Tujina

'Če se me boste znebili, to ne bo olajšalo brexita'

London, 18. 11. 2018 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska premierka, ki se sooča s pozivi k odstopu in ji preti glasovanje o nezaupnici, sama ne razmišlja o odstopu. Kritikom, ki niso zadovoljni s tem, kar je dosegla na pogajanjih, pa pravi, da njena odstavitev stvari ne bo spremenila ali pomagala pri boljšem dogovoru.

Mayeva ne namerava odstopiti.
Mayeva ne namerava odstopiti. FOTO: AP

Britanska premierka Theresa May, ki je minuli teden izpogajala "ločitveni" dogovor z evropskimi pogajalci, je pod velikim pritiskom tako zagovornikov kot nasprotnikov brexita. Dejala je, da Veliko Britanijo čaka "kritični" teden. Svojim nasprotnikom iz vrst zagovornikov brexita pa je na rožljanje o nezaupnici odvrnila, naj dobro premislijo. "To ne bo olajšalo pogajanj o brexitu in ne bo spremenilo parlamentarne aritmetike," je pojasnila, zakaj njena zamenjava v tem trenutku ne bi bila smiselna. Na vprašanje, ali je morda sama pomislila na to, da bi odstopila, je dejala: "Ne, nisem.

Priznala je, da so za njo naporen teden in naporna pogajanja. "Ta pogajanja so bila od samega začetka naporna, vendar bodo postala še bolj naporna proti koncu, ko se bomo bližali zaključku," je poudarila.

'Mislim, da nas ustrahujejo'

V sredo, ko je javnosti predstavila osnutek dogovora o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, se je nanjo vsul plaz kritik. Takoj naslednji dan sta odstopila dva ministra in še nekateri državni sekretarji in svetovalci. Poslanci pa so začeli zbirati podpise za glasovanje o nezaupnici premierki. 

Odstopljeni minister za brexit Dominic Raab je pojasnil razloge za svojo odločitev, da zapusti kabinet. Dejal je, da bi dogovor lahko podprl, če bi v njem spremenili dve ali tri točke. Čeprav je bil del pogajalske skupine, trdi, da ne ve, kdo je v dogovor vključil člen o carinskih odnosih, ki je za konservativce nedopusten. Pojasnil je, da se je moral podpisati pod dokument, za katerega je čutil, da ni dober za državo. "Mislim, da nas ustrahujejo, mislim, da smo podvrženi nečemu, kar je blizu izsiljevanju, če povem iskreno," je dejal v pogovoru za BBC

"Politika je težek posel in z njim se ukvarjam že zelo dolgo," je danes dejala Mayeva, ki verjame, da je dosegla največ, kar je lahko. Dodala je, da se bodo pogovori o prihodnjem odnosu med Veliko Britanijo in Evropsko unijo nadaljevali prihodnji teden, ko je napovedan tudi vrh EU na to temo. 

Kaj bi se zgodilo, če Mayevo odstavijo?

Čeprav je Mayeva z mislimi že na vrhu EU, ki je napovedan za 25. novembra, pa se poraja vprašanje, ali se bo ta sploh odvil, če ji britanski parlament pred tem poda nezaupnico. To bi namreč pomenilo, da bodo morali izbrati novega premierja. Mayeva se za ta položaj ne bi mogla ponovno potegovati. Bi pa do imenovanja novega premierja še vedno opravljala funkcijo premierke, razen v primeru, da bi po nezaupnici odstopila sama. Takrat bi posle predala tehničnemu premierju.

V vsakem primeru bi njena verzija brexita, kot jo je skupaj z evropskimi pogajalci zastavila v dogovoru, bila pod vprašajem. 

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da se bo vrh odvil, razen, če se bo zgodilo nekaj "nepričakovanega" – kaj bi to lahko bilo, ni pojasnil. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
18. 11. 2018 21.47
-1
Fejk konservayivka Mayeva je izpogajala fejk Breksit, v katerem bi postala Britanija neuradna clanica EU. Morali bi upostevati vsa pravila in bili bi brez vsake besede
Frane Šajn
18. 11. 2018 16.36
+12
Če te bodo Briti skenslali bodo pa itak za vse krivi Rusi, kot je to navada na otoku!
kolbek460
18. 11. 2018 16.19
+15
Anglija je kot avša ,se muza se je zakalkulirala in sla po kolonizaciji so jo preslepile in njihov zaveznik dolar zgublja na celi fronti ,vojno ,upliv ,največ pa zaupanje ,,,kaj naarediti?Bodo šli v vojno in spletkarjenje z tistimi ki so v zavezništvu ,,,kar je edino razumljivo iz zgodovinskih dejstev ,
Frane Šajn
18. 11. 2018 16.38
+7
Pošteni
18. 11. 2018 15.56
+10
Kdo jim bo še delal pomijek dela,kot delavci iz vzhodne Evrope.
KAPIBARA
19. 11. 2018 10.06
+1
Iz vzhodne Evrope JA, vsa ostala navlaka pa NE !!