Tujina

Bush podpisal obrambni proračun

New York, 24. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik je podpisal 355 milijard dolarjev vreden obrambni proračun za naslednje leto. Vojaške izdatke so glede na letošnje leto povečali za več kot 37 milijard dolarjev.

"Zakon dokazuje, da je Amerika odločena braniti ne le svojo svobodo, ampak svobodo po vsem svetu. Odločeni smo, da se odzovemo klicu zgodovine in premagamo teror," je ob podpisu dejal Bush.

Bush je ob podpisu zakona naštel razloge za povečanje proračuna. Treba bo kaznovati teroriste in osvoboditi ljudi na drugi strani sveta, če bo treba napasti Irak, zato vojska rabi vsa sredstva, ki jim jih lahko zagotovijo. "Napadi 11. septembra so Američane spomnili, da je varnost mnogih odvisna od spretnosti in poguma redkih," je dejal Bush. Medtem ko je hvalil vojsko, pa je dva tedna pred volitvami ošvrknil demokrate, ker senat ni potrdil predloga zakona o ustanovitvi ministrstva za domovinsko varnost. Bela hiša in senatni demokrati še vedno trmasto vztrajajo vsak pri svojem glede spora o sindikalnih pravicah uslužbencev novega ministrstva.

Tako kot se je nazadnje med govorom o Iraku skliceval na Johna F. Kennedyja, se je Bush tokrat skliceval na drugega demokratskega predsednika Harryja Trumana, ki je po drugi svetovni vojni številna vojaška ministrstva združil v eno samo obrambno ministrstvo. Truman je to storil zaradi novih groženj, kar je bil v tistih časih komunizem, Bush pa je dejal, da so zdaj prav tako prelomni časi, ko je treba poraziti terorizem.

Hkrati z zakonom, ki ureja financiranje že za čas od prvega oktobra, je Bush podpisal tudi 10,5 milijarde dolarjev vreden proračunski zakon za financiranje vojaških novogradenj, kot so stanovanja za vojake. To sta šele prva od skupaj 13 predvidenih proračunskih zakonov. Financiranje dela ameriške administracije in ministrstev sicer poteka pod pogoji začasnega zakona o podaljšanju financiranja, vojska pa je dobila največje enoletno povečanje proračunskih sredstev po letu 1982, ko se je predsednik Ronald Reagan odločil, da bo z vojaško porabo zadušil Sovjetsko zvezo.

Ameriška vojska bo še močnejša

Ameriška vojska bo še bolj tehnološko razvita, saj proračun predvideva 58 milijard dolarjev za razvoj in raziskave, skupaj 72 milijard dolarjev pa bo porabljenih za nakup novih orožij, kar je 11 milijard dolarjev več kot v proračunu za leto 2002.

Četudi obrambnemu proračunu nihče v kongresu ni odločneje nasprotoval, kljub temu pa Bush pri posameznih postavkah ni dobil vsega, kar je zahteval. Kongres mu ni odobril 10 milijard dolarjev za t. i. "črni fond", iz katerega bi po želji in potrebi črpal sredstva za boj proti terorizmu v tujini, saj se je predvsem demokratski večini v senatu to zdelo neustavno. Proračun predvideva 7,4 milijarde dolarjev za nadaljnji razvoj protiraketne obrambe (NMD) ali kar 43 milijonov dolarjev manj, kot je zahteval Bush. Po dolgem boju proti generalom kopenske vojske in kongresnikom določenih držav je obrambnemu ministru Donaldu Rumsfeldu uspelo iz proračuna črtati tudi postavko za razvoj mamutske havbice vrste crusader, s čimer so prihranili 11 milijard dolarjev.

Po drugi strani pa so bili v kongresu darežljivi do mornarice, ki je dobila 842 milijonov dolarjev več, kot je zahteval Bush. Mornarica bo za posodobitev flote dobila skupaj 9 milijard dolarjev, s čimer bodo kupili dva nova rušilca z najsodobnejšim radarskim raketnim sistemom AEGIS, novo podmornico razreda Virginia in 1,3 milijarde dolarjev za pokritje primanjkljaja iz preteklih proračunskih obdobij.

Vojska bo dobila povprečno za 4,1 odstotka višje plače, precej pa bo namenjeno za nakupe novih letal: 3,3 milijarde dolarjev bodo porabili za 15 novih transportnih letal C-17, 3,2 milijarde za nove mornariške lovce F/A-18, 4 milijarde za lovce F-22 in 3,5 milijarde dolarjev za razvoj novega večnamenskega lovca mornarice in zračnih sil.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni