Tujina

Bush in Brown krepita odnose

Washington, 30. 07. 2007 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski premier Brown je na srečanju z Bushem dejal, da se bo prijateljstvo med državama še krepilo.

Zavezništvo med državama se krepi
Zavezništvo med državama se krepi FOTO: Reuters

Britanski premier Gordon Brown je po današnjem srečanju z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem izjavil, da je potrebno opraviti dolžnosti in izpolniti odgovornosti, ki jih imata državi v Iraku. "Naš cilj, tako kot cilj ZDA, je, postopoma predati nadzor iraškim oblastem," je na prvem obisku v ZDA po prevzemu položaja britanskega premiera povedal Brown.

Brown je na novinarski konferenci po srečanju poudaril, da se bodo o prihodnosti vojaških sil v Iraku odločali na podlagi vojaških nasvetov poveljnikov na terenu, kar je potrdil tudi njegov sogovornik Bush.

Britanski premier je po pogovoru z Bushem napovedal tudi krepitev britansko-ameriških odnosov. "Velika Britanija in ZDA sodelujeta, in verjamem, da se bo to v prihodnjih letih še okrepilo," je povedal Brown.

Srečanje v Marylandu

ZDA zanima, ali Velika Britanija ne spreminja svoje politike do Iraka.
ZDA zanima, ali Velika Britanija ne spreminja svoje politike do Iraka. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v svojem uradnem letovišču Camp David v Marylandu v nedeljo sprejel britanskega premierja Gordona Browna, ki je začel svoj prvi obisk ZDA, odkar je konec junija na položaju nasledil Tonyja Blaira.

Brown je po prihodu s helikopterjem in ogledu častne straže izrazil zadovoljstvo, da je v Camp Davidu, Bush pa ga je nato pred novinarji odpeljal z vozičkom za golf na večerjo in pogovore o aktualnih mednarodnih temah.

Brown je pred prihodom v ZDA dejal, da gre utrjevat najpomembnejše bilateralne odnose za Veliko Britanijo
Brown je pred prihodom v ZDA dejal, da gre utrjevat najpomembnejše bilateralne odnose za Veliko Britanijo FOTO: Reuters
Poleg vojne proti terorizmu bosta voditelja zanesljivo razpravljala o Iranu in prizadevanjih na področju jedrske tehnologije, Afganistanu, Darfurju, pospešitvi mednarodnih trgovinskih pogajanj, zaščiti okolja, zagotovo pa tudi o odnosih z Rusijo in s tem v zvezi tudi o Kosovu in drugih vprašanjih.

Pogovori med Bushem in Brownom se bodo nadaljevali v ponedeljek, vendar pa gre predvsem zato, da se voditelja "ujameta", vsaj približno tako dobro, kot sta se Bush in Blair. Brown je pred prihodom v ZDA novinarjem dejal, da gre utrjevat najpomembnejše bilateralne odnose za Veliko Britanijo. Prav tako je pel hvalo ameriškemu vodstvu v vojni proti terorizmu in dejal, da ZDA zaradi tega veliko dolguje ves svet. ZDA in Velika Britanija sta po Brownovih besedah osredotočeni na največji in takojšnji izziv, kar je vojna proti terorizmu.

Blair je doma izgubljal priljubljenost prav zaradi tesnih odnosov z Bushem, predvsem glede Iraka, in nekateri člani Brownove vlade so v preteklosti dajali izjave, ki so napovedovale, da stiki med voditeljema držav morda v prihodnje ne bodo tako prisrčni. Vendar pa ZDA v tem trenutku zanima, da Velika Britanija ne spreminja svoje politike do Iraka in to sporočilo Brown Bushu tudi prinaša. Britanci naj bi sicer do konca leta predali Iračanom v roke nadzor nad vojaškim oporiščem v središču Basre in od tam umaknili 500 vojakov, glede preostalih 5000 pa ni nobenih javnih načrtov za umik.

Predvsem pa gre pri tem prvem uradnem srečanju dveh voditeljev za to, da se "ujameta". Brown iz Washingtona potuje še v New York na srečanje z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alen_maribor@hotmail.com
30. 07. 2007 19.14
Ma Britanija zopet brez presenečenja nadaljuje svojo dolgo tradicijo biti PUDELJ od ZDA. Sramota pa takšna , Britanija nekoč najbolša pomorska sila na svetu in največji kolonijalni imperij , sedaj v tem veku PUDELJ od neke države , in vojaška šala.
eBuddy
30. 07. 2007 13.59
buš je zamenjal pudla za labradorca......
ekolog
30. 07. 2007 13.37
G urednik prosim moj komentar kljub rasizmu gor, ker živimo v svobodni deželi, ki ne bo več svobodna če bomo pustili muslije po evropi hodit.....
bostjan_safaric
30. 07. 2007 13.37
Pozorno preberite: Brez ZDA ne bi bilo boja proti terorizmu. Le zakaj?
Prvo Bore
30. 07. 2007 13.23
aligatorcek mogoče smo majhni, ampak nismo posrani, ******. V malih flaškah je strup. Za***** smo Jugoslavijo, sedaj Rusijo, potem pa bomo še ES. Mislim, da smo šefi !! Unikati !!!!!!!!!!!!
aligatorcek
30. 07. 2007 13.16
Z ameriko ni prav nič narobe. Pa kaj mislite, da bo kdo upošteval mnenje take posrane in majhne države kot je slovenija, a?? Osebno bi pa pustil tiste muslite da se potolčejo do konca. Istočasno pa ne bi niti enega samega spustil na severno poloblo. Še več. Te kateri so že tukaj in če jim kaj ne bi bilo prav brez premisleka vržem preko meje.
ansev88
30. 07. 2007 12.16
Sam res, kterdva bedaka. Mar ZDA dolgujejo svetu mir, ker so vse zasral s to vojno proti terorizmu.
predaI
30. 07. 2007 11.50
Idiotizem!! Matr kaksni so voditelji "svobodnega" sveta!!!
Jethro
30. 07. 2007 11.32
Očitno si moramo njihovo sranje deliti in zato smo še kao dolžni jim ne vem kaj...super je ta novi premier VB!!! LP
Očitno bo Britanija še naprej klečeplazila za Američani. Ironično pa je, da so prav ZDA tiste, ki so s svojimi dejanji, vmešavnjemi in s svojim ravnanjem skozi vsa ta desetletja povzročile sovraštvo in posledično globalni terorizem.
helsingsfors
30. 07. 2007 10.59
ZDA so si same ustvarle terorizem jaz bi enako bil terorist, če bi živel v Iraku in bil iračan, medtem ko bi ene ZDA delale kar hočjo z mojo državo
Prvo Bore
30. 07. 2007 10.43
Meni pa se zdi, da sta ta dva terorista. Še Hitler bi se smejal, kaj se sedaj dogaja na svetu.