Tujina

'Če se Trump ne bo postavil po robu Putinu, bo to resna izdaja ameriške ustave in demokracije'

Washington, 14. 07. 2018 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
54

Je srečanje Putina in Trumpa ogroženo? Demokratski politiki v ZDA namreč zahtevajo, da Bela hiša odpove ponedeljkov vrh v Helsinkih, republikanski senator John McCain pa je sporočil, da lahko do vrha pride le, če Trump Putina najprej sooči s sovražnimi dejanju Rusije pred volitvami 2016.

Demokratski politiki v ZDA so v petek zahtevali, naj Bela hiša odpove ponedeljkov vrh v Helsinkih med predsednikom Donaldom Trumpom in njegovim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, republikanski senator John McCain pa je sporočil, da lahko do vrha pride le, če Trump Putina najprej sooči s sovražnimi dejanju Rusije pred volitvami 2016.

Vložene obtožnice zoper 12 ruskih obveščevalcev

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller je v petek vložil obtožnice proti 12 pripadnikom ruske vojaške obveščevalne službe GRU, ki so vodili dejavnosti spletnih hekerjev pod imenom Guccifer in DCLeaks.

Ti so glede na obtožnico vdrli v računalniški sistem demokratske stranke in odbora za kongresne volitve, nakradli informacije in jih razširili po internetu, da pomagajo Trumpu in škodijo demokratki Hillary Clinton.

Trumpovi podporniki v kongresu po obtožnicah molčijo kot grob. Republikanci, ki se s podporo Trumpu niso izpostavljali, so kritični do Rusije, demokrati in nekaj republikancev, ki sprejemajo ugotovitev obveščevalnih agencij, da so Rusi pred volitvami 2016 pomagali Trumpu in škodili Clintonovi, pa so ogorčeni.

Putin in Trump se bosta srečala v ponedeljek v Helsinkih.
Putin in Trump se bosta srečala v ponedeljek v Helsinkih. FOTO: AP

Muellerjeve obtožnice so zelo podrobne, natančno identificirajo ruske hekerje in njihovo početje ter osebe, ki so bile za njimi. Informacije so tudi Muellerjevi preiskovalci deloma dobili podobno, kot so Rusi vplivali na ameriške volitve, torej z vdori v računalnike.

"Obtožnice so dodaten dokaz za dejstva, ki jih poznajo vsi razen Trumpa. Putin je nasprotnik, ki se je vpletel v naše volitve, da pomaga Trumpu do zmage. Trump bi moral odpovedati srečanje, dokler Rusija ne dokaže, da tega več ne bo počela," je dejal vodja senatne manjšine Chuck Schumer.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi pa je dodala, da bo, če se Trump ne bo postavil po robu Putinu, to resna izdaja ameriške ustave in demokracije. Bela hiša je zatrdila, da vrh ne bo odpovedan.

Srečanje na štiri oči

Trump se namerava s Putinom srečati najprej na štiri oči in nihče razen njegovih podpornikov mu ne zaupa, da bo pozneje povedal resnico o tem, kaj sta se pogovarjala oziroma ali je Putina res soočil z ugotovitvami Muellerjeve preiskave.

Bela hiša se je na obtožnice odzvala le z opozorilom, da v obtožnici ni nobenega Američana, torej so Trumpovi nedolžni. Niti besedice pa ni bilo o ogorčenju zaradi napada na ameriški volilni sistem, kar bi bilo sicer ob skorajšnjem srečanju v Helsinkih malce nerodno, če je Putin res pomagal Trumpu do volilne zmage. Zaradi tega ga ne more kregati.

McCain Trumpu svetoval, naj Putina sooči z dejstvi

Obtožnice so za Trumpa neprijetne, saj z zanikanjem kredibilnosti preiskave praktično pravi, da bolj verjame Putinu kot pa lastni državi, kar je revolucionarna novost za ZDA. McCain mu je iz Arizone, kjer se zdravi za rakom, sporočil, naj se ne sreča s Putinom, dokler ga ne bo resno soočil z dejstvi.

Podobno je dejal McCainov kolega iz Južne Karoline Lindsey Graham in celo Trumpov nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coats je povedal, da mora Trump Putinu iz oči v oči jasno povedati, da ZDA vedo, kaj dela, in da bodo posledice.

Rusija vpletanje v volitve znova zanikala

Putinov svetovalec Jurij Ušakov je v petek v Moskvi znova zanikal, da bi se Rusija vpletala v ameriške volitve. Trumpa je označil kot pogajalskega partnerja, s katerim bodo skušali izboljšati dvostranske odnose, ki so v zelo slabem stanju. Na vrhu naj bi se voditelja dogovorila o konkretnih ukrepih za izboljšanje odnosov in vzpostavila kolikor toliko sprejemljivo raven zaupanja. Pogovarjata pa se lahko o vsem mogočem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
15. 07. 2018 11.56
+1
Demokrati se bodo delal, kot da vedo kaj o ustavi, dejte no. Stranka jim je razdeljena na pol med neoliberalci in socijalisi. Zdaj jih je zajelo se gibanje #walkaway, ki ga sestavljajo zivljenski demokrati, ki so se zaradi razocaranja, lazi, arogance, korupcije in histerije odlocili zapustiti demokratsko stranko, mnogo se jih je tudi odlocilo stopiti na desno. Razocarani so nad tem, da je demokratom mar samo se za ilegale in spolno nevtralne wcje. Glavna obsedenost jim je pa zganjanje panike glede Trumpa, ki ni naredil se nicesar, kar so levaki trdili, da bo. Ravno obratno, Trump je naredil vec za manjsine, kot njegov predhodnik Obama. Na you tubu in twiterju je ze na tisoce videov ljudi, ki so se odlocili zapustiti levico. Imas vse od crncev, meksikancov, belcev, zensk, najstnikov, milenijalcev, gejev, drag queenov, trenijev nida ni. V zadnem letu so deokrati izgubili se prednost med milenijalci, ki so bili eden njihovih glavnih bokov in sedaj volijo enako levo in desno. Se Caitlyn Jenner je rekel, da je republikanec.
Jimi1
15. 07. 2018 11.38
+1
No to da si je Killary pomagala z kao neodvisnimi mediji, je za njene privržence normalno dejstvo... Ne znajo preboleti poraza NWO struje,ki bi skoraj uspela uničiti zahodno civilizacijo....
milesahead
14. 07. 2018 22.16
+6
Komedija da ji ni para hahaa
Tomy.
14. 07. 2018 20.38
+13
O ameriški demokraciji bi lahko na dolgo razpravljali.... Poglejte si par videov na ...tube, kjer Putin naniza nešteto dejstev o ameriškem načinu podajanja "demokracije". Potem pa razmislite, kdo je tu zavojevalec in agresor....
nikhrast
14. 07. 2018 22.29
-12
Pa video koliko je vreden Putin, pa kako je podkupil FIFA članov da je dobil svetovno prvenstvo, ta pravi lopov. Zdaj se pa čudiš zakaj nobeden ne vlaga v rusko ekonomijo.
BUONcaffee
14. 07. 2018 15.32
+13
Ljudje se preveč obremenjujejo z tem kdo je Rus, Američan, Slovenec, Hrvat. A nimajo v življenju kaj pametnega za počet??????
BUONcaffee
14. 07. 2018 15.30
+10
Ne razumem zakaj eni silijo Trumpa v slabe odnose z Rusijo????? Čestitke če se Rusija in ZDA zbližata. Tudi boljše za Evropo. Glede Krima pa itak velja podobno kot za naš piranski zaliv, tako da nebi komentiral.
Dragonball
14. 07. 2018 13.26
-15
Trump ne bo storil nic, ker je prodana dusa. Vajeti Amerike bi moral prevzet kak sposoben politik, npr. John McCain, Julija Timosenko ali pa Sakasvili in s celotno NATO vojsko nagnat te Gnjuse tja od koder so prisli
sweetnes
14. 07. 2018 13.41
+17
Kako lepo je videti zafrustriran jok provokatorjev. ... V kolikor je meni znano, je nato uril gruzijce in sedaj ukrajince...oboji so jih dobili po kepi v zelo kratkem času. Nato je dober samo za napadanje revnih držav...se ene sirije ne upajo odkrito napasti...
