Tujina

Britanski minister: Brexit brez dogovora bi bil katastrofa

London, 10. 01. 2019 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski minister za podjetništvo, energijo in industrijsko strategijo Greg Clark je posvaril, da bi bil izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora katastrofalen za njegovo državo.

Da bo Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora z Brusljem, je vse verjetneje, saj za zdaj ne kaže, da bodo britanski poslanci podprli dogovor, ki ga je vlada novembra dosegla z EU.
Da bo Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora z Brusljem, je vse verjetneje, saj za zdaj ne kaže, da bodo britanski poslanci podprli dogovor, ki ga je vlada novembra dosegla z EU. FOTO: AP

Kot je minister Greg Clark pojasnil za radio BBC, bi v primeru brexita brez dogovora trgovanje Združenega kraljestva z njegovimi najtesnejšimi partnerji potekalo po najosnovnejših pravilih. Veljala bi pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki so manj ugodna od sedanjih pravil enotnega trga, v skladu z njimi pa bi med Združenim kraljestvom in članicami Unije morali uvesti carine.

Vedno bolj verjetno, da bo Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora

Da bo Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora z Brusljem, je vse verjetneje, saj za zdaj ne kaže, da bodo britanski poslanci podprli dogovor, ki ga je vlada novembra dosegla z EU.

Spodnji dom britanskega parlamenta bo o dogovoru glasoval v torek, poleg opozicije pa mu nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in znatno število konservativcev. Glavni kamen spotike je varovalo, s katerim bi se izognili nadzoru na meji na irskem otoku. Premierka Theresa May je sicer v sredo poslancem povedala, da pričakuje še dodatna pojasnila evropskih kolegov o spornem varovalu. Poslanci pa so premierki sporočili, da v primeru zavrnitve dogovora v parlamentu od vlade v treh dneh pričakujejo alternativni načrt.

Možnost brexita brez dogovora pa ne skrbi le London in Bruselj, temveč tudi druge pomembne britanske trgovinske partnerice, med njimi Japonsko.
Možnost brexita brez dogovora pa ne skrbi le London in Bruselj, temveč tudi druge pomembne britanske trgovinske partnerice, med njimi Japonsko. FOTO: AP

"Prepričan sem, da moramo zdaj stopiti skupaj, ukrepati moramo, da se izognemo brexitu brez dogovora," je dejal Clark in ocenil, da ta možnost večini poslancev ne bi ustrezala. Poslance je zato pozval, naj "pustijo razlike ob strani". "Delovati moramo v skladu s tem, po čemer slovimo v svetu - pragmatično in zanesljivo," je poudaril.

Možnost brexita brez dogovora skrbi tudi Japonsko

Zaradi možnosti brexita brez dogovora pa nista v skrbeh le London in Bruselj, temveč tudi druge pomembne britanske trgovinske partnerice, med njimi Japonska. Na Otok zato danes prihaja na obisk japonski premier Šinzo Abe, ki se je o tem v sredo pogovarjal tudi z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem. Ta je po pogovorih v Rotterdamu zatrdil, da Japonska in članice Unije "zelo trdo delajo", da bi se izognile brexitu brez dogovora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
10. 01. 2019 17.15
+6
drek ki so si ga zakuhali naj arogantni nadutezi tudi pozro,upam da se jim lastno sranjemnzatakne nv izprijenih pokvarjenih goltancih ,,a ni bilo dovolj 500 let njihoveega ropanja im morije po svetu ,,se vedno bi radi vse te privilegije ,in drugi naj delajo za njih ,,sam bojkotiram prav vse kar smrdi na njih,
Transformerji
10. 01. 2019 14.25
+9
Kaj pa tako zapleta: če si v EU, moraš spoštovati vsa njena pravila in zakone, pa če ti je všeč ali ne, če hočete imeti pa brexit in kraljevino, se pa odločite... obojega verjetno ne morete imeti, vaša kraljevska družina ostalim članom EU ne pomeni prav nič. No, vsaj meni ne.
nikhrast
10. 01. 2019 16.20
-1
Navadnemu folk pomeni EU bolj malo, hočejo obdržati svoje običaje, vsi vemo pa da so Angleži ekscentrični, v pubu bodo vedno zahtevali svoj "pint of beer". Mladina, bolj izobraženi, pa biznis, so bolj odprti, potujejo tudi po kontinentu, sprejemajo nove ideje, zato pa po mestih ta odpor proti Brexitu.