Tujina

ZDA nad Turčijo s sankcijami zaradi protestantskega pastorja

Washington, 02. 08. 2018 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Donald Trump je naročil uvedbo sankcij proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, saj Turčija še ni odstopila od pregona ameriškega pastorja Andrewa Brunsona. Turčija je članica zveze Nato in znotraj zavezništva so take sankcije zelo neobičajne.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila uvedbe sankcij. "Ministrstvo za finance je po navodilu predsednika uvedlo sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, ki sta igrala vodilno vlogo v aretaciji in priporu pastorja Brunsona," je dejala Sandersova. Sankcije je potrdil minister za finance Steven Mnuchin, ki je dejal, da je nadaljevanje kazenskega pregona pastorja Brunsona nesprejemljivo.

"Nismo videli nobenih dokazov, da bi pastor Brunson naredil karkoli narobe," je še dodala Sandersova, njegovo preganjanje pa označila za nepravično in neutemeljeno.

Donald Trump in turški predsednik Tayyip Erdogan sta o Andrewu Brunsonu razpravljala ob večih različnih priložnostih, Trump pa naj bi bil zelo nezadovoljen z Erdoganovo odločitvijo, da ga ne izpusti.

Minister za pravosodje Abdulhamit Gül in minister za notranje zadeve Süleyman Soylu zaradi sankcij ne bosta imela dostopa do premoženja pod jurisdikcijo ZDA, prav tako pa za državljane ZDA velja prepoved transakcij z ministroma. Za sankcioniranje prav teh dveh ministrov so se odločili zaradi njune pomembne vloge v preganjanju in aretaciji pastorja Brunsona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sankcije so v kongresu sprejeli z 87 glasovi za in 10 proti, trije so se glasovanja vzdržali. V okviru tega so sprejeli tudi odstranitev turške republike iz najdražjega vojaškega razvojnega programa v zgodovini Nata, F-35.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je že odgovoril na sankcije, in sicer z besedami, da so odločno proti takšnemu ravnanju ZDA, ki da bo imelo posledice brez odlašanja. Obnašanje ZDA so označili za agresivno in jih pozvali, naj storijo korak nazaj.

Veselje Brunsonovih prijateljev in sorodnikov ob njegovem prihodu v hišni pripor.
Veselje Brunsonovih prijateljev in sorodnikov ob njegovem prihodu v hišni pripor. FOTO: AP

Pastorja Brunsona so v Turčiji zaprli pred letom in pol. Obtožujejo ga vohunjenja za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki tako v Turčiji kot v ZDA velja za teroristično organizacijo. Prav tako so ga obtožili tudi vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ameriško Pensilvanijo. Če bi bil Brunson obsojen, bi v zaporu lahko preživel tudi do 35 let. Prejšnji teden so ga sicer premestili v hišni pripor z elektronskim nadzorom.

Turški predsednik Erdogan Gülena obtožuje organizacije neuspešnega državnega udara leta 2016.

V Turčiji je Andrew Brunson živel že skoraj četrt stoletja in vodil manjšo protestantsko skupino, ki je med drugim pomagala tudi beguncem iz Sirije. Pred aretacijo je bil tam v postopku pridobitve stalnega bivališča.

Prejšnji teden so ameriški mediji sicer poročali, da sta Erdogan in Trump dosegla dogovor, in sicer, da bi ZDA pripravile Izrael, da izpusti zaprtega turškega državljana, v zameno pa bi Turčija izpustila Bransona. Erdogan je sicer ta dogovor zanikal in dejal, da jih z ustrahovanjem ne bodo pripravili v to, da izpustijo pastorja.

Prav tako se že nekaj časa šušlja, da naj bi imel Erdoganov režim pastorja Brunsona za talca, ki ga želi zamenjati za Gülena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
03. 08. 2018 10.09
-3
Trump ima precej podpore v teh protestantovskih sektah, za ostale pripornike se pa ne briga.
BUONcaffee
02. 08. 2018 18.27
+1
Konec Turško-Ameriške ljubezni.
emilzapata
02. 08. 2018 18.16
+4
jaz pa imam občutek, da je glavni greh sedanje Turčije to, zaradi česa se tudi ohlajajo odnosi ZDA z njo, ker ne spusti v Evropo beguncev iz Sirijske vojne, ki jih je menda kar 3,5 milijiona. Je pa poleg tega tudi nenavadno pajdašenje Turčije z Rusijo, saj je iz zgodovine znano, da so bili za časov sultanov in ruskih carjev stalno v vojni med sabo.
samuray1
03. 08. 2018 10.51
-3
Pajdaška politika je sinonim slovenskega pajdaštva. Vsak paraziti ne more analizirati rusko politiko. Sklicuj se na dejstva in argumente,na pa kar tako po slovensko
Nabru3
03. 08. 2018 12.51
Rains
02. 08. 2018 14.21
+10
Turčija sploh ne bi smela bit na NATU. Kaj ima ta muslimanska država sploh skupnega z Evropo oz. zahodom? Turčina je ena velika tempirana bomba.
BUONcaffee
02. 08. 2018 15.30
+3
Enako postaja Slovenija z skrajno levico v vladi.
Viggen
03. 08. 2018 11.17
+1
Dokler služi kot kanonfuter in baza proti Rusiji je Turčija super in najboljši kavbojski zaveznik. Potem, ko malo pogleda še v drugo smer pa naenkrat postane zaostal režim, kjer je potrebno zamenjati vladavino?
BUONcaffee
02. 08. 2018 14.01
-1
Končno ZDA stopila na prste Erdoganu. Ta dogodek sem čakal in dočaka.
frako
02. 08. 2018 12.18
+2
A ne praujo janšisti da je nedopustno da kdo drugo vero kot tradicionalno širi naokol.
korintos23
02. 08. 2018 11.29
+2
Če gre Turčija iz NATO, a ne bodo potem Turčija, Iran In Rusija tam spodaj premočne??? V NATO jo imajo na uzdi.
Uporabnik113189
02. 08. 2018 12.06
+14
Če bo šla iz NATO, bo postala center spopadov med dvema velesilama, nekaj podobnega kot Ukrajina..
nightifly
02. 08. 2018 10.44
+25
Klasik 02.08.2018, 9:48:42 +6 Če bi si ogledali kakšen dokumentarec iz zgodovine, posebej tistega ki opisuje kako se je Turčija takrat trudila in iskala zaveznike na zahodu, bo slika takoj bolj jasna. Zgodovina se pač ponavlja. Nihče od zahodnih držav ni želel biti zaveznik Turčije. Le zakaj? Mogoče zaradi prevladujoče vere, velikanskih kulturnih razlik? Na koncu je bil edini zaveznik Turčije Nemčija. Zanimivo da so se tam po novem naselili milijoni, ki se smatrajo za turške državljane, živijo pa v Nemčiji že vse življenje in njihov predsednik bi celo hodil tja na predvolilvne shode. Kaj pa je potem Angelca v Nemčiji, lutka? Erdogan bi rad jahal na dveh konjih, bil bi bil v NATO, hkrati pa kupoval orožje v Rusiji, se družil s Putinom. Jasno da pri vsej tej gonji ZDA proti Rusiji takšna politika ne more preživeti in članstvo Turčije v NATO je samo še ničvreden papir. To je Trumpu jasno in bo zahteval da se to sprenevedanje konča. Je zaveznik ali ni, za začetek pa sankcije, kar bo prizemljilo Sultana v njegovih ambicijah..////////////////////+++++++++++++++
mlutherking
02. 08. 2018 10.32
+6
Nekdo, ki samo pričakuje, da bodo ga vsi slepo sledili, ne bo imel dolgo družbe. To niti v zakonskem partnerstvu ne gre. Gadafi je sponzoriral francoske volitve na koncu pa je dobil čevelj. Na Sadamu je služil Helmut Kohl. Erdogan je bil dober dokler ni začel malce na druge konce gledati ala interazijska skupina, Briks itd. Če bi ta pater bil v ZDA in pomagal pri puču vprašanje če ne bi že srfal. Pač razumljivo je, da se gre vsakemu za čim večjo moč, samo malo fleksibilnosti pa je potrebno.
Justiceiscoming81
02. 08. 2018 10.16
+1
Propad Ameriškega imperializma se dogaja v živo. Prihaja dan ko bodo ostali popolnoma sami no razn njihovi Izrahellci... NATO bo propadu v roku 10 let, amerika pa še veliko prej...
CestniKolesar370Wattov
02. 08. 2018 11.53
+1
Neutrino
02. 08. 2018 10.08
+20
Dobro so naredili, Erdoganijo izvzet iz Nata, itak samo izsiljujejo in podpirajo teroriste.
ni_mi_vse_eno
02. 08. 2018 09.54
+13
Ko pa ste ravno omenjali Fethullaha Gülena, ki je trenutno v Pensilvaniji naj povem, da je to tisti, s katerim so hoteli zamenjati Erdogana v spodletelem uporu. Glej Corbettreport: "Meet Fethullah Gulen, Deep State Plotter" = "Spoznaj Fethullaha Gülena". V lasti ima banke, televizijske postaje in šole po celotni Turčiji.
janimir
02. 08. 2018 10.58
+8
krucyfix
02. 08. 2018 11.02
+6
Sej ni skrivnost da je bil Gulen nekdanji Erdotov kolega in voditelj relativno močne konkurenčne nekako bolj "zmerno desne" stranke. Tole z uporom je pa manj jasno, ker očitno upor ni imel širokega zaledja in je bil precej obsojen na neuspeh, seznami Gulenovih podpornikov za zapret pa so bili pripravljeni vnaprej (in verjetno povod za upor).
Viggen
02. 08. 2018 09.53
+19
A zdaj je že NATO članica celo po mnenju 24ur \"režim\", lepo. No ko boste začeli pisati o EU, Trumpovem in Netanyahuvem režimu, boste pa končno zadeli pravo smer ...
Uporabnik113189
02. 08. 2018 09.48
+11
Če bi si ogledali kakšen dokumentarec iz zgodovine, posebej tistega ki opisuje kako se je Turčija takrat trudila in iskala zaveznike na zahodu, bo slika takoj bolj jasna. Zgodovina se pač ponavlja. Nihče od zahodnih držav ni želel biti zaveznik Turčije. Le zakaj? Mogoče zaradi prevladujoče vere, velikanskih kulturnih razlik? Na koncu je bil edini zaveznik Turčije Nemčija. Zanimivo da so se tam po novem naselili milijoni, ki se smatrajo za turške državljane, živijo pa v Nemčiji že vse življenje in njihov predsednik bi celo hodil tja na predvolilvne shode. Kaj pa je potem Angelca v Nemčiji, lutka? Erdogan bi rad jahal na dveh konjih, bil bi bil v NATO, hkrati pa kupoval orožje v Rusiji, se družil s Putinom. Jasno da pri vsej tej gonji ZDA proti Rusiji takšna politika ne more preživeti in članstvo Turčije v NATO je samo še ničvreden papir. To je Trumpu jasno in bo zahteval da se to sprenevedanje konča. Je zaveznik ali ni, za začetek pa sankcije, kar bo prizemljilo Sultana v njegovih ambicijah..
Uporabnik113189
02. 08. 2018 10.00
+16
Skratka vsa politika Turčije je zelo podobna hrvaški, radi bi nazaj postali nekakšno cesarstvo, se imajo za nekaj več, posegajo v ozemlje sosednjih držav, nad njimi je samo bog. To se nikoli dobro ne konča, posebej če to opazi svetovni policaj, ki se ima za edinega ki je nekaj več, najboljši, superioren v vseh pogledih, celo bog je v njihovi službi..
Christi Miles
02. 08. 2018 09.24
+13
Kakšne sankcije, prosim vas. To so zgolj provokacije ameriške administracije. Članka da je Trump začel poviševati in graditi novi zid na meji z Mehiko, kakor je tudi obljubil, pa nobenega nikjer.
asgard
02. 08. 2018 09.28
+14
Pa tudi o zidu katerega imajo Izraelci nič, pa o zidu v Združenih emiratih tudi nič ne pišejo. Pa baje se tudi vsako leto obnavlja Kitajski zid, pa nobene novice....
janez139
02. 08. 2018 09.13
+8
Končno je nekdo stopil na prste Erdoganu - in to slovenski zet - bravo!
ni_mi_vse_eno
02. 08. 2018 09.07
+15
Ne slepite se, nek pastor ni noben faktor, da bi uvedli v Turčijo sankcije. Dejstvo je, da je CIA hotela zamenjati Erdogana, pa se je upor izjalovil. Glej: The Truth about Turkeys failed Coup (CIA designed Civil War) = "Resnica o turškem uporu". Seveda je Erdogan po uporu najprej obiskal Rusijo, ker ga je rusija obvestila o uporu in ga posvarila, zahvala je bila na mestu. Glej; Erdogan meets Putin in first visit following failed coup = Erdogan obišče Rusijo po propadlem uporu. Sedaj, ko se Turčija nagiba k sodelovanju z Rusi je pa za vojaške baze ZDA v Turčiji to zelo neugodno. Kako bodo pa ZDA delale škodo v Siriji, Iraku in kako bodo napadali Iran? Zato ZDA misli, da bo najbolje, da se Turčijo pokori volji ZDA z uvedbo sankcij, modus operandi razložen že v "economic hitman". Glej: John Perkins Confession of an Economic Hitman = John Perkins, izpovedi gospodarskega ubijalca držav.
CestniKolesar370Wattov
02. 08. 2018 09.24
+14
Odstavitev Erdogana je v interesu celemu svetu.
Christi Miles
02. 08. 2018 09.28
+14
Američani samo čakajo na ponovno priložnost, da se bo Putin zopet odmaknil od Erdogana. Potem slednjemu ni več rešitve
CestniKolesar370Wattov
02. 08. 2018 11.36
+2
CestniKolesar370Wattov
02. 08. 2018 11.37
+5
Z malo srece bomi predcasno videli ognjemet se pred novim letom. Stavim da bo disalo po kebabu.
FCM2
02. 08. 2018 09.01
+23
Kdo pa suslja? Americani? In seveda vse kar oni recejo je sama resnica vsi ostali, ki pa niso z njimi so pa laznivci, teroristi, diktatorji, itd... Mediji ste glavni krivci, za vse kar se dogaja...