Tujina

VIDEO: Novinar v Busha vrgel čevlje

Bagdad, 14. 12. 2008 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
128

''Vojne še ni konec,'' je dejal George Bush po tem, ko je iraški novinar vanj vrgel čevlje in ga ozmerjal s psom. Bush je ostal na konferenci, jeznega moškega pa so odvlekli ven.

Ameriški predsednik v odhajanju George Bush je danes nenapovedano obiskal Bagdad in se poslovil od države, ki jo je s svojo politiko ''preventivnega napada'' pripeljal v popoln kaos. Avantura v Iraku, zaradi katere je Bush postal najmanj priljubljen ameriški predsednik, ni le stala republikancev predsedniškega mesta, Združene države in njene prebivalce je stala skoraj celotnega ugleda v svetu.

Novinar je v Busha vrgel čevlje.
Novinar je v Busha vrgel čevlje. FOTO: Reuters

Bush se je ta konec tedna izmuznil iz Bele hiše, kamor se bo kmalu vselil novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama z družino, in odšel na poslovilni obisk v Irak. V Bagdadu naj bi se že srečal z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem, čaka pa ga še srečanje s premierjem Nurijem al Malikijem. Nagovoril bo tudi ameriške vojake. ''Bush je prišel na srečanje z iraškimi voditelji, se zahvalit ameriškim vojakom in proslavit nov varnostni sporazum,'' so sporočili iz Bele hiše.

Bush je ob predvidoma zadnjem obisku Iraka pred iztekom mandata dejal, da je bila vojna v Iraku težka, a nujna. "Delo ni bilo lahko, vendar je bilo nujno za ameriško varnost, iraško upanje in svetovni mir," je povedal in izrazil hvaležnost, da se je lahko vrnil v Irak še pred iztekom mandata.

Napad na Busha v Iraku
Napad na Busha v Iraku FOTO: Reuters

"Te može poznam že dolgo in jih občudujem zaradi njihovega poguma in njihove odločenosti, da jim bo uspelo," je rekel o Talabaniju in njegovih podpredsednikih. Iraški predsednik pa je Busha označil kot "našega velikega prijatelja", ki "je pomagal osvoboditi" Irak. "Zaradi njega in njegovega pogumnega vodenja smo tu," je dodal Talabani.

Na novinarski konferenci Busha in al Malikija pa je prišlo do incidenta. Ko sta si sogovornika segla v roke, je eden od iraških novinarjev v v Busha vrgel čevlje in v arabščini zavpil ''pes''. Moški je ameriškega predsednika zgrešil, varnostniki pa so brcajočega in glasnega novinarja takoj odvlekli iz dvorane. 

Bush se ni ustrašil, ampak se je celo pošalil, da je šlo za velike čevlje. Zatem je nadaljeval novinarsko konferenco, kot da se ni nič zgodilo. Med drugim je poudaril, da vojne še ni konec.

Bush in predsednik Iraka Talabani
Bush in predsednik Iraka Talabani FOTO: Reuters

Gre za četrti Bushev obisk v Iraku po ameriški invaziji na to državo leta 2003, glavni razlog za obisk pa naj bi bila odobritev novega sporazuma med državama, ki omogoča umik ameriških sil do konca leta 2011. Z obiskom naj bi Bush pokazal, da se varnostne razmere v Iraku izboljšujejo, vendar pa je ta obisk predvsem opomnik, kakšno težo ima iraška vojna v zapuščini republikanskega predsednika.

Čeprav naj bi s svojim obiskom pokazal na izboljšanje varnosti v Iraku, pa se Bush ne bo ravno prosto sprehajal po Bagdadu. Po poročanju tujih medijev naj bi se močno zavarovan gibal zgolj po najbolj utrjenih območjih, kot je Zelena cona, in zgolj na območju Bagdada.

Bush bo danes še spregovoril nekaterim od približno 140.000 ameriških vojakov, ki so v Iraku še skoraj šest let po invaziji. V tem času je ameriška vojska izgubila več kot 4200 pripadnikov, žrtev na iraški strani, večinoma med civilisti, pa je neprimerljivo več. Tako je po zadnjih podatkih organizacije Iraq Bodycount, ki spremlja število mrtvih v iraški vojni, življenje izgubilo od 90.000 do 98.000 civilistov.

Doslej se je v domovino iz Iraka v krstah vrnilo več kot 4200 pripadnikov ameriške vojske.
Doslej se je v domovino iz Iraka v krstah vrnilo več kot 4200 pripadnikov ameriške vojske. FOTO: Reuters

Čeprav je že nekaj časa v središču pozornosti ameriške javnosti gospodarska recesija in ne več vojna v Iraku, pa javnomnenjske raziskave kažejo, da še vedno večina ljudi meni, da je bila to velika napaka. Tik pred odhodom s položaja Bush vztraja pri stališču, da je bilo strmoglavljenje iraškega diktatorja Sadama Huseina dobra in pravilna stvar. Je pa obžaloval slabe obveščevalne podatke, po katerih naj bi imel Irak orožje za množično uničevanje. Tovrstnega orožja v Iraku niso našli.

Sedaj bo moral Obama, ki vojni v Iraku že dolgo nasprotuje, pripraviti strategijo umika ameriških sil iz te države. V svoji predvolilni kampanji se je zavezal, da bodo ameriške vojaške sile Irak zapustile v 16 mesecih, to obljubo pa bo moral sedaj uskladiti z načrtom v zadnjem varnostnem dogovoru.

V Iraku še vedno ostaja okoli 140.000 ameriških vojakov.
V Iraku še vedno ostaja okoli 140.000 ameriških vojakov. FOTO: Reuters

Nov sporazum o statusu sil (Sofa) bo omogočil ameriškim vojakom, da v Iraku ostanejo še tri leta po tem, ko se jim 31. decembra izteče mandat Združenih narodov, zapustili pa naj bi ga do konca leta 2011, in sicer v dveh etapah. Sporazum so v iraškem parlamentu potrdili konec novembra, o njem pa naj bi preko referenduma odločali tudi iraški volivci. Referendum naj bi predvidoma izvedli pred koncem julija prihodnje leto.

Ameriško vodstvo je v času invazije na Irak kljub kršenju mednarodnega prava in brez mandata Varnostnega sveta Združenih narodov z močno propagando o iraških načrtih z orožjem za množično uničevanje na svojo stran pridobilo tudi veliko drugih držav. Med drugimi se je ''koaliciji voljnih'' s podpisom Vilenske izjave pridružila tudi Slovenija, ki je v Irak poslala dva inštruktorja. Po tem ko je službo slovenske ministrice za obrambo nastopila Ljubica Jelušič, pa še vedno ni povsem znano, če in kdaj bo Slovenija odpoklicala svoj prispevek iraški vojni.


KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3.1415926
16. 12. 2008 20.49
Včasih je lepo videt takšne direktne ljud... Brez olepšav, ovinkarjenja. Fajn, da še kdo zna metat direktno v obraz-- v tem primeru pač čevlje :)
jager1
15. 12. 2008 14.37
Reflekse pravega kavbojca ma tale Bush. Varnostnike ma pa počasnejše kot so 80 letne babice.
falco1
15. 12. 2008 13.23
Dobr je Bush če ste opazl je čevelj kr hitr letu,če bi še take reflekse pokazu pr rokometu bi se lahko še z Lapanjem kosu.
Trenirka_SDS
15. 12. 2008 12.28
slaba karma ga povsod dohiteva
helena08
15. 12. 2008 11.15
tip je legenda hahahahah....narodni heroj !!!!!
g-star
15. 12. 2008 11.09
evander bush:)nasledn let bo branu naslov svetovnega prvaka v polteski kategoriji,dobra eskivaza:)drgac pa skoda da tale novinar ni imel skornjev obutih,bi bila vecja verjetnost da bi ga zadel:)
uriahheep1
15. 12. 2008 10.54
Od sedaj naprej bodo morali novinarji hodit na konference bosi. Čevelj bodo kvalificirali pod novo HLADNO orožje. Lp
Bavcb
15. 12. 2008 10.45
Temu novinarju bodo tud vse kosti prešteli,ko bo ga vsaj zadel.
F12
15. 12. 2008 10.18
eh, škoda, da ga ni zadel. bi si zaslužil
NoExit
15. 12. 2008 09.48
Fuuj..you motherfucker ....throwing those stinking shoes at me......
ranjenipartizan
15. 12. 2008 09.45
novinarja za predsednika!!!
zofi13
15. 12. 2008 09.38
se čudim da ga že ni kdo poču res škoda da je sam čevel zagnal...
nosferatu
15. 12. 2008 09.30
Ja! Čestitke in zahvala z moje strani temu novinarju; sem v prejšnjem prispevku na to temo napisal: da bi ga (Busha) v Iraku ja kaj doletelo! In glej, nekdo je razmišljal podobno. Edino mi je žal za tega pogumneža, saj so ga verjetno nagarbali kot žival, vtaknili ga bodo v Guantanamo in še službe ne bo v tej stroki nikoli več našel. Drugače pa čestitke za poskus daljinskega krožnega, vsaka čast.
mitt
15. 12. 2008 09.21
ma v tega bi blo treba kej druzga vreči,ne pa samo čevelj
SPICELJ
15. 12. 2008 09.20
Bush ni povsod dobrodošel kot pri nas,ko so mu celo otroci mahali z zastavami kar se je za takratno komunistično vlado zdelo to seveda primerno..
JohnWayne
15. 12. 2008 09.11
manjakranjc.. bodi tiho.. in pojdi v kot.. :P za tega busha je pa tud cevljov skoda :)
350Z
15. 12. 2008 08.57
ma tale Bushman kr dobre reflekse...
Peter Vidmar 1
15. 12. 2008 08.49
Dobro se je izmikal, vsaj en čevelj pa bi ga lahko zadel.
manjakranjc@hotmail.com
15. 12. 2008 08.46
Naj povem še jasneje. Če primerjamo energijo, s katero naši levičarski \"mirovniki\" napadajo vojno v Iraku, z mlačnim odzivov na zločine ruskih oblasti v Čečeniji, nam postane jasno, da gre predvsem za relikt komunističnih časov, ko je veljalo: Rusi - dobri, Američani - hudobni. Jah v tako zastrupljenem(dvoličnem) ozračju je sicer imbecilno enačenje početja ameriške vlade z »liberalizmom« (ki je tudi glavni nasprotnik domačih korporativistov) žal za zdaj še uspešno. Kaj si seveda želimo, pa se lahko vprašamo za konec. Sicer pa, vedno se najde kak pisec pamfletov, ki piše, da se z prihajajočim »liberalizmom« oziroma kakim posegom ZDA nevarno bliža tudi tisti hudobni amerikanizem, potem pokaže svojo provincionizem, misleč: \"Ne jemljite me resno saj sem le najeto trobilo\"!
666amon
15. 12. 2008 08.43
hahahahaXD.....to so pa smehi zaj:D