Tujina

Bush ne bo popuščal

Washington/London, 12. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush je na svoji prvi novinarski konferenci v Beli hiši spregovoril o dosedanjem poteku protiteroristične operacije in zagotovil, da ZDA ne bodo odnehale dokler krivci za napad na ZDA ne bodo prijeti in kaznovani.

George Bush
George Bush FOTO: Reuters

Bush je skušal odvrniti pozornost od Osame bin Ladna in poudarjal, da si ZDA prizadevajo uničiti celotno mrežo Al Kaide in bin Ladnovih sodelavcev v Afganistanu in po vsem svetu. Zahvalil se je vsem državam, ki sodelujejo v boju in omenil, da so doslej zamrznili že 24 milijonov dolarjev terorističnih sredstev. Na koncu govora je ameriške otroke zaprosil, da vsi prispevajo po en dolar za pomoč afganistanskim otrokom, kar naj bi potrdilo trditve, da vojna v Afganistanu ni proti prebivalcem te revne države in ne proti islamu, ampak vojna proti teroristom in tistim, ki jih ščitijo.

Kopensko posredovanje morda v prihodnjih tednih

Geoff Hoon
Geoff Hoon FOTO: Reuters

Morebitno kopensko vojaško posredovanje v Afganistanu naj bi sledilo v prihodnjih tednih, v vsakem primeru pa pred začetkom zime, je dejal britanski obrambni minister Geoff Hoon v današnjem pogovoru za britanski radio BBC. Kot je še dejal, vsakdo ve, kako težke bodo vremenske razmere v Afganistanu čez nekaj tednov. Sicer je britanski minister ponovil, da "možnost akcije kopenskih sil preučujejo, vendar doslej o tem niso sprejeli nobene odločitve".

Poveljnik generalštaba britanske vojske Michael Boyce je v četrtek dejal, da bi Velika Britanija v Afganistan lahko poslala enote 3. brigade kraljeve mornarice, ki so trenutno na vojaških vajah v Omanu, če bo sprejeta odločitev o kopenskem posredovanju.

Velika Britanija je sicer sodelovala v ameriških zračnih napadih na cilje talibanov v Afganistanu le v prvem valu napadov v noči na nedeljo, od takrat pa v akciji sodeluje le logistično.

FBI svari pred novimi terorističnimi napadi

FBI aretira domnevne teroriste
FBI aretira domnevne teroriste FOTO:

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je sporočil, da ima podatke o načrtovanju novih terorističnih napadov na ZDA in ameriške interese v tujini, do katerih naj bi prišlo v "prihodnjih dneh". FBI je prebivalce in lokalne oblasti posvaril, naj bodo v najvišji pripravljenosti. FBI Američane še poziva, naj bodo previdni in naj oblastem sporočijo vse sumljive aktivnosti, ki bi jih lahko pripisali teroristom.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA