Tujina

Britanski poslanci tudi v zadnjem branju potrdili zakon za preprečitev brexita brez dogovora

London / Edinburgh / Bruselj, 04. 09. 2019 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
L.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
40

Britanski poslanci so v zadnjem branju potrdili nekoliko spremenjen zakon za preprečitev brexita brez dogovora. Za je glasovalo 327 poslancev, proti pa 299. Zdaj mora zakon obravnavati še lordska zbornica. Premier Boris Johnson je v odzivu povedal, da ta zakon "dejansko končuje pogajanja z EU". Vložil je tudi predlog za razpis predčasnih volitev, a so ga poslanci zavrnili.

Predlog zakona za preprečitev brexita brez dogovora od britanskega premierja Borisa Johnsona zahteva, da EU zaprosi za trimesečno preložitev izstopa Velike Britanije iz EU, ki je trenutno predviden 31. oktobra, če poslanci do 19. oktobra ne bi sprejeli novega sporazuma oziroma z EU ne bodo dosegli novega dogovora, ali pa glasovali za brexit brez dogovora.

Sprejeli so tudi dopolnilo k zakonu, ki zahteva preložitev izstopa, zato da bi poslanci lahko glasovali o različici izstopnega sporazuma, o kateri so se maja dogovorili laburisti in konservativci.

Premier je v prvem odzivu povedal, da so se s potrditvijo tega zakona "dejansko končala pogajanja z EU", navaja britanski BBC. Zakon ga bo po njegovih besedah prisilil v to, da se preda EU. "Tega ne bom storil in jasno je, da za državo obstaja samo ena pot naprej," je dejal.

"Po mojem mnenju in mnenju te vlade morajo biti v torek, 15. oktobra, volitve," je poudaril v razpravi o predlogu za razpis predčasnih volitev. O njem bi lahko glasovali še danes, za razpis pa je potrebna dvotretjinska večina.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je zavrnil premierjev predlog. "Potrdimo ta zakon (za preprečitev brexita) in pridobimo potrditev kraljice, nato pa bomo podprli volitve, da ne bomo izstopili brez dogovora," je poudaril.

Pred tem je minister za brexit laburistične vlade v senci Keir Starmer povedal, da vodstvo stranke ne bo podprlo volitev, dokler se London in Bruselj ne bosta dogovorila za preložitev izstopa. To pomeni, da predlog za 15. oktober ni mogoč, navaja BBC.

Škotska premierka in vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon je medtem druge opozicijske stranke pozvala, naj "poskušajo izsiliti volitve", potem ko bo zakon za preprečitev brexita brez dogovora sprejet, a pred prekinitvijo dela parlamenta.

Britanski premier je vložil tudi predlog za razpis predčasnih volitev 15. oktobra, ki bi potreboval dvotretjinsko podporo poslancev. Poslanci so o predlogu razpravljali, a so ga na glasovanju zavrnili.
Britanski premier je vložil tudi predlog za razpis predčasnih volitev 15. oktobra, ki bi potreboval dvotretjinsko podporo poslancev. Poslanci so o predlogu razpravljali, a so ga na glasovanju zavrnili. FOTO: AP
Britanski poslanci so v drugem branju podprli zakon, ki preprečuje brexit brez dogovora. Predlog zakona so nato obravnavali parlamentarni odbori. V tej fazi so poslanci podrobneje razpravljajo o zakonu in dopolnilih. Okoli 20. ure po srednjeevropskem času pa je nato potekalo še glasovanje v tretjem branju. Ker so poslanci predlog potrdili tudi na tem glasovanju, bo šel v lordsko zbornico.

Britanski poslanci so sicer pred tem predlog zakona za preprečitev brexita brez dogovora v drugem branju podprli s 329 glasovi proti 300.

Johnson pozival opozicijo k podpori volitvam 15. oktobra,  a so ga poslanci zavrnili

Premier Johnson je sicer še pred tem danes v britanskem parlamentu opozicijske poslance pozval, naj v tem primeru (če bi podprli zakon za preprečitev brexita brez dogovora oziroma tako imenovanega trdega brexita, kar kasneje tudi so - op.p.) glasujejo za predčasne volitve 15. oktobra. V primeru, da bi poslanci predlog zakona potrdili tudi v tretjem branju, je Johnson namreč že takoj po glasovanju v torek napovedal, da bo njegova vlada v parlament vložila zahtevo za razpis predčasnih volitev.

Kot je dejal, ne želi volitev, a če bodo poslanci danes glasovali za po njegovem še eno nesmiselno preložitev brexita, bo to edina možnost. Da bo vlada 14. oktobra razpisala predčasne volitve, če bo parlament podprl začetek zakonodajnega postopka, je Johnson sicer napovedal že pred glasovanjem.

Kot so britanski mediji poročali pozno zvečer, pa so britanski poslanci Johnsonov predlog za razpis predčasnih volitev 15. oktobra zavrnili. Za predlog je glasovalo 298 poslancev, 56 jih je bilo proti. Za sprejetje predloga je bila sicer potrebna dvotretjinska večina oziroma 434 glasov.

Britanski parlament je v torek pozno zvečer podprl začetek postopka za sprejetje zakona, ki preprečuje izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora.
Britanski parlament je v torek pozno zvečer podprl začetek postopka za sprejetje zakona, ki preprečuje izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. FOTO: AP

V vroči parlamentarni razpravi je britanski premier vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna ob tem dopoldne pozval, naj v primeru, da bo podprl zakon, podpre tudi volitve, da bi ljudem omogočili, da izrazijo svojo voljo. Ponovil je, da si ne želi volitev, a jih bo skušal razpisati, če bo zakon dobil podporo.

Laburisti razpisa volitev ne bodo podprli, dokler grožnja brexita brez dogovora ne bo umaknjena, napovedujejo.

Zakon za preprečitev brexita, o katerem so poslanci danes glasovali, po Johnsonovih besedah "spodkopava zmožnosti države za pogajanja" z Evropsko unijo. "Ta vlada bo dobila dogovor od naših prijateljev v Bruslju," je poudaril.

Izrazil je tudi prepričanje, da se bodo evropski voditelji strinjali z umikom spornega irskega varovala iz izstopnega sporazuma, ki je sicer namenjen preprečitvi meje na Irskem otoku.

Corbyn ga je medtem obtožil, da se želi s prekinitvijo dela parlamenta, ki jo je zahteval, izogniti nadzoru. Dodal je, da ne namerava dobiti novega dogovora. Johnson mu je odvrnil, da se Corbyn boji nadzora, ker se ne strinja z volitvami.

Sodišče razsodilo v prid Johnsonovi zahtevi za prekinitev dela parlamenta

Sodnik Raymond Doherty na sodišču v Edinburgu pa je medtem danes razsodil v prid odločitvi britanskega premierja o začasni prekinitvi dela britanskega parlamenta. Škotski sodnik je namreč zavrnil zahtevo, naj razsodi, da je zahteva za prekinitev dela britanskega parlamenta nezakonita.

Britanski premier Boris Johnson poziva opozicijo k podpori volitvam 15. oktobra.
Britanski premier Boris Johnson poziva opozicijo k podpori volitvam 15. oktobra. FOTO: AP

"To je politično področje in odločanje, ki ga ni mogoče presojati po pravnih standardih, ampak zgolj po političnih merilih," je zapisal sodnik. Po njegovem mnenju sicer Johnson s svojo odločitvijo ni kršil vladavine prava.

Poslanka Škotske nacionalne stranke (SNP) Joanna Cherry, ki je med vlagatelji tožbe, je v odzivu poudarila, da je sodnik odločil, da sodišče ne more razsoditi glede odločitve vlade za prekinitev dela parlamenta. "Zdi se, da smo izgubili," je zapisala na Twitterju.

