Tujina

Britanska opozicija: 'Ta parlament ne zaupa premierki'

London, 18. 12. 2018 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
8

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Corbyn je vložil predlog glasovanja o nezaupnici proti britanski premierki Theresi May, potem ko je ta poslancem sporočila, da bodo o dogovoru o brexitu glasovali šele sredi januarja prihodnje leto. Izid glasovanja o nezaupnici je nezavezujoč.

"Ta parlament ne zaupa premierki, ker spodnjemu domu parlamenta ni dovolila pomembnega glasovanja," je poslancem pred vložitvijo nezaupnice dejal Jeremy Corbyn, ki želi glasovanje o nezaupnici še pred božičem. Britanski parlament je zaradi premajhne podpore prejšnji teden na predlog premierke Therese May preložil glasovanje o dogovoru o brexitu, v ponedeljek pa je Mayeva sporočila, da bo glasovanje v tretjem tednu januarja.

Mayeva je prejšnji teden preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki.
Mayeva je prejšnji teden preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki. FOTO: AP

Downing Street je predlog glasovanja o nezaupnici označil za neumne politične igrice, poroča britanski BBC.

V razpravo in glasovanje o nezaupnici premierki mora privoliti vlada in tudi, če bi bilo uspešno, ne bi avtomatično povzročilo odstopa Mayeve. Po navedbah virov v spodnjem domu britanskega parlamenta je v parlamentu sicer "običajno, da se takim zahtevam ugodi".

Tudi znotraj njene stranke številni nezadovoljni z dogovorom

Mayeva je prejšnji teden preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki, v kateri številni niso zadovoljni z dogovorom o brexitu. Številni mediji sicer govorijo o pirovi zmagi, saj je za nezaupnico svoji vodji glasovala kar tretjina britanskih konservativcev.

Če bi nezaupnico, ki jo je vložil Corbyn, podprla večina poslancev, bi to dodatno oslabilo avtoriteto Mayeve, verjetno pa bi sledilo glasovanje o nezaupnici vladi in kasneje predčasne volitve.

Theresa May
Theresa May FOTO: AP

Premierka se trudi prepričati poslance, naj podprejo dogovor o brexitu, ki ga je po dolgotrajnih pogajanjih dosegla s preostalimi 27 članicami EU. Če parlament dogovora ne bo podprl, bo Združeno kraljestvo 29. marca prihodnje leto iz unije izstopilo brez dogovora.

O načrtih v primeru brexita brez dogovora bo britanska vlada govorila danes, 101 dan pred načrtovanim izstopom. A brexitu brez dogovora poslanci prav tako nasprotujejo.

Veliko Britanijo v tem primeru namreč čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom, velika bi bila tudi negotovost v odnosih s tretjimi državami, saj bi morali na hitro skleniti niz trgovinskih dogovorov. Združeno kraljestvo bi brexit brez dogovora verjetno pahnil v recesijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
18. 12. 2018 12.59
Odločiti se bodo morali in v obeh primerih bodo težave: saj bo menda EU tudi k njim poslala tisoče migrantov, kar bi bilo resnično pošteno! V obeh primerih bo še večja revščina, potem bodo pa premišljali, ali bi še imeli pogoltno, vedno večjo kraljevino na račun novih članov.
Transformerji
18. 12. 2018 14.30
Kraljevino bodo pa sesuli vsi dosedanji in novi migranti! Saj je bila Anglija kolonialna država.
Transformerji
18. 12. 2018 14.47
Vsi trije otroci Kate bodo postali čisto preprosti ljudje, ki si bodo morali denar zaslužiti.....
Rotter
18. 12. 2018 11.33
+5
Problem je, da nimajo večine za nič. Ni večine za njen dogovor, ni večine za norveški model, ni večine za kanadski model, ni večine za ostanek v EU in ni večine za hard Brexit. Poleg tega čisto vsaka skupina trdi, da zastopa voljo ljudstva, ki je volilo na osnovi totalno različnih obljub. Eni leaverji so obljubljali članstvo v SM ali CU, drugi so obljubljali, da bo nemška industrija pritisnila na EU za deal itd. Nihče, niti en sam politik ni obljubljal ničesar, kar bi bilo približno podobno hard Brexitu, a danes velik del bebavih Britancev, ki žlopajo pir iz tetrapaka, še vedno goni "leave means leave, there was no deal on the ballot paper", čeprav nimajo najosnovnejšega pojma, kaj hard Brexit zanje pomeni. Najbolj žalostno pa je, da si domišljajo, da gre pri celotni stvari za strašenje ljudi, čeprav je do istih zaključkov o hard Brexitu prišla tudi Leave HQ
kajpavzdevek
18. 12. 2018 11.28
-6
nevem kaj je zdaj tolk debate o brexiv in o nekih volitvah pa to. Hallo izvolili so že in konc debate. Naj odidejo in bodo veseli. Jaz sem tud takoj zato da izstopimo iz EU ker živim slabše sedaj kot kadarkoli prej !
Rotter
18. 12. 2018 11.34
+11
In potem boš živel bolje? Ti si pa res en genij, Slovenija več kot 70% izvozi v druge EU države. Vsi naši problemi so maslo naše lastne politike in ne Evrope!
olafur
18. 12. 2018 12.26
+1
Zato, da sedaj živiš slabše kot kdaj koli prej si si v največji meri kriv sam, danes je čas za pridne, delavne in iznajdljive, če si len, neiznajdljiv in z dvema levima rokama pa ne pričakuj, da boš v katerem koli sistemu živel bolje, sistem, da bi ti živel bolje se hvala bogu ne vrne nikoli več.
anakondabox
18. 12. 2018 11.09
+3
Spoštovana T.M., tam spodaj (spodnji parlament) z vami ni nekaj v redu. No važno, da je glava cela in da ste zdravi. #brexit