Tujina

Članice EU zavračajo možnost vnovičnih pogajanj o brexitu

Bruselj / London / Berlin / Dunaj / Ljubljana, 30. 01. 2019 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
K.H. / STA / Ti.Š.
Komentarji
9

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Bruslju razpravljali o brexitu, potem ko je britanski parlament zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo. Da EU zavrača možnost novih pogajanj o ločitvenem sporazumu, so sicer že v takoj po glasovanju sporočili v tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Potem ko je britanski parlament v torek zvečer zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, so evropski poslanci na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju med drugim tako danes razpravljali tudi o brexitu.

Britanski parlament je Mayevi prižgal zeleno luč za vnovična pogajanja za izstop iz EU.
Britanski parlament je Mayevi prižgal zeleno luč za vnovična pogajanja za izstop iz EU. FOTO: AP
Glede brexita pa velika negotovost vlada tudi na trgih. Britanski parlament je v torek zvečer podprl predlog, da vlada Bruselj pozove k novim pogajanjem o izstopnem sporazumu. Gre predvsem za vprašanje meje med Irsko in Severno Irsko. EU se je takoj odzvala in dala jasno vedeti, da dodatnih pogajanj ne bo.

Britanska premierka Theresa May je že v torek takoj po glasovanju v parlamentu poudarila, da bo poskušala v Bruslju zagotoviti pravno zavezujoče spremembe ločitvenega sporazuma v skladu z glasovanjem britanskega parlamenta.

A EU je sinoči takoj po glasovanju znova zavrnila nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, je pa izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit, ki je zdaj predviden 29. marca.

Brexit je sicer tudi na dnevnem redu rednega tedenskega kolegija evropskih komisarjev.

Evropski parlament je v Bruslju razpravljal o brexitu in Madžarski.
Evropski parlament je v Bruslju razpravljal o brexitu in Madžarski. FOTO: AP

Barnier britanskim poslancem očita valjenje krivde na EU

EU se o sporazumu o brexitu, ki vključuje irsko varovalo, ne bo na novo pogajala, pa sta danes v Bruslju ponovila tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. Juncker je znova opozoril, da se krepi tveganje brexita brez dogovora. Barnier pa je britanskim poslancem očital valjenje krivde na EU.

Razprave o brexitu na plenarnem zasedanju parlamenta se je udeležil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.
Razprave o brexitu na plenarnem zasedanju parlamenta se je udeležil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. FOTO: AP

Mayeva je v torek sicer prvič javno pozvala k odprtju ločitvenega sporazuma, potem ko je britanski parlament sprejel dopolnili, s katerima je zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

A to nikakor ne spreminja stališča EU. Ločitveni ali izstopni sporazum, dogovorjen z britanskimi pogajalci, ki vključuje tudi irsko varovalo, je najboljši in edini možni sporazum, novih pogajanj ne bo, sta poudarila Juncker in Barnier na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju.

Enako sporočilo je že v torek takoj po glasovanju v britanskem parlamentu preko svoje tiskovne službe posredoval predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Je pa ob tem sedemindvajseterica izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit, ki je sedaj predviden 29. marca.

Evropska unija je enotna glede dogovora o brexitu, je sporočil glavni pogajalec Barnier, potem ko je britanski parlament Mayevi prižgal zeleno luč za vnovična pogajanja za izstop iz EU.

"To ni igra," je danes opozoril Juncker in poudaril, da gre pri vprašanju irskega varovala za srce EU - za srž tega, kar pomeni biti član EU. "Irska meja je evropska meja," je izpostavil in posvaril pred vračanjem v mračno preteklost. EU bo ostala mirna in enotna, je še zatrdil.

Barnier pa je nekaterim britanskim poslancem očital valjenje krivde na EU. Vedno smo delali z Združenim kraljestvom, nikoli proti njemu, zato ne morem sprejeti tega, da nekateri britanski poslanci sedaj valijo krivdo na EU, je poudaril glavni pogajalec unije, ki je ponovil, da pri irskem varovalu ne gre za dogmatizem, temveč za realistično in pragmatično rešitev.

Namen irskega varovala je preprečiti trdo mejo na irskem otoku in s tem zavarovati velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske. EU poudarja, da je cilj, da ga ne bi bilo treba nikoli uporabiti in da bi našli ustrezno rešitev v okviru pogajanj o sporazumu o prihodnjem partnerstvu.

Kurz zavrnil možnost vnovičnih pogajanj o brexitu

Dan po odločitvi britanskega parlamenta, da naj Mayeva v Bruslju skuša doseči vnovična pogajanja o ločitvenem sporazumu in spremembo spornega irskega varovala, pa je več držav članic EU danes to možnost ponovno odločno zavrnilo, med njimi Nemčija, Avstrija in Irska.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ocenil, da je dogovor o brexitu dober, in zavrnil možnost vnovičnih pogajanj, dopustil pa možnost natančnejše formulacije.

"Še vedno nudimo iztegnjeno roko za skupno rešitev in formulacijo, nismo pa pripravljeni na nova pogajanja o izhodnem sporazumu," je dejal Kurz. Prihodnji odnos še ni točno definiran in tu obstaja manevrski prostor za podrobnosti, je pojasnil kancler. Pri tem je izrazil upanje, da bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo z dogovorom in ne brez, saj bi slednja možnost škodila EU, še najbolj Britancem.

Avstrijska vlada je sicer danes sprejela zakonodajo o brexitu, ki ureja različna pravna področja, med drugim tudi položaj Britancev v Avstriji po izhodu Združenega kraljestva iz EU.

Možnost vnovičnih pogajanj o brexitu manj kot dva meseca pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz EU je odločno zavrnil tudi irski premier Leo Varadkar. Kot je dejal v irskem parlamentu, "ne ponujamo ponovnih pogajanj" o ločitvenem dogovoru. Pri tem je dodal, da ni nobenih podlag za sklic izrednega vrha EU.

"Ponovno odprtje sporazuma o izstopu ni na dnevnem redu", je dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert. Kot je dodal, se je nemška vlada seznanila z odločitvijo britanskega parlamenta, zdaj je na vrsti britanska premierka, da poda konkretna pojasnila glavnemu pogajalcu EU za brexit Michelu Barnierju in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju.

Maas je ocenil, da je obstoječi dogovor najboljša in edina možna rešitev.
Maas je ocenil, da je obstoječi dogovor najboljša in edina možna rešitev. FOTO: AP

Možnost vnovičnih pogajanj je posredno zavrnil tudi nemški zunanji minister Heiko Maas. Ocenil je, da je obstoječi dogovor najboljša in edina možna rešitev. "Naše stališče je jasno. Izhodni ločitveni sporazum je najboljša in edina rešitev za urejen izhod," je dejal minister za medijsko skupino Funke.

Potem ko je britanski parlament v torek med drugim pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, je Maas danes ocenil, da zaenkrat še ni jasno, kaj želi britanska vlada dopolniti. "Sedaj mora hitro sporočiti, ker časa ni več veliko," je dejal. Ob tem je zagotovil, da bosta Nemčija in EU podprli Irsko.

Da EU zavrača možnost novih pogajanj o ločitvenem sporazumu, so sicer že v torek zvečer, takoj po glasovanju britanskega parlamenta, sporočili v tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Ločitveni sporazum je najboljši in edini način za zagotovitev urejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU, irsko varovalo pa je del tega sporazuma, o katerem se ni mogoče znova pogajati, so zapisali.

Pri tem pa ponovili, da so pripravljeni premisliti o svoji ponudbi ter prilagoditi vsebino in raven ambicije politične izjave ob spoštovanju veljavnih načel, če bi Britanija spremenila namere glede prihodnjega partnerstva.

Mayeva in Corbyn o carinski uniji in enotnem trgu

May se je danes sestala tudi z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom, s katerim sta govorila o carinski uniji in enotnem trgu, so pojasnili laburisti.

"Bila je koristna izmenjava mnenj. Zagovarjali smo naš načrt. Izmenjali smo stališča o odnosu med carinsko unijo in enotnim trgom," je povedal tiskovni predstavnik laburistov. Srečanje, ki je trajalo okoli 45 minut, je opisal kot "resno" in "zelo prisrčno", navaja britanski BBC.

Vodja največje britanske opozicijske stranke je doslej zavračal pogovore s premierko, ki jih je pogojeval z umikom možnosti britanskega izstopa iz EU brez dogovora. Njegov amandma, s katerim je želel preprečiti brexit brez dogovora, so sicer poslanci v torek zavrnili.

Britanska podjetja naj bi pospešila priprave na brexit brez dogovora

Po torkovem glasovanju v britanskem parlamentu o načrtu B britanske vlade, evroposlanci danes govorijo tudi o brexitu. Druga osrednja tema so sicer očitane kršitve načel vladavine prava in temeljnih pravic na Madžarskem.

