Tujina

Mayeva: Drugi referendum ne bo poenotil države

Luxembourg, 04. 12. 2018 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanska vlada Therese May je kriva nespoštovanja parlamenta, ker ni v celoti predstavila pravnega mnenja o ločitvenem sporazumu med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Isti dan je Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije objavil, da London še lahko umakne napoved odhoda iz EU.

Britanski poslanci so danes prvič v zgodovini spoznali vlado krivo nespoštovanja parlamenta, in sicer ker jim ni v celoti predstavila pravnega mnenja o dogovoru z Brusljem o brexitu. Izid glasovanja dokazuje šibkost vlade Therese May teden dni pred ključnim glasovanjem o dogovoru v parlamentu. Mnenje bodo sedaj objavili v celoti.

Državni pravobranilec Geoffrey Cox v ponedeljek namreč ni predstavil celotnega pravnega mnenja, ki ga je dal vladi o dogovoru o brexitu. Poslanci šestih opozicijskih strank so nato v ponedeljek vložili zahtevo za sprožitev postopka proti vladi zaradi nespoštovanja parlamenta, saj je slednji novembra sprejel odločitev, da mora vlada poslancem "v celoti predložiti vsa pravna mnenja" o dogovoru.

Opozicija je v današnji razpravi trdila, da je s tem vlada omejila informacije, ki jih je razkrila in da so ministri namenoma ignorirali odločitev parlamenta. Predlog šestih opozicijskih strank so nato potrdili s 311 glasovi podpore proti 293.

Umetnik Kaya Mar je pred Downing Street prinesel svojo sliko Therese May.
Umetnik Kaya Mar je pred Downing Street prinesel svojo sliko Therese May. FOTO: AP

Začela se je petdnevna razprava v britanskem parlamentu pred glasovanjem o dogovoru

Z nekajurno zamudo se je v britanskem parlamentu začela razprava o dogovoru med Brusljem in Londonom, ki pa po napovedih nima zadostne podpore poslancev. Premierka Mayeva je poslance spomnila, da morajo izpolniti voljo državljanov, ki so se leta 2016 odločili, da država zapusti Evropsko unijo. "Zagotoviti moramo brexit, ki spoštuje Britance in nas napoti v boljšo prihodnost zunaj EU," je dejala.

Čeprav si nekateri želijo bližje odnose z EU ali drug referendum, pa to po oceni Mayeve ne bo poenotilo države. "Ta spor se vleče že predolgo, razjeda našo politiko in moramo razumeti, da smo v življenju odvisni od kompromisov," je dodala.

Ponovno je branila vidike dogovora, ki po njenih besedah hkrati ohranja dobre odnose z Brusljem in Združenemu kraljestvu omogoča sklepanje obširnih trgovinskih dogovorov.

Britanci še lahko ustavijo brexit

Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije je prav danes objavil, da se Velika Britanija še vedno lahko enostransko odloči in umakne napoved odhoda iz EU. Ta možnost je na voljo, dokler dogovor o ločitvenem dogovoru ni formalno zaključen, je sporočil Manuel Campos Sanchez-Bordona.

Pravobranilec Sodišču EU tako predlaga, da za 50. člen Pogodbe o Evropski uniji (PEU) ugotovi, da dovoljuje enostranski umik obvestila o nameravanem umiku iz EU. V skladu z določili tega člena se namreč formalno sprožijo postopki za prenehanje članstva v EU, ki traja dve leti. Velika Britanija ga je sprožila 29. marca lani, zaključila pa naj bi ga 29. marca prihodnje leto.

Pravobranilec je v svojem podrobnem mnenju pojasnil predvsem, da je umik iz mednarodne pogodbe že po definiciji enostransko dejanje države pogodbenice in manifestacija njene suverenosti. Umik tovrstne odločitve o umiku iz mednarodne pogodbe pa bi prav tako bila manifestacija suverenosti države pogodbenice, ki se pač odloči, da spremeni svojo prvotno odločitev.

Britanci bi še lahko ustavili brexit.
Britanci bi še lahko ustavili brexit. FOTO: iStock

Za umik odločitve o odhodu iz EU je sicer določenih nekaj pogojev – o tem mora formalno obvestiti Evropski svet in spoštovati mora nacionalne postopke v skladu z ustavo. Ker je bila v primeru napovedi odhoda Velike Britanije iz EU potrebna potrditev v parlamentu v Londonu, bi bila potrebna tudi potrditev parlamenta o umiku te odločitve.

Poleg tega je ta umik možen le v obdobju dveh let, kolikor jih 50. člen PEU predvideva za dokončanje postopka o odhodu članice iz EU. Prav tako je treba spoštovati načela izpolnjevanja pogodbenih določil v dobri veri, da bi se preprečile zlorabe postopka po tem členu.

Pobudo za presojanje o tem vprašanju je na škotsko sodišče skupaj z drugimi poslanskimi kolegi vložil škotski poslanec Andy Wightman. Zadeva je pred Sodišče EU prišla v začetku oktobra, v Luxembourgu pa so se odločili za pospešeno proceduro, da bi dosegli odločitev še pred 29. marcem 2019, torej pred predvidenim brexitom.

Nič ne kaže, da bi premierka Theresa May dobila dovolj podpore za potrditev dogovora.
Nič ne kaže, da bi premierka Theresa May dobila dovolj podpore za potrditev dogovora. FOTO: AP

Manuel Campos Sanchez-Bordona je v današnjem mnenju tudi pojasnil, da ne gre zgolj za akademsko razpravo, kot to trdi britanska vlada, ampak gre za pravno vprašanje, ki bo lahko imelo tudi praktične posledice.

Med drugim je pravobranilec zavrnil možnost, ki sta jo zagovarjala Evropska komisija in Svet EU, da je umik odločitve o odhodu iz EU možen le po soglasju v Evropskem svetu. Umik s soglasjem odhajajoče članice je sicer možen, vendar pa ni pogoj za možnost enostranske odločitve članice o umiku napovedi odhoda, je še poudaril Campos Sanchez-Bordona v svojem mnenju.

Mnenje pravobranilca je za Sodišče EU pomembno in sodniki temu mnenju običajno tudi sledijo. Ni pa nujno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ata_jez
04. 12. 2018 22.34
+1
A da bi v EU užgali kak referendum ... če jih želimo? :-) hahaha
jan.k94
04. 12. 2018 21.09
+12
Upam da spokajo ven, če pa bi se slučajno odločili, da ostanejo v EU, pa da jih Evropa na veliko udari po žepu....
dunc46
04. 12. 2018 19.55
+3
aist
04. 12. 2018 19.41
+16
Vidijo da so se sami ustrelili v koleno, pa bojo zdaj elegantno ostali v EU, da bojo še naprej delali sr.....e!
Da se mene pita..
04. 12. 2018 18.13
+22
Nc ustavljat,sam gas,pa vse une fizike,znanstvenike in mozganske kirurge k cakajo v Calaisu za prehod cez,naj zraven uzamejo.
Slovenec007
04. 12. 2018 20.26
+5
BUONcaffee
04. 12. 2018 14.25
+12
Gredo iz EU ali ne gredo????
Slovenec007
04. 12. 2018 20.27
-3
ROMELS
04. 12. 2018 13.47
-16
Naj ne hodijo nazaj v skupnost, katera uničuje suverenost narodov.
User416781
04. 12. 2018 21.02
+8
dannyer
04. 12. 2018 12.24
+2
na vsak način diktatorji iz euja hočejo uničiti voljo ljudi demokracija kaj to sploh je .
akmt
04. 12. 2018 11.45
-35
Prav so se odlocili. Tudi mi bi se morali. Potem nasim politikom ne bi bilo treba poklekniti glede migrantov (ceprav jih to ne opravicuje, beseda ne je zwlo kratka, hitro se jo izgovori, s posebno lahkoto pa ob dejstvu, da imas za sabo cel narod, ki te podpira)
flamengo
04. 12. 2018 15.00
+45
Slovenija je neto prejemnica. Od EU dobi 600 milijonov na leto več kot vplača. Kam bo šla?
cool1
04. 12. 2018 18.41
+16
Ja itak, nekateri bi kar nekam šli, potem pa bi čez čas hodili v Avstrijo po prašek in po kavo, tako kot je to še bilo....nič nismo imeli prej, še po kavbojke smo morali v Italijo, pa da ne naštevam dalje.....
puspan
05. 12. 2018 07.37
+5
Po vsej verjetnosti spet tja, kjer je že enkrat bila. Ultra levakom bi zelo odgovarjalo, če bi imeli v Sloveniji anarhijo.
Justiceiscoming81
04. 12. 2018 11.41
+37
Ne rabijo, ker delajo samo zdraho in so samo vodilo ZDA, da vpliva na evropo... Naj se znajdejo po svoje in naj jih rešujejo amerikanci, da potem ko se bo finančna ladija potapljala, naj potonejo skupaj...
+6
kajpavzdevek
04. 12. 2018 11.36
-38
Ma kaj tolk nabijate na to tem ko pa je jasno da so se britanci tako odločili . In prav imajo. V EU se živi slabo in ni več popravnih izpitov za te ki bi mogli bolje vodit in delat na tem da bi bilo ljudem bolje ! Previsoki davki, predrag benzin, revščina
User416781
04. 12. 2018 21.06
+23
A v EU, da je revščina? Kdo ti je kriv, da očitno živiš v bedi, ampak prosim ne posplošuj. V EU je najvišji standard na svetu in največja socialna varnost ter najmanjša stopnja revščine in verjetno je tudi najbolj varno. Skratka, živimo v blaginji. Ti pa jamraš...
puspan
05. 12. 2018 07.41
+1
Tako je peropetarda, ampak nekateri bodo tulili vedno, kako slabo jim gre. Naj poskusijo v Indiji-Koromandiji, saj tam je še veliko lepše, kot v EU.