Johnson je predčasne volitve napovedal potem ko je britanski parlament v torek pozno zvečer s 328 glasovi proti 301 podprl začetek postopka za sprejem zakona, ki preprečuje izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. Britanska poslanska zbornica danes tako razpravlja in glasuje o predlogu zakona, ki predvideva oziroma po katerem bi moral britanski premier zaprositi za trimesečno preložitev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije do 31. januarja prihodnje leto, če poslanci do 19. oktobra ne bi sprejeli novega sporazuma ali glasovali za brexit brez dogovora. Za predlog je poleg laburistov glasovalo tudi 21 poslancev iz vrst konservativne stranke, ki nasprotujejo brexitu brez dogovora. Če bo ta predlog potrjen, pa preložitev brexita potrebuje privolitev tudi preostalih 27 članic unije, ki pa vztrajajo, da mora London navesti utemeljene razloge za preložitev.

Po poročanju britanskega BBC je odvetnik Jolyon Maugham, ki je podprl tožbo, napovedal pritožbo na današnjo odločitev sodnika. Sodišče bi jo lahko obravnavalo že v četrtek.

Britanska vlada je medtem pozdravila odločitev sodnika. "Pozdravljamo odločitev sodišča in upamo, da tisti, ki skušajo po sodni poti ovirati vlado, to vzamejo na znanje in umaknejo tožbe," je povedal vladni predstavnik za odnose z javnostmi.

Škotski sodnik je v obravnavi tega primera že prejšnji teden zavrnil zahtevo 75 britanskih poslancev za začasno sodno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta, ki jo je zahteval Johnson. Tožbo proti premierjevi odločitvi so sicer vložili še na sodiščih v Belfastu in Londonu.

EU znova opozarja na krepitev tveganja brexita brez dogovora

Evropska komisija pa je danes v šestem in predvidoma zadnjem svežnju ukrepov v okviru priprav na brexit brez dogovora znova opozorila na krepitev tveganja črnega scenarija kaotičnega izstopa Združenega kraljestva iz EU. O burnem dogajanju v Londonu pa pravi le, da je stališče EU trdno in da ni alternative irskemu varovalu.

V Londonu se morda dogajajo preobrati, a naše stališče je trdno, je poudarila govorka komisije Mina Andreeva v odzivu na dogodke na Otoku, kjer je Johnson izgubil večino v parlamentu, ki sedaj pripravlja glasovanje o zakonu, ki bi preprečil brexit brez dogovora.

EU se je sicer še vedno pripravljena pogovarjati z britanskim premierjem, če bo prišel s konkretnimi predlogi, skladnimi z ločitvenim sporazumom.

Danes se nadaljujejo tudi tehnični pogovori komisije in Johnsonovega svetovalca za brexit Davida Frosta, na katerih preučujejo možnosti alternativne ureditve, je še povedala govorka.

A alternative varovalu za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma v EU trenutno ne vidijo, ponavljajo v Bruslju. Varovalo želi Johnson odstraniti iz ločitvenega sporazuma, ker zanj pomeni ujetost Velike Britanije v EU.

Poslanci so glasovali o predlogu zakona, ki bo od Johnsona zahteval trimesečno preložitev brexita do 31. januarja, razen če parlament do 19. oktobra ne potrdi novega dogovora ali podpre izstopa brez dogovora.
Poslanci so glasovali o predlogu zakona, ki bo od Johnsona zahteval trimesečno preložitev brexita do 31. januarja, razen če parlament do 19. oktobra ne potrdi novega dogovora ali podpre izstopa brez dogovora. FOTO: Dreamstime

Komisija je sicer danes objavila šesti in predvidoma zadnji sveženj ukrepov v okviru priprav na brexit brez dogovora, v katerem je opozorila, da malo časa, ki ostaja do predvidenega brexita, in politični položaj na Otoku povečujeta tveganje izstopa brez dogovora.

Komisija osem tednov pred načrtovanim brexitom poziva vse državljane in podjetja EU, naj se pripravijo na črni scenarij. Nadgradila je dosedanje nasvete, usmeritve in ukrepe, zlasti na področju prometa, ribištva in glede evropskega proračuna.

Johnson je prejšnji teden predlagal začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki ga je kraljica Elizabeta II. odobrila. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra, torej le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Unije.

Novost je predlog, da naj bosta evropski solidarnostni sklad in evropski globalizacijski sklad na voljo v podporo podjetjem in delavcem, ki bi jih brexit brez dogovora najbolj prizadel. Predloge morajo sedaj podpreti še članice unije in Evropski parlament.

Evropski solidarnostni sklad se sicer uporablja v pomoč državam ob poplavah, potresih ali drugih naravnih nesrečah. Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji pa zagotavlja podporo delavcem ob izgubi zaposlitve zaradi strukturnih sprememb v svetovni trgovini.

Brexit zmanjšuje aktivnost britanskega gospodarstva

Aktivnost britanskega gospodarstva se je avgusta zmanjšala, kar analitiki pripisujejo negotovostim, povezanim z brexitom. Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava britanska analitska hiša IHS Markit, se je z julijskih 50,3 točke avgusta znižala na 49,7 točke. Tveganje za recesijo na Otoku je po mnenju analitikov vse večje.

Vrednosti indeksa nad 50 točk pomenijo rast, pod 50 pa krčenje.

Glavni ekonomist pri IHS Markit Chris Williamson je dejal, da njihove raziskave trenutno kažejo na 0,1-odstotno krčenje BDP v tretjem četrtletju. "To bi pomenilo zdrs britanskega gospodarstva v recesijo," je opozoril.

Britansko gospodarstvo se je namreč skrčilo že v drugem četrtletju, dve zaporedni četrtletni skrčenji pa uradno pomenita recesijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felixkp
05. 09. 2019 07.02
+3
Ni lahko biti v Terezinih čevljih, kajne Johnson.....si mislil, da tebi brexit mala malca... ker ti obvladaš....
fafajonka
04. 09. 2019 21.51
+1
In zdaj bo šel Boris Blond na kolena v Bruselj.
Houdor
04. 09. 2019 20.29
+7
Zemljo bo prej pogoltnilo sonce, preden bojo te britanci uresničili brexit.
tovarišinajuriš
04. 09. 2019 20.16
+3
...shakespeare bi imel neskončno tem za komedije,tragedije,tragikomedije(pa ne samo v razpadlem imperiju)...
son?ece5
04. 09. 2019 19.57
+11
Indijski in pakistanski lobiji si prizadevajo za izstop VB iz EU, ker evropski delavci prekašajo azijske migrante na vseh področjih dela. To pomeni izgon EU delovne sile iz VB in vzpon islama v VB.
felixkp
05. 09. 2019 07.03
+2
kameltrajbar
04. 09. 2019 19.54
Kako loleki. 😅😅😅
dr21
04. 09. 2019 19.12
+10
A jih ne more EU enostavno ven vržit, ker tole je pa že tragikomično
dannyer
04. 09. 2019 18.08
-8
Vidi se kako elite na vsak način hočejo preprečiti brexsit in s tem spotkupavajo demokratično večino. s tem kar dela eu in globalizacija te je lahko strah. eu ki ne upošteva demokracijo in ignorira referendume irske nizozemske francije velike britanije. njihov moto je 10 volitev v 11 dneh samo da bo po našem. to ni demokracija. že s tem bi moral iustanoviti novo unija ali oditi iz te Faš... unije
son?ece5
04. 09. 2019 19.59
+3
Ti si pa pravi neandertalec oz pravi globalist v razmišljanju, upam, da veš ,kaj si pristni Britanec misli o Brexitu.
Akame1979 .
04. 09. 2019 20.18
+5
britanci so volili za izstop iz eu, britanci so volili ukip kot večinske predstavnike v eu parlamentu ... kaj ti ni jasnega ?
dannyer
05. 09. 2019 18.20
+0
sončece ti si neandertalec kje pa živiš. eu je grožnja ko imaš vodjo pogajanja za breksit iz euja izjavi da bo namenoma oteževal zadeva da druge države nebodo niti poskušale odieti v svobodo ti more zvoniti v glavi prav tako ko eu ne izpovnjuje zaveze ruši vlade in se obnaša kot imperij kt da te okupirajo eu kot je je grožnja če se ne spremeni nazaj na normalno organizacije. bo razpadla in prav je tako
BUONcaffee
04. 09. 2019 15.41
+0
Torej brexita ne bo.
korintos23
04. 09. 2019 19.07
+3
Petur
04. 09. 2019 14.07
-6
Kataloniji so uspeli prepreciti,jugoslaviji niso uspeli,ce anglija gre,bo EU pocasi sla,kaj pa tisti tako majhni pokradeni in razprodani?
korintos23
04. 09. 2019 19.07
+11
son?ece5
04. 09. 2019 20.00
+7
Je žal že odšla, tam težko najdeš evropski obraz.
Uporabnik479666
04. 09. 2019 11.57
+12
EU pa nima jajc, da jih vn vrže?
Akame1979 .
04. 09. 2019 20.20
-2
a ti be se odreku kokoši ki nese zlata jajca ?
faganel
04. 09. 2019 11.37
+6
Še enkrat... poglejte film Brexit in potem komentirajte...
modelx
04. 09. 2019 12.36
+18
sem ga. in njihov problem pri glasovanju je bil enak, kot je stalnica pri nas: ne dovolj velika udeležba. če bi prišli vsi tisti, ki so proti izstopu vs večinski udeležbi tistih, ki so za Brexit, se Brexit ne bi zgodil. sedaj pa so prišli do tega, da jih je bogata manjšina nategni… bogati bodo lepo sedeli na polni riti, kot vedno, ostali pa bodo gagali - recimo kmetje, ki so zelo vezani na eu, …. v prmeru bexita mora eu trdo nastopiti. vsekakor mora biti slo proti kakršnemu koli popuščanju naših poliitkov. vsekakor bomo morali ljudje verjetno sami narediti lasten slo referendum, ko bomo obvezali politike, da britanije ne izpustimo iz eu, v kolikor ne plačajo izhoda (boris in njegovi menijo, da bodo lahko ceno glihali), poleg tega bo potrebno uvesti ostale carinske in necarinske ovire (ostro zakonodajo gelde gso izdelkov, genskih palamudenj pri zdravilih, …) , da jih bo izhod pošteno bolel, če ga izvedejo.
MačekMuri
04. 09. 2019 10.26
+25
ma bemti ja, pejte že enkrat ven in nehajte j..at ter grozit EU
Nimasmisla
04. 09. 2019 09.24
+17
tako je naj ljudstvo odloči
Al83
04. 09. 2019 09.40
+3
son?ece5
04. 09. 2019 20.04
+3
To ljudstvo niso bili domorodci, samo naši mediji o tem ne pišejo, ni v skladu z migrantsko kulturo!
Al83
04. 09. 2019 09.11
-67
To je pa to. Ljudstvo na referendumu z največjo volilno udeležbo v zgodovini Velike Britanije izvoli eno, priviligirani globalistični elitneži v parlamentu, ki so 90% remajnerji pa to odločitev prekličejo. Svaka čast Borisu Jhonsonu, ki je velik poštenjak in se je pripravljen odpovedati položaju premjeja Britanije, da spelje voljo naroda, kar je Breksid do konca.
Maxx365
04. 09. 2019 09.22
+59
En navaden populist, ne pa poštenjak. Sicer pa je bil folk zaveden s populističnimi in zavajajočimi izjavami določenih politikov, ki so si na ta račun nabirali politične točke, kot npr. "poštenjak" Boris, ko je pa šlo zares je pa večina stisnila rep med noge.
Apostol1
04. 09. 2019 09.25
+48
Boris Johnson velik poštenjak , verjetno takoj za Al Kaponejem , ki je bil še večji poštenjak.
faganel
04. 09. 2019 09.25
+3
Al83
04. 09. 2019 09.38
-26
Lažeš lahko tistim, ki niso spremljali celotnega dogajanja. 99% medijev je bilo proti Brexidu. Ljudstvu so govorili, da bo konec sveta, če bo izvoljen Breksid. Nič od navedenega se ni zgodilo. Britanci so jim rekli Projec Fear, ker so toliko strašili. Še umor tiste babnice Jo Cox so zrežirali in obkrivili zli nacije in populiste tri dni pred referendumom, da bi zavedli ljudstvo. Ljudstvo hoče Breksid, premije hoče Breksid in kraljica hoče breksid ampak to vse ni pomenbno nič. Ker so internacijonalisti in globalisti, ki majo ves denar in medije v žepu in njihovi levi opranci proti in to je zgleda vse kar je pomenbno. Ampak na koncu bodo spet zgubili, kot so zgubili referendum. Vlada je sedaj razpuščena, do naslednjih volitev, ki ne bodo pred 31. oktbrom, ki je rok za Breksid, tako da remejnerji ne morejo več nič. Če pa bodo našli pa še kak drug nedemokratičen način da zavrnejo voljo ljudstva in siguren sem, da bodo poskušali, po tem jih pa po naslednjih volitvah čaka veliko presenečenje. To pa bo, ker takrat po vsem ne bo več premijej Boris Jhonson ampak bo naslednji premijej Nigel Ferrage.
Alojz69
04. 09. 2019 09.06
+21
Britancem ni treba iz EU to stalo treba le kompletno reformirat
provni
04. 09. 2019 09.02
+46
Tako je. Ubogim Britancem naj razložijo zakaj jih politika vleče za nos in kaj bo sledilo če gredo iz Evrope in kaj če gredo z dogovorom ali brez. To pretirano vlečenje brexita imamo že vsi dovolj.
tamiflu
04. 09. 2019 08.53
+43
naj se že enkrat nehajo norce delat iz cele evrope in iz lastnih državljanov in naj naredijo referendum še enkrat ,ljudem pa pošteno razložit kako in kaj,ne pa ,da se politikanti preseravajo
fafajonka
04. 09. 2019 08.53
+21
Montipajtonska burleska....... :-D
modelx
04. 09. 2019 08.53
+24
to bodo konzervativci pušnili. in potem bo nov referendum glede ne-izstopa in na koncu jih bo srečala pamet in bodo ostali.
Aijn Prenn
04. 09. 2019 09.08
+6
Jaz pa nisem tako zelo prepričan, da bodo prav močno pokadili. Očitno je GB zelo razdvojena glede tega. Cca 1/2 za in 1/2 proti.
faganel
04. 09. 2019 09.28
+8
No, tista 1/2, ki je bila za Brexit je bila malce zavedena in seveda zmanipulirana, saj točno ne vedo kaj jih čaka in sploh kakšne so prednosti brexita. Priporočam film Brexit...
Al83
04. 09. 2019 09.45
-1
Vi ste malo zavedeni, ker večina Britancev med njimi tudi večina remajnerjev noče še enega referenduma, ker to po tem ni več demokracija. Oziroma je to demokracija tipa Bruselj, kjer če ni rezultat referenduma všeč elitam, se pač ponavlja referendum toliko časa, da je rezultat pravi.
Al83
04. 09. 2019 09.46
-5
Sicer pa ni za pričakovat od socijalistov, da boste zakapirali point svobode in demokracije.
Sava Sava
04. 09. 2019 09.56
+10
ZA Al83: No, to pa je šokantna izjava, vredna desničarskega blokiranega razuma. V Sloveniji in drugod po Evropi desnica vse bolj populistično vleče proti neofašizmu, avtoritativnosti, trdi roki, omejevanju demokracije, brez krščanskih vrednot, ki jim sicer pridejo prav le pred volitvami. Kljub omejitvam pa si morda le opazil, da je desnica (vsaj njen občuten del) v vsaki državi na voljo okupatorju za kvizlinške usluge. A ni čudno? Ali pa ne!