Britanska podjetja bodo po odločitvi britanskega parlamenta, ki je pozval k ponovnim pogajanjem o ločitvenem dogovoru z EU in zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, najverjetneje pospešila priprave na izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora.

Tako je po poročanju BBC dejala izvršna direktorica britanskega podjetniškega združenja CBI Carolyn Fairbairn, ki ne verjame, da bi danes eno samo podjetje v Združenem kraljestvu ustavilo ali upočasnilo priprave na možnost neurejenega izstopa Velike Britanije iz EU.

"Bojim se, da jih bodo celo pospešila," je opozorila.

Britanska premierka naj bi še danes na njeno željo imela več pogovorov z voditelji EU in Irske. Mayeva naj bi drevi tako govorila s predsednikom Evropskega sveta Tuskom, so po potrdili v njegovem uradu. Tudi irski premier Varadkar je potrdil, da bo danes z Mayevo govoril po telefonu.

Na torkovo glasovanje britanskega parlamenta so se podjetja v Združenem kraljestvu odzvala z naraščajočo frustracijo in zaskrbljenostjo, je opozorila izvršna direktorica britanskega podjetniškega združenja CBI.

Ponovno odprtje pogajanj z EU bi bilo po njenem absurdno. Podjetja na Severnem Irskem so "izredno zaskrbljena", je opozorila in dodala: "Varovalka je tam z namenom." Nekega dne bi lahko tehnologija rešila problem meje na irskem otoku, do takrat pa je treba najti druge ureditve, je prepričana.

Stališču CBI, ki je pozdravilo odločitev britanskega parlamenta o zavrnitvi brexita brez dogovora, so pritrdila tudi druga poslovna združenja v Veliki Britaniji, poroča BBC.

Parlament je sicer pokazal, da nasprotuje brexitu brez dogovora, vendar pa ni storil ničesar, da bi to možnost "pospravil z mize", in deluje, kot da gre pri tem "bolj za upanje kot strategijo", je opozorila Fairbairnova. Pri tem je dodala, da mnoga mala in srednje velika podjetja niso storila nič, da bi se pripravila na 'šok' ob morebitnem strmoglavljenju iz EU 29. marca.

Kot je opozoril izvršni direktor združenja proizvajalcev Severne Irske Stephen Kelly, so podjetja obupana in zaskrbljena zaradi zmede v zvezi z brexitom. Več kot 90 odstotkov članov tega združenja po njegovih besedah podpira ločitveni dogovor, vključno z varovalom, in počutijo se, da jih je parlament s torkovim glasovanjem pustil na cedilu. "Dogovor, ki ne deluje za Severno Irsko, ni dogovor," je opozoril.

Nasprotovanje brexitu brez dogovora so po poročanju BBC izrazila tudi druga britanska poslovna združenja. Generalni direktor Britanske trgovinske zbornice Adam Marshall pa je opozoril, da niti vlada niti številna podjetja niso pripravljena na izstop iz EU brez dogovora v dveh mesecih, zato ne bi smeli dovoliti, da se ta zgodi.

Analitika: Možnost brexita brez dogovora še bližje

Po odločitvi britanskega parlamenta, da naj britanska premierka v Bruslju skuša doseči ponovno odprtje dogovora o brexitu in zamenjavo spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, se je možnost brexita brez dogovora še povečala, pa sta ocenila Matjaž Nahtigal z Univerze na Primorskem in Jure Vidmar, profesor z univerze v Maastrichtu.

Po drugi strani pa, kot poudarja Vidmar, nekateri že namigujejo, da bo britanska premierka Mayeva čez dva tedna na domačem političnem parketu lahko rekla, da je izčrpala vse možnosti za sprejetje dogovora in bo v dani situaciji z manj politične škode lahko zaprosila za odlog izstopa.

Zavrnitev dopolnila v britanskem parlamentu, s katerim bi omogočili začasni, nekajmesečni odlog brexita, po besedah izrednega profesorja na Fakulteti za management Univerze na Primorskem Nahtigala kaže na to, da bo do brexita skoraj zanesljivo prišlo v predvidenem časovnem okviru, torej 29. marca. Možnost odloga brexita je, kot ocenjuje, praktično izničena.

vrh EU
vrh EU FOTO: AP

Britanska premierka Mayeva je v torek poudarila, da bo poskušala v Bruslju zagotoviti pravno zavezujoče spremembe ločitvenega sporazuma. Vendar pa EU irskega varovala ne more odpraviti, zato je dopolnilo, ki ga je podprl britanski parlament in s katerim je pozval k spremembi varovala, "račun brez krčmarja", ocenjuje Vidmar.

"Irsko varovalo namreč pomeni, da v primeru, če v prehodnem obdobju EU in Združeno kraljestvo ne dosežeta novega sporazuma, Združeno kraljestvo kot celota ostane v carinski uniji, Severna Irska pa tudi sodeluje v nekaterih elementih skupnega trga. Če se želimo izogniti ponovni izpostavi mejnega nadzora na irskem otoku, druge možnosti pravzaprav ni, saj Severna Irska ne more biti v preseku dveh carinskih režimov," pojasnjuje profesor na maastrichtski univerzi.

Ker odprave irskega varovala Mayeva v Bruslju od EU po njegovem prepričanju ne more dobiti, bo verjetno čez dva tedna, ko bo morala ponovno pred parlament oziroma bodo poslanci ponovno dobili možnost vlaganja dopolnil, vprašanje zgolj ali brexit brez dogovora ali začasni odlog brexita.

Obstaja sicer verjetnost, da pride do izstopa brez dogovora. Vendar pa sprejetje dopolnila proti brexitu brez dogovora, čeprav je pravno nezavezujoče, nakazuje politično voljo večine britanskih poslancev. "Ko se bo premierka po pričakovanjih iz Bruslja vrnila brez revizije irskega varovala, se zna oblikovati večina za podaljšanje roka, ker bo to v tistem trenutku edina možnost za preprečitev brexita brez dogovora," ocenjuje Vidmar.

Seveda pa se bo potem pojavilo vprašanje, kako naprej. "Irski problem je namreč kvadratura kroga, a nekateri tega enostavno ne vidijo oziroma nočejo videti. Velikonočni mirovni sporazum temelji na predpostavki, da sta Združeno kraljestvo in Republika Irska članici istega skupnega trga in iste carinske unije. Ko to predpostavko odstranimo, se zruši tudi mirovni sporazum," opozarja Vidmar.

Kot poudarja Nahtigal, se bo negotovost zagotovo stopnjevala. Nekateri menijo, da večja ko bo negotovost, bolj bo prevladal razum, saj je izstop brez dogovora "onkraj razuma". EU ima izredno malo manevrskega prostora, tudi Irska bi težko pristala na spremembe že dogovorjenega sporazuma v zadnjih dveh letih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
31. 01. 2019 07.35
+1
to tko ne gre ali si noter ali zunaj ne moreš cel dan stati med podvoji
Devilz Pff
30. 01. 2019 16.48
-4
Članicam EU bo žal da jim ne dajo druge šanse saj se bojo kmalu tudi same pogajale ko bo EU doletel totalni razkroj.
Ost1234
30. 01. 2019 19.44
+1
Pri razkroju pogajanja niso mogoča. S kom pa naj se pogajaš??Z ZDA?
vinogradnik33
30. 01. 2019 13.27
+12
Pogajanja so bila končana , otočani pa če niso vedeli kaj želijo naj nosijo posledice ! Novih pogajanj ne sme biti že zaradi verodostojnosti do drugih držav EU ! NAJ KAR ŠE ENKRAT POVPRAŠAJO ANGLEŽE NA REFERENDUMU ALI ŽELIJO OSTATI V EU !
Frane Šajn
30. 01. 2019 13.14
+7
Mislim , da jih bo na koncu morala EU izčesavati ven s ta gostim glavnikom, tele Brite!
ooResnicA
30. 01. 2019 12.39
+7
.....če to že taki lordi naj gredo po gosposko čim prev ven iz EUali ostanejo notri ....... ne pa da se ciganijo kot cigani iz žabjeka čuj.....
ivan res grozni
30. 01. 2019 15.18
+0
Ti cigani so drugi največji neto plačnik v EU blagajno, za Nemčijo.
Andree
30. 01. 2019 12.35
+6
Ti čaj pavza majstri pa res ne vedo kaj bi radi
Principat
30. 01. 2019 12.20
+15
kaj se dela angleža , če si anglež se spelji v anglijo in staro celino pusti pri miru ,, v vsej zgodovini so podjarmili največ ozemlja na svetu in bili največji genocidni narod ,, a bi sedaj želeli še stari del evrope si narediti kolonijo ,, enkrat pride vsaka it na luknjo,, premalo mediji natačno povedo , kaj vse so angleži imeli v načrtih ,, ve se , vendar se ne objavlja in potem , kje je tu demokracija , če vse več informacij dobiva strogo zaupno ali zaupnega značaja