Tujina

Johnson bo zaprosil za nov odlog izstopa, če ne bo dosežen dogovor

London / Bruselj, 16. 10. 2019 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
18

Pogajalci Evropske unije in Združenega kraljestva nadaljujejo pogovore o brexitu v upanju, da bodo dosegli dogovor, ki pa je vedno manj verjeten. Britanski premier Boris Johnson je povedal ministrom, da je dober dogovor o brexitu še vedno možen, da pa so za potrditev dogovora nujni nadaljnji pogovori.

Pogajanja o brexitu se nadaljujejo, dogovora nocoj še ni pričakovati, se je izvedelo neuradno, potem ko je glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier članicam unije poročal o poteku pogovorov. Pogajalci pripravljajo predlog dogovora, ki bi ga v četrtek obravnavali voditelji članic unije. Večina glavnih točk naj bi bila že dogovorjena.

Besedilo, ki ga pripravljajo, je s pravnega vidika zapleteno in to terja svoj čas, pojasnjujejo viri. Barnier je ob odhodu s sestanka z veleposlaniki članic unije novinarjem dejal le: "Delamo."

Najtrši oreh v pogajanjih EU in britanske strani o ločitvenem sporazumu je meja med Irsko, članico EU, in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva izstopila iz unije. To bo po brexitu edina kopenska meja med unijo in kraljestvom.

Irski premier: potrebno rešiti še precej zadev 

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona je potrdil, da so bili pogovori o brexitu pred vrhom v Bruslju osrednja tema današnje seje britanske vlade. Dodal je, da so ministre seznanili, da je še možnost dobrega dogovora, da pa ta še ni sklenjen, ker je odprtih "še več pomembnih zadev".

Povedal je še, da so ministri premierju zagotovili polno podporo za prizadevanja za dogovor do izteka roka in da še potekajo pogovori z ulstrskimi unionisti (DUP), ki manjšinski konservativni vladi zagotavljajo večino v parlamentu. Vodja stranke Arlene Foster je dejala, da je treba doseči razumen dogovor, ki ga bodo lahko podprli unionisti in nacionalisti.

Tudi irski premier Leo Varadkar, ki se je danes pogovarjal z Johnsonom, je dejal, da je še mogoče doseči dogovor do konca meseca, da pa je še vedno treba rešiti precej zadev.

Obdobje pogajanj bi se lahko podaljšalo za tri mesece

Pogajalci Evropske unije in Združenega kraljestva v Bruslju nadaljujejo pogovore o brexitu v upanju, da bi dosegli dogovor. A britanskemu premierju se izteka čas, saj bi morali dogovor doseči pred dvodnevnim vrhom EU. Da bi ga voditelji drugih 27 članic lahko podprli, mora biti objavljen, skupaj s pravnim besedilom.

Vrh je ključnega pomena, saj mora Johnson v skladu z zakonom, ki so ga minuli mesec sprejeli britanski poslanci, EU prositi za odlog izstopa iz povezave, če dogovor ne bo dosežen do sobote. Danes so iz njegovega kabineta potrdili, da bo Johnson na EU naslovil pismo, če do sobote dogovor ne bo sprejet.

Tako bi se obdobje pogajanj podaljšalo za tri mesece, in sicer do 31. januarja 2020. Velika Britanija bi sicer morala iz EU izstopiti 31. oktobra. 

Pogajanja v Bruslju so sicer prinesla zbližanje stališč, a preboja še ni. Na fotografiji glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier.
Pogajanja v Bruslju so sicer prinesla zbližanje stališč, a preboja še ni. Na fotografiji glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier. FOTO: AP

Po koncu pogovorov v torek so iz britanske vlade sporočili, da so bili pogovori konstruktivni in da je bil dosežen napredek. Pojavljala so se celo poročila, da bi strani lahko kmalu dosegli dogovor, saj naj bi London popustil glede vprašanja irske meje, vendar so iz Downing Streeta sporočili, da delo še ni končano.

Vladni viri so za BBC danes tudi dejali, da se možnosti, da bi dogovor dosegli ta teden, "krčijo".

Po drugi strani pa je francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian bolj optimističen. "Če bo tole trajalo, gre za nekaj pozitivnega," je danes dejal glede pogajanj in menil, da je dogovor o brexitu mogoč. "A glede brexita je vedno negotovo," je dejal za televizijo BFM-TV.

 A več kot tri leta po britanskem referendumu o brexitu glaven kamen spotike pri tem ostaja vprašanje, kako se izogniti carinskemu nadzoru na meji med Irsko kot članico EU in Severno Irsko kot delom Združenega kraljestva na irskem otoku. London noče sprejeti t. i. irskega varovala, medtem ko ima EU zadržke glede zadnjega predloga Londona.

Na novo se sedaj omenja možnost carinske meje, ki bi ležala v Irskem morju. Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, bi to omogočilo Severni Irski, da ostane podvržena evropskim pravilom, preprečilo vrnitev trde meje na irskem otoku in rešilo izstop Velike Britanije z dogovorom z EU.

A britanski premier bi lahko imel težave pri prepričevanju tako najodločnejših evroskeptikov v vrstah konservativcev kot svojih zaveznikov, severnoirske stranke DUP, da bi sprejeli tovrstno ureditev.

Voditelji stranke DUP, katerih glasovi so ključni za podporo kateremukoli dogovoru v britanskem parlamentu, so se v torek zvečer sestali na daljšem srečanju z Johnsonom in kasneje sporočili, da dogovora še niso pripravljeni podpreti.

Še pred tem je vodja stranke Arlene Foster za BBC že dejala, da si sicer želi podpreti dogovor, a tega ne bi mogla storiti, če bi se ji zdelo, da ločuje Severno Irsko od preostalega Združenega kraljestva.

Tusk je še vedno optimističen

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sporočil, da so pripravljeni temelji dogovora o brexitu ter da bi podrobnosti lahko izpogajali v prihodnjih urah. Kot je še dejal poljskim novinarjem v Bruslju, bi dogovor teoretično lahko sprejeli v četrtek in se tako izognili kaotičnemu brexitu.

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk pravi, da gredo pogajanja v pravo smer.
Predsednik evropskega sveta Donald Tusk pravi, da gredo pogajanja v pravo smer. FOTO: AP

"Pogajanja še potekajo," je še povedal Tusk in dodal, da "gre vse v pravo smer".

Britanski minister za brexit Steve Barclay je pogovore za zaprtimi vrati označil za intenzivne, je pa potrdil, da bo Velika Britanija zaprosila za dodatno podaljšanje roka za izstop Združenega kraljestva iz EU, če ne bo dogovora do sobote.

Tusk je dejal, da je na britanski strani "precejšen nemir". "A kot ste verjetno že opazili, je z brexitom in našimi britanskimi partnerji vse mogoče," je dodal.

"Včeraj zvečer bi lahko stavil, da je vse dogovorjeno, danes je na britanski strani nekaj pomislekov," je še povedal in sklenil: "Bomo videli. Še vedno sem optimističen".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plotter123
17. 10. 2019 10.19
Jaba Hata Ma kakšna catrinska unija s severno irsko neki ? VEN naj jih brcnejo in uvedejo trdo mejo med irsk in severno irsko v nasprotnem bo pomenilo naslednje : Severna irska bi kot del kraljevine imela dvojna merila pri carinah . Po eni strani bodo izkoriščali ugodnosti EU ja pri izvozu i n uvozu po drugi bi pa te iste ugodnosti izkoriščala tudi anglija kater del je severna irska . Medtem bodo pa seveda angleži v svojem slogu prosto po TRUMP-u uvedli visoke carine za evropske izdelke ki so konkurenčni njihovi industriji. VEN JIH BRCNITE DOKLER NI PREPOZNO če ne bo EU postala angleška kolonija ki bo delala za ANGLIJO in njihove aristokrate za pest riža na teden
plotter123
17. 10. 2019 10.11
Kitajci so jih iz hong konga brcnili ven , pa jih dajmo še mi kajti EU NI angleška kolonija
Maister1
17. 10. 2019 08.14
-3
Pa da clovek enkrat ne more prebrati enega razumnega komentarja.Pa kaj z vami ste vsi VIOLE,oprostite Vijole vi ste boljši
anakondabox
17. 10. 2019 07.34
+4
Tale Brexit se nateguje kot kurja čreva. Po mojih predvidevanjih (lahko se motim) izstopa to leto ne bo. #leta 2020
puspan
16. 10. 2019 20.26
+2
Vse skupaj ena velika komedija. Škoda, da Branislav Nusic ni več med živimi, ket bi ustvaril spet kakšno uspešnico.
morituri
16. 10. 2019 14.03
+12
A ni Johnson rekel, da se raje v grabo zvrne kot, da bi zaprosil za podaljšanje?? Res je za grabo!!!
samoRene
16. 10. 2019 13.46
+9
Haha... Tak dolgo pacajo vse skupaj, da bo cele Evrope prej fertig 😂
jugatneme
16. 10. 2019 13.13
+20
Kaj ko bi naredili v EU referendum, če se jih brcne ven iz EU??
hotchilipoper
16. 10. 2019 13.10
+18
Pa kaj je zdaj,a nočejo več ven?
plotter123
17. 10. 2019 10.02
K devica pa bi pa ne bi ..... dej bova raj jutri in tako naprej
Primula1
16. 10. 2019 13.05
+15
Nič nov odlog. Ven pa pika, drugače vas mi vržemo ven. Če prikažem na primeru. Žena predlaga in zahteva ločitev (politiki prepričajo volilce na referendumu) , ločitev se izpelje (referendum uspe), zdaj pa žena ugotovi, da nima kam in bivšega moža prosi, če lahko še malo ostane v hiši skupaj z njim, ker nima kam. Tako nekako se sedaj obnašajo Angleži. Normalen mož bi ženo zabrisal iz hiše s kovčki vred nemudoma. Tako bi se morala obnašati EU. Nauk zgodbe: žena je očitno res lepa in jo ima mož še vedno rad........hm, ne vem kaj EU vidi na Britaniji oz. na Borisu?!
AIZ
16. 10. 2019 13.02
+2
London bo kmalu Vatikan :)
jugatneme
16. 10. 2019 13.02
+24
Poslat Angleže ven brez dogovora in konec! Nato se bo v kratkem odcepila Škotska in priključila EU, zaradi bede ji bo sledila Južna Irska - lahko tudi kot združeni Irland. Angleži pa naj vozikajo svojo Queen v zlati kočiji po Londonu in preštevajo dneve do nastanka otočke kolonije od svojih nekdaj podrejenih - sedaj že kot nadrejenih....
Janizgaga
16. 10. 2019 12.54
+20
nobenega odloga več jim nebi dal.....blokirat jih in jim nabit visoke carine na vse izdelke katere uvažajo tako da bodo popolnoma odrezani od sveta....še uvoz zdravil bi jim ustavili
RAZOČARAN2
16. 10. 2019 12.43
-14
Raje imam Albance v EU, kot Britance.
medena
16. 10. 2019 12.45
+11
Andree
16. 10. 2019 12.36
+43
Piše se leto 2029 in VB še je zmeraj v EU. Britanski premier Mustafa Vahibi bo spet prosil za preložitev Brexita za nadaljnih 6 mesecev
DirtySanchez
16. 10. 2019 12.29
+28
Kako zavlačujejo! Naj se takoj poberejo iz EU, saj so si sami skuhali to juho.