Tujina

Caracas se je pogreznil v temo: 'Gre za ameriško sabotažo'

Caracas, 08. 03. 2019 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večji del Venezuele se je v četrtek zvečer za več ur pogreznil v temo. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je krivdo za velik izpad električne energije naprtil ZDA. Prepričan je namreč, da gre za sabotažo "ameriškega imperializma".

Venezuelska prestolnica Caracas se je pozno popoldne, tik pred nočjo, pogreznila v temo. Luči so gorele le v posameznih stavbah, ki so elektriko zagotavljale z zasebnimi generatorji. Ustavljena je bila mestna podzemna železnica, delale niso niti telefonske ali internetne storitve.

Nič bolje ni bilo drugod. Lokalni mediji so namreč poročali, da je brez elektrike ostala večina države.

Nicolas Maduro je za izpad elektrike že okrivil sabotažo 'ameriškega imperializma'.
Nicolas Maduro je za izpad elektrike že okrivil sabotažo 'ameriškega imperializma'. FOTO: AP

Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za "električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem". Venezuelski minister za komunikacije Jorge Rodriguez je prav tako zatrdil, da je šlo za "brutalno sabotažo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sabotirali so centralni generator (...) gre za del električne vojne proti državi," je podobno na Twitterju zapisal venezuelski državni elektrooperater Corpoelec. "Tega ne bomo dovolili, delamo na ponovni vzpostavitvi storitve," so dodali.

ZDA so odgovornost zanikale. "Izpad električne energije in uničenje, ki sta prizadela običajne Venezuelce, niso krivda ZDA," je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. "Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima."

Lokalni mediji so poročali, da je brez elektrike ostala večina države.
Lokalni mediji so poročali, da je brez elektrike ostala večina države. FOTO: AP

Enako meni samooklicani začasni venezuelski predsednik Juan Guaido. Ta je sporočil, da je do izpada prišlo v vseh 23 venezuelskih zveznih državah razen eni. Caracas je bil po njegovih besedah brez elektrike "rekordnih" šest ur. "Izpad je dokaz neučinkovitosti samozvanca," je sporočil Guaido.

Izpadi elektrike so sicer v Venezueli, ki jo že dalj časa pesti huda gospodarska kriza, reden pojav. Strokovnjaki zanje krivijo vlado oziroma odsotnost investicij v infrastrukturo, medtem ko režim prst upira v domnevne saboterje.

Pred enim letom je Maduro nalogo zaščite generatorjev elektrike zaupal vojski, a se izpadi nadaljujejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragonball
08. 03. 2019 19.39
-1
Hehe Venezuela se vzpenja in razvija, medtem ko pokončni venezuelski narod orje ledino na tisoč in enem raziskovalnem področju(od računalništva, vesoljske, komunikacijske in avtomobilske industrije, medicine, farmacije) se ZDA utapljajo v čedalje večji zadolženosti, revščini in pomanjkanju in čeprav želijo vsi vodilni mediji to prikriti na tisoč in en način je jasno, da se je ameriška in evropska doba iztekla, imperialisti so na kolenih, medtem ko se kubansko, severnokorejsko, venezuelsko, sirijsko in ostala socialistična gospodarstva naglo vzpenjajo. Venezuela bo čez par let kot za šalo pomalicala ZDA in Evropo, če se ne bodo seveda pred tem sesule sami vase. Viva Venezuela, viva la revolution!!!
nikhrast
08. 03. 2019 22.50
+1
kaktusar1
08. 03. 2019 18.48
+8
pa kaj desni petokolonaši tolk filozofirate s venezuelo..če vam tu ne paše, pa vam venezuela ne odgovarja, te pa pejte v argentino, ker tam se verjetno počutite najbolj domače..kolk ste primitivni s tem, da slovenijo primerjate z venezuelo in modrujete, kako je tam..a ste že kdaj bili tam, al jo najbolj poznate z vaše nore tv...,ja res ste taprav modeli..
Kruh+sol!
08. 03. 2019 18.04
+1
A ni kriv JJ?
Kollerik
08. 03. 2019 22.47
+1
Seveda je. Ravno so fasali denarno kazen za svoja mutna denarna posla z ono bosanko.... "domoljubi"...
Wahl
08. 03. 2019 16.01
+0
Bodo tudi američani v temi, še malo počakajte. Deficit vztrajno raste, imajo 23 trilijonov dolga, 80 odstotkov živi od plačilnega čeka do čeka, po dve službi, da sfolgajo. Finančni analitiki lapajo kako je vse odlično, medtem ko velike priznane firme množično odpuščajo, cel skupek vodi v bližajoči se zlom finančnih trgov.
Dragonball
08. 03. 2019 19.43
-2
Zda in Evropa sta odpisani, nihče več jima ne pride niti blizu, tok ljudi se zdaj usmerja proti Rusiji, Venezueli, Kubi, Belorusiji, Nikaragui, Siriji in ostalim perspektivnim državam, za katere so ljudje končno doumeli, da so vse drugo kot to v kar nas skušajo prepričati naši prodani mediji
nikhrast
08. 03. 2019 20.16
-3
So nekateri Slovenci zabiti, še ne vedo da imaš lahko dve ali tri službe, nekaj ur tu, nekaj ur tam..., pa saj delaš po urah. Pa kateri gasilec nima dve službi, dela 48 ur skupaj, pet dni je prost, pa dela nekaj ekstra. Pa po dva avtomobila, pa snowmobil, pa počitnice...
Kollerik
08. 03. 2019 22.48
+2
Torej ni pet dni prost, če dela nekaj ekstra? To so vaše ameriške "sanje" iz šihta na šiht.... zato pa je toliko strelskih pohodov, gnil sistem, vse gnilo
Veles_zaš?itnik
09. 03. 2019 08.17
+2
Eh nikhrast, jaz poznam zgodbe, da ljudje v Ameriki delajo po 60 ali 70 ur na teden, zato da lahko preživijo,... Le zakaj tam čez lužo 40 ur na teden ne zadostuje več za preživetje? Počitnice, kolikor vem v Kanadi in Ameriki ti pripada kot zaposlenemu precej manj dni plačanega dopusta kot v Evropi. In tako tudi ogromen odstotek Američanov sploh ne potuje in si ne more privoščiti počitnic. Poznam primer Kanadčana, ki se je kakih 20 ali več let "pehal" v dveh službah, z enim tednom dopusta na leto, pa je na koncu bil rezultat težak diabetes. Ljudje, ki delajo v Disneylandu (oz. Disneyworldu), ki bi po vseh kazalnikih morali biti srednji sloj, komaj pridejo iz meseca v mesec. Dobro, tam čez je folk tudi butast in troši denar nekontrolirano (kak lažni privid raja se ustvarja z življenjem na limite kreditnih kartic). Zdi se mi, da bi moral biti sistem tak, da bi delavec (nima veze ali je white collar ali blue collar) z osem urnim delavnikom, 40 ur na teden zaslužil za življenje dostojno plačilo. Pa ne mi spet govoriti o bolje plačanih nadurah in o električarjih, ki imajo urno postavko 50 dolarjev na uro.
