Tujina

Tusk: V peklu poseben prostor za pobudnike brexita

London/Bruselj, 06. 02. 2019 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
91

Okoli britanskega izstopa iz Evropske unije je vse več zmede. Prav zato je Tusk izjavil, da je za pobudnike brexita v peklu pripravljen poseben prostor, in si prislužil gnev Britancev. Britanska premierka pa se je znašla pod plazom kritik zagretih "brexitovcev", ker je namignila, da ne bo predlagala odprave spornega irskega varovala.

Mayeva ne odstopa od datuma, ki ga je postavila.
Mayeva ne odstopa od datuma, ki ga je postavila. FOTO: AP

Potem ko je britanska premierka Theresa May med obiskom na Severnem Irskem namignila, da ne bo predlagala odprave spornega irskega varovala, je naletela na kritike iz vrst evroskeptičnih poslancev znotraj svoje konservativne stranke. V govoru v Belfastu je namreč premierka dejala, da bo zahtevala zagotovila, da na Irskem ne bo trde meje, če Velika Britanija ne bo v roku podpisala trgovinskega sporazuma. To pa so nekateri njeni strankarski kolegi, ki so najbolj goreči zagovorniki brexita, dojeli kot odstop od tistega, kar jim je obljubljala do zdaj – torej odpravo t. i. irskega varovala. "Ve, kaj nam je obljubila. Tudi, če ni mislila resno, mi mislimo," je dejal neimenovani poslanec, ki ga citira britanski The Guardian

Mayeva, ki se mudi na dvodnevnem obisku Severne Irske, se bo danes sešla s tamkajšnjimi petimi glavnimi političnimi strankami.

Britanska premierka se bo jutri odpravila v Bruselj, kjer naj bi tudi uradno zahtevala vnovična pogajanja o meji na Irskem. Srečala naj bi se s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Tusk in Juncker sta izrazila nasprotovanje vnovičnim pogajanjem o dogovoru. 

Tusk: V peklu poseben prostor za pobudnike brexita, Farage: Po brexitu bomo v nebesih

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po današnjem srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem v Bruslju dejal, da je za pobudnike brexita v peklu pripravljen poseben prostor. "Razmišljam, kako je videti poseben prostor v peklu za pobudnike brexita, ki niso imeli niti osnutka načrta, kako ga varno izpeljati," je dejal Tusk, kot so sporočili iz Evropskega sveta.

Donald Tusk je izpostavil, da je najpomembnejša naloga preprečiti izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora.
Donald Tusk je izpostavil, da je najpomembnejša naloga preprečiti izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora. FOTO: AP

Ob tem je izpostavil, da je trenutno najpomembnejša naloga preprečiti izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. Ponovil je, da je stališče EU27, ki je izraženo v izstopnem sporazumu in politični izjavi o prihodnjih odnosih, jasno. Znova je tudi poudaril, da so evropski voditelji na decembrskem vrhu jasno odločili, da se o izstopnem sporazumu ni več možno pogajati.

"Upam, da bomo jutri od britanske premierke slišali realistične predloge, kako se rešiti iz slepe ulice, v kateri se je znašel urejen izstop Združenega kraljestva iz EU po zadnjih glasovanjih v spodnjem domu britanskega parlamenta," je še povedal predsednik Evropskega sveta.

Britanska svoboda ob izstopu iz EU bo "nebeška" je odvrnil Nigel Farage, zagovornik izstopa Velike Britanije iz Evropske unije in nekdanji vodja britanske evroskeptične stranke Ukip. "Po brexitu bomo rešeni neizvoljenih, arogantnih nasilnežev, kot si ti, in bomo vodili svojo lastno državo. To mi zveni bolj kot nebesa," se je neposredno odzval na izjavo Tuska. 

V Veliki Britaniji so zaradi Tuskovih besed ogorčeni, predstavnica tamkajšnje vlade Andrea Leadsom je zahtevala opravičilo za "sramotne in zlobne" komentarje. "Prepričana sem, da bo po razmisleku želel, da tega ne bi storil," je povedala za BBC. Leadsomova je sicer tudi sama goreča zagovornica brexita.

Kritična je bila tudi evroskeptična poslanka britanskih konservativcev Andrea Jenkyns, ki pravi, da imajo načrt. "Nismo omejeni v naši majhni EU mentaliteti. Naj pride globalna Britanija, imeli bomo globalno prosto trgovino. Medtem pa boste vi še naprej spremljali skupen, neprestan padec neprilagodljivega trgovinskega bloka EU," je poudarila na Twitterju.

V središču ostaja vprašanje Irske

Glavna prioriteta za EU ostaja vprašanje meje na irskem otoku in ohranitev miru v skladu z velikonočnim mirovnim sporazumom. "EU je predvsem mirovni projekt, ne bomo se igrali z mirom," je dejal in poudaril, da zato EU vztraja pri varovalu za preprečitev trde meje med Severno Irsko in Irsko. "Dajte nam verjetno zagotovilo za mir na Severnem Irskem in Združeno kraljestvo bo lahko EU zapustilo kot zaupanja vreden prijatelj," je še izpostavil.

"Občutek za odgovornost nam sicer pravi, da se moramo pripraviti tudi na morebiten fiasko. Z irskim premierjem sva govorila tudi o potrebnih ukrepih v primeru brexita brez dogovora," je povedal Tusk.

Varadkar, čigar vlada poudarja pomen odprte meje ne irskem otoku, se je predsedniku Evropskega sveta zahvalil. "Medtem ko pričakujemo, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno, smo se danes znova strinjali, da potrebujemo pravno zagotovilo, da ne bo znova trde meje," je poudaril irski premier, ki se bo danes sestal še s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Bodo brexit preložili za dva meseca?

Britanski ministri naj bi tajno razpravljali o preložitvi izstopa Velike Britanije iz Evropske unije za osem tednov, je poročal britanski časnik Telegraph. Preložiti naj bi ga želeli, če bi ločitveni sporazum z EU potrdil parlament v Londonu, da bi imeli dovolj časa za sprejetje ustrezne zakonodaje. Izstop Velike Britanije iz povezave je zdaj predviden 29. marca, če bi ga preložili, pa bi se brexit zgodil 24. maja.

Mayeva sicer vztraja, da bo država izstopila iz povezave takrat, kot je bilo načrtovano. Da ne bo podprla zamika brexita, naj bi ministrom ponovila tudi včeraj.

Ameriški predsednik Donald Trump bo po vsej verjetnosti že drugič v mandatu obiskal Veliko Britanijo. Decembra bodo namreč v Londonu obeležili 70. obletnico zveze Nato.

Britanski finančni minister Philip Hammond in minister za trgovino Liam Fox sta že pretekli teden dala vedeti, da bi izstop lahko preložili. Hammond je izrazil prepričanje, da bi se v primeru potrditve sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu in če bi potrebovali nekaj več časa za sprejetje zakonodaje "vsi na obeh straneh razumno odzvali". Fox, ki je v preteklosti nasprotoval odložitvi brexita, pa je pretekli teden priznal, da bi "kratka preložitev" za pripravo potrebne zakonodaje bila sprejemljiva za večino poslancev.

Drugo glasovanje o dogovoru

Mayeva, ki ji je parlament naložil, da skuša z Brusljem doseči spremembe glede irskega varovala, bo pred poslance znova stopila 13. februarja, ko naj bi drugič glasovali o dogovoru. V prvem glasovanju 15. januarja so dogovor zavrnili, nato pa so pretekli teden izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

EU vztrajno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, je pa izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit. Da bi Velika Britanija lahko preložila brexit, mora v to privoliti vseh preostalih 27 članic EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
07. 02. 2019 12.50
+0
Tusk se niti malo ni zmotil, še kakšno hujšo bi moral izustiti.
morituri
07. 02. 2019 09.29
+1
"da je za pobudnike brexita v peklu pripravljen poseben prostor"-jaz bi jim v peklu dal tudi posebnega hudiča za mučenje, ker so naredili veliko gorja za Angleže, ki še tega niso dojeli in za Evropejce!!
Aijn Prenn
06. 02. 2019 22.21
+6
A una bi pa kr globalno britanijo imela??
jg57
06. 02. 2019 20.32
+2
Ali je prostor v peklu tudi za tiste, ki imajo išias? Pregrevanje nebi škodilo.
lakala28
06. 02. 2019 20.21
+2
Farage in ostali politiki bodo mogoče res v nebesih (kot doslej), navadni ljudje, ki so nasedli farageom in ostalim zgagarjem, pa najbrž ne tako zelo. Pustimo se presenetiti. V vsakem primeru je potrebno pogodbo med EU in GB spisati na novo. Oni bi se odcepili in še postavljali pogoje. Čisto njim podobno. Ven jih je treba vreč, če bi slučajno pozabili oditi.
Andree
06. 02. 2019 19.26
+0
Bodo Angleži aktivirali Bonda?
HorstWiesel
06. 02. 2019 18.59
+1
Kaj pa to Tusk neki bluzi o peklo? A ima podobne težave k Bush, k mu je bog govoril, da naj napade irak?
mackintosh
06. 02. 2019 19.27
+5
si sploh prebral ali poslušal kaj je rekel?
mackintosh
06. 02. 2019 19.32
+8
naj te razsvetlim. rekel je da za tiste ki so v angliji agitirali za brexit ne da bi pri tem imeli najmanjši pojem kako bodo to izpeljali čaka poseben prostor v peklu. in prav ima
HorstWiesel
06. 02. 2019 20.31
-1
Ko začno vplivni voditelji bluzit o peklu, bogu,.... ma kar srat prime
Ciymbalta
06. 02. 2019 18.42
+16
Britanija prijatelj ta je dobra. Zahrbtni so ti Britanci
Eastman
06. 02. 2019 18.15
+16
In kaj je Tusk povedal narobe?
trumpet2018
06. 02. 2019 18.48
-2
preveč kompleksna tema za tvoje možgane, a ne bi raje komentiral dončiča ali Kim K.
mackintosh
06. 02. 2019 19.33
+4
trumpet ma ne spet svojo inteligenco kazat
TitCankar
06. 02. 2019 17.57
+0
Dovolj je peripetij Anglija naj ostane v EU kar je edino logično in pravilno svet se združuje na pa razdružuje! Vsi imamo koristi od skupnega bivanja ni vse idealno a če smo skupaj lažje premeščamo težave kot če je vsak za sebe. Če je družina med seboj povezana lažje premaguje težave kot tista ki so med seboj sprti.
Cogo
06. 02. 2019 17.56
+26
Čeprav se mi Brexit zdi norost, mislim da bo EU mnogo bolje funkcionirala brez nadutih Angležev (Valižanov in Škotov ne mešam zraven)
etul
06. 02. 2019 17.38
+34
Briti so sestavljali proceduro kako naj bi potekal izstop, takrat so hoteli Grke izločiti, sedaj pa so sami padli v jamo ki so jo drugim kopali.
za bojši jutri
06. 02. 2019 17.19
+11
Tudi za Tuska je prostor
scipio
06. 02. 2019 17.34
-1
verjetno res, zato hitro odidi v farovž po vstopnico za nebesa. tarifo za vstop imajo kot dobra agencija postavljeno že 2000 let. Gotovo pa je le to, da smo vsi bili in spet bomo zvezdni prah.
MrKrmar
06. 02. 2019 17.14
+8
Če ne moreš izstopiti, potem v EU demokracije NI. Ista Juga, pričetek konca.
scipio
06. 02. 2019 17.29
+21
mar ne razumeš, da Evropska unija ni država ampak pogodbena politična tvorba, ki vsebuje tudi pogodbena določila o pogojih in postopkih za vstop in tudi za izstop. Tudi jaz bi šel iz Lidla z nabasano košaro, brez da bi plačal tisto, kar sem njihovega vzel, pa bi naletel na probleme in na postopke. Po drugi strani pa mi tudi oni nič mojega ne vzamejo in mi vedno pustijo gate in čevlje in ostalo moje, da s tem odidem tako kot sem vstopil.
Stipe Mesi?
06. 02. 2019 17.37
+28
Kdo je rekel, da ne moreš izstopiti. Sej lahko! Ampak če bi rad izstopil tako, da imaš še naprej vse ugodnosti in nič obveznosti....eeee to pa ne gre. Kdo je zdaj tu nor?
mackintosh
06. 02. 2019 19.29
+2
scipio
06. 02. 2019 17.11
+16
Nigel Farage je populist najslabše vrste in nesramen parlamentarni kvasač. Naš Grims in Zmago na primer sta proti njemu kot dva pinocchia. Zelo nevaren človek je in bo ljudem v Veliki Britaniji in drugje v Evropi gotovo naredil še veliko škode, preden bo odšel dol v tisti posebni apartman s intenzivnim centralnim ogrevanjem, ki ga je zanj in za njemu podobne tako prijazno bukiral tale Poljak z imenom Tusk.
lvclvc
06. 02. 2019 18.08
-2
O zlobnih populistih in lepoti nedemokraticnih federacij Vam predava tip s SPQR avatarjem.
Eastman
06. 02. 2019 18.18
+6
Najbolj zanimivo je kako so nekateri SDS-ovci tega nateguna včasih vneto razširjali po spletu :). Sicer pa tipček uživa EU pokojnino za skoraj 20 let sedenja v EU parlamentu in ga briga za njegove sorojake.
MrKrmar
06. 02. 2019 17.11
+15
Ne razumem zakaj nek sporazum, naj gre vsak po svoje, uvede se carina in meje (za migrante teh itak ni - Marakeš)
Alojz69
06. 02. 2019 17.08
+5
A ta se tudi v pravljice verjame da obstaja pekel
puspan
06. 02. 2019 17.01
+11
Kakšen ubogi? Solit naj se gredo vsi skupaj.
vinogradnik33
06. 02. 2019 16.55
+9
Ubogi angleški narod , ki je nasedel populistom in na referendumu izglasoval odhod iz EU , ne da bi pravzaprav vedeli o čem sploh glasujejo , ker so jih močno zavajali in sedaj tisti , ki so jih pripeljali v to zmedo nočejo nič slišati o brexitu . Ostaja pa kopico neznank in dvomov tako o sami zapustitvi EU kot notranje ureditve po izstopu . Angleška politika temu izzivu ni dorasla !
lvclvc
06. 02. 2019 18.07
+1
BUONcaffee
06. 02. 2019 16.31
+7
Samo strahopetec, lopov in baraba beži pred realnostjo. Kraljica še ni zbežala?????