Svet

Brezdomec, ki sta ga brutalno pretepla najstnika: Bolečina ni le fizična

Koper, 15. 11. 2023 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
0

Sandi, ki je na ulici pristal pred dvema mesecema, je s krvavim očesom, modricami na obrazu in zlomljenimi obraznimi kostmi stopil pred kamero. Bolečina ni le fizična, tudi psihična, nam je povedal, strah ga postane, ko pade mrak. Mislil sem, da se kaj takega v Sloveniji ne more zgoditi, pretreseno dodaja in vsem polaga na srce: Če sočloveku ne moreš ali ne želiš pomagati, mu tudi ne stori žalega.

Brutalen napad, ki se je pred tremi tedni zgodil v središču Kopra, je včeraj preplavil splet. Dva mlajša fanta, eden star 19, drugi pa komaj 16 let, sta napadla brezdomca, ki je spal na klopi. 

"Policija je prva prišla, samo to je trajalo, jaz sem bil že ves krvav, pretepen," pove brezdomec Sandi, ki je stopil pred kamere. Sabina Kramar Šporar iz Rdečega križa z njim sodeluje, odkar se je konec avgusta znašel na ulici. Sandija opiše kot mirnega in neproblematičnega. 

"Grozno mi je bilo, ko sem izvedela, da bil on tisti, ki je bil udeležen v tem nasilju. Nedopustno in grozljivo, ker so posredi mladoletne osebe, in nedopustno, ker se je dejanje posnelo," pravi Kramar Šporarjeva. 

Na vprašanje, kako se počuti, ko pade mrak, odkar so ga pretepli, Sandi odgovarja: "Grozno. To vam pa povem, da je grozno." 

Zdaj čaka na operacijo zlomljenih obraznih kosti, zaradi bolečin jemlje protibolečinska zdravila. Podobnih pretepov v Kopru na Rdečem križu ne pomnijo, drugače pa je v Ljubljani. "Zelo je veliko je verbalnega nasilja, fizičnega je tudi prisotnega kar precej, ampak predvsem zvečer. Ponoči se dogaja, da so ljudje, kot je bil ta primer v Kopru, napadeni brez nekega razloga," razlaga Jean Nikolič iz društva Kralji ulice. 

Brezdomec Sandi
Brezdomec Sandi FOTO: Kanal A

Sogovornika, ki delata s tistimi, ki so se znašli na robu, se sprašujeta, ali smo postali družba, ki je popolnoma izgubila moralno presojo, ali pa je to še eden od nerazumljivih trendov, ki jih tudi v tujini narekujejo družbena omrežja. 

"Vsak, ki je del teh dejanj, nabiranja všečkov na tak način, se mora zavedati, da so posledice, ki lahko trajajo celo življenje," pravi Kramar Šporarjeva. "Jaz mislim, da moramo biti predvsem strpni, da njihova življenja še bolj ne otežimo, naj si bo to verbalno ali pa fizično," dodaja Nikolič. 

Policija je 19-letniku, ki je pretep snemal, izdala plačilni nalog. Nasilnega 16-letnika, ki se je v policijskem postopku tudi upiral, pa je Policija pridržala, sledita kazenska ovadba in obdolžilni predlog. 

"Če človeku ne moreš pomagati, ga tudi ne rabiš zmrcvariti," pa sporoča Sandi. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni