Tujina

Bush ni poslušal Berlusconija

Rim, 30. 10. 2005 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanski premier trdi, da sta skupaj z libijskim voditeljem skušala preprečiti vojno v Iraku.

Berlusconi trdi, da je Busha prepričaval proti vojni v Iraku
Berlusconi trdi, da je Busha prepričaval proti vojni v Iraku FOTO: Reuters

Italijanski premier Silvio Berlusconi trdi, da je poskusil prepričati ameriškega predsednika Georgea Busha naj ne napade Iraka, v svojih današnjih izdajah pišejo italijanski časniki.

Berlusoni naj ne bi ostal pri osamljenem poskusu, kot je sam zatrdil, je Busha "večkrat poskušal" odvrniti od vojne. Ob tem je dodal, da ni prepričan, da je "vojna najboljše sredstvo za prehod države v demokratični sistem" ali za strmoglavljenje diktatorja.

Ameriški vojaki v Iraku - do kdaj?
Ameriški vojaki v Iraku - do kdaj? FOTO: Reuters

Berlusconi je še povedal, da je poskusil preprečiti vojno v Iraku skupaj z libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem, vendar jima to ni uspelo, pišejo časniki, ki povzemajo pogovor s Berlusconijem, ki ga bodo na italijanski televiziji predvajali v ponedeljek.

Berlusconi bo sicer v ponedeljek odpotoval v Washington na nove pogovore z Bushem. Italijanska opozicija je sicer premiera obtožila, da daje takšne izjave zaradi bližajočih se volitev, ki so predvidene za prihodnjo pomlad. Italija je namreč tesna ameriška zaveznica ZDA v iraški krizi in ima tam nameščenih 3000 vojakov, čeprav večina Italijanov nasprotuje iraški vojni.