Tujina

Britanska premierka: Ali bo obveljal moj dogovor ali pa ga ne bo

London, 17. 09. 2018 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska premierka Theresa May je dejala, da bodo britanski poslanci lahko izbirali med njenim predlogom dogovora z Evropsko unijo, ali pa med brexitom brez dogovora. Johnson je njen načrt označil za neizbežno "prometno nesrečo".

Britanska premierka Theresa May je dejala, da ima dovolj nenehnih špekulacij glede njenega obstanka na položaju predsednice vlade. Poudarila je, da je njen fokus na prihodnost države in ne njen lasten obstoj na politični funkciji. Če parlament ne bo ratificiral njenega načrta, potem je edina alternativa izstop brez kakršnega koli dogovora, je bila v intervjuju za BBC jasna britanska premierka. Mayeva je torej jasno sporočila: ali bo obveljal njen dogovor ali pa ga ne bo.

S tem je vrnila žogico svojemu trenutnemu največjemu političnemu nasprotniku – nekdanjemu zunanjemu ministru v njeni vladi Borisu Johnsonu. Ta je namreč pred časom dejal, da "sanje brexita umirajo pod njenim vodstvom"

Johnson, ki je julija zapustil njeno vlade, vodi aktivno kampanjo proti Theresi May. V kolumni za Daily Telegraph je zdaj znova odkrito napadel njeno strategijo za brexit. Njen načrt za izstop iz EU je označil za neizbežno "prometno nesrečo", premierko pa obtožil, da je državi nadela samomorilski pas. 

Zapisal je, da bi njen načrt pomenil, da prvič od leta 1066 nek britanski voditelj "namerno popušča tujim pravilom". Kritike letijo predvsem na njeno popuščanje glede Severne Irske. 

Boris Johnson je načrt premierke označil za prometno nesrečo.
Boris Johnson je načrt premierke označil za prometno nesrečo. FOTO: AP

IMF: Nenadzorovan brexit bi imel hude posledice 

Pred brexitom brez dogovora svari tudi Mednarodni denarni sklad (IMF). Opozarjajo namreč, da bi takšen izstop Velike Britanije iz EU pomenil velike hude stroške za britansko gospodarstvo, medtem ko preostale članice unije tega ne bi občutile v tolikšni meri. 

Vsi scenariji za brexit predvidevajo velike stroške za gospodarstvo Veliko Britanijo, vendar pa bi nenadzorovan izstop brez dogovora imel veliko slabše posledice, opozarja direktorica IMF Christine Lagarde. Pojasnila je, da bi to med drugim bi upočasnilo gospodarsko rast, povečalo primanjkljaj, oslabilo funt, vse skupaj pa bi privedlo do krčenja britanskega gospodarstva. 

Polovica Britancev meni, da bo imel brexit negativen vpliv

Javnomnenjska anketa, ki so jo opravili za BBC, kaže, da je polovica prebivalcev pol leta pred napovedanih izstopom Velike Britanije iz EU prepričanih, da bo imel brexit negativne posledice za državo. Le 41 odstotkov anketirancev pa meni, da bodo posledice pozitivne. 

Osem od desetih vprašanih je kritičnih do vladnih pogajanj z EU in menijo, da je vlada opravila slabo delo.

Le tretjina vprašanih pa meni, da bo Britancem zaradi brexita bolje čez pet let. 

Londonski župan: Premierka nima mandata, da brez sramu hazardira z britanskim gospodarstvom

Velika Britanija bo EU zapustila 29. marca 2019. Mayeva je šele pred dvema tednoma odločno zavrnila vedno glasnejše zahteve po drugem referendumu v Veliki Britaniji o brexitu.

Medtem ko Mayeva ne dopušča možnosti, da bi referendum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije ponovili, pa se je londonski župan Sadiq Khan pridružil tistim, ki ga zahtevajo. 

Kot je zapisal Khan v svojem prispevku za časnik The Observer, bi morali imeti ljudje priložnost, da zavrnejo dogovor o brexitu, ki bo po njegovem slab za gospodarstvo, delovna mesta in javni zdravstveni sistem. Kot je še zapisal, sta glede na tako kratek preostali čas za pogajanja možna samo dva rezultata: slab dogovor za Veliko Britanijo ali možnost, da dogovora sploh ne bo, kar bi bilo po njegovi oceni še slabše.

"Oboje prinaša neopisljivo visoko tveganje in menim, da premierka Theresa May nima mandata, da tako brez sramu hazardira z britanskim gospodarstvom in življenjskimi pogoji ljudi," je zapisal Khan. Dodal je, da ni nikoli pričakoval, da bo podpiral izvedbo drugega referenduma, a delo vlade je tako klavrno, grožnje za življenjski standard in delovna mesta pa tako velike, da ne vidi druge možnosti, kot da ljudje dobijo priložnost, da vseeno ostanejo v EU. K temu sodi javno glasovanje tako o vsakem dogovoru o brexitu, ki bi ga izpogajala vlada, kot tudi o brexitu brez dogovora in o možnosti, da Velika Britanija ostane v EU, je še zapisal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
18. 09. 2018 08.30
+3
Res mi ni jasno, kaj se hoče ta kavka pokvarjena?
resnicaosvobaja
17. 09. 2018 19.01
+4
Če ne bo prišla na plan s kakšno novo izmišljeno rusko afero, bo odletela kot po*ran golob
MojsterSplinter
17. 09. 2018 14.53
+16
Ja, nič. Vidimo se spet v pristopnih pogajanjih leta 2025, čemur bo sledila uvedba evra v VB leta 2030.
korintos23
17. 09. 2018 14.24
+8
Tota Preza me močno spominja na enega našega, ali tako, ali pa ne bo!
nightifly
17. 09. 2018 14.29
+3
Kori , ne bom ugibal kateri je to , ker se bo kosilo skisalo ,,,, straf bi bil ze sam posebi dovolj velik ,ce bi semoral zbuditi ob taki babi kot je ta . Groza .
resnicaosvobaja
17. 09. 2018 18.58
+1
Kakšno bujenje. Najdi mi junaka , ki se upa zaspati ob njej
Aijn Prenn
17. 09. 2018 12.41
+35
Tole je prvi najbolj drastičen primer kaj naredi populizem eni veliki državi, če se ga spusti iz vajeti po 2. svetovni vojni.
brabusednet
17. 09. 2018 12.25
+42
Poterat jih čim prej potem pa vize za vstop v EU.
morituri
17. 09. 2018 12.40
+34
dajno
17. 09. 2018 13.48
-12
Tudi obratno padejo, ne bit preveč pametni in vroceglavi
scipio
17. 09. 2018 12.25
+36
danes si v svetovni politiki očitno toliko večji džek kolikor tvoja frizura spominja na koruzno ličkanje. Koliko je sivega v teh glavah kakšen centimeter pod tem rumenim pokrovom, to številni spoznavamo. Vsaj v tem, da je daleč od dobrega za svet.
Castrum
17. 09. 2018 12.13
+29
Če bodo Britanci ponovili referendum, bo rezultat 80 proti 20 za obstanek v EU !
nightifly
17. 09. 2018 14.40
+11
Tako velik odstotek ne bi bil , vsaj po anketah ne . Zna biti , da bi se vec kot pol ljudi -zaradi strahu - odlocila za clanstvo v UE . Zakaj ? Zato ,ker so sele par let po referendumu videli ,oz .spremljajo odhod financnih institucij iz GB , nacrtovan je upad izvoza , velik padec zaposlovanja in podobno . In ostanejo jim jasnovsi arabci in ljudje bivsih kolonij , par milionov prijateljskih Poljakov ,ki obvisijo na socialni blagajni in v arestih .... ter ostali playboyi in majstri vseh mogocih ´´poklicev ´´. Kakorkoli , ze samo dejstvo ,da je Veliki Imperij (nekdaj) odvisen od Evrope in balkancev , slovanov , talijanov in ibercev ,pove ze veliko . Kaj pa ponos , snobizem in vse ostalo ..... ? Pravzaprav ,kaj pa jim je se ostalo ? Ce bi ,recimo ,Jugoslavija kot je bila vcasih , ropala in osvajala po svetu tako kot so nekatere evropske drzave ,bi imel vsak kmet po 5 RRollsov in kupljeno vso azurno obalo pa se kaj .
sandi101
17. 09. 2018 12.10
+0
Evropa poka po šivih... Vsaka stvar na koncu razpade, propade, tudi Evropa bo kmalu z svojimi mejami nazaj kot nekoč bilo... Zgodovina se ponavlja, to je dejstvo.
TOX6
17. 09. 2018 12.18
+25
očitno si mentalno še v Yugoslaviji. kdor zna osnovnošolsko matematiko lahko hitro izračuna da ga ni junaka ki da bi se mu to izplačalo???? celo angleži so se všteli prvič po letu 1066!!!
razocarani
17. 09. 2018 12.07
+39
torej je tale johan priznal da ze 1000 let ta arogantna naduta nacija ropa cel svet ,,tem izprijencem morilcem ,roparjem pa se evropa se vedno rine v rit ,,pa kaj ste res takoooo bogi ,,le kaksna bedo od politike ste ,,,ce gredo naj gredo cim prej in nobenega popuscanja vec ,,dovolj je bilo njihovega bogatega zivljenja na racun evrope in celega sveta ,,,
Mich Diam
17. 09. 2018 11.57
+22
Mayeva se je izgubila! ne ve, kja dela, ne ve!