Tujina

Bush mučenja označil za odvratna

Washington, 05. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški predsednik George Bush je za arabsko televizijo spregovoril o mučenju iraških zapornikov spregovoril na arabskih televizijah.

Bush je v pogovoru za arabsko televizijo Al-Hura dejal, da je bilo ravnanje z iraškimi zaporniki s strani nekaterih pripadnikov ameriške vojske v Iraku odvratno.

Dejanja nekaterih vojakov so ogabna, a to ne pomeni, da so take tudi ZDA, je poudaril Bush (Foto: Reuters)
Dejanja nekaterih vojakov so ogabna, a to ne pomeni, da so take tudi ZDA, je poudaril Bush (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je medtem sporočil, da so resnične razmere v ameriških zaporih v Iraku še hujše kot kažejo fotografije, ki so jih objavili mediji. "Fotografije so šokantne, a naša poročila so še slabša," je povedala predstavnica ICRC Antonella Notari. Pojasnila je, da uslužbenci ICRC v zadnjih petih ali šestih tednih večkrat nenapovedano obiskali zloglasni zapor Abu Graib in o svojih izsledkih večkrat obvestili ameriške in britanske oblasti.

A po njegovih besedah morajo Iračani razumeti, da to, kar se je dogajalo v tistem zaporu, ne predstavlja Amerike, kakršno sam pozna. "Preiskave bodo, odgovorni bodo pripeljani pred sodnika," je zatrdil predsednik glede domnevnih zlorab iraških ujetnikov v zloglasnem zaporu Abu Graib. Obenem je obljubil, da bodo preučili razmere še v ostalih zaporih v Iraku. "Hočemo vedeti resnico," je še dodal Bush. Ameriška vlada, ki sicer že leta zavrača sodelovanje z mednarodnim sodiščem za vojne zločine, tudi v strahu pred povračilnimi ukrepi nasprotne strani pravi, da gre za majhno skupino t.i. gnilih jabolk, ki bodo strogo kaznovani. "Iračani morajo razumeti, da so ta dejanja ogabna. Morajo pa se tudi zavedati, da v demokraciji ni vse popolno in da se delajo napake. Toda v demokraciji bodo ta dejanja preiskali in storilci bodo stopili pred roko pravice," je poudaril Bush.

Kot je dejal, zaupa obrambnemu ministru Donaldu Rumsfeldu, s katerim se je danes pogovarjal in mu naročil, naj ugotovi resnico in jo pove Iračanom in celotnemu svetu. Možno pa je, da je tudi Rumsfeld med odgovornimi. Prva prijava zlorabljanja vojnih ujetnikov je namreč v njegove roke prišla že januarja letos, marca je Pentagon izdal strogo zaupno poročilo na 53 straneh, ki pa ga do danes obrambni minister Rumsfeld še ni prebral, po besedah Bushevega tiskovnega predstavnika pa je predsednik zanj izvedel šele iz medijev. "Če se bo izkazalo, da je odgovoren sam Rumsfeld, bo moral odstopiti. A čigava je odgovornost? Že vse od padca režima Sadama Huseina gre vse narobe," je izjavil senator Joseph Biden.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan je pred nastopom Busha pojasnil, da sta intervjuja priložnost, da predsednik neposredno spregovori ljudem v arabskih deželah. "S tem bo pojasnil, da so podobe, ki smo jih videli, sramotne in nesprejemljive," je dejal McClellan.

Mučenje vojnih ujetnikov v Iraku
Mučenje vojnih ujetnikov v Iraku FOTO: POP TV

Nadzornik kopenske vojske, general Donald Ryder, je sicer dejal, da je bilo doslej sproženih 35 preiskav o zlorabah v ameriških vojaških zaporih. Od tega je bilo 25 smrtnih primerov, 9 pretepov in ena spolna zloraba. 12 zapornikov naj bi umrlo naravne smrti oziroma niso ugotovili vzroka smrti, 10 primerov še preiskujejo. En zapornik naj bi bil ubit upravičeno med poskusom bega, enega je neupravičeno ubil vojak, ker ga je zapornik obmetaval s kamenjem, drugega pa je v Abu Graibu novembra lani ubil civilist, ki je delal pogodbeno za CIA. Vojak je moral pred vojaško sodišče, vendar je bil kaznovan le z odpustom, proti civilistu pa ni bil sprožen noben postopek.

Neimenovani predstavnik ameriških obveščevalnih služb pa je danes povedal, da CIA preučuje še dva smrtna primera, v katera naj bi bili vpleteni uslužbenci agencije. S tem se je število primerov smrti zapornikov v Iraku in Afganistanu, ki so predmet preiskave ameriških oblasti ali pa so zanje že obsodili Američane, zvišalo na 14. Prvi primer naj bi se zgodil junija 2003 v nekem ameriškem zaporu v Afganistanu v bližini pakistanske meje, drugi pa nekje v Iraku.

ZDA ogorčene

Vodjo demokratske manjšine v senatu Toma Daschla najbolj skrbi dejstvo, da predsednik Bush očitno sploh ni vedel, da se takšne stvari dogajajo. Tiskovni predstavnik Bele hiše McClellan je namreč dejal, da Bush ni vedel nič o posnetkih zlorab in poročilu generala Antonia Taguba, ki je februarja opisal te in druge zlorabe, dokler ni o tem izvedel iz medijev.

Iz Iraka vsak dan prihaja vse več podrobnosti in dokazov o zlorabah Iračanov v ameriških vojaških zaporih. Ameriški senat zahteva posebno preiskavo. Nekateri ameriški vojaki so namreč gole zapornike polivali z ledeno hladno vodo, jim grozili z nabitimi pištolami, posilstvi, pretepali s stoli in poniževali na najbolj sadističen, vulgaren in nedovoljen način. V zapor zaradi naštetega ni šel še nihče.

V ZDA vlada splošno ogorčenje zaradi postopkov vojakov, vendar tudi večinsko prepričanje, da gre le za omejene primere. S tem se ne strinja demokratski senator iz Massachusettsa Edward Kennedy, ki se boji, da ne gre za osamljen primer, saj naj bi prišlo do več zlorab tako v Iraku kot tudi v Afganistanu. Kennedy tudi meni, da so zdaj ogroženi vsi ameriški vojaki, ki bodo v prihodnosti morda padli v ujetništvo.

Vodja demokratske manjšine v senatu Tom Daschle je zato pozval obrambnega ministra Donalda Rumsfelda, naj do konca tedna pride v senat in pojasni zadeve. S tem se je strinjal tudi republikanec John McCain, ki je na lastni koži okusil zlorabe, ko je bil več kot pet let zaprt v vietnamskem zaporu. McCain je dejal, da za takšna dejanja ni opravičila, da je treba zadeve razčistiti in poskrbeti, da se kaj takega ne bo ponovilo.

Donald Rumsfeld se je izogibal uporabi izraza mučenje (Foto: Reuters))
Donald Rumsfeld se je izogibal uporabi izraza mučenje (Foto: Reuters)) FOTO: Reuters
Mučenje vojnih ujetnikov
Mučenje vojnih ujetnikov FOTO: POP TV

Rumsfeld je na novinarski konferenci v Pentagonu izrazil globoko pretresenost in zagotovil, da bodo tisti, ki so prekršili kodeks obnašanja in izdali zaupanje ameriškega ljudstva, ustrezno kaznovani. Njihova dejanja so "neameriška," vendar sistem po njegovih zagotovilih deluje. Rumsfeld se je sicer izogibal uporabi izraza mučenje, ampak je omenjal le "zlorabe".

Dejanja posameznikov je v Združenih narodih kritiziral tudi nekdanji načelnik štaba združenih poveljstev in sedanji ameriški državni sekretar Colin Powell, ki je prav tako zagotovil, da gre za posameznike in omejen incident, vendar bo pravici zadoščeno in bodo kaznovani.

Demokratski senator iz Michigana Carl Levin je prepričan, da lahko takšne zlorabe ogrozijo ameriško nacionalno varnost in ugled ZDA v svetu, zato jih je potrebno nemudoma izkoreniniti in to tako, da bo to videl cel svet.

Protest pred zaporom Abu Graib (Foto: Reuters)
Protest pred zaporom Abu Graib (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Javno opravičilo za zlorabe jetnikov

Mučenje vojnih ujetnikov
Mučenje vojnih ujetnikov FOTO: POP TV

Ameriški general Geoffrey Miller, ki je pristojen za vodenje zaporov sil koalicije v Iraku, se je danes javno opravičil Iračanom za "nezakonita in nepooblaščena dejanja majhnega števila naših vojakov" v zaporu Abu Graib, kjer so bile posnete fotografije, ki kažejo, kako nasmejani ameriški pazniki zlorabljajo iraške zapornike. "Rad bi se opravičil v imenu našega naroda in naše vojske za majhno število vojakov, ki so zagrešili nezakonita in nepooblaščena dejanja tu v Abu Graibu," je Miller povedal skupini arabskih in zahodnih novinarjev, ki jih je vojska popeljala na obhod po zaporu.

protest pred zaporom Abu Graib
protest pred zaporom Abu Graib FOTO: Reuters

"Gre za kršitve ne samo naše nacionalne politike, temveč tudi tega, kako se obnašamo kot člani mednarodne skupnosti. To je ustvarilo oblak nad vsemi prizadevanji vseh naših vojakov in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi znova vzpostavili zaupanje, ki ga imajo Iračani v koalicijo, in zaupanje, ki ga imajo Američani v svojo vojsko," je poudaril Miller.

Pred zaporom Abu Graib v Bagdadu je sicer danes protestiralo okoli 2000 Iračanov. Demonstranti so nosili iraške zastave in transparente z napisi "Dajete slab zgled Amerike in kristjanov". Vzklikali so "demokracija ne pomeni ubijanja nedolžnih ljudi", "Amerika in Izrael sta sovražnika boga" in "osvobodite ženske, ali pa bomo sprožili džihad".

Vodilni član združenja muslimanskih verskih voditeljev, ki je priredilo protest, je ZDA pozval, naj kaznujejo vojake, ki so sodelovali pri zlorabah iraških zapornikov in žrtvam plačajo odškodnine. Zahteval je tudi, naj organizacijam za varstvo človekovih pravic omogočijo obisk zaporov. "Te zahteve so pomembne za nas Iračane in njihova uresničitev bo pomagala ohraniti varnost ter bo omilila napetosti in nasilje," je poudaril.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0