Tujina

Šarec na vrhu EU o brexitu: Slovenija se pripravlja tudi na plan B

London / Bruselj, 17. 10. 2018 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ L.Š., U.V. /STA
Komentarji
28

Drevišnji vrh EU mnogi opisujejo kot 'trenutek resnice' za poganjanja o brexitu, ki so se znašla v slepi ulici. Britanska premierka Theresa May je v Bruslju medtem medijem dejala, da je dogovor z intenzivnim in tesnim sodelovanjem dosegljiv.

Voditelji 27 članic, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, v Bruslju trenutno na tako imenovanem oktobrskem vrhu EU razpravljajo o številnih še nerešenih vprašanjih na temo brexita. Čeprav od britanske premierke Therese May pričakujejo konkretne in ustvarjalne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja o ločitvenem sporazumu Združenega kraljestva in unije, pa preboj danes ni verjeten, saj naj bi voditelji zgolj opredelili politične smernice za nadaljnje korake v pogajanjih.

Mayeva je prepričana, da je dogovor z EU še vedno dosegljiv.
Mayeva je prepričana, da je dogovor z EU še vedno dosegljiv. FOTO: AP

Pozitivnega razpoloženja pa je danes v Bruselj prišla britanska premierka. Zaj je čas za dogovor o ločitvenem sporazumu Združenega kraljestva in EU, je dejala. Vsi za mizo želijo dogovor, ta je z intenzivnim in tesnim sodelovanjem dosegljiv in zdaj je čas, da se to zgodi, je dejala pred srečanjem s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Do možnosti enoletnega podaljšanja prehodnega obdobja, kar naj bi bila pripravljena Britaniji ponuditi EU, se Mayeva, ki se je sestala tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, ni želela opredeliti.

Britanska premierka je dejala le še to, da je bil po neformalnem vrhu unije v Salzburgu dosežen bistven napredek, in spomnila, da je še vedno odprto vprašanje irske meje. Litovska predsednica Dalia Grybauskaite pa je ob prihodu ocenila, da preboja danes ne bo.

Šarec: Slovenija se pripravlja tudi na brexit brez dogovora z EU

Vrha EU na temo brexita se je udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec.
Vrha EU na temo brexita se je udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec. FOTO: AP

Da je še vedno čas za dogovor o urejenem brexitu, pa je ob prihod v Bruselj svoj pogled na trenutno stanje pogajanj med Veliko Britanijo in EU predstavil slovenski premier Marjan Šarec. Povedal je, da ga žalosti stališče Velike Britanije, ki ima po njegovih besedah to težavo, da tam ni potrebne večine za katero koli od rešitev.

Slovenija sicer po Šarčevih navedbah podpira glavnega pogajalca unije o brexitu Michela Barnierja in enotnost unije.

Na vprašanje, ali je država pripravljena na brexit brez ločitvenega sporazuma, pa je Šarec odgovoril: "Ja, mi se pripravljamo tudi na to varianto. Vedno v življenju je treba imeti tudi plan B." K temu dodaja, da se tudi v tem primeru svet ne bo podrl.

Šarec je ob tem še dejal, da tudi v primeru brexita brez dogovora od EU pričakuje enotnost in skupne rešitve.

Macron je bil do načrtov britanske premierke oster.
Macron je bil do načrtov britanske premierke oster. FOTO: AP

Barnier: Današnji vrh bo trenutek resnice

Po napovedih glavnega pogajalca unije o brexitu Michela Barnierja naj bi bil današnji vrh "trenutek resnice", a trenutno kaže, da bo le še ena postaja v iskanju dogovora, ki ne bo prelomna. 

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dan pred vrhom izrazil pričakovanje, da bo Mayeva predstavila konkretne in ustvarjalne predloge za rešitev vprašanja irske meje, ki je ključno odprto vprašanje.

Po napovedih glavnega pogajalca unije o brexitu Michela Barnierja naj bi bil današnji vrh EU trenutek resnice.
Po napovedih glavnega pogajalca unije o brexitu Michela Barnierja naj bi bil današnji vrh EU trenutek resnice. FOTO: AP

Že dlje časa vsak na svojem bregu

Da so pogajanja o brexitu zašla v slepo ulico, je jasno že dlje časa, britanski in evropski voditelji pa so se znašli vsak na svojem bregu. V septembru je na neformalnem vrhu EU predsednik evropskega sveta Tusk opozoril, da načrt britanske premierke oziroma t. i. načrt iz Chequersa ne bo deloval, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je njene predloge označil za nesprejemljive, ker ne spoštujejo načela enotnega trga.

Dokončnega dogovora tako še ni na vidiku. Evropska unija in Velika Britanija se intenzivno pripravljata na t. i. brexit brez dogovora, na Otoku se vse glasneje govori o negativnih posledicah brexita in Veliki Britaniji po izstopu iz EU, omenja se tudi možnost novega, drugega referenduma o brexitu, kljub temu, da britanska premierka to možnost zavrača.

V Veliki Britaniji se vrstijo pozivi k drugemu referendumu.
V Veliki Britaniji se vrstijo pozivi k drugemu referendumu. FOTO: AP

Glavno jabolko spora ostaja irsko vprašanje

V krizi se je znašla tudi njena vlada, več ministrov naj bi grozilo z odstopom, v primeru, da Mayeva popusti Bruslju pri vprašanju ohranitve odprtosti meje med Republiko Irsko in britansko Severno Irsko, vprašanje, ki ostaja glavno jabolko spora. Prav tako je odprto vprašanje prihodnjih odnosov Otoka z EU, zlasti glede prihodnjega sodelovanja v enotnem trgu, pri čemer Velika Britanija pričakuje nekakšen poseben odnos, zlasti v smislu prostega pretoka blaga in storitev, ne pa tudi prostega pretoka ljudi. A v EU opozarjajo, da London ne more pobrati zgolj nekaterih stvari iz enotnega trga, drugih pa ne.

Mayeva vztraja, da mora London ohraniti trdne trgovinske vezi z EU tudi po izstopu.
Mayeva vztraja, da mora London ohraniti trdne trgovinske vezi z EU tudi po izstopu. FOTO: iStock

V novembru predvideno še eno srečanje

V novembru je nato predviden vrh o brexitu, a do tega bo prišlo le v primeru, da je na oktobrskem vrhu dosežen napredek, je bil jasen Tusk. Ta je opozoril tudi, da je brexit brez dogovora bolj verjeten kot kadarkoli prej: "Moramo ... ostati polni upanja in odločeni, saj obstaja volja za nadaljevanje pogovorov na obeh straneh. A istočasno moramo pripraviti Evropsko unijo na scenarij brez dogovora, ki je bolj verjeten kot kadarkoli prej". Tusk je problem irskega vprašanja in vprašanja meje med Irsko in Severno Irsko, ki ostaja osrednji problem, opisal kot "novo različico Gordijskega vozla"

Macron je bil do načrtov britanske premierke oster.
Macron je bil do načrtov britanske premierke oster. FOTO: AP

Barnier bi podaljšal prehodno obdobje

V primeru doseženega dogovora morajo tega ratificirati britanski parlament ter Evropski parlament in Svet EU. Če se to ne bo zgodilo do 29. marca prihodnje leto, ko bo Velika Britanija uradno izstopila iz EU, bo prišlo do brexita brez dogovora. Dveletni rok za dogovor je sicer mogoče ob strinjanju vseh strani podaljšati. 29. marca se bo začelo tudi prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo. V tem času naj bi dosegli tudi trgovinski dogovor. Mayeva vztraja, sicer kljub močni opoziciji v svoji konzervativni stranki, da mora London ohraniti trdne trgovinske vezi z EU tudi po izstopu.

In Evropska unija naj bi bila sedaj pripravljena podaljšati prehodno obdobje za eno leto ter tako dati na razpolago več časa za sklenitev trgovinskega dogovora, trdijo diplomatski viri tik pred začetkom današnjega oktobrskega vrha.

Mayeva vztraja, da mora London ohraniti trdne trgovinske vezi z EU tudi po izstopu.
Mayeva vztraja, da mora London ohraniti trdne trgovinske vezi z EU tudi po izstopu. FOTO: iStock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
18. 10. 2018 20.08
+1
Dobro da imamo pametnega Šaraca, iz prve roke je povedal vse in EU zagrozil z planom B
korintos23
09. 11. 2018 19.40
Novi uporabnik
18. 10. 2018 11.31
-1
Dvomim da se bojo kaj konstruktivnega domenili. Naj naredijo hard brexit, potem pa lahko trgujemo iz začetka.
korintos23
18. 10. 2018 08.34
+5
Oprostite, sem mislil da sem na Nori, čisti dol pretočeni svečkarji so gor. hahahaha
korintos23
18. 10. 2018 08.32
+9
Če grejo vun naj grejo! Bodo pač živeli izven EU kot druge države, in z enakimi pogoji! To so si sami izbrali in sedaj naj uživajo!
brezimenomir
18. 10. 2018 08.25
+3
A je s tem planom B na Bankrot mislil?
korintos23
18. 10. 2018 08.31
+2
direstraits
18. 10. 2018 07.54
+7
Hehe, je res ŠAREC, še večja Nula, kot sem si mislil Še tisto malenkost kot ve in jo je od drugih prepisal, pove na toliko možnih načinov, kot ima stavek besed.... hahaha hahaha ...prvovrstni glumač in blefer...
korintos23
18. 10. 2018 08.33
+1
lordslayer
18. 10. 2018 07.54
+14
pa koga boli k za angleže ... raj nej se pogovarjajo o tem kaj narediti z miljoni migrantov, ki nekonrolirano zavzemajo zahodno evropo ... vzhodna ima vsaj še nekoliko soli v glavi, pa sever se tudi počasi zbuja
dartford
18. 10. 2018 08.24
+3
direstraits
18. 10. 2018 07.49
+7
Kamniško blefer spet trosi puhlice, naklada floskule, filozofira, se Dela kao sila pomembnega ,....ja ja kmal bo namesto Junckerja.... res izurjen glumač, ki govori in popolnoma nič ne pove..
brddd
18. 10. 2018 07.47
+3
Šarec bo rešil EU.Bog pomagaj .
Razumnež
18. 10. 2018 07.40
+16
Smo pripravljeni tudi za plan B, čeprav tudi plana A nimamo.
Pal?ek Smuk
18. 10. 2018 07.35
+11
In kaksno vlogo ima tukaj klovn Serpetinsekov...???
Recenzor
18. 10. 2018 07.03
+15
Ko posluša tega cvekarja iz srednje šole, človek dobi občutek, da je najmanj atomski fizik ne pa hublar z šaušpiler akademijo. Ko pa se to pozorno še enkrat posluša, človek spozna, da blebeče same floskule! Njega žalosti, da VB odhaja iz EU, mene pa, da moramo slovenci gledat imitatorja na čalu vlade, kjer rabimo ukrepanje in ne veriženje besed
Polis123
17. 10. 2018 22.37
+11
Gre se za pomembna vprašanja o prihodnosti eu - ja. Razmislek, konkretna, prava vprašanja se začenjajo kazati.
lcapl
17. 10. 2018 22.29
+17
To bo Jean-Claude Druncker spil dva Šnopčka in rešil zadevo.Ne se sekirat ,miljarde gor al pa dol. Dokler je korito polno so vsi siti.
lcapl
17. 10. 2018 22.43
+12
Res boljše nekaj spit kot pa njo grabit za rit.
Petur
17. 10. 2018 21.14
+7
Zavlacevali bi radi,upajoc da pride do preobrata,,egoisti so ze,ampak hise ne pocistis ce ti veter sproti nosi listje skozi odprta vrata.torej,arabiiya bo sesula EU
samuray1
17. 10. 2018 16.02
+24
Ni nevarnosti kar se tiče izstopa anglije. Nevarno bo če se za ta korak odločita SLO in CRO. To bo šele štala.EU se bo sesula kot hiša iz kart
Schnitzel
17. 10. 2018 22.21
+7
Hehehe, dobra! V Srbiji se šalijo, da bosta SLO in CRO izstopili tisti moment, ko bo vstopila Srbija.
samuray1
17. 10. 2018 14.55
+14
Se malo pa boste prišli z idejo da London itak izkorišča Slovenijo ter da cela EU predvsem pa Anglija živi na račun Slovenije in SLO davkoplačevalcev.
brezimenomir
17. 10. 2018 14.54
+21
Minili so časi Dunajskega kongresa, Versajskega sporazuma, Potsdamske konference... ko so "Angleži odločali, kdo bo kaj dobil"
Da se mene pita..
17. 10. 2018 13.09
+47
Sam poberejo se naj,dost mi je njih in njihove kraljeve druzine..
ibro2
17. 10. 2018 12.54
+39
vso zgodovino živeli na tuj račun-kolonije sterat jih že enkrat te egoiste