Tujina

Bush vedel za načrt Al Kaide

Washington, 16. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush je bil že pred 11. septembrom obveščen o tem, da teroristična organizacija Al Kaida načrtuje ugrabitev potniških letal.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer
Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer FOTO: Reuters

V ameriški javnosti poteka razprava o tem, ali so imele oblasti dovolj podatkov, da bi lahko predvidele in preprečile dogodke 11. septembra. Časovno pa sovpada z začetkom zaslišanj pred kongresno komisijo v zvezi z neuspehom obveščevalnih služb.

Informacijo je potrdil tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer, ki je še pojasnil, da so na osnovi informacije opozorili pristojne varnostne službe in ameriške letalske prevoznike, da teroristi načrtujejo ugrabitve letal, kar pa ni preprečilo terorističnih napadov 11. septembra na New York in Washington. "Menim, da nihče ni razmišljal o takšni možnosti, dokler se napad ni zgodil," je dejal Fleischer.

Prva opozorila naj bi prišla lansko poletje, vendar pa so se nanašala na tradicionalne ugrabitve letal, zato niso mogli predvideti, da bo Al Kaida ugrabljena letala uporabila kot bombe za Svetovni trgovinski center v New Yorku in poslopje Pentagona v Washingtonu.

Bush je bil opozorjen na splošno nevarnost napadov
Bush je bil opozorjen na splošno nevarnost napadov FOTO: Reuters

Agent FBI iz Arizone je julija lani poslal sporočilo svojim nadrejenim, naj preverijo tuje študente v ZDA, ki se učijo letenja na velikih avionih. Omenil je tudi možnost ugrabitve in trčenja v Svetovni trgovinski center, vendar urad na podlagi njegovega opozorila ni ukrepal. Poleg tega pa FBI ni poveza omenjenega poročila s primerom Zachariasa Mousaouija. Omenjenega francoskega državljana marokanskega porekla so aretirali avgusta lani, potem ko je poizvedoval o možnostih učenja letenja, pri tem pa navajal, da ga ne zanima prav posebno učenje pristajanja z letali. Proti Mousaouiju zdaj poteka sodni proces, v katerem ga obtožujejo sodelovanja z Bin Ladnom in ugrabitelji letal, ki so izvedli napade 11. septembra.

Direktor FBI Robert Mueller je že večkrat obžaloval, da agenti niso bili bolj dejavni in niso povezali teh dveh namigov, predstavniki Bele hiše pa so sporočili, da bo Busheva administracija pri nadaljnji preiskavi dogodkov sodelovala tudi s Kongresom.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA