Tujina

Carine, podnebne spremembe in iranski jedrski sporazum: nesoglasja med ZDA in zaveznicami se stopnjujejo

Quebec, 06. 06. 2018 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V kanadskem Quebecu se bodo konec tedna sestali voditelji G7, skupine gospodarsko najuspešnejših držav sveta. A srečanje bo potekalo predvsem v znamenju naraščajočih napetosti in nesoglasij med Združenimi državami Amerike in preostalo šesterico. Mnogi tako govorijo bolj o vrhu G6 plus ena.

Kontroverzni ameriški predsednik Donald Trump v svojem letu in pol predsedovanja ni našel skupnega jezika z voditelji Francije, Italije, Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Japonske.

Za najnovejše razburjenje je poskrbel z uvedbo carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki so s prvim junijem začele veljati tudi za Evropsko unijo, Kanado in Mehiko. Prizadete države so že napovedale povračilne ukrepe, kanadski premier Justin Trudeau pa je bil oster predvsem do razloga za uvedbo carin – Trumpova administracija namreč trdi, da gre za vprašanje nacionalne varnosti.

A Kanada in Evropska unija veljata za tradicionalni zaveznici Združenih držav Amerike in partnerici v zvezi Nato. Kako lahko torej predstavljata grožnjo nacionalni varnosti, se sprašujejo mnogi. Trudeau je carine tako označil za žalitev Kanadčanov, ki so se borili z Američani od druge svetovne vojne dalje.

Skupinska fotografija voditeljev skupine G7 v Italiji.
Skupinska fotografija voditeljev skupine G7 v Italiji. FOTO: AP

A ne bo prvič, da bodo ZDA in njihova politika izolirani na tovrstnem srečanju. Tudi na lanskoletnem srečanju, ki je potekalo v Italiji, so na ZDA in takrat novoizvoljenega predsednika Trumpa letele ostre kritike zaradi odstopa od pariškega podnebnega sporazuma.

Temu je sledila sporna odločitev za odstop od iranskega jedrskega sporazuma, katerega podpisnice so tudi Velika Britanija, Nemčija in Francija. Trump se je za potezo odločil kljub jasnemu nasprotovanju držav zaveznic, ki ostajajo zavezane dogovoru, katerega namen je preprečiti Iranu, da bi razvil jedrsko orožje.

Voditelji bodo obravnavali tudi prihajajoče srečanje med ameriškim predsednikom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.
Voditelji bodo obravnavali tudi prihajajoče srečanje med ameriškim predsednikom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. FOTO: AP

Zaveza k obrambi demokracije pred grožnjami

Prevladujoče teme srečanja bodo naraščajoče grožnje demokraciji, voditelji naj bi govorili o sankcijah proti Rusiji, denuklearizaciji Korejskega polotoka in prihajajočem srečanju Trumpa s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, ter krizi v Venezueli. Izognili se ne bodo niti podnebnim spremembah in grožnji plastičnih odpadkov v oceanih, poroča BBC.

Zdi se, da bodo imele nekoč tesne zaveznice, na prihajajočem srečanju le malo skupnega. A v EU kljub temu poudarjajo, da so ZDA nenadomestljiva partnerica, skupina G7 pa promotor mednarodnega reda na temelju skupnih pravil in vrednost, kot so svoboda, demokracija, vladavina prava in spoštovanje človekovih pravic. A dodajajo, da bo prava umetnost najti način, kako zagotoviti, da se bosta obe strani strinjali, da se ne strinjata. In če sodimo po preteklih srečanjih ameriškega predsednika Trumpa s svetovnimi voditelji, se obeta predvsem netradicionalno srečanje s ponesrečenimi rokovanji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
07. 10. 2018 12.53
+2
Tramp je bolan in samovšečen in vsi drugi morajo biti vsaj za razred pod njim in biti mora tako kod le on misli sicer sledijo sankcije on je nekako šizofren in če izpade iz pozornosti neve več kam z rokami in kako bi se držal in kam gledal ja to je to ker v otroštvu je dobil vse ampak čisto vse kod sta mu nudila starša bil je že takrat miljuner in počel neumnosti a seveda tudi na prevare ki je v tem užival bilo je vse njegovo in po njegovem a drugi so bili le smeti in ih poniževal in to se sedaj lepo vidi da je kdaj pa kdaj v hudi zadregi in na horug ponuja roko ki misli sedaj sem pa ga in zapolnuje tisti neprijeten trenutek izgubljenosti spet potegne nase pozornost in tako naprej le dobro ga opazujte in boste videli njegove zadrege......
vinogradnik33
07. 06. 2018 09.19
Trump bo s svojimi dejanji osamil AMERIKO in kaj temu sledi v globalnem svetu !??
JApajaDAja
06. 06. 2018 17.34
+5
ta pacient poziva članice nata na bojno pripravljenost aviacije, mornarice....ker bo rusija napadla....koga?!
Dule Med
06. 06. 2018 18.35
kakafonijaprava
06. 06. 2018 17.27
+3
Bliža se III. svetovna vojna.....
flojdi
06. 06. 2018 14.51
+7
.ta koruzni čopek je jako pametn