Tujina

Britanska policija bo ženo ameriškega diplomata zaslišala v ZDA

London, 22. 10. 2019 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska policija, ki preiskuje najstnika, bo odšla v Združene države Amerike, kjer bo zaslišala 42-letno Anne Sacoolas. Gre za ženo ameriškega diplomata, ki je povzročila prometno nesrečo, v kateri je umrl 19-letni Harry Dunn.

Primer smrti 19-letnega britanskega najstnika Harryja Dunna še vedno razburja britansko javnost. Predvsem dejstvo, da je prometno nesrečo povzročila žena ameriškega diplomata, ki je zaradi diplomatske imunitete zatem preprosto odšla v ZDA. 

Britanska policija bo odšla v ZDA, kjer bodo zaslišali 42-letno Anne Sacoolas, je britanska policija potrdila na tiskovni konferenci. Dodali so, da je razgovor s policijo v ZDA zahtevala sama Sacoolasova, saj naj bi želela, da jo "policija iz Northamptonshira osebno zasliši, da osebno vidijo obup, ki so ga povzročili njen in njeni družini". "Ni želela predložiti vnaprej pripravljene izjave, kar je sicer njena pravica." 

Policija je na tiskovni konferenci zagotovila tudi, da preiskava prometne nesreče še naprej poteka, ter da dejstvo, da "osumljenke ni v državi preiskavo ovira, a je ni zaustavilo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S tem, ko je zapustila državo, ji je prenehala veljati diplomatska imuniteta

Spomnimo, da je konec avgusta v okolici Northamptona, blizu ameriške obveščevalne baze RAF Croughton, v prometni nesreči umrl 19-letni najstnik. Ta je vozil po pravilni strani ceste, iz omenjene ameriške baze pa je zapeljala žena diplomata, zavila v napačno smer in pri tem čelno trčila v Dunna, ki je kasneje v bolnišnici zaradi hudih poškodb umrl. 

Voznica se je kasneje sklicevala na diplomatsko imuniteto, britanska policija pa je od ameriške ambasade zahtevala, da imuniteto umaknejo, a so to zavrnili. Sacoolasova se je nato vrnila v ZDA. Odvzem diplomatske imunitete je po poročanju BBC zahtevalo tudi britansko zunanje ministrstvo, a je bila zahteva prav tako zavrnjena, je povedal zunanji minister Dominic Raab. Dodal je, da ga je ameriška ambasada obvestila o prometni nesreči, a da voznico ščiti imuniteta. 

Raab je dejal še, da jim ni uspelo, da bi Sacoolasovi legalno preprečili, da zapusti Veliko Britanijo, a da ji je, vsaj kar se tiče britanskih oblasti, s tem ko je zapustila državo, prenehala veljati diplomatska imuniteta. 

 Zloraba imunitete v tem primeru je v začetku meseca obsodil tudi britanski premier Boris Johnson:"Mislim, da ne more biti prav, da se proces diplomatske imunitete uporabi za takšen namen," je bil jasen.

Starša Harryja Dunna sta se v ZDA srečala z ameriškim predsednikom.
Starša Harryja Dunna sta se v ZDA srečala z ameriškim predsednikom. FOTO: AP

Družina najstnika, ki je od ameriške ambasade zgolj dobila pismo, v kateri je veleposlanik izrazil "globoko žalost", je sprožila spletno kampanjo Pravica za Harryja (Justice 4 Harry) za množično zbiranje denarja, ki ga bodo namenili za sodno bitko. Napovedali so namreč, da se bodo zavzeli za spremembo zakonodaje glede diplomatske imunitete. Harryjeva starša sta zatem odpotovala tudi v ZDA, kjer sta se v Beli hiši srečala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Ta je sicer zavrnil možnost, da ženo diplomata, ki je povzročila prometno nesrečo, vrnejo v Veliko Britanijo. Slednja se s staršema ni želela srečati. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
22. 10. 2019 18.58
+1
ZAPRET JO TAKOJ NE PA DA SO ČAKALI DA POBEGNE V ZDA
Petur
22. 10. 2019 15.48
+2
Nikoli konec politicnega kriminala. ko bi bila vsaj politik. med drugo svetovno so bili zavezniki,zdaj bodo mnogi mislili drugace.
Glodalec
22. 10. 2019 14.06
-1
Al pa če bi na Otoku začel počas po pravi strani ceste vozit
Ramzess
22. 10. 2019 16.28
+0
Ja, saj, sicer pa niso edini, nekje sem bral, da je bojda njihova stran pravzaprav pravilna, temelji na nečem, ne vem čem. In spet 'zavila v napačno smer', brez pojasnila, kaj to pomeni v tem primeru, glede na to, da vemo, da tam vozijo po 'napačni' strani.
borec91
22. 10. 2019 13.19
+18
zavajanje! ni odšla ampak pobegnila!
baldahin
22. 10. 2019 13.18
+13
Tako ja, navali narod s komentiranjem pustolovščin žene ameriškega diplomata kajti komentiranje zločinov na domačem pragu, so nam prepovedati jeli. Zlasti tistih, katerih imenovanje z izvornim imenom je pri nas uzakonjen tabu.
Lope
22. 10. 2019 13.52
+6
Ne vem, kako bi tak portal 24ur, ki domačega kriminala ne dovoli komentirat, obstal npr. v Čilu. Tam so jim baje samo za 3 cente podražli javni prevoz, pa folk razbija, kuri, ropa po mestih...