Tujina

'Bruseljski deček' je vrsto let lulal pitno vodo

Bruselj, 26. 03. 2019 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ena izmed bruseljskih glavnih atrakcij, bronasti deček, ki lula, je vrsto let pravzaprav tratil pitno vodo, in to kar do 2500 litrov na dan. To napako bodo mestne oblasti odpravile, pri tem pa opozarjajo na skrben odnos do porabe vode. Bronasti kip je simbol Bruslja sicer že od leta 1618.

Manneken Pis, kar v nizozemščini pravzaprav pomeni "deček, ki lula", je znamenita bronasta skulptura v Bruslju, ki prikazuje golega dečka med lulanjem v vodnjak. Oblikoval ga je Hiëronymus Duquesnoy Starejši, postavili pa so ga že leta 1618. Trenutni deček je kopija prvotnega in izhaja iz leta 1965 – original hranijo v bruseljskem mestnem muzeju. Belgijci pravijo, da deček upodobi njihov poseben smisel za humor, ki ga imenujejo zwanze, in njihovo neodvisnost mišljenja.

V svoji dolgoletni zgodovini je kip preživel veliko, med drugim francoski napad na Bruselj leta 1695. Prav tako so kip večkrat poskusili ukrasti - prvi so bili francoski grenadirji, ki so bili v mestu nameščeni leta 1747. Prebivalci so kip zaščitili in Francozom zagrozili z maščevanjem. Spor je pomiril šele francoski kralj Ludvik XV. In za okrasitev dečka daroval z zlatom vezen brokat. V prejšnjem stoletju je kip imel podobno "nesrečo": januarja 1963 so ga ukradli študenti antwerpenske univerze in ga po petih dneh predali nazaj. V zameno so želeli sredstva za dve sirotišnici, pri zbiranju pa jim je pomagala pozornost javnosti. Zgodba se ni končala tako, ko so kip ukradli dve leti pozneje. Tat ga je odtrgal, pri tem so ostale le noge dečka. Naslednje leto je revija De Post prejela klic, da se telo kipa nahaja v kanalu Charleroi. Potapljači, ki jih je najela revija, so kip res našli, nato pa so ga vrnili v Bruselj. Obnovili so ga in izvirnik shranili v mestni muzej, kopijo pa namestili na mesto, kjer je še danes.

Legend o tem, koga in kaj predstavlja bronasti deček, je veliko. Najbolj razširjena je tista o dečku Julienu, ki je vohunil za tujimi silami, ki so v 14. stoletju oblegale Bruselj. Mesto naj bi obranil tako, da je polulal goreče vžigalo. Zaradi te legende je bil kip včasih poznan tudi pod imenom mali Julien.

Večkrat na teden kip oblečejo – za to že od leta 1954 skrbi nedobičkonosno društvo Prijatelji Manneken-Pisa. Menjanje oblačila je barvita slovesnost, ki jo pogosto spremlja glasbena spremljava. Veliko oblačil predstavlja narodno nošo narodov, ki prihajajo v Bruselj kot turisti, pa tudi uniforme različnih trgovcev, poklicev, združenj in podružnic civilnih in vojaških služb.

Turisti lahko na bronastega dečka danes naletijo le pet minut stran od glavnega bruseljskega trga.

Izkazalo se je, da je znameniti kip lulal pitno vodo

Mestne oblasti so ugotovile, da Manneken Pis na dan v kanalizacijo "polula" kar 1000 do 2500 litrov pitne vode. Tolikšna količina bi po izračunih občine zadostovala za deset gospodinjstev. To, da pitna voda odteka, je odkril vzdrževalec Régis Callens. "Mislili smo, da gre za zaprto vezano napeljavo in da deček ne porablja vode," je povedal Callens. Ker je števec za dečka le eden od 350, tega po porabi niso opazili, je povedal Callens.

Ta teden so kanal uredili tako, da se vsa voda, ki jo deček polula, preusmeri nazaj. Bruseljske mestne oblasti nameravajo sedaj preučiti vse fontane v mestu, da bi se izognili podobni potrati. Mestni svetnik Benoît Hellings je dejal, da morajo biti oni tisti, ki so zgled prebivalcem glede skrbnosti pri porabi vode.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
26. 03. 2019 16.43
+16
Res, tratil je pitno vodo iz vodovoda, človek bi mislil, da uporablja vodo iz istega vodnjaka, da voda kroži. Čudno da voda nikoli ni tekla čez rob.