Tujina

'Čas za končanje obleganja'

Jeruzalem, 29. 08. 2006 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Proti Libanonu je odpotovalo prvih 1000 italijanskih vojakov. Anan meni, da je čas za odpravo izraelske blokade Libanona.

Z juga Italije je danes proti Libanonu odpotovalo prvih 1000 od predvidenih 2500 vojakov, ki naj bi okrepili mednarodne sile Združenih narodov v Libanonu (UNIFIL). Proti Libanonu je hkrati odpotovala tudi italijanska letalonosilka Garibaldi in še štiri italijanske vojaške ladje.

Pri napotitvi novih vojakov v Libanon bo sodelovalo več kot 30 držav
Pri napotitvi novih vojakov v Libanon bo sodelovalo več kot 30 držav FOTO: Reuters


Od vojakov sta se v Brindisiju na jugu Italije poslovila italijanski premier Romano Prodi in obrambni minister Arturo Parisi. "Začenja se zgodovinska misija velikega zgodovinskega pomena," je dejal Prodi.

Italijanska vlada je italijansko sodelovanje v silah UNIFIL odobrila v ponedeljek. Po načrtih naj bi Italija februarja tudi prevzela poveljevanje misiji od Francije. Slednja je sicer danes zagotovila, da bo do 15. septembra v Libanon poslala 900 dodatnih francoskih vojakov

Za italijanski kontingent v okviru misije UNIFIL je vlada v Rimu zagotovila 186,8 milijona evrov do konca tega leta. Italijanska vlada je ob tem obljubila še 30 milijonov evrov za sodelovanje v humanitarnih projektih v Libanonu.

Annanu so visoki libanonski sogovorniki v ponedeljek zagotovili, da bo Libanon "zvesto" uresničeval resolucijo ZN 1701 o prekinitvi ognja med Izraelom in libanonskim skrajnim gibanjem Hezbolah
Annanu so visoki libanonski sogovorniki v ponedeljek zagotovili, da bo Libanon "zvesto" uresničeval resolucijo ZN 1701 o prekinitvi ognja med Izraelom in libanonskim skrajnim gibanjem Hezbolah FOTO: Reuters


Sile UNIFIL naj bi skupaj štele 15.000 vojakov, več kot polovico pa naj bi zagotovile članice Evropske unije. Skupaj s 15.000 libanonskimi vojaki naj bi skrbele za ohranitev premirja na jugu Libanona in pomagale pri razorožitvi borcev šiitske milice Hezbolah.

Francija se je minuli teden obvezala, da bo v Libanon napotila 2000 vojakov. Italija in Francija, ki bosta prispevali največ vojakov, bosta silam UNIFIL tudi poveljevali. Prva bo poveljstvo prevzela Francija, ki ga bo nato februarja 2007 predala Italiji.

Anan meni, da je čas, da Izrael odpravi ponižujočo blokado Libanona.
Anan meni, da je čas, da Izrael odpravi ponižujočo blokado Libanona. FOTO: Reuters
Anan nadaljuje turnejo po Bližnjem vzhodu

Čas je, da Izrael odpravi "ponižujočo" blokado Libanona in da Libanonci bolje zavarujejo svoje meje, je danes pred zaključkom svojega obiska v Libanonu in odhodom v Izrael izjavil generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan. Annan je medtem že prispel v Izrael, drugo postajo na turneji po Bližnjem vzhodu. Izraelski premier Ehud Olmert pa je medtem zanikal, da je bil cilj izraelske ofenzive uničiti libanonsko gibanje Hezbolah.

"Lotiti se moramo odprave zapore - morske, kopenske in zračne -, ki je za Libanonce ponižanje in predstavlja kršitev njihove suverenosti," je v Nakuri na jugu Libanona, kjer je obiskal sedež mirovnih sil ZN (UNIFIL), dejal Annan. Obenem je poudaril, da mora libanonska vlada sprejeti ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da so vsi vstopi v državo - po morju, kopnem in zraku - zaščiteni.
Annan je turnejo po Bližnjem vzhodu, s katero želi podpreti krhko premirje v Libanonu, začel v ponedeljek v Bejrutu, kjer so mu visoki sogovorniki zagotovili, da bo Libanon "zvesto" uresničeval resolucijo ZN 1701 o prekinitvi ognja med Izraelom in Hezbolahom.

"Mislim, da je prišel čas za končanje obleganja. Libanonci so z namestitvijo vojakov in vsemi svojimi prizadevanji pokazali, da so odločeni uresničiti resolucijo (Varnostnega sveta ZN) 1701," je še izjavil generalni sekretar ZN. Vlado v Bejrutu je pohvalil, ker je "sprejela zelo resne korake", ko je na mejah z Izraelom in Sirijo namestila na tisoče svojih vojakov.

Izrael je tudi po sklenitvi premirja, ki je stopilo v veljavo 14. avgusta in s katerim se je končala več kot mesec dni trajajoča izraelska ofenziva v Libanonu, ohranil morsko, kopensko in zračno zaporo Libanona. Minuli teden je izraelski premier Olmert izjavil, da je pogoj za odpravo blokade namestitev mednarodnih sil na letališču v Bejrutu in na meji s Sirijo. Sirski predsednik Bašar al Asad je takrat posvaril, da bi Sirija to razumela kot sovražno dejanje, in zagrozil z zaprtjem meje z Libanonom.

Predsedujoči političnemu in varnostnemu odboru EU, finski diplomat Teemu Tanner je danes dejal, da bi moral k okrepitvi misije Združenih narodov v južnem Libanonu (UNIFIL) prispevati kar najširši krog držav, vključno z muslimanskimi državami. Ponudbe Malezije in Indonezije so zelo pomembne, je ob tem dejal Tanner. Omenjeni državi sta izrazili pripravljenost prispevati 900 vojakov vsaka, Bangladeš pa ponuja 1800 vojakov.

Po današnjem obisku na od spopadov uničenem jugu Libanona je odpotoval v Izrael, kjer je pristal na letališču Ben Gurion v bližini Tel Aviva. Še danes naj bi se srečal z izraelskim obrambnim ministrom Amirjem Perecem ter z družinami treh s strani Hezbolaha in palestinskih gibanj zajetih izraelskih vojakov.

Francija bo v Libanon napotila 2000 vojakov.
Francija bo v Libanon napotila 2000 vojakov. FOTO: Reuters

Olmert: Cilj ni bil uničenje gibanja Hezbolah

Olmert pa je medtem danes zanikal, da je bil cilj izraelske ofenzive v Libanonu uničiti gibanje Hezbolah. "Vlada se je 12. julija odločila. Nikoli niso dejali, da je cilj uničenje Hezbolaha. Cilj je bil uresničiti resolucijo VS ZN 1559 in doseči namestitev libanonske vojske na jugu, in to smo dosegli," je v izraelskem mestu Tiberija izjavil premier. V septembra 2004 sprejeti resoluciji 1559 je VS ZN pozval, da Libanon zapustijo vsi tuji vojaki in da se vse oborožene milice razorožijo in razpustijo.

Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni je danes po srečanju z danskim premierom Andresom Foghom Rasmussenom in zunanjim ministrom Perom Stigom Moellerjem dejala, da je mesec dni spopadov na jugu Libanona oslabil skrajno libanonsko gibanje Hezbolah. Slednjega je Livnijeva, ki jo danska skrajna levica sicer obtožuje vojnih zločinov v Libanonu, še obtožila krivde za trpljenje libanonskega prebivalstva.

Olmert je sicer v ponedeljek prvič priznal, da je med 34-dnevno ofenzivo proti Hezbolahu prišlo do določenih "neuspehov". "Res je, da vse ni delovalo tako, kot smo si želeli. Nismo bili pripravljeni. Nismo vedno dosegli ciljev, ki smo jih želeli. Ni vse pravilno delovalo. Bili so problemi in neuspehi," je v pristaniškem mestu Haifa na severu države v ponedeljek dejal Olmert.



  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.