Tujina

Britanci pripravljeni na poseg v Afganistanu

Dušanbe, 22. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/N.S.
Komentarji
0

Kopenske sile britanske vojske so pripravljene na namestitev v Afganistanu, je dejal britanski obrambni minister Geoff Hoon. Ruski predsednik Putin pa je s Severnim zavezništvom podpisal izjavo o rešitvi politične krize v Afganistanu.

Britanski komandosi
Britanski komandosi FOTO:

Prihajajoča zima je eden izmed razlogov za hitrejše sprejetje te odločitve je dejal Hoon in dodal, da je pripravljenih kakih 800 pripadnikov posebnih enot kraljeve mornarice. Enote v Perzijskem zalivu trenutno sodelujejo na omansko-britanskih vojaških vajah. Britanski zunanji minister Jack Straw pa je danes mednarodno skupnost pozval, naj s podporo mednarodne skupnosti začne s projektom obnove Afganistana, ki bo pod pokroviteljstvom Združenih narodov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski obrambni minister Geoff Hoon
Britanski obrambni minister Geoff Hoon FOTO: Reuters

Straw meni, da bi mednarodna skupnost morala že sedaj razmisliti o sredstvih za obnovo države, ki jih bodo uporabili po strmoglavljenju talibanskega režima z oblasti. Britanski zunanji minister je predstavil štiri načela, ki naj bi po njegovem mnenju vodila prizadevanja za obnovo Afganistana: prihodnost države bi morala biti v rokah afganistanskega ljudstva, prizadevanja za obnovo bi morali voditi ZN, podpirati bi jih morala tudi mednarodna koalicija in pomoč Afganistanu bi morala biti dolgoročna.

Rusija podpira Severno zavezništvo

Voditelji Rusije, Tadžikistana in afganistanskega Severnega zavezništva so podpisali skupno izjavo, ki se nanaša na politično rešitev krize v Afganistanu. Zavzeli so se za vlado, v katero bodo vključene vse etnične skupine v državi.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je davi v tadžikistanski prestolnici Dušanbe ponovno potrdil podporo odstavljenemu afganistanskemu predsedniku Burhanudinu Rabaniju. Rabani je bil odstavljen leta 1996, vendar pa ga Združeni narodi in večina ostalih držav še vedno podpira. Po srečanju z Rabanijem in tadžikistanskim predsednikom Emomalijem Rahmonovim je Putin dejal, da lahko ruska pomoč obsega tako "orožje in vojaško opremo, kot tudi pošiljke humanitarne pomoči".

"Ne vemo, kdaj se bo končal vojaški del tega spora, lahko se konča postopoma ali nenadoma," je dejal Straw.

Ruski predsednik se je na poti z vrha Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (APEC) nepričakovano ustavil v tadžikistanski prestolnici. V skupni izjavi po srečanju so vsi trije predsedniki podprli mednarodno protiteroristično koalicijo, hkrati pa so se zavzeli, da bi morali v prihodnjo afganistansko vlado vključiti vse etnične skupine v državi.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA