Tujina

Nesreča na Donavi: v reki našli truplo enega izmed pogrešanih

Budimpešta, 03. 06. 2019 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reševalci so v reki Donavi, okoli 100 kilometrov od Budimpešte, kjer je po trku z rečno križarko potonila turistična ladja, našli truplo enega izmed pogrešanih južnokorejskih turistov. Potapljači sicer predvidevajo, da se večina trupel nahaja v potopljeni ladji. Iskalno akcijo medtem še vedno otežuje narasla reka in njeni močni tokovi.

Ladja Viking Sigyn je v sredo zvečer ob obilnem dežju trčila v manjšo turistično ladjo Hableany oz. Mermaid (Morska deklica), ki je nato v nekaj sekundah potonila. Reševalci so rešili le sedem od 35 ljudi na krovu, večino jih še vedno pogrešajo, a upanja, da so preživeli skorajda ni več. 

Reševalna ekipa je pet dni po nesreči v reki Donavi, več kot 100 kilometrov od Budimpešte, kjer se je zgodila nesreča, našla truplo enega izmed pogrešanih turistov. čigar identiteta še ni znana. Šlo naj bi za moškega, južnokorejskega turista. 

V madžarski prestolnici medtem narasla reka in močni tokovi madžarskim in južnokorejskim potapljačem preprečujejo dostop do potopljene ladje. Kot predvidevajo, se po vsej verjetnosti večina trupel pogrešanih nahaja ravno v ladji na rečnem dnu. Pogrešajo sicer še 18 Južnokorejcev in dva Madžara. 

Lokalni mediji ob tem poročajo, da so konec tedna domačini v reki opazili več trupel. 

Janos Hajdu, vodja reševalne akcije je trenutne razmere opisal kot izjemno nevarne za potapljače, delo pa jim otežuje tudi slaba vidljivost. 

Na kraj neseče so sicer prispele tudi reševalne ekipe iz Avstrije in Češke, Norveška pa je poslala tudi svoj sonar. 

Iskalna akcija.
Iskalna akcija. FOTO: AP

Obtožnica proti kapitanu ladje za križarjenje

Medtem so kapitana rečne križarke v Budimpešti uradno obtožili zaradi nesreče. Iz sodišča so sporočili, da je 64-letni kapitan ladje Viking Sigyn obtožen. Ostale podrobnosti niso znane.

Kapitana so madžarske oblasti prijele v četrtek in ga zaslišale v zvezi z "ogrožanjem ladijskega prometa, ki je posledično povzročilo več smrti".

Madžarska policija je sporočila, da je preiskava pokazala, da je bil kapitan malomaren, zato so ga najprej zaslišali, nato pa še pridržali.

Večina turistov je bila stara med 40 in 50, med njimi tudi šestletna deklica

Na ladji je bilo skupaj 35 ljudi, med njimi trideset južnokorejskih turistov, trije njihovi vodniki in dva madžarska člana posadke. Večina Korejcev je bila stara med 40 in 50 let, med njimi je bila tudi šestletna deklica.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mertseger
03. 06. 2019 20.29
+10
Upanja za preživele ni bilo več 1 uro po brodolom ne pa tri dni. Toliko časa zdržiš v vodi ki ima 10 stopinj.
Uporabnik443897
04. 06. 2019 09.01