Tujina

Britanska opozicija usklajena: skušali bodo preprečiti brexit brez dogovora

London, 27. 08. 2019 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
14

Britanske opozicijske stranke so dosegle dogovor o strategiji za preprečitev brexita brez dogovora, ki ga je pripravljen izvesti britanski premier Johnson. Opozicija bo izstop brez dogovora skušala preprečiti s sprejetjem zakonodaje v parlamentu. Johnson je kasneje sporočil, da bo Otok iz Unije izstopil 31. oktobra.

Opozicijske stranke so se med drugim pogovarjale tudi o možnosti, da bi glasovali o nezaupnici ter predčasnih volitvah in celo novem referendumu o brexitu.
Opozicijske stranke so se med drugim pogovarjale tudi o možnosti, da bi glasovali o nezaupnici ter predčasnih volitvah in celo novem referendumu o brexitu. FOTO: AP

Opozicijske stranke v skupni izjavi niso pojasnile, kako in kdaj bodo skušali po zakonodajni poti preprečiti brexit brez dogovora. Poslanka zelenih Caroline Lucas je ob tem povedala, da je zakonodajna pot najbolj varna pot za odlog izstopa, ki je trenutno predviden 31. oktobra.

Vodja liberalnih demokratov Jo Swinson je po srečanju dejala, da glasovanje o nezaupnici premierju ostaja zadnja možnost za uresničitev volje parlamenta, vendar pa je glavni predlog zakonodajna pot.

Jo Swinson glasovanje o nezaupnici vidi kot zadnjo možnost za preprečitev brexita brez dogovora.
Jo Swinson glasovanje o nezaupnici vidi kot zadnjo možnost za preprečitev brexita brez dogovora. FOTO: AP

Poziv k nezaupnici Johnsonu, predčasnim volitvam in novem referendumu

Predsednik laburistov Jeremy Corbyn, ki je tudi sklical današnji sestanek, je namreč sredi meseca v pismu drugim političnim strankam predlagal, da bi z glasovanjem o nezaupnici preprečili izstop brez dogovora. Po uspešnem glasovanju o nezaupnici bi bil Corbyn pripravljen za omejen čas prevzeti vodenje vlade. Kot je še zapisal, bi v vlogi premierja sklical predčasne volitve ter zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu.

Današnjega srečanja so se poleg laburistov udeležili še poslanci Škotske nacionalne stranke (SNP), liberalnih demokratov, zelenih, valižanske stranke Plaid Cymru in Change UK.

Johnson vztraja pri 31. oktobru

Johnson je kasneje na Twitterju zapisal, da je treba rezultat referenduma o brexitu spoštovati. "EU bomo zapustili 31. oktobra," je dodal.

Vir na Downing Streetu 10 pa je Corbyna in njegove zaveznike obtožil, da "aktivno skušajo sabotirati stališče Združenega kraljestva". "Ta koalicija protidemokratov mora biti iskrena z britansko javnostjo, da je proti izstopu iz EU ne glede na vse," je povedal vir.

Vodja Stranke Brexit Nigel Farage pa je tiste, ki so sodelovali na današnjem sestanku opozicije, kritiziral, češ da se ne zavedajo javnega mnenja. Po njegovih besedah je izstop brez dogovora trenutno "edini sprejemljiv dogovor".

Ob tem je premierjevim konservativcem ponudil podporo na naslednjih volitvah, če bo unijo zapustil brez dogovora. V nasprotnem primeru pa se bodo z njimi borili za vsak sedež, je dejal evroskeptik, čigar stranka je na majskih evropskih volitvah močno slavila.

Novi britanski premier je že pred tem večkrat poudaril, da je Unijo pripravljen konec oktobra zapustiti z dogovorom ali brez njega. Ob nedavnem vrhu G7 v francoskem Biarritzu je dejal, da se možnosti za dogovor o brexitu "izboljšujejo", po tistem ko so voditelji EU dobili njegova sporočila, da London v primeru brexita brez dogovora ni pripravljen plačati celotnega ločitvenega prispevka v višini 39 milijard funtov. Na Evropski komisiji so zatrdili, da bodo morali ta prispevek plačati tudi, če ne bo dogovora.

Še danes naj bi se sicer po telefonu slišala Johnson in odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, so sporočili iz komisije. V sredo pa na pogovore v Bruselj prihaja svetovalec britanskega premierja David Frost.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

to je kr neki
28. 08. 2019 07.53
Pa zdaj bi jih pa ze mi moral pocas vn ruknt no!
Al83
27. 08. 2019 20.52
-2
LOL. Boris Jhonson je na G7 izjavil, da Britanija ne bo plačala 40 miljard evrov ločitvenega davka z EU, za katerega se je Mayeva dogovorila. Nato je še dodal, da če pride di Breksida brez dogovora Britanija ni dolžna nikomur nič. Glede na to, da je bila Britanija v EU molzna krava oz. neto plačnica od samega začetka, britanija ni dolžna EU čisto nič ali prej ravno obratno. Ko so slišali to izjavo so Makaron, Merklica in Tusk cel večer izgubljali pamet.
to je kr neki
28. 08. 2019 07.57
Gre za znesek, ki so ga se dolzni zaradi projektov in penzij, ki jim gredo kot clanom. Recimo penzije se placujejo s sprptnimi prispe ki. Lahko pa sami poravnavajo penzije svojim nekdanjim eu uslužbencem
Nimasmisla
27. 08. 2019 20.44
+1
prosim čim prej
Al83
27. 08. 2019 19.58
-2
Dva mesca imajo še. Po moje jim ne bo ratalo, kar jim ni ratalo v treh letih. Iztop Britanije po pravilih WTO je za Britanski narod najboljša rešitev. Bo pa prizadelo EU, ker se bo izkazalo, da država lahko iztopi iz EU, si vzame nazaj svojo demokracijo in uspeva.
Bolfenk2
27. 08. 2019 19.56
+3
Od slovenskih politikov so večji komedijanti samo še angleški. Če se je ljudstvo odločilo, da hoče iz EU, potem že enkrat izstopite z dogovorom ali brez.
to je kr neki
28. 08. 2019 08.00
Saj ljudstvo ni glasovalo o tem pod kakimi pogoji bi sli ven. Celo vec, zavajali so jih, mnenja razlicnih narodov pa so ignorirali - tako kot Srbi v Jugi.
Shisui
27. 08. 2019 19.40
+4
Kam ste zabluzili angleži, da je Corbyn glas razuma?
ni_mi_vse_eno
27. 08. 2019 19.38
+2
V rim vdirajo barbari, vlada se pa krega koliko angelov lahko sedi na šivankini konici.
RamzesII
27. 08. 2019 18.45
+2
Brexit, ne brexita, eden je.
Shisui
27. 08. 2019 19.39
+3
Skušali bodo preprečiti (koga ali kaj - tožilnik) brexit brez dogovora.
RamzesII
27. 08. 2019 21.03
SuperBog=?lovk
27. 08. 2019 18.16
+6
Upam da bo v SLO tudi kakšna žurka tko kot na Nizozemski. takoj se je prijavilo 50.000 ljudi, stregli bodo z nemškim in belgijskim pirom, nizozemskim sirom in francoskim vinom! za povrh bodo pa imeli britanski čips in ribice
SuperBog=?lovk
27. 08. 2019 18.14
+5
ha,ha, tud če bodo zrušl tega jajčkota bo brewit brez dogovora. ste pač zasrali, ker niste mel volitev v maju1