Tujina

Britanski poslanci zavrnili izhod iz EU brez dogovora

London, 13. 03. 2019 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.S./STA/L.Š.
Komentarji
91

Britanski parlament se je na osrednjem glasovanju s 321 glasovi proti 278 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz Evropske unije kadar koli izstopilo brez dogovora. Premierka Theresa May je nato za četrtek napovedala glasovanje o preložitvi brexita, a obenem ponovno omenila možnost glasovanja o že v torek zavrnjenem ločitvenem sporazumu.

Britanska poslanska zbornica je po včerajšnji zavrnitvi ločitvenega sporazuma danes glasovala še o izhodu iz Evropske unije brez dogovora. Britanski parlament se je danes s 312 glasovi proti 278 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz Evropske unije kadar koli izstopilo brez dogovora.

Britanska poslanska zbornica je pred tem z dopolnilom spremenila originalni predlog, ki ga je vložila premierka Theresa May. Tako so na končnem glasovanju potrdili, da "poslanska zbornica zavrača izhod Velike Britanije iz Evropske unije brez ločitvenega dogovora in okvirja za prihodnje odnose".

Nova formulacija, ki je bila sprejeta s štirimi glasovi večine, potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca, ko je načrtovan izhod Združenega kraljestva iz povezave.

Britanska premierka Theresa May.
Britanska premierka Theresa May. FOTO: AP

Mayeva je po glasovanju potrdila, da bodo poslanci v četrtek glasovali, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve.

Kot piše v vladnem predlogu, o katerem bodo poslanci glasovali v četrtek, bo britanska vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitven sporazum, zaprosila za enkratno preložitev brexita do 30. junija.

Če pa parlament do 20. marca ne bo potrdil ločitvenega sporazuma, bo morala britanska vlada na vrhu EU, ki se bo začel 21. marca, podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo preložitev trajala. Ob tem vlada opozarja, da bi kakršnakoli preložitev brexita po 30. juniju zahtevala, da na Otoku organizirajo evropske volitve.

Mayeva je tako poslance opozorila, da morajo razumeti, da bo, če ne bodo v prihodnjih dneh odobrili ločitvenega sporazuma, ki so ga zavrnili v torek, potrebna daljša preložitev brexita. To pa bo pomenilo, da bodo morale maja tudi v Veliki Britaniji potekati evropske volitve. "Ne verjamem, da je to pravi rezultat," je ocenila.

Premierka je še dodala, da bi vlada lahko še naprej vodila pogajanja z EU ali pa bi organizirali drugi referendum, "a bi to dodatno okrnilo zaupanje med britansko javnostjo in parlamentom". Evropska unija je bila jasna, da je že sklenjen sporazum edini možen, je dodala.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da je preložitev 50. člena lizbonske pogodbe neizogibna.

Odločitev parlamenta sicer ni obvezujoča. Poslanci bodo sedaj glasovali še o celotnem predlogu glede brexita brez dogovora.

Nova formulacija, ki je bila sprejeta s štirimi glasovi večine, potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru.
Nova formulacija, ki je bila sprejeta s štirimi glasovi večine, potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru. FOTO: AP

'S premierko smo že sklenili dogovor, ki smo ga pripravljeni podpisati'

Evropska komisija je po glasovanju v Londonu spomnila, da so s premierko že sklenili dogovor, ki so ga pripravljeni podpisati. "Da se vzame brexit brez dogovora z mize, ni dovolj le, da se glasuje proti izstopu brez dogovora, treba je tudi podpreti nek dogovor," je dejala tiskovna predstavnica komisije.

Že pred glasovanjem pa je glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da si EU pred kakršnokoli razpravo o morebitni preložitvi brexita želi jasen odgovor Združenega kraljestva, kaj želi s tem doseči.

Britanska vlada je sicer po drugi zavrnitvi ločitvenega sporazuma danes znižala napoved gospodarske rasti. Finančni minister Philip Hammond je poudaril, da je "dvig tančice negotovosti" okoli brexita najnujnejša naloga parlamenta. Britansko gospodarstvo bo letos zraslo za 1,2 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj od vladne napovedi iz oktobra lani.

Spregovorili o morebitnih posledicah brexita brez dogovora

Britanska vlada je danes še sporočila, da bo v primeru brexita brez dogovora carine za 87 odstotkov uvoza znižala na ničelno stopnjo. "Če odidemo brez dogovora, bomo večino uvoznih carin znižali na ničelno stopnjo, medtem ko bomo dajatve za večino najbolj občutljivih industrij ohranili," je o posledicah, ki bi utegnile nastati,  spregovoril državni sekretar na britanskem ministrstvu za trgovino George Hollingbery. "Uravnotežen pristop bo pomagal pri ohranitvi delovnih mest, izognili pa se bomo tudi morebitnim velikim zvišanjem cen, ki bodo najhuje prizadela najrevnejša gospodinjstva," je poudaril.

Uvoz iz EU je trenutno v celoti neocarinjen, v primeru izstopa brez dogovora pa bo ta delež znašal 82 odstotkov. V skladu z načrtom za trdi brexit pa iz preostalega dela sveta ne bo carin na 92 odstotkov uvoza, medtem ko ga trenutno ni na 56 odstotkov, navaja britanski BBC.

Nekatere industrije bodo medtem zaščitili. Uvozne dajatve na govedino, svinjino, jagnjetino in perutnino ter nekatere mlečne izdelke bodo znižali, a bodo večinoma še vedno v veljavi. Avtomobilski deli medtem ne bodo ocarinjeni, s čimer želijo pomagati proizvajalcem avtomobilov na Otoku, bodo pa veljale dajatve na uvoz že izdelanih avtomobilov.

Na meji z Irsko začasno ne bo potekal carinski nadzor nad dobrinami.
Na meji z Irsko začasno ne bo potekal carinski nadzor nad dobrinami. FOTO: Shutterstock

Na meji z Irsko brez carinskega nadzora

Vlada je napovedala še, da na meji med Irsko in Severno Irsko nad skoraj vsemi dobrinami tudi v primeru brexita brez dogovora ne bo carinskega nadzora. 

"Ta režim je zgolj začasen, saj se zavedamo, da v povezavi s tem pristopom obstajajo določeni izzivi, vključno z nenadzorovanim pretokom dobrin v Združeno kraljestvo in morebitnim izkoriščanjem novega sistema," je zapisala vlada. Celoten režim bo v primeru brexita brez dogovora veljal 12 mesecev, medtem pa se bodo pogajali o bolj stalnem režimu.

Ta režim ne bo veljal za države, s katerimi ima Velika Britanija sklenjene prostotrgovinske sporazume, in okoli 70 držav v razvoju, ki imajo prednostni dostop do britanskega trga.

Načrt je že naletel na kritike. "Nenadne spremembe carinskih stopenj v primeru izstopa iz EU brez dogovora, bo neprijeten šok za številna podjetja, ki jih to zadeva," je povedal generalni direktor britanske trgovinske zbornice Adam Marshall.

Generalna direktorica lobistične skupine CBI, ki zastopa britanska podjetja, Carolyn Fairbairn, pa je poudarila, da je vlada spremembe pripravila brez posvetovanja s podjetji, poleg tega pa ni časa za pripravo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cerar: Brexit bi bilo najbolje odložiti

Sicer pa so bili glede morebitnega brexita brez dogovora dejavni tudi v Strasbourgu, kjer so evropski poslanci podprli sveženj ukrepov, ki bodo zagotovili čim manj motenj v primeru izstopa brez dogovora pri potovanjih, prometu, programu Erasmus, socialni varnosti in ribištvu.

Več držav članic je tudi že pritrdilo, da bodo podprli zahtevo Velike Britanije po preložitvi brexita, če bo v četrtek tako odločil britanski parlament, med drugim predvidoma Slovenija.

Zunanji minister Miro Cerar, ki se mudi na dvodnevnem obisku v Egiptu, pravi, da bi bilo trenutno najbolj primerno, da bi nekoliko odložili britanski izstop iz Evropske unije. Slovenija bo po njegovem mnenju pripravljena podpreti preložitev, če bodo to pripravljene storiti tudi druge države članice.

"Verjetno bi bilo ta hip še najprimerneje, da se zadeva raje nekoliko odloži, ampak ne predolgo, ker postaja nevzdržna. Je pa res situacija vedno bolj zapletena," je ocenil.

