo, da se konec oktobra izteče mandat Evropski komisiji, je Šarec dejal, da se postopki za izbor nove komisije začnejo že bistveno prej in da 31. oktober tukaj ne igra tako velike vloge.

"Politika bi bila enostavna, če ne bi bilo treba včasih sprejemati težkih odločitev. Nocoj je bila taka odločitev gotovo," je še komentiral premier. Na vprašanje, kako je zadovoljen s pojasnili britanske premierke Therese May, pa je odgovoril: "Tako kot vedno. Po vsakem takem pojasnilu spet sedimo tukaj."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masni
11. 04. 2019 21.59
-1
Serpentinšek, sigurno bo cela Evropa tebe poslušala, kva boš bleknil spet tja v tri krasne..
Firedancer
11. 04. 2019 21.00
+2
Umiranje na obroke... v skoraj 3 letih UK ni bila sposobna realizirati vse potrebno za izstop. Sedaj, ko je volilce udarila kruta realnost in posledice pa se jajcajo in prestavljajo izstop. Po mojem osebnem menju je Brexit zelo slaba rešitev za kontinent... Po drugi strani pa jim s strani EU ne bi dal niti 1 dodaten dan odloga... Linčajo naj svoje politike, ki so to zmešnjavo zakuhali za lastne interese... navadni ljudje ki so na to nasedli pa naj pojejo juho, ki so si jo naivno zakuhali...
Andree
11. 04. 2019 19.57
+3
Brane K ter Sanja G so se ga sigurno včeraj od veselja napili,ker je njihovo bivanje v Čajpavzaland podaljšano,do ameriškega pusta
Al83
11. 04. 2019 19.47
-7
Zakaj ste napisali Britanski prijatelji v narekovajih. Kaj namigujete, da niso naši prijatelji. Zadnje čase ste na POPu polni sovraštva do vseh sosedov, tolčete čez Madžare in Orbana, Italjane in Salvinija, čez Austrice in Kurza, ćez Poljake, Angleže in Amerikance. Sedaj ste pa še čez Hrvate začel nabijati. Kje je ta vaša toleranca o kateri tako radi levaki nakladate. Kakor se meni vidi ne znate več napisati pozitivnega članka več o nobeni državi. Pozitivno pišete samo še o komunističnih totaleritističnih režimih Kitajske, Kim Unove S. Koreje in Manđurove Venezuele. Ste postali skrajno leva ekodvorana in ste do konca izgubili pamet.
razocarani
11. 04. 2019 20.59
+3
a so to mogoče kaksni prijatelji ,,mogoče tvoji ko takim lezeš v rit ,,ko ti nekdo očitno želi narediti ali celo dela škodo tako politično kort gospodarsko že ni prijetelj ,,ko ti pride v dom delat sranje ti tudi ni prijatelj ,,pa da tri ne naštevem vseh izpijenih rabot tvojih hrvatarjev in mađaronov ,,z takimi me šmeš biti prijetelj ,,no tvoj janzek izdajalski pač ljubi take ,,sice rpa kaj lahko pričakuješ od kosovarja ki se ima za slovenca ,,pa še zakrknjen komič je ,,
brabusednet
11. 04. 2019 15.56
+4
Bodo 31 oktobra Meyevo čarovnico skurili na grmadi,da bo potem mir.
Machetekills007
11. 04. 2019 15.07
+5
Banion
11. 04. 2019 13.44
+8
EU samo kaže svojo nesposobnost tudi čez pol leta bo vse skupaj tam kot je danes in Angelca govori o enotnosti, ta bi bila izkazana če bi angleže enostavno zabrisali ven.
?erniGad
11. 04. 2019 13.19
+9
Ma, klinc jih gleda, britance!
bodi
11. 04. 2019 13.15
+10
od teh angleških packov pride samo bolezen(nore krave......) pa kaj jih sploh se gleda evropa nagnat jih je treba
Andree
11. 04. 2019 12.42
+14
Telenovela Brexit bo dobila 5 sezono.
IS58
11. 04. 2019 11.32
+2
Kam na morje? Na naše ali tujino!!!!!!
resslovenka
11. 04. 2019 11.24
+9
Pa saj ne vedo kaj bi radi. Vprašajte ljudi. Vsega imajo dovolj do vrh "kufra" po domače. Tereza ropota in sama ne ve kaj bi sploh. Zadala si je nekaj v čemer se utaplja. Za na politično smetišče. Dobesedno. 🤗
jesenvoyo
11. 04. 2019 12.21
+7
Logično se ve, da gre za vrsto ugodnosti, ki bi jih želeli izstržiti, ve se pa tudi, da EU ne sme preveč popuščati v svojo škodo. Del taktike je tudi to, da ne povedo točno, kaj si najbolj želijo, ker bi v tem primeru prav to verjetno ne dobili. Skozi taktiziranje bodo torej poskušali v rokavicah doseči tisto, kar jih najbolj tišči, kar pa jim ne bi smeli kar tako servirati z naše strani.
Razumnež
11. 04. 2019 13.42
+1
Kdo se uči od koga... Hrvatje od Britancev, al obratno? p.s.: Kar se pa Tereze tiče, bi pa tudi ona rada končala zgodbo, čeprav je bila proti brexitu. Fora je, da so se tisti umaknili ali pa premislili. Pač evro-skeptiki, zmedeno podstrešje.
IS58
11. 04. 2019 11.23
+5
Mertseger prav imaš, pustimo sedaj Brexit in naj Eurapa prične bolj razmišljati o drugih bolj pomembnih stvareh, ki pestijo Europo. Bojim pa se , da medijske hiše ne razmišljajo tako. Do 31,oktobra me ne zanima več Brexit, takrat pa naj se objavi kaj je dogovorjeno.Mi navadni moramo sedaj razmišljati, če si bomo lahko privoščili par dni zasluženega dopusta na morju!!!
lakala28
11. 04. 2019 11.20
+5
Pa saj niso resni: Tusk njih prosi. Brez veze. Zdaj bi bil pa res skrajni čas, da nam dajo mir s tem brexitom. Itak je to neka igra, nevredna resne pozornosti javnost, čeprav ima lahko resne posledice.
za bojši jutri
11. 04. 2019 11.18
+6
Nikoli končana nadaljevanka "Brexit"
mertseger
11. 04. 2019 10.28
+18
Zdaj pa novinarji nehajte srati in posiljevati s tem Brexitom naslednjega pol leta.
Cogo
11. 04. 2019 10.05
+19
Kaj se vseskozi ukvarjamo z otočani. Naj ostanejo ali grejo, njihova stvar. Dajemo jim nele datume, ki so brezveze če jim vedno podaljšamo. Tega cincanja res ne razumem. Pa še poslance jim bomo dovolili met v parlamentu, da bodo osločali o usosi nas, ki ostajamo. Vsakomur je jasno, da bodp glasovali proti EU.
SenecaLucius
11. 04. 2019 09.43
+6
Nasprotnikom Šarca pa tisti mikrofoni na sliki niso najbolj všeč, saj stalno beremo, da ga nihče ne upošteva...
korintos23
11. 04. 2019 09.42
+7
Toto Trezo bi si moral Trump vzeti.
dr21
11. 04. 2019 09.39
+17
31. oktobra? Katerega leta?