Tujina

Bruselj prvič v zgodovini uporabil zloglasno 'jedrsko bombo' - proti Poljski je sprožil sedmi člen pogodbe

Bruselj, 20. 12. 2017 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Bruselj je predlagal sprožitev sedmega člena pogodbe EU proti Poljski zaradi očitnih tveganj resnih kršitev vladavine prava. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela. Poljski predsednik je medtem potrdil dva zakona v sklopu sporne reforme pravosodja.

Evropska komisija je danes predlagala sprožitev sedmega člena pogodbe EU proti Poljski zaradi očitnih tveganj resnih kršitev vladavine prava. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela. V Bruslju ob tem izpostavljajo, da so 24 ur na dan še naprej na voljo za dialog s Poljsko.

To je sploh prvič, da komisija predlaga uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je sicer ob predstavitvi ukrepanja proti Poljski danes v Bruslju izpostavil, da to "ni jedrska opcija", temveč še en poskus dialoga za rešitev položaja.

Komisija je začela proti Poljski ukrepati januarja lani, ko je sprožila preliminarno preiskavo, prvo fazo v sklopu tristopenjskega okvira za odpravljanje sistemskih groženj pravni državi, uvedenega leta 2014.

Komisija je danes sprejela tri ukrepe proti Poljski: novo priporočilo s seznamom konkretnih dejanj, ki bi jih bilo treba sprejeti v treh mesecih, predlog sprožitve sedmega člena in tožbo na Sodišču EU zaradi zakona o ureditvi splošnih sodišč.

Če bodo poljske oblasti novo, že četrto priporočilo za ukrepanje upoštevale v predvidenem trimesečnem roku, bo komisija ponovno preučila predlog za sprožitev sedmega člena, je izpostavil prvi podpredsednik komisije.

S težkim srcem smo se odločili za sprožitev sedmega člena, a dejstva nam ne dajejo izbire; julija sem rekel, da smo blizu sprožitvi sedmega člena in razmere se od takrat niso izboljšale, temveč so se poslabšale, je pojasnil Timmermans.

Razlog za ukrepanje so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Poljske oblasti so po navedbah komisije v minulih dveh letih sprejele več kot trinajst zakonov, ki vplivajo na celotno strukturo poljskega pravosodnega sistema, med drugim na ustavno sodišče, splošna sodišča in sodni svet.

V Bruslju od Poljske med drugim pričakujejo spremembo zakona o vrhovnem sodišču, na primer umik diskrecijske pravice predsednika do podaljšanja mandata sodniku na vrhovnem sodišču, ter ponovno vzpostavitev neodvisnosti in legitimnosti ustavnega sodišča.

V povezavi s tožbo zaradi zakona o splošnih sodiščih v komisiji izpostavljajo pomislek zaradi diskriminacije na podlagi spola z uvedbo različnih starosti za upokojitev sodnic in sodnikov.

Bruselj je predlagal sprožitev sedmega člena proti Poljski zaradi tveganj kršitev vladavine prava.
Bruselj je predlagal sprožitev sedmega člena proti Poljski zaradi tveganj kršitev vladavine prava. FOTO: AP

Možnost uporabe sedmega člena proti poljski vladi pod taktirko vodje vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega se je omenjala že dve leti, danes pa ga je Bruselj po dveh letih brezplodnih prizadevanj za dialog res predlagal.

Komisija je začela proti Poljski ukrepati januarja lani, ko je sprožila preliminarno preiskavo, prvo fazo v sklopu tristopenjskega okvira za odpravljanje sistemskih groženj pravni državi, uvedenega leta 2014.

Ta okvir omogoča tudi uporabo sedmega člena pogodbe EU. Postopek je dvodelen: prvi del je preventiven in se nanaša na tveganja resnih kršitev, drugi pa predvideva sankcije v primeru obstoja resnih kršitev, vključno z začasnim odvzemom glasovalnih pravic.

Za sprožitev postopka ni potrebno soglasje, za potrditev obstoja resnih kršitev, ki vodijo v odvzem glasovalnih pravic, pa to je potrebno. Soglasje sicer ni verjetno, saj je madžarski premier Viktor Orban doslej napovedoval veto na takšno odločitev.

Da predlog komisije za sprožitev sedmega člena zaradi očitnih tveganj resnih kršitev obvelja, ga morajo podpreti najmanj štiri petine, torej 22 od 27 članic.

V komisiji ob tem poudarjajo, da primer Poljske ni primerljiv s primerom Avstrije leta 2000, ko so članice proti Avstriji uvedle diplomatske sankcije zaradi skrajne politike tedanjega vodje FPÖ Jörga Haiderja, potem ko so svobodnjaki postali del vlade.

Duda podpisal dva zakona v sklopu sporne reforme pravosodja

Poljski predsednik Andrzej Duda je prav danes podpisal dva zakona v sklopu sporne reforme pravosodja, zaradi katere je danes Evropska komisija predlagala sprožitev sedmega člena pogodbe EU proti Poljski.

"Odločil sem se podpisati ta zakona," je dejal Duda v televizijskem prenosu. Pojasnil je, da z novima zakonoma uvajajo nove rešitve, ki bodo izboljšale učinkovitost pravosodnega sistem.

"Okrepljen je demokratični značaj pravosodnega sistema," je dodal.

Zakona, ki ju je podpisal poljski predsednik, se nanašata na vrhovno sodišče in nacionalni sodni svet.

Poljski predsednik Andrzej Duda je podpisal dva sporna zakona.
Poljski predsednik Andrzej Duda je podpisal dva sporna zakona. FOTO: AP

Poljska kritična do predloga Evropske komisije o sprožitvi sedmega člena

Poljsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je predlog Evropske komisije o sprožitvi sedmega člena pogodbe EU proti Poljski politična odločitev. Novi poljski premier Mateusz Marowiecki je stopil v bran pravosodni reformi, za katero EU meni, da obstaja tveganje kršitve vladavine prava, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropska komisija je predlagala sprožitev sedmega člena pogodbe Evropske unije proti Poljski zaradi očitnih tveganj resnih kršitev vladavine prava. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.

Poljsko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da obžalujejo odločitev Bruslja, ki je politično obarvana in ne pravno. Tovrstna odločitev po njihovem mnenju le še otežuje oblikovanje medsebojnega zaupanja in enotnosti. So pa dodali, da so pripravljeni na dialog. Tudi Bruselj je sicer danes sporočil, da so še vedno na voljo za dialog.

Da je Bruselj sprejel politično odločitev, pa se strinjajo tudi pri vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS). "Odločitev ne temelji na dejstvih, po našem mnenju je to politična odločitev," je dejala tiskovna predstavnica stranke Beata Mazurek.

Medtem pa je poljski premier Marowiecki stopil v bran sporni pravosodni reformi. "Pravosodna reforma na Poljskem je nujno potrebna," je zapisal na Twitterju. Dejal je še, da je Poljska zavezana vladavini prava, tako kot EU. Predlagal pa je, da mora biti dialog med Varšavo in Brusljem odprt in iskren.

Vlada namerava kljub opozorilom iz Bruslja nadaljevati sporno pravosodno reformo. "To smo dolžni našim volivcem," so sporočili.

Do Evropske komisije so kritični tudi v uradu poljskega predsednika. Glavni svetovalec poljskega predsednika Andrzeja Dude Krzysztof Szczerski je dejal, da se je Evropska komisija z današnjo potezo očitno odločila prekiniti dialog s Poljsko glede vladavine prava v državi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (366)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silvester Ali62
02. 01. 2018 10.16
če je tako bo poljska še bolj upoštevala angleške izkušnje.in bo še bolj gluha za 7.člen
Sirius.2
21. 12. 2017 13.53
+2
Sedaj se vidi kaj je E.U.Diktatura.
Vrhovni
20. 12. 2017 22.41
+24
To bi moral že kdaj sprožiti proti našemu krivosodju, z ministrom in cmerom na čelu.
Kollerik
20. 12. 2017 22.45
-4
taprva proteza brezigarca, njeni podrepniki, kotnica itd. so tudi zraven?
Kollerik
20. 12. 2017 22.55
-4
Enmajstr
20. 12. 2017 22.23
+20
Kdaj bodo 7. Člen sprožili proti Hrvaški?
vrtojb
20. 12. 2017 22.14
+18
Poljska upri se
Kollerik
20. 12. 2017 22.46
+0
....proti svoji lastni črni inkviziciji srednjega veka
CastrumFF
20. 12. 2017 22.14
+5
Unija obstaja Ze vec kot 60 let. Najvecja napaka Unije Je bila siritev na drzave vzhodne Evrope od slovenje do baltika. Da o Romuniji in Bolgariji sploh ne govorimo....
terra luna
20. 12. 2017 22.17
+41
največja napaka unije je načrtna islamizacija evrope
bud00
20. 12. 2017 22.20
+19
Kmalu bo že prepovedano kresove za prvi maj kurit, da ne bi kdo bil versko užaljen. Zapakirali bodo pa v čisti zrak pa to.
bud00
20. 12. 2017 22.11
+21
Če so šli Britanci iz EU je možno, da gredo tudi Poljaki. Tako ali tako so samo trg za Nemčijo. Bruselj pa že sedaj zgleda k kakšen Libanon.
terra luna
20. 12. 2017 21.59
+21
a to zato ker nočjo arabcev?
Principat
20. 12. 2017 21.59
+22
desno usmerjena poljska , ki laže vsaki dan , da jih bodo rusi napadli in z uvozom starega železja iz NATO baz , ter molitve , ki prehajajo v rituale , po drugi strani še hujše tajkunstvo in mladina v drvenju po drogaj in nasilstvu ,, vse ostalo je prikrivanje rahlega kaosa doma,, v vsem tem pa v ozadju so američani , ki skušajo destabilizirati EU, ni jim uspelo v Ukrajini , sedaj tu
290ktober
20. 12. 2017 22.12
+5
Kollerik
20. 12. 2017 22.47
+3
Vrhovni
20. 12. 2017 21.57
+2
To so đankerjeve sanje, katere ne uresničim, bo prej on letel.
janzzelj
20. 12. 2017 21.55
+0
bilDe a si že kupil hotel Slon??? :)))
Diškor
20. 12. 2017 21.53
+1
Bildi, čakam, da nastopiš, VS te pozdravlja.
vertex
20. 12. 2017 21.38
+5
Muslimanom v evropi ne nič hudega,amerika jih podpira,bosna,kosovo,turki imajo najnovejše ameriško orożje...
CastrumFF
20. 12. 2017 22.20
-1
Brez EU Slovenija crkne v 1 mesecu. Vse Je v slo narejeno s EU sredstvi. Slo ni Sama zmozna zgradit niti vaskega mosticka. Slovenija rabi EU in ne obratno.
CastrumFF
20. 12. 2017 22.20
-1
Brez EU Slovenija crkne v 1 mesecu. Vse Je v slo narejeno s EU sredstvi. Slo ni Sama zmozna zgradit niti vaskega mosticka. Slovenija rabi EU in ne obratno.
trumpet2018
20. 12. 2017 21.30
+41
Juncker, nastavljen s strani globalistov, neizvoljeni dedič nacističnega premoženja (njegovi starši so bili zagrizeni naciji, Hitlerjevi pristaši, milijonarji, njegov oče si je dobesedno prilastil Luxemburg) misli, da bo ustrahoval tiste, ki se upirajo islamistični invaziji in hočejo zavarovati lasten narod, tudi zanj bo prišel sodni dan oz. dan D, prav tako za Soroša in izdajalko Merklovo, ki je odgovorna za nasilje migrantov po vsej Europi in posilstva na Švedskem in v Nemčiji, če naši levi mediji o tem ne pišejo, to še ne pomeni da to ne obstaja, zapiranje oči, prikrivanje informacij, tiščanje glave v pesek in politična korektnost peljejo samo v lasten propad.
krtofl
20. 12. 2017 21.32
-10
BUONcaffee
20. 12. 2017 21.33
+9
trumpet2016,HA, HA,++++++++++++++ Končno en odličen komentar. Tu mnogi samo smetijo.
krtofl
20. 12. 2017 21.37
-19
trumpet....a si ti končal šolo pumpanja.....namreč lažeš kod garjav pes....
marker1
20. 12. 2017 21.49
+11
BildiTheEmperor
20. 12. 2017 21.52
+7
BUONcaffee
20. 12. 2017 21.25
+8
Junker je preveč staromoden človek, star, poleg tega rad kaj konkretnega popije. Mlada demokracija rabi človeka današnjega časa z pozitivnimi pogledi na svet. Mogoče se je rodil na napačnem kraju ob napačnem času. Vidim ga kot odličnega tovariša v časih Sovjetske Zveze, tovariša ljudskega naroda kjer bi z Hruščovom in ostalimi tovariši na rdeči mizi z nageljnom na sredini ob dobri pijači užival in širil svojo modrost, poljube in prijazen nasmeh v dobrobit celotnemu ljudstvu vzhodnega bloka in seveda Poljske.
BildiTheEmperor
20. 12. 2017 21.53
-1
Diškor
20. 12. 2017 21.17
+15
Z EU je konec, Višegrajska skupina so zdravo jedro in če ga bo pijanček bunker sral, mu bodo dejali pa, pa, še Avstrijci in mi še jim pridružimo, pol pa sam kalifat od EU ostane.
vertex
20. 12. 2017 21.21
-6
Pa żelite višegrajci avstriskih 50 dzamij in milijon muslimanov
Diškor
20. 12. 2017 21.24
+6
Tam jih je 175.000 in od danes jih bo vsak dan manj, s trdo roko jih bodo prijel in bodo Nemci vse kasiral.
vertex
20. 12. 2017 21.30
-6
Samo lani so jih sprejeli 250.000...trda roka haha
Diškor
20. 12. 2017 22.45
+6
Sprejeli in kje so zdaj, k mami Merklci jih je že pol ušlo.
sre?a3
20. 12. 2017 21.17
+2
Zgleda, da smo narodi v Evropi preveč različni in da mogoče Evropa kot taka ne bo več dolgo obstajala...edino, mogoče je rešitev v tem, da sami proizvedemo vse, kar potrebujemo za življenje...ne bi bilo lahko, ampak po moje je to edina pot, da kot narod preživimo in ostanemo stabilni ne glede na to, kaj se okrog nas dogaja....
vertex
20. 12. 2017 21.18
-3
V ameriki,kanadi,avstaliji so še bolj različni narodi
BUONcaffee
20. 12. 2017 21.12
+2
Me zanima kako se bo ta drama končala, ha, ha,.........
BUONcaffee
20. 12. 2017 21.08
+4
Bruselj je res en Bruce LEE!
BUONcaffee
20. 12. 2017 21.07
+7
V ARBITRAŽI ZGUBIMO VEČ KOT DOBIMO. Sedaj ne razumem zakaj Hrvatom ponujamo to??????