Tujina

'Odpiramo zlata vrata Evrope priviligiranim ljudem'

Bruselj, 23. 01. 2019 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
11

Evropska komisija je pozvala k ukrepanju za preprečitev zlorab v okviru shem, ki tujim vlagateljem omogočajo pridobitev potnih listov ali vizumov, znanih pod imenom "zlati potni listi in vizumi". Te namreč prinašajo tveganja, povezana z varnostjo, pranjem denarja in izogibanjem davkom.

"Govorimo o odpiranju zlatih vrat Evrope nekaterim priviligiranim ljudem, ki lahko plačajo za državljanstvo ali dovoljenje za bivanje," je opozorila evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova ob predstavitvi sploh prvega poročila komisije o tem pojavu.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je predstavila sploh prvo poročilo komisije o tem pojavu.
Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je predstavila sploh prvo poročilo komisije o tem pojavu. FOTO: AP

Komisija ugotavlja, da dvajset članic unije izvaja sheme, ki tujim vlagateljem - med njimi so pogosto Rusi, Kitajci in Američani - omogočajo pridobitev dovoljenja za bivanje. Tri med njimi - Ciper, Malta in Bolgarija - pa tudi sheme, ki omogočajo pridobitev državljanstva. Te sheme so šibek člen v boju EU proti korupciji in pranju denarja, ki ga unija ne sme dovoliti, je opozorila Jourova.

Pod bruseljskim drobnogledom sta zlasti Malta in Ciper, saj je Bolgarija po navedbah Jourove že pred časom napovedala, da bo sporno shemo zlatih potnih listov odpravila. Sheme, ki tujim vlagateljem omogočajo pridobitev dovoljenja za bivanje, izvaja še sedemnajst članic: Češka, Estonija, Irska, Grčija, Španija, Francija, Hrvaška, Italija, Litva, Latvija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Luksemburg, Združeno kraljestvo, Slovaška in Romunija.

Bruselj: Zagotoviti se mora, da ima oseba, ki pridobi državljanstvo, dejansko povezavo z državo 

Bruselj še zlasti skrbijo sheme za potne liste, saj država s prodajo nacionalnega državljanstva proda tudi državljanstvo EU, torej prodaja nekaj, kar ni v njeni lasti, je opozorila Jourova. S pridobitvijo državljanstva EU oseba pridobi pravico do prostega gibanja po schengenskem prostoru in tudi pravico do udeležbe na evropskih volitvah.

Zato bi morale imeti po komisarkinih besedah vse članice in institucije besedo pri tem, vzpostaviti bi morali sistem nadzora podeljevanja državljanstva oziroma dovoljenj za bivanje, saj sistem sedaj ni transparenten. V Bruslju še zlasti pozivajo, naj se zagotovi, da bo imela oseba, ki pridobi državljanstvo, dejansko povezavo z državo. Spoštovanje tega pogoja - dejanske povezava z državo - sedaj ni zajamčeno.

Bruselj še zlasti skrbijo sheme za potne liste, saj država s prodajo nacionalnega državljanstva proda tudi državljanstvo EU, torej prodaja nekaj, kar ni v njeni lasti.
Bruselj še zlasti skrbijo sheme za potne liste, saj država s prodajo nacionalnega državljanstva proda tudi državljanstvo EU, torej prodaja nekaj, kar ni v njeni lasti. FOTO: iStock

Evropska komisija sicer nima pravne moči za prepoved teh shem, saj je to nacionalna pristojnost. Lahko le opozarja na tveganja ter poziva k ukrepanju in predlaga ukrepanje. Ob predstavitvi tega prvega poročila je predlagala vzpostavitev skupine strokovnjakov do konca leta, ki naj bi se spopadla s tveganji, ter pozvala vse članice, naj sodelujejo v njej in prispevajo k izboljšanju stanja.

'Zdaj, ko je sprožila alam, mora ponuditi rešitve'

Sheme za pridobitev dovoljenja za bivanje v omenjenih dvajsetih članicah se sicer zelo razlikujejo, nekatere zagotavljajo bivanje do treh let, druge tudi do deset let, kar je prav tako lahko hitra pot do državljanstva.

V nevladnih organizacijah za boj proti korupciji Transparency International in Global Witness so ob predstavitvi poročila opozorili, da bi morala komisija ukrepati ostreje in jasneje opredeliti, kaj bi morale članice storiti.

"Zdaj, ko je sprožila alarm, mora ponuditi rešitve," poudarja Naomi Hirst iz organizacije Global Witness. Vzpostavitev ekspertne skupine ni dovolj, ni dovolj pritiska na članice, kot je Malta, da ukinejo te donosne sheme, menijo nevladniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
24. 01. 2019 11.44
Zanimivo: za podpis malteškega sporazuma za migrante smo bili na spisku podpisnikov, v tem vašem članku pa nas ni.....je pa kup drugih držav.
Ramzess
23. 01. 2019 21.52
+9
Ne vem kaj ste hoteli povedati, a privilegirani tako ali tako imajo že odprta vrata, ne samo v EU.
PIKO6
23. 01. 2019 20.17
+14
Ustavit je potrebno levo politiko multi kulti!!!!
nikhrast
24. 01. 2019 16.29
Pa ne greš na sushi, pa na pizze, pa burrito, pa wok...
kolbek460
23. 01. 2019 19.14
+8
Kje najboljši sveder ne more narediti luknje je to sposoben samo denar !kam smo prišli ?
Chon
23. 01. 2019 18.57
+26
Evropsko zemljo na veliko in pod ceno prodajamo islamskim državam in to za denar s katerim Evropejci drago preplačamo arabsko nafto, potem se pa sekirajo za Kitajce, Ruse in Američane! Pa kaj so tile pajaci resni?!
Uporabnik981904
23. 01. 2019 18.27
+17
Pametovanje v stilu kako z žlico prispevati k odpravi posledic poplav ....
Zmaga Ukrajini ..
23. 01. 2019 18.16
+20
hahahahahahahaa.... tile pa so hecni. EU itak skupaj držijo samo ekonomomske koristi, vse ostalo je postransko, ker nas v resnici povezuje samo denar. Zato se te države vsekakor ne bodo odpovedale "težki" prodaji potnih listov bogatašem iz "tretjih" držav. Združeno kraljestvo ima že cel kup ruskih in indijskih milijarderjev, pa so se potem enkrat vmes spomnili, da ne bodo več izdali vize Abramoviču, z izgovorom, da ima "čudne posle", no pa je šel tip po izraelsko državljanstvo in sedaj svobodno potuje v UK, zadeva pa je potihnila. In mimogrede - Abramovič je še vedno lastnik Chelsea.
1918
23. 01. 2019 18.05
+27
ni vrat, ki jih denar ne bi odprl, menda še nebeška
proofreader
23. 01. 2019 17.41
+24
Fajonova to rihta.
pizzamargerita
23. 01. 2019 19.02
+20
fajonka ma drug kriterij: rihta drzavljanstvo samo folku, ki prihaja unicit evropo.