MASTERSS
08. 03. 2019 14.09
+5
tale propaganda je pa nivoju 6 letnih mulcev .to da zmanka elektrike celi države je možno le z sabotažo .in potem zahodni mediji pišejo o nesposobnosti madura namesto da bi pisali o bolanem ameriškem posiljevanju države.jst upam da večina venezuelcev vidi kaj im počnejo,gujde ga je pa naje....bsal,lasten narod ga bo obesil prej kot madura.
MASTERSS
08. 03. 2019 14.21
+8
pa čak mal samozvanec je gujdek ,madur je zmagal na volitvah kaj to pišete...
nikhrast
08. 03. 2019 16.07
-6
Se spomnim sabotaže v Jugi desetletja nazaj, po Istri ponekod vode ni bilo ves dan, pa elektriko je stalno zmanjkalo, sveče smo imeli vedno pripravljene. Dobro se spomnim kako so nam nagajali Američani, zavidali so nam ker je bila Juga tako uspešna socialistična država.
kaktusar1
08. 03. 2019 18.53
+5
očitno si nekaj slišal, nekaj pa po svoje dodal..res so bile v jugi, pa v začetku slovenije ponekod ob daljši suši redukcije vode..zakaj..zaradi starih, dotrajanih vodovodnih vodov in so bile ogromne izgube...to se je počasi (tud z ogromno evropskimi sredstvi) saniralo..da pa bi bile kake redukcije elektrike, se pa ne spomnim,,mogoče leta 45, 46, 47, ko so še lovili desne diverzante...pozneje pa razen, če je prišlo do kakega izpada..
nikhrast
08. 03. 2019 20.09
-5
Že od leta 1970 smo vsako poletje v Istri, spomnim se kako smo imeli pripravljene sveče, pa vodo smo imeli do devetih zjutraj, pa spet po petih zvečer. Na otoku Pagu pa elektrika samo štiri ure zvečer. Si predstavljaš revščino, pa polno turistov, potem veš kaj so govorili po svetu o Jugi.
MASTERSS
08. 03. 2019 20.42
+8
že tak si vedu da boš postal svečkar ...
MASTERSS
08. 03. 2019 20.52
+8
nikhrast pa kdo ti naseda ,lažeš da še sam sebi verjemeš...a vas to uči grosupelski komunist ...pozabi na jugo ,je nebo več...vi pa še vedo jokate ker so vaši dedi zgubil vojno in pogrevate nove spore.samo vi jokate o komunistih,nikjer ne vidim komuniste da bi vam kaj hoteli.95 letni komunisti s palčko so vam krivi za vašo nesposobnost.zdej si majčken ko bakterija,nepomeben v svetu lahko le na 24 tuliš čes jugo pa čeprav živiš v hiši iz tistega obdobja.poglej si pogreb tita da vidiš izkazano spoštovanje čisto celega sveta ...zdej pa cmero fehta za liter nafte v venezuelskem ropu...pa se zavedaš da smo vodili ligo narodov,zdej si pa evropski hlapec....me pa res zanima kaj si več naredil od svojih staršev da zdej tukaj laže in tuliš .če bi mel kaj pmeti bi vedel da na morju še zdej zmanka vode!
Kollerik
08. 03. 2019 22.50
+4
mi vam pa sedaj zavidamo vse te fast food pomije, pa dve-tri službe v enem dnevu in tako naprej... bravo, bravo...dobri ste....
NPC24ur
08. 03. 2019 13.53
+1
Eni se kr ne razumejo razlike.med Socializmom in socialnimi transferi ahahhhaha. "skandinavske drzave so socialisticne" ne se hecat ahhaha😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂
nikhrast
08. 03. 2019 15.58
+2
To pa res, skandinavske države imajo uspešen kapitalizem, tako si lahko privoščijo precej sociale. Folk v Sloveniji ne razume razliko med socializmom in socialo.
Kollerik
08. 03. 2019 22.52
+2
.....Socialne transferje dobivajo najbolj vaši (in naši) bankirji, pa razni trumpi, da jih narod bankrotirane iz dre*ka potegne... pač tazgornji paraziti. Puhla sta v glavo oba.
topo
08. 03. 2019 13.11
+4
VSa zahvala L.Mesecu ker je VEnezueli zopet prikljopil elektriko..
NPC24ur
08. 03. 2019 13.49
+0
Gverila fajter Mesec in Kordis bosta vspostavila mir po svetu in prinesla blaginjo...
NPC24ur
08. 03. 2019 13.50
-2
Thinc25
08. 03. 2019 12.55
-1
Maduro ima pa debelo kožo, kot naši levičarji, odločil se je da dokončno uniči državo, našim levičarjem (predvsem Kordižu) pa priporočam, da se čimprej preselijo tja, da naši državi ne bodo delali neprestano škodo.
helter skelter
08. 03. 2019 12.00
+0
Seveda so krivi Američani, kot so krivi, da Venezuelci preveč serjejo in jim primanjuje WC paprira ... Seveda, za vse so krivi Američani .... Tako, kot je pri nas za vse kriv Janša ..... Komiji,res ste insti vsepovsod po svetu .... hahahahaha
Ka pa mislis
08. 03. 2019 11.58
+10
Mike pompeo...clovek ki laze takoj ko zine. V faco se mu vidi da je baraba, lažnjivec, lopov...
NPC24ur
08. 03. 2019 11.33
-3
Vsi zagovornimi socializma/komunizma si poglejte kak govor Yuri Bezmenova... Mogoce se najdete v njegovem opisu iz leta 1984
Kollerik
08. 03. 2019 12.38
+1
Ti si pa poglej, kako socializem laufa v Skandinaviji. Sistem je dober, vendar samo za tja, kjer so lopovi in lažnivci v krepki manjšini. Torej Balkan odpade.
NPC24ur
08. 03. 2019 13.48
+1
Kuk si ti podpovprecno izobrazen. Pa to je ze na meji da ne recem cesa... SKANDINAVSKE DRZAVE NISO SOCIALISTICNE, A TI SPLOH VES KAKSNO EKONOMIJO IMAJO. RAZUMES RAZLIKO MED SOCIALIZMOM IN DRZAVO, KI IMA VECJE SOCIALNE TRANSFERJE?????
nikhrast
08. 03. 2019 16.10
-2
Kolly, sploh veš razliko med socializmom in socialo.
Kollerik
08. 03. 2019 22.53
+3
Kar Trumpa vprašaj, ti bo povedal. Mi delamo že cel lajf.
Kollerik
08. 03. 2019 22.55
+3
NPC.... socializem je v Skandinaviji resno preučevan kot alternativni model nekoč dobremu kapitalizmu (avstro-nemškega ali skandinavskega modela) ki se je zaradi anglosaksonske gniilobe neoliberlanega zajedalstva (tečerca-regi in ostali parazitizmi) začel rušiti.....
Lolik
08. 03. 2019 10.54
+1
ojojojojo niso mogli biti na internetu par ur pa zdj cela panika
Uporabnik458403
08. 03. 2019 10.51
+10
Cisto levicarsko.....za vse so krivi drugi
jg57
08. 03. 2019 10.56
+14
Tudi v Jugi smo neprestano iskali zunanjega, pa tudi notranjga, sovražnika. Se razume, da sta sodelovala.
MASTERSS
08. 03. 2019 14.10
+2
sej zdej si hlapec zdej je sovražnik zmagal...
tornadotex
08. 03. 2019 10.47
-7
Z strani ZDA se bodo vrstile razne akcije,da se zrevoltira ljudstvo,kako jih ni sram,cel svet gleda...
Razumnež
08. 03. 2019 10.39
-7
Menda so ZDA krive tudi za vrtenje zemlje okoli sonca, pa za meteorni dež, da o polarnem siju sploh ne izgubljamo besed.
maneno48
08. 03. 2019 10.33
+3
po moje ma tle JJ prste zraven, ane rdečkoti!!!
mario7
08. 03. 2019 10.42
+9
janez je tudi že star rdečkar,samo svečkarji tega nočete slišati...
jg57
08. 03. 2019 11.10
+0
JJ je še pravočasno potegnilo, da so rdeči prevaranti, ki svojo ideologijo temeljijo na laži in zločinih in je odšel od njih. Tega seveda oni enako kot mafija nikoli ne odpustjo, zato ga na vse mogoče nacine ovirajo, blatijo, klrvetajo, onemogočajo, celo v zapor so ga spravili, ... itd. Pri tej nečedni raboti pomagaš tudi ti in še mnoga druga organizirana trobila tu na forumu.
NPC24ur
08. 03. 2019 11.35
-6
Janso ne morem videt, samo bodimo realni, Sej nisi javno mogel povedati, da si kontra komunizma... V komunizmu se take strelja. Vsi tojeni v Jugi so bili pionirji, komaradi... ker so pac bili rojeni v takem sistemu...
Kollerik
08. 03. 2019 12.49
+9
NPC24ur
08. 03. 2019 13.48
-6
A seveda. Zato pa je bila Komunisticna partija in diktator Tito.
Kollerik
08. 03. 2019 22.57
+2
Dober je bil Tito. Ruralno, zaostalo deželo potegnil iz blata, da ste lahko paraziti profitirali državno premoženje.
Mirjiam90
08. 03. 2019 10.21
+18
V Jugoslaviji boni, par ne par, depozit, prazne police, usrane riti, zaradi pomanjkanja WC papirja, umazani ni bilo praška, niti prave kave, sanje o Avstrijskih pomarančah, mandarinah v Ajmperjih.. inflacija zjutraj si moral kupiti zvečer si že bil v riti..beda pomanjkanje, grožnje..in na koncu popolna sreča deya vu socializma totalno sovraštvo in mesarko klanje..
mario7
08. 03. 2019 10.43
-13
lizing
08. 03. 2019 10.53
+9
Ja če si bil ovaduh in udbovec.Takrat si imel marsikaj
SenecaLucius
08. 03. 2019 11.29
+2
Mario7, če nisi imel zgoraj omenjenih pomanjkanj sipo moje bil med tistimi 2 milijona in več, ki so se po odprtju mej sredi 60-tih iz SFRJ odselili na "začasno" delo v tujino, ker je bilo doma tako zelo dobro, da ni bilo več za zdržati....
jg57
08. 03. 2019 11.45
+2
Najbolj se spomnim sibikalnega izleta l. 85 v pomursko regijo. No čist pošteno povedano sindikslni izleti so bili neksj bojšega v socializmu. No in prišli smo v Ljutomer in smo se peljali mimo Merkatorja in ženske so takoj opazile, da ljudje nosijo prašek iz trgovine. Šofer je moral takoj zaparkirat in cel avtobus je navalil v trgovino on pobrali smo prašek do zadnje vreče. Dobro smo se založili, še za sosede smo vzeli kakšno vrečo. Izletu smo morali program nekoliko spremeniti a zadovoljstvo je bilo nepopisno. Na večerjo smo odšli v jeruzalemske gorice in tam smo se ga nalili, da je bilo veselje. Res je bilo lepo v socializmi.
Kollerik
08. 03. 2019 12.51
+4
Škoda da sedaj zajedaš penzijo, v katero si ravno po zaslugi tovaršev, po katerih tako pljuvaš, šel ziher 10-15 let prej, kot pa bomo to sedaj šli mi. Bi ti videl, kako je sedaj na sindikalnih izletih. Skoraj jih več ni.
jg57
08. 03. 2019 19.35
-2
Nisem še v penziji, mi manjka še nekaj let, bom pa potegnil še 3 do 5 let, če bo možno.
Kollerik
08. 03. 2019 22.59
+1
No pa jih potegni še 10 ali 15.... kajti če bi res trdo delal, bi z veseljem čakal na zaslužen penzion.
mallonge
08. 03. 2019 09.44
+19
Sigurno je to po gospodarskih nasvetih Kordiša.
mario7
08. 03. 2019 10.18
-2
SenecaLucius
08. 03. 2019 09.34
+22
Zaposleni v elektrarnah v socialističnem duhu niso kaj prida zainteresirani za vzdrževanje opreme...
Pontia
08. 03. 2019 09.39
+12
Tako je bilo tudi pri nas dokler smo bili v socialistični Jugi. Sicer so bili izpadi bolj lokalni, a zato zelo pogosti. Po letu 1991 se je stanje začelo popravljati in so sedaj izpadi zelo redki in v glavnem le za krajši čas.
mario7
08. 03. 2019 10.20
+10
Pontia. Ti verjetno živiš v mestu. Preseli se na podeželje,pa boš videl da ni povsem tako.
SenecaLucius
08. 03. 2019 11.30
+4
Mario, za elektriko moraš redno plačevati račune in ne bodo ti več izklapljali!
Mirjiam90
08. 03. 2019 09.32
+28
Američani so iz porušene zahodne Nemčije in Južne Koreje naredili svetovne velesile, tako so jih osiromašili ??? da danes predstavljajo pojem v razvoju, tehnologiji in ostalih dosežkih Človeku prijazni Komunisti, sam go-bec in požrešnost ( pardon prijaznost pa so izdelali največje bede Jugoslavijo, Vzhodno Nemčijo Romunijo ostanki so še danes vidni to bedo socializma, ki pohabi ljudi še danes to čudo Komunizma lohka gledamo v Severni Koreji Torej Gringosi le niso to kar razlagajo mentalno moteni Fašistično nastrojeni za nič uporabni LEVIČARJI.
Mirjiam90
08. 03. 2019 09.35
+10
To da so delili UNDRA pakete lačnim borcem socializma, in Rozveltove jajce od katerih so bili okol Gofle vse rumeni lačni komunisti so par pozabili. Prvo so pokradli kar je padlo iz neba od Ameriških letal potem pa na partijski sestanek tožit kdo je skril zrezek taka je bila skrb komunistov za NAROD.
poneumljanje
08. 03. 2019 11.15
-4
Res si mal čudna, tabletko vzemi pa šc šc k zdravniku !
SenecaLucius
08. 03. 2019 11.32
+0
In kaj ne drži? Čakam pojasnila? Bo šlo?