Veles_zaš?itnik
14. 07. 2018 13.59
+11
Sakašvili, Timošenkova in McCain so pa res reference sposobnih politikov,..., McCain je jastreb, ki podpira najbolj okrutne glavorezce na Bližnjem vzhodu in edino kar zna je hujskanje na vojno. Sakašvili in Timošenkova pa imata bogato zgodovino kazenskih ovadb, korupcije in političnih mahinacij ter hlapčevanja ravno takim jastrebom, kot je McCain.
samuray1
14. 07. 2018 14.24
+3
kaj ne poveš? Ti si najbrž avtohtoni biser ki v genih imaš že vcepljeno petokolonaštvo kot tvoj največji adut. A se sploh zavedaš svojih vrednot in naprimer tega kako dobro sprejet si med angleži,avstrijci,avstralci...Sploh poznaš vsaj osnovno zgodovino...španska vas a ne?
samuray1
14. 07. 2018 14.25
+4
Dragonball
14. 07. 2018 13.23
-20
Ne samo Kramp ves svet bi se moral malemu Pusinu postavit po robu in malo prizemljit tega palčka da bo nehal delat zdrahe po svetu(Ukrajina, Gruzija, Cecenija, Sirija)
Viggen
14. 07. 2018 13.25
+17
Oh kok maš ti oprane možgane, vse kar si naštel delajo zdraho kavbojci
Transformerji
14. 07. 2018 12.42
+22
Ko preberem besedo demokracija, se mi kar želodec obrne. Demokracija velja za tiste na vrhu in za bogataše!
samuray1
14. 07. 2018 12.26
+17
dovolj je da človek pogleda v oči Terezi May pa mu bo vse jasni. Oči so ogledalo duše.
DarkT
14. 07. 2018 12.23
+10
Hinavski ameri narod. Predsednik amerike je itak samo maska ukazujejo mu pa strici iz ozadja. Se mi pa vedno bol dozdeva da so ameri sami razigral volitve da so za predsednika dal Trumpa oz. Osebo ko nima pošlihtano v tlavi ker takšno osebo lahko brez problema sučejo z malim prstom. Za vse pa krivijo ruse...seveda raje krivit drug narod kot pa da dobijo politično nezaupanje na svojih tleh
samuray1
14. 07. 2018 12.14
+13
Za Slo bi bilo najbolj koristno če bi naši mediji nemudoma prenehali zavajat javnost s širjenjem laži "zahodnjaških". Dovolite da vam v možgane vstopi pravica in pravičnost in prenehajte iz angležov in podobnih ustvarjat pravljične poštenjake.
Dragonball
14. 07. 2018 13.44
-3
Angleži mogoče res niso poštenjaki in pravičniki vendar Gnjusi prav tako ne. Pravicne, postene in dobre drzave so take kot so npr. Švica, ki ni bila v vojni od leta 1515 ali pa take nevtralne kot so Irska, Avstrija, Avstralija
samuray1
14. 07. 2018 12.10
+12
Putin je zadnja šansa in up vseh ogroženih držav pred zahodnjaško teroristično-imperialistično hegemonijo. zahodnjaški zločinci so do sedaj uporabili svoj demosrasistični teror nad 180-imi državami. Komu še kaj ni jasno?
Dragonball
14. 07. 2018 13.31
-5
No no, kaj gnjuska teroristicno-imperialisticna hegemonija je pa okej? Najvecja drzava na svetu so postali s sajenjem rozic in poezijo, 17 milijonov km2 jim je verjetno nekega dne kar padlo z neba
hansola
14. 07. 2018 11.38
+14
Koga briga ali so ali niso, glavno je, da se vzpostavi mir med državama, če Trump to doseže je že naredil več kot vsi predsedniki od hladne vojne dalje skupaj.
DarkT
14. 07. 2018 12.30
+1
Trump je samo maska. Mir morajo vzpostavit strici iz pentangona kar pa lahko samo sanjaš od države ki ustvarja globalni terror, diplomatske vojne ter se poteguje za velesilo da bi zasužnjili svet kakor so nas Nemci in Italjani z svojimi firmami. Očitno so spoznal da se jim bol splača zