Tujina

Če se naslednji teden z Ryanairom odpravljate proti Španiji in Portugalski, lahko ostanete na tleh

Dublin, 19. 07. 2018 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi 48-urne stavke kabinskega osebja, napovedane za 25. in 26. julij, je bil Ryanair, največji nizkocenovni letalski prevoznik na evropskih tleh, primoran odpovedati okoli 300 letov do Španije in Portugalske. Na vrhuncu poletne sezone bo tako več kot 50.000 potnikov ostalo na tleh.

Več kot 50.000 potnikov, ki je na vrhuncu poletne sezone rezerviralo lete pri največjem evropskem nizkocenovnem prevozniku, bo ostalo na tleh. Družba je bila namreč zaradi 48-urne stavke kabinskega osebja v Belgiji, Španiji in na Portugalskem, ki je napovedana za naslednjo sredo in četrtek, primorana odpovedati okoli 300 letov, poroča britanski Independent.

Kabinsko osebje irskega nizkocenovnika naslednji teden načrtuje dvodnevno stavko, ki bo več tisoč potnikom povzročila preglavice.
Kabinsko osebje irskega nizkocenovnika naslednji teden načrtuje dvodnevno stavko, ki bo več tisoč potnikom povzročila preglavice. FOTO: AP

Večina odpovedi se nanaša na redne letalske povezave do Španije in iz nje, ki predstavljajo kar četrtino dnevnih letov irskega nizkocenovnika. Odpovedati pa so morali tudi okoli 50 letov, ki se začnejo ali končajo v Belgiji in na Portugalskem. "Vsem prizadetim potnikom smo ponudili alternativne datume letov v sedmih dneh pred stavko, ki bo potekala 25. in 26. julija, ali sedem dni po omenjenih datumih. Kupci pa se lahko odločijo tudi za povrnitev stroškov letalskih kart," je povedal direktor oddelka za storitve Bill Hutchinson.

Kdo bo upravičen do povrnitve stroškov za hrano in namestitev?

Tisti potniki, ki jih bodo odpovedi zadele v času, ko bodo še vedno na kateri od španskih oziroma portugalskih destinacij, pa so do tedaj, ko bodo imeli zagotovljen povraten letalski prevoz, upravičeni do kritja stroškov hrane in namestitev v hotelih. Če na predviden datum Ryanair potnikom ne bo mogel zagotoviti nadomestnega leta, pa bo morala letalska družba poskrbeti za nakup karte pri drugem letalskem prevozniku, seveda pod pogojem, da so za določeno letalsko povezavo še vedno na voljo prosta mesta.

Letalska družba navkljub večkratnim izrazom nezadovoljstva zaposlenih vztraja pri svojem nizkocenovnem poslovnem modelu.
Letalska družba navkljub večkratnim izrazom nezadovoljstva zaposlenih vztraja pri svojem nizkocenovnem poslovnem modelu. FOTO: iStock

'Pri nizkocenovnem modelu bomo vztrajali še naprej'

Po zagotovilih družbe so v zadnjih dneh intenzivno delali na tem, da bi preprečili stavko in motnje, ki jih bo povzročila, a so sindikati kabinskega osebja še vedno vztrajali pri izvedbi stavke. "Naš nizkocenovni poslovni model bomo branili še naprej, ker to našim potnikom zagotavlja tisto, česar si najbolj želijo – najnižje cene letalskih prevozov v Evropi," je bil jasen Hutchinson.

Odkar je družba decembra lani začela priznavati sindikalno delovanje, se je po 32 letih zatišja sprožil val stavk nezadovoljnih delavcev.
Odkar je družba decembra lani začela priznavati sindikalno delovanje, se je po 32 letih zatišja sprožil val stavk nezadovoljnih delavcev. FOTO:

Na drugi strani pa skupina združenih sindikatov kabinskega osebja, ki stavko organizira pod okriljem Mednarodne organizacije delavcev v transportu (ITWF), vztraja pri tem, da s strani letalske družbe niso prejeli še nobenega konkretnega predloga za izboljšanje plač in delovnih pogojev za zaposlene znotraj celotne mreže. "Jasno je, da je pred Ryanairom še dolga pot, preden si bo priboril sloves dobrega delodajalca," je povedal njihov predstavnik. Kabinsko osebje je sicer na seznam uvrstilo kar 34 zahtev, vse od "predvidljivega delovnega časa" do "neprisiljenega odprtja bančnih računov pri Irski banki".

Sicer pa omenjena stavka ni osamljen primer izkaza nezadovoljstva zaposlenih v družbi Ryanair. V petek, 20. julija - na enega najbolj prometno obremenjenih dni poletja, bodo namreč stavko izvedli tudi njihovi piloti v Dublinu. Po navedbah družbe ti uživajo "mogoče celo najboljše pogoje v primerjavi z drugimi skupinami irskih delavcev".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.