Tujina

Bush ni popustil

Washington, 02. 05. 2007 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

George Bush je vložil veto na predlog kongresa, da se 1. oktobra začne umik ameriških enot iz Iraka.

Bush je pravico do veta doslej uporabil le dvakrat
Bush je pravico do veta doslej uporabil le dvakrat FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George W. Bush je, kot je napovedal, vložil veto na predlog zakona predstavniškega doma ameriškega kongresa in senata o izrednem financiranju vojn v Iraku in Afganistanu, ki zahteva umik ameriških enot iz Iraka s 1. oktobrom letos. "Postaviti rok umika, pomeni določiti datum za poraz, in to bi bilo neodgovorno. To bi bil recept za kaos in zmedo, ki ga ne smemo vsiliti svojim vojakom. Sovražnikom ne smemo povedati, kdaj se nameravamo umakniti. Teroristi bi počakali na datum in v tem času združili moči za strmoglavljenje vlade. Prevzeli bi nadzor v Iraku,“ je svojo odločitev razložil Bush.

Geoff Hoon, ki je bil v času invazije na Irak britanski obrambni minister, je priznal, da so bile ZDA in Velika Britanija slabo pripravljene za čas po vojaški zmagi v Iraku in da so bile verjetno preveč optimistične glede pričakovanega odziva Iračanov na strmoglavljenje režima nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina.

Demokrati v predstavniškem domu so napovedali glasovanje, s katerim želijo ovreči Bushev veto. Za to sicer potrebujejo dvotretjinsko večino, ki pa je nimajo. Kljub temu pa je opozicija odločena nadaljevati boj za preoblikovanje politike do Iraka, je dejala predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. "Predsednik želi bianko ček, ki pa ga od kongresa ne bo dobil. Z Bushem bomo poskušali doseči kompromis, a trenutno stojimo na popolnoma različnih bregovih,“ je še povedala Pelosijeva in dodala, da Bush ugovarja zakonu, ki je namenjen vojski, ki denar nujno potrebuje. Bush si sicer želi milijonov, nasprotuje pa postavitvi roka, s katerim bi določili umik enot iz vojnega območja.

Demokrati, ki so predlog zakona z določbo o umiku ves čas zagovarjali, saj jim je prav ta koncept tudi prinesel zmago na lanskih parlamentarnih volitvah, so se z vetom znašli v precepu, saj bodo morali pristati na nek kompromisni predlog, ki ga bo Bush pripravljen podpisati. V nasprotnem primeru bi jih namreč označili za ljudi, ki so ameriški vojski onemogočili financiranje v času vojne.

Eden izmed možnih kompromisov, o katerih razmišljajo demokrati, je vključitev nekih meril uspešnosti iraškega napredka v zakon, vendar tudi tu prihaja do razhajanj glede vprašanja, kaj storiti, če ta merila ne bodo dosežena. Republikanci namreč vztrajajo, da umik ali premeščanje vojakov ne smeta biti predmet omenjenega zakona.

Predlog zakona predvideva zbiranje 124,2 milijarde dolarjev. Za nadaljevanje vojn je namenjenih 90 milijard, ostalo pa so demokratski voditelji dodali, da prepričajo dovolj oklevajočih poslancev v podporo predlogu, ki je zaradi datuma umika politično tvegan. Demokrate so podprli le štirje republikanci.

SORODNI ČLANKI

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
02. 05. 2007 15.36
Ko bi cvru u peklu!!!!!!! Itak je ze zgubo vojno in nafto.
friderik1st
02. 05. 2007 14.58
Postaviti rok umika, NE pomeni določiti datum za poraz, pomeni le določitev datuma priznanja poraza !!!!!
aligatorcek
02. 05. 2007 11.30
Prav ima! Vsaka čast.
Maltežan
02. 05. 2007 10.49
Totalen kreten!!!
theykilledKenny
02. 05. 2007 10.35