Tujina

Se v Veliki Britaniji obetajo predčasne volitve?

London, 23. 09. 2018 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska premierka Theresa May naj bi se po poročanju britanskih medijev pripravljala na nove predčasne volitve v novembru. Te podpirajo tudi laburisti, medtem ko se v Veliki Britaniji krepijo pozivi za izvedbo novega referenduma o brexitu.

Se bodo Britanci novembra po dobrem letu dni znova odpravili na predčasne volitve? Britanska premierka Theresa May naj se po poročanju Reutersa že pripravljana na volitve, s katerimi si želi rešiti dogovor o brexitu, po tem ko je t.i. dogovor iz Chequersa naletel na neodobravanje med evropskimi voditelji, pogajanja z Brusljem pa so po Mayevih besedah zašla v slepo ulico. 

Mayeva je priznala, da so pogajanja zašla v slepo ulico.
Mayeva je priznala, da so pogajanja zašla v slepo ulico. FOTO: AP

Za predčasne volitve se zavzemajo tudi britanski laburisti v primeru, da premierka v parlamentu ne pridobi zadostne podpore za dogovor o brexitu.

"Naše stališče je, da želimo splošne volitve, če Theresa May za dogovor ne bo imela niti podpore lastne stranke," je dejala tiskovna predstavnica laburistov Rebecca Long-Bailey in dodala, da vodstvo laburistov po drugi strani ne podpira drugega referenduma o brexitu, a bo spoštovalo voljo svojih članov, če se bodo na kongresu tako odločili.

Vprašanje brexita bo v ospredju štiridnevnega kongresa laburistov v Liverpoolu, vodja laburistov Jeremy Corbyn se je tej temi sicer doslej izogibal, a pol leta pred napovedanim izstopom Velike Britanije iz EU marca prihodnje leto so se na Otoku okrepili pozivi k referendumu, na katerem bi ljudje odločali o dogovoru o brexitu.

Demonstracije ob robu kongresa.
Demonstracije ob robu kongresa. FOTO: AP

Ob robu kongresa v Liverpoolu so potekali protesti nasprotnikov brexita. Več tisoč udeležencev demonstracij je nosilo zastave EU in se zavzemalo za drugi referendum o članstvu Velike Britanije v EU.

Pozivi za novi referendum o brexitu se krepijo

Namigovanja o morebitnem drugem referendumu se v javnosti pojavljajo že dlje časa, a do sedaj so praktično vse politične stranke to možnost zavračale. A več kot sto lokalnih podružnic laburistov je sedaj pozvalo, da bi se za novi referendum o brexitu izrekli tudi na letnem kongresu. Nedavna raziskava med laburisti je pokazala, da bi nov referendum o brexitu podprlo 86 odstotkov članov stranke. Nedavno se je za novi referendum izrekel tudi londonski župan Sadiq Khan, ki meni, da bi morali imeti Britanci možnost, da se izrečejo proti dogovoru o brexitu, ki je po njegovem slab za gospodarstvo, delovna mesta in javni zdravstveni sistem.

Brez dogovora o brexitu?

A sodeč po dogajanju na nedavnem neformalnem vrhu voditeljev Evropske unije v Salzburgu in ostrih besedah s strani več vodilnih evropskih politikov, ki so Mayevi združeno sporočili, da njen predlog za brexit ni sprejemljiv, se zdi, da je vse bolj verjeten brexit brez dogovora. 

Glavno odprto vprašanje ostaja meja na irskem otoku, odprto ostaja tudi vprašanje prihodnjih odnosov Velike Britanije z EU, zlasti glede prihodnjega sodelovanja v enotnem trgu, pri čemer Velika Britanija pričakuje nekakšen poseben odnos, zlasti v smislu prostega pretoka blaga in storitev, ne pa tudi prostega pretoka ljudi. A v EU opozarjajo, da London ne more pobrati zgolj nekaterih stvari iz enotnega trga, drugih pa ne.

Macron je voditelje kampanje za brexit označil za lažnivce.
Macron je voditelje kampanje za brexit označil za lažnivce. FOTO: AP

Ostre besede je imel za Mayevo in njen predlog dogovora Donald Tusk, ki pravi, da bi načrti britanske premierke oziroma t.i. dogovor iz Chequersa spodkopali pravila enotnega trga EU. Ob tem je dejal, da bo do načrtovanega novembrskega vrha o brexitu prišlo zgolj v primeru, da bo do naslednjega rednega vrha EU v oktobru na tem področju narejenega dovolj napredka.

Še dlje je šel francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je voditelje kampanje za izstop Velike Britanije iz EU označil za lažnivce, oziroma, da so tisti, ki pravijo, da "lahko zlahka preživimo brez Evrope, da bo vse dobro, da bo prineslo več denarja v domovino, lažnivci".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
23. 09. 2018 19.23
+8
Breg xsit ,velika zmota napuha ,kratkovidnih,,težko bodo se sedaj še pogajali in to je prav ,,
puspan
23. 09. 2018 18.50
+25
To se zgodi samo državi, ki je imela in še vedno ima vkoreninjen občutek, da okupirane kolonije delajo na pol zastonj in vse v korist krone.
Melaj
23. 09. 2018 18.26
+37
Edina prava pot Evropa in Britanskega otoka je združeno življenje. Evropa lahko uspe in preživi vse krize samo združena. Spoštujmo se, delajmo drug za drugega, izmenjujmo si znanje, sodelujmo na področju varnosti, gospodarstva, razvoja. Edina prava pot je združena Evropa in prav nič drugega. Če kdo prejme vabilo po sodelovanju iz soseščine, ga prejema samo zato, da bi nekdo destabiliziral našo regijo. Če združimo gospodarstva, smo prvi v svetu. ZDA že dolgo vlaga samo v vojsko. Veliko manj v razvoj in posodobitev gospodarstva. Posledično jih lovijo Kitajci, Rusi. Evropa lahko vse omenjene prehiti. Tu živi veliko nacij, veliko kultur in kar je najbolj pomembno, smo zibelka sodobne družbe, znanja, ki so ga naši predniki širili po svetu. Po prvi in sploh po drugi vojni je vse znanje odšlo v ZDA in Rusijo. Res je, da imamo po inštitutih in podobnih ustanovah tudi tujce, Indijce in tako naprej. Je pa tudi res, da imajo Kitajci v skoraj vseh velikih projektih vključene Evropske agencije. Skupni projekti na področju astronomije financirajo v glavnem Kitajci. Znanstveno pa ga še vedno napajamo Evropejci.
jest...
23. 09. 2018 18.37
+14
puspan
23. 09. 2018 18.47
+7
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
kolbek460
23. 09. 2018 19.21
+6
Izredno realna ocena razmerij in stanja ++++++++++++
User416781
23. 09. 2018 20.09
+4
Bravo. Škoda da več ljudi ne razume, da mora biti edina pot Evrope, združena Evropa. V EU je kvaliteta življenja daleč največja na svetu - dajmo se tega vsi zavedati. Vedno me žalostijo neke populistične težnje in spodbujanja po uničenju in razpadu EU. EU mogoče res ima napake in ni popolna, vendar je koristi bistveno več. Vendar pa bo tudi EU morala namenjati več sredstev v obrambo. S tem se bo EU znebila vpliva ZDA in povečala varnost - namreč varnost je bistvena, če želimo živeti v miru in blaginji.
rCharles
23. 09. 2018 18.08
+23
Britanski imperij je najvecje zlo v zgodovini clovestva. Preteklost placujejo z obrestmi in to na svojem lastnem otocku, ki je postal kolonija bivsih kolonij ...
korintos23
23. 09. 2018 18.02
+14
Gremo Angleži, čimprej vun, da se carine začnejo obračunavati katere vas bodo na kolena spravile. Tudi potovali ne boste tako kot do sedaj.
zoooom
23. 09. 2018 17.59
+22
A bo EU imela referendum, ce jih vzamemo nazaj?
the kop
23. 09. 2018 16.43
+30
so le spregledali da brexit ni dober za njih! sploh ne za mlade!!
M_teorija
23. 09. 2018 16.27
+30
Hm, a jih vzamemo nazaj!?Če jih, jih le pod pogojem, da se odpovejo funtu in prevzamejo evro!?
User416781
23. 09. 2018 16.11
+37
Si upam reči, da obstaja velika verjetnost, da bo na koncu tale Brexit propadel. Britancem je vse bolj jasno, da je to napaka in da je prihodnost v vsakem primeru v enotni in združeni Evropi. Populisti, ki so zavedli ljudi, pa so takoj po referendumu poniknili.