Kot pravi, bi bilo to še vedno boljše, kot pa se znajti v situaciji brez dogovora. A tudi takšen podaljšek bi moral biti razumno kratek, saj so vse karte že dolgo na mizi, je poudaril. "Gre res samo za to, da mora vlada v Združenem kraljestvu čimprej najti neko pot, na strani EU27 so bile stvari dovolj dorečene," je poudaril.

Po njegovem mnenju bo tudi Slovenija pripravljena podpreti neko razumno podaljšanje, če bodo to pripravljene storiti tudi druge države članice. Gre za njegovo osebno mnenje, saj ga še ni usklajeval na ravni vlade, je izpostavil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
14. 03. 2019 08.45
+8
Tile domišljavci še vedno mislijo, da so gospodarji sveta.
cirenij
14. 03. 2019 10.27
+0
mijav
14. 03. 2019 08.27
+4
sami ne vedo kaj bi radi, stric pa dela kar mu najbolj odgovarja. evropa mu je žulj na podplatu, na drugem pa kitajska.
Slovenec81
14. 03. 2019 08.10
+12
Ponovno se oglaša odstavljeni premier, neizvoljeni posranec in samooklicani ministetr....in pa zelo sposobni pravni strokovnjak 😂😂😂. Kot običajno, tako kot Barbika, sprejema odločitve po lastni volji. Kdaj se bomo končno rešili teh parazitov
korintos23
14. 03. 2019 08.18
+3
MountainVibes
14. 03. 2019 07.56
+0
Huuh to pa bo.., preizkusnja za eu
Rotter
14. 03. 2019 07.24
+12
Pred referendumom jim nihče ni omenil opcije Brexita brez dogovora ali česarkoli podobnega, zdaj pa jih prepričujejo, da so za to glasovali. To je tako kot da bi jaz vam obljubil opremljeno hišo, potem pa vas prepričeval, da bodite zadovoljni z dostavljenim 4x4 šotorom, ki si ga mimogrede sami postavite, ker se mi mudi na šiht.
ChampionsLeague17
13. 03. 2019 22.43
+16
tole staro may je treba odstavit ..
Aijn Prenn
14. 03. 2019 08.45
+8
Kaj pa je ona kriva?? Edino toliko je kriva, da je tako tepkasta, da je sprejela, da so jo porinili v to godljo, ki je drug nihče ni hotel prevzeti.
Zmaga Ukrajini ..
14. 03. 2019 10.56
+1
Abrams
13. 03. 2019 22.01
-20
To so čiste vzporednice z Šarcem in LMC. Vodilo je samo da ni SDS, pa čisto vseeno kdo je. Problem je samo v tem, da ko bo spet prišlo do zahtevnih situacij, tale naš serpentinšek še za drobtinice ne bo uspel nafehtat. Sicer ga zdej vsi hvaljo zaradi rebalansa. Samo v tem primeru ni pokazal niti trohice sposobnosti pogajanja in smisla za to, da je glavni. Tako je blo z Britanci. Sej ni važn za kaj gre, važn je da smo proti. Ampak zdej pa ne bi nosili posledic svojih legitimnih odločitev.
Manandi
13. 03. 2019 21.48
-23
Evropa Gnije in razpada, Evropa vse bolj postaja problem ne rešitev problema..
butalistan
13. 03. 2019 22.57
+4
Gnije slovenistan in razpada kot ostali balkan. Balkanska doktrina bede vrlina..
korintos23
14. 03. 2019 08.05
+7
Tudi vidva že fajn zaudarjata od gnilobe.
CiSaMi
13. 03. 2019 21.34
+40
Naduteži z večvrednostnim kompleksom ....
orcus
13. 03. 2019 21.26
+15
Ko izjaviš, da si nekaj pripravljen podpret, če bodo to storili drugi, si v bistvu pokazal kako si mali. Bomo razmislili, bomo se odlocili, bomo pocakali z odlocitvjo...... NE, mi bomo tak kot bodo drugi. Pa ce skocimo iz mosta.
elrocco77
13. 03. 2019 21.26
+40
Pa do kdaj misli še trajati tale šarada Angležev ???
asdfghjklč
13. 03. 2019 21.32
+17
Zdaj še lahko, ko bodo enkrat iz EUja, bodo pozabljeni.
MrKritik77 .
13. 03. 2019 21.21
+30
Imam občutek, da se jim obeta nov referendum. Bomo videli.
Zmaga Ukrajini ..
13. 03. 2019 21.15
+26
Tole glasovanje je šlo pa precej "na tesno" in kaže kako zelo so razdeljeni.
FCL
13. 03. 2019 21.02
+30
Tem britancem se je odpeljajo čist...Fatim sindrom so fasali- jebali bi a da ne uđe.
krtofl
13. 03. 2019 21.09
+11
Za fato se ni bat...je kar prizemljena....kar za angleže nebi trdil zdaj ko so videli kaj je prineslo glasovanje ..sktatka...njim je ušao...
razocarani
13. 03. 2019 20.56
+39
ko pa kaj komentira cmerar je pa res noro ,,le kaj ta pajac še išče v politiki ,,njegovi umotvori so škodlivi kot onesnaževanje okolja ,,tip je tako pameten da nam vsem njegovo pametovanje povzroča ogromno škodo ,,kaj se ti rineš v te zadeve ko si tako nepomemben in bogi ,,vsaj sramote nam ne delaj,,če so se ti arogantni angleži tako odločili naj čim prej spokajo ,,evropa pa naj jih bojkotira va vseh zadevah ,,ti pa rineš v njihovo rit kot drugače usmerejn ,,ti je zadnjič njhov minister kaj stisnil v žep da tako lobiraš za te pokvarjence,,,miro ti si velik pokvarjen izdajalec ,,tvoja škodliva vlada bi morala sedeti za vedno z teboj na čelu ,,in ti izprijenec si sedj minister ko bi moral biti zapornik ,,kako se mi gabiš pokvarjenec
Andree
13. 03. 2019 20.56
+6
Torej ne bo Brexita,ker so včeraj zavrnili dogovor.
Al83
13. 03. 2019 20.52
+2
Torej so britanske elite zavrnile voljo Britanskega ljudstva. Breksiderji so od brexita govorili, da bo storjeno ravno to. Torej v Britaniji ni vec demokracije.
BLA5TER
13. 03. 2019 20.50
+5
Dejansko je to spodletelo glasovanje konec demokracije v UK. Poslanci so z zavrnitvijo brexita ignorirali izide referenduma in pošteno nat*gnili volilce. V najhujšem primeru lahko pride do izgredov, ljudje so popolnoma izgubili zaupanje v politiko in si interpretirajo, da je v tej državi vse dovoljeno.
AufbiksMB
13. 03. 2019 21.04
+16
Referendum je bil bolj ko ne izsiljen od osebkov, ki so se po referendumu razgubili...najvecji zagovornik izstopa pa sedi v EU parlamentu - Farage. Referendum je bil obracun med britanski politiko in hoteli so se znebiti Camerona. Nahujskali so marsikaj in zmagali z manjsinsko vecino. Dejstvo pa je, da vecina Britancev ni vedela kaj jih caka. Prav tako je potrebno omeniti, da tisti, ki so glasovali za izstop so vecinoma starejsi prebivalci, tisti ki ne potujejo in drzavljani VB katerih poreklo je iz tretjega sveta. Slednji so posebej bili nevoscljivi EU drzavljanom, da lahko v VB brez problema dobijo delo in se selijo, medtem ko so oni morali en kup paperjev pridobiti in leta cakati na drzavljanstvo. Najboljse je se en referendum in ce so se enkrat za izstop, potem pac ni vprasanja in naj bo Brexit brez dogovora takoj po referendumu. V vsakem primeru pa je treba EU politiko reformirati in naj se vodilne v EU voli. In ne da poslanci izvolijo predstavnike za najvisje organe. Jaz ne bi nikoli volil Junckerja.
Da se mene pita..
13. 03. 2019 20.48
+18
Čimprej se naj poberejo.
AVTOHTONsLOVEnc
13. 03. 2019 20.40
+4
Čez 9 mesecev bo malo več otrok prišlo na svet kot sicer.. :D Se pravi sedaj se bo našel tudi čas za to! :)