Tujina

Brutalno skupinsko posilstvo študentke dobilo epilog: 'To je pravica za vse'

New Delhi, 09. 07. 2018 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indijsko vrhovno sodišče je zavrnilo pobudo za preklic smrtne kazni trem moškim, ki so bili obsojeni zaradi skupinskega posilstva in umora študentke v New Delhiju leta 2012.

Vinay Sharma, Pawan Gupta in Mukesh Singh so izpodbijali odločitev sodišča iz leta 2017, ki je za grozljiv zločin trojici prisodilo smrtno kazen, poroča BBC. Brutalno posilstvo in umor študentke sta povzročila javne proteste v Indiji, ki so vodili v sprejem novih, strožjih kazni za posilstvo.

Obsojenci so zdaj izčrpali vsa pravna sredstva, ostala jim je le še prošnja za pomilostitev, ki jo lahko naslovijo na predsednika Indije. Četrti obsojeni moški Akshay Thakur, se ni pritožil, a njegov odvetnik je sporočil, da se še namerava.

Za grozovit umor je bilo aretiranih šest moških, eden izmed njih je v zaporu umrl, sodil naj bi si sam.
Za grozovit umor je bilo aretiranih šest moških, eden izmed njih je v zaporu umrl, sodil naj bi si sam. FOTO: AP

Žrtvina mati: To je pravica za vse

Žrtvina mati je za lokalne medije dejala, da odločitev vrhovnega sodišče pomeni pravico za vse: "Šest let sem trpela, danes pa sem zadovoljna z odločitvijo sodišča, ki je prinesla pravico. Ta sodba je povečala moje zaupanje v naš pravosodni sistem." Dejala je še, da je bila to izjemno težka bitka, a nič proti tisti, ki jo je bila pred šestimi leti. Takrat je štirinajst dni preživela ob hčerki, ki se je borila za življenje in na koncu preminila.

23-letno študentko so napadli na avtobusu, ko se je decembra 2012 vračala iz kina. Tudi prijatelja, ki je bil z njo, so napadalci pretepli, a je preživel. Po hudih mukah je v bolnišnici zaradi poškodb umrla. Za grozovit umor je bilo aretiranih šest moških, eden izmed njih je v zaporu umrl, sodil naj bi si sam. Šesti napadalec, ki je bil takrat še mladoleten, je bil leta 2015 izpuščen na prostost, potem ko je v prevzgojnem domu odsedel tri leta, maksimalno kazen za mladoletnika v Indiji.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja