Tujina

Mayjeva za las preživela glasovanje, podjetja še naprej zapuščajo Veliko Britanijo

London, 12. 06. 2018 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska premierka Theresa May se je le za las izognila hudemu udarcu njeni strategiji do brexita. Poslanci so s 324 glasovi proti 298 zavrnili enega od predlaganih amandmajev k zakonu o brexitu, po katerem bi imel britanski parlament pravico veta glede končnega dogovora z Brusljem o ločitvi.

Britanska premierka Theresa May.
Britanska premierka Theresa May. FOTO: AP
Spodnji dom britanskega parlamenta danes in v sredo razpravlja o dopolnilih k zakonu o brexitu, ki jih je sprejel zgornji dom parlamenta in ki bi precej zvodenili načrte vlade v Londonu in zagotovila tesno povezanost Otoka z gospodarstvom EU po izstopu.

Vlada Mayeve si zato prizadeva, da bi večino od 15 dopolnil lordske zbornice v spodnjem domu zavrnili, saj bi sicer s tem oslabili britanski položaj v poganjanjih o brexitu z Brusljem.

A Mayeva se sooča s precejšnjim uporom v vrstah lastnih konservativcev. Zavrnitev dopolnila glede pravice veta, ki je bilo danes na dnevnem redu, je bila mogoča šele po dodatnih koncesijah predstavnikov vlade proevropskim poslancem in več zasebnih pogovorom ob robu razprave, ki se je odvijala v dvorani.

Mayeva naj bi se srečala z več kot 20 "uporniki" med konservativci in jim obljubila, da bo v zakon vključila večino besedila iz amandmaja, preden ga bo poslala nazaj v lordsko zbornico, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zakon o brexitu je sicer ključen za britanski odhod iz Evropske unije, saj bo zagotovil pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave. Hkrati pa naj bi prenesel evropska pravila in uredbe v britansko zakonodajo.

V sredo bodo na vrsti amandma glede članstva v carinski uniji EU, ki pa glede na predlog ne bo imel velikega dejanskega učinka, tudi če bo potrjen. Odločali bodo tudi o predlogu, da bi se Britanci pridružili Evropski gospodarski skupnosti in s tem enotnemu evropskemu trgu. Ta predlog naj bi zavrnili s pomočjo opozicijskih laburistov, ki sicer večino dopolnil podpirajo.

EU in Združeno kraljestvo sta se doslej dogovorila o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje. Cilj je, da je ločitveni oziroma izstopni sporazum dorečen do oktobra in da nato steče proces ratifikacije.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Britanski parlament
Britanski parlament FOTO: AP

Podjetja odhajajo

Jaguar Land Rover je medtem napovedal selitev celotne proizvodnje modela Discovery iz Birminghama na Slovaško, poteza, ki bo prizadela na stotine britanskih delavcev, poroča ITV. Še dve leti nazaj je podjetje zatrjevalo, da bo nova proizvodnja na Slovaškem zgolj dopolnjevala britansko, v ponedeljek pa so sporočili, da se bo v začetku prihodnjega leta celotna proizvodnja preselila v to vzhodnoevropsko državo.

 Kot enega izmed razlogov za odločitev, je podjetje navedlo tudi nestabilnost in negotovost zaradi brexita. Odločitev za izhod Združenega kraljestva iz EU bo v veliki meri vplivala na britansko gospodarstvo. Nedavne raziskave kažejo, da bo zaradi brexita prizadet vsak peti britanski delavec. Več kot polovica proizvodnih podjetij namreč pravi, da bodo zaradi višjih stroškov poslovanja morali povišati cene, petina podjetij pa naj bi načrtovala odpuščanja, poroča The Guardian. 

Kako daleč so pogajanja o odhodu?

Evropska unija in Velika Britanija sta se v okviru poganja o izstopu Združenega kraljestva iz evropske skupnosti dogovorili o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki govori o treh prednostnih vprašanjih, pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku.

Dokončno naj bi Velika Britanija izstopila 29.marca 2019. S tem se bo začelo prehodno obdobje, ki bo trajalo do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mihajlodm
10. 07. 2018 09.28
podobno je bilo z Margaret Thatcher, bistvo je uničiti delavski razred , in vsak poizkus normalizacije , uravnoteženje Združenega kraljestva.
Ciymbalta
14. 06. 2018 19.51
+3
Lažnivci naj grejo kar ven iz Evrope, Evropa ne rabi lažnivce. Upam da ne bojo Rusijo obtožili zaradi izstopa iz EU
razocarani
23. 06. 2018 17.56
+3
ta aroganten izprijen naduti narod naj ka r gr e iz evrope skoda da niso ze zunaj ,,in evropa naj jim nabije carine na vs enjihove izvoze ,,,s ebolje nic kupovati od njih ,,ze tako od nekdaj zivijo na plecih izkoriscanja ,,tako kolonij kot evrope ,,,naj s ejim povrne vse kar so oni zakrivili ,,ta morilska nacija je pomorila cele nacije po celem svetu ,,le kaj si mislijo da so ,,,morilci in roparji z kravatami in kronami ,,,res odvraten nadut narod
vinogradnik33
14. 06. 2018 09.06
+8
Britanci nočejo priznati sebi in ne svetu , da so z brexistom naredili velikansko napako in da jih bo ta stala veliko preveč ( odšla bodo podjetja in banke !) , za njimi bo ostala osiromašena kronska država , kjer bo izvozni artikel le kraljica in njeni podaniki !
tornadotex
13. 06. 2018 14.40
+6
Brexit je največji nateg Velike Britanije,seveda se sedaj vodstvo dela Francoze,čeprav so Britanci....
ibro2
13. 06. 2018 08.28
+11
sej majo kolonije naj jih one žvijo
lordslayer
13. 06. 2018 08.18
+7
za izstop se lahko pa facebooku zahvalijo ...
Damjan Konkolic
13. 06. 2018 07.30
+6
Jaguar land rover na Slovaško, k nampa magna ni da ni...
Ka pa mislis
12. 06. 2018 22.34
+20
ce bi sli vceraj bi blo prepozno
razocarani
23. 06. 2018 17.58
+1