Tujina

Bush razglasil zmago v Iraku

San Diego, 02. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik George Bush je na krovu letalonosilke Abraham Lincoln blizu San Diega razglasil konec večjih vojaških operacij v Iraku in prevlado zavezniških sil. Vendar pa še ni razglasil konca vojne, saj bi morali Američani potem izpustiti vojne ujetnike.

Bush se je zahvalil ameriškim in koalicijskim vojakom in ob tem posebej omenil Veliko Britanijo, Avstralijo in Poljsko, ter čestital obrambnemu ministru Donaldu Rumsfeldu, generalu Tommyju Franksu in ameriškim vojakom za dobro opravljeno delo. Bush je bitko v Iraku označil za eno od zmag v vojni proti terorizmu ter zagotovil, da se bo ta nadaljevala do končne zmage. Teroristi, ki so 11. septembra 2001 napadli Ameriko, so hoteli vojno in Bush jim je sporočil, da so dobili to kar so hoteli.

George Bush je na letalonosilko priletel z vojaškim reaktivcem
George Bush je na letalonosilko priletel z vojaškim reaktivcem FOTO: Reuters

Bush je na letalonosilki pristal z vojaškim reaktivcem v četrtek nekaj ur pred načrtovanim govorom, s čimer si je naredil veliko reklamo za predsedniško kampanjo leta 2004, saj česar takega doslej ni izvedel še nobeden ameriški predsednik. Poleg tega je, po lastnih besedah, v zraku za nekaj časa prevzel v roke krmilno palico letala. Bush je bil v času vojne v Vietnamu vojaški pilot, ki se sicer ni udeležil bojev, ampak je služil v varnem zavetju nacionalne garde na ameriških tleh. Letalonosilka Abraham Lincoln je za predsednika malce upočasnila vožnjo iz perzijskega zaliva proti domu, da bo lahko predsendik na njej prespal, preden se bodo vsi skupaj v petek izkrcali v San Diegu.

Govor pred več tisoč člani posadke letalonosilke je Bush začel z zahvalo udeležencem vojne v Iraku, ki so, po njegovih besedah, zaslužni za strmoglavljenje tirana in osvoboditev Iraka. Pohvalil je premoč ameriške vojske ter zaveznike in Iračane, ki so jih pričakali kot osvoboditelje. Rumsfeldu, Franksu in vsem skupaj pa je čestital za dobro opravljeno delo. Bush je poudaril razliko med nekdanjimi vojnami, ko je bilo treba za zmago uničiti skoraj cele države in sedanjimi, ko so udarci usmerjeni proti vodilnim osebam režima. Poudaril je, da je dosežen velik napredek, ker se morajo odslej krivci veliko bolj bati vojne, kot pa nedolžni. Po Bushevih besedah je sedaj napočil čas, da pred vojno trepetajo tirani.

Bushev govor je spremljalo več tisoč članov posadke letalonosilke
Bushev govor je spremljalo več tisoč članov posadke letalonosilke FOTO: Reuters

Osvoboditev Iraka je Bush označil, kot ključni napredek v vojni proti terorizmu in dodal, da bo treba v Iraku še marsikaj postoriti. Na primer uvesti red, najti orožje za množično uničenje, vzpostaviti demokratično vlado ter najti voditelje zrušenega režima. Glede orožja za množično uničenje, ki je bilo vsaj navidezno glavni razlog za vojno proti Iraku, je Bush dejal, da vedo za več 100 različnih krajev, ki jih bo treba preiskati. Konca vojne in zmage ni upal razglasiti, ker bi potem morali Američani izpustiti vojne ujentike in sprejeti naziv okupacijska sila, kar jim ni všeč, saj se imajo raje za osvoboditelje. Bush je dejal, da bodo zavezniške sile v Iraku ostale toliko časa, kolikor bo potrebno, potem pa bodo odšle in za sabo pustile svoboden Irak.

"Bitka za Irak je ena zmaga v vojni proti terorizmu, ki se je začela 11. septembra 2001 in še vedno traja," je dejal Bush. "Teroristi so takrat sanjali, da bodo Ameriko spravili na kolena, uničili njeno odločnost in jo pregnali iz sveta. To jim ni uspelo," je ob glasnem aplavzu mornarjev dejal Bush in naštel dosedanji napredek v vojni proti terorizmu. "V Afganistanu smo uničili talibane in precej teroristov, sedaj pa pomagamo pri izgradnji cest, bolnic in šol. Sedaj ko to govorim enote 82. zračne divizije v Afganistanu preganjajo teroriste in tiste, ki si prizadevajo spodkopati afganistansko vlado. Amerika bo v Afganistanu končala to kar je začela," je obljubil Bush.

Ameriški predsednik se je pohvalil, da so doslej od Pakistana do Filipinov in afriškega roga, polovili ali pobili polovico višjih operativcev organizacije Al Kaida. Osvoboditev Iraka naj bi bila ključen napredek v vojni proti terorizmu, ker so ZDA odstranile zaveznika Al Kaide in odsekale vir financiranja. "Nekaj je zanesljivo. Nobeden terorist ne bo dobil orožja za množično uničevanje od iraškega režima, ker tega režima več ni," je dejal Bush in dodal, da so ZDA v 19 mesecih spremenile svet z dejanji, ki so ustrezala prekrškom.

Bush je zagotovil, da bo vsaka oseba, organizacija ali vlada, ki podpira ali ščiti teroriste, sovražnik in tarča ameriške pravice. Napovedal je nadaljevanje vojne proti terorizmu, saj Al Kaida, čeprav ranjena, še ni uničena. "Vojna proti terorizmu ni končana, ni pa neskončna. Ne vemo, kdaj bo napočil dan končne zmage, vendar pa vidimo spremembe. Naše odločnosti ni mogoče oslabiti. Teroristična stvar je izgubljena. Svobodne države bodo šle naprej do zmage," je dejal Bush.

Ameriški predsednik je zavrnil kritike, ki ZDA označujejo za novi imperij. Dejal je, da so vojske drugih držav, ki so se v preteklosti borile na tujem, tam tudi ostale in postale okupator ter izkoriščevalec. "Američani gredo po bitki domov," je ob najglasnejšem aplavzu mornarjev dejal Bush, ki se je na koncu zahvalil za žrtve ter omenil, da je v času vojne z Irakom 150 mornarjev z letalonosilke dobilo otroke. Mornarjem je dejal, da je domovina ponosna nanje ter jih z dobrodošlico sprejema nazaj. Govor je sklenil s tradicionalnim: "bog vas blagoslovi in naj bog še naprej blagoslovi Ameriko!".

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0