Tujina

Brez usmiljenja nad upornike

Jeruzalem/Gaza, 25. 09. 2005 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Izraelski premier je poudaril, da ima Izrael pravico v boju proti palestinskim upornikom uporabiti vsa sredstva.

Izraelski premier Ariel Šaron
Izraelski premier Ariel Šaron FOTO: Reuters

Pri sredstvih za boj proti teroristom ni omejitev, edini tabu so napadi na civiliste, je po poročanju izraelskega radia prepričan izraelski premier Ariel Šaron. Kot še poroča radio, je izraelska vlada na območjih, s katerih Palestinci obstreljujejo izraelske cilje, odobrila tudi uporabo topništva.

Premirje je v nevarnosti

Samo dva tedna po izraelskem umiku z območja Gaze je tam izbruhnilo nasilje, ki postavlja pod vprašaj ne le veljavnost umika, ampak tudi izraelsko-palestinsko premirje. Potem ko so Palestinci v noči na soboto z območja Gaze izstrelili več raket na izraelske cilje, je izraelska vojska izvedla več operacij na območju. V zračnih napadih so bili med drugim ubiti visok pripadnik Islamskega džihada in dva člana oboroženega krila Hamasa, ki je nato napovedal maščevanje.

Izraelski helikopterji so ubili devet Palestincev
Izraelski helikopterji so ubili devet Palestincev FOTO: Reuters

Bodo v Izraelu predčasne volitve

Medtem pa se v Tel Avivu zbira približno 3000 članov centralnega odbora Šaronove stranke Likud, ki bodo v ponedeljek odločali, ali naj novembra skličejo predčasne interne volitve novega vodstva stranke, ali pa naj - kot predlaga Šaron - z volitvami počakajo do aprila prihodnje leto. Za predčasne volitve se zavzema predvsem Benjamin Netanjahu, Šaronov glavni tekmec znotraj Likuda, saj meni, da bi bil zaradi nezadovoljstva med člani stranke izbran za novega predsednika stranke.

Vzrok za nezadovoljstvo znotraj Likuda je predvsem nedavni umik Izraela z območja Gaze in dela Zahodnega brega, v luči najnovejšega nasilja pa so se možnosti Netanjahuja še povečale. Šaron upa, da se bo do pomladi nezadovoljstvo v stranki zmanjšalo, s tem pa povečala možnost za njegovo ponovno izvolitev.

Dober 'ulov'

Vojska je ujela več kot 200 predstavnikov Hamasa
Vojska je ujela več kot 200 predstavnikov Hamasa FOTO: Reuters

Izraelska vojska je v operaciji na Zahodnem bregu v noči na nedeljo aretirala 207 palestinskih aktivistov, predvsem islamskih skrajnežev, je sporočila tiskovna predstavnica vojske.

"Približno 50 aktivistov smo prijeli v regiji Hebron in kakih 30 pa blizu Ramale na Zahodnem bregu," je še razložila in dodala, da so kar nekaj aretacij spremljali spopadi in obstreljevanje. Kot je še povedala, je vojska operacijo danes zjutraj zaključila, ostale podrobnosti pa naj bi sporočili kasneje.

Med aretiranimi naj bi bilo po navedbah neimenovanega vira iz vojaških krogov tudi kakih deset političnih in vojaških voditeljev gibanja Hamas, izraelski radio pa je poročal, da je bil med drugim aretiran šejk Hasan Jusuf, eden glavnih voditeljev Hamasa na Zahodnem bregu.


Abas: Izraelski letalski napadi so neopravičljivi

Napadi izraelskih vojaških letal na območju Gaze in množične aretacije na Zahodnem bregu so neopravičljivi, je dejal palestinski predsednik Mahmud Abas. "Obžalujemo to agresijo in verjamem, da ni opravičila za te operacije," je povedal Abas.

Izraelci so uničili več hiš
Izraelci so uničili več hiš FOTO:

Izrael je ta konec tedna opravil več letalskih napadov, s čimer se je odzval na bombne napade Hamasa. Ta je Izraelu pripisal odgovornost za eksplozijo avtomobila, ki je v petek odjeknila na shodu Hamasa v begunskem taborišču Džabalija na severu območja Gaze in ubila najmanj 15 ljudi.

Abasovo gibanje Fatah je sicer že pojasnilo, da je bila petkova eksplozija posledica nesreče, ki so jo zaradi neprimernega ravnanja z eksplozivom povzročili sami pripadniki Hamasa. Abas je ob tem povedal, da je že dosegel soglasje z oboroženimi gibanji, da se mora takšno vojaško bahanje končati. "Z vsemi palestinskimi strankami smo se strinjali, da končamo s takšnimi paradami, vendar nam Izrael ni dal možnosti za uresničitev tega pomembnega in nujnega sporazuma, ki bi bil uporaben za nas in njih," je še dejal palestinski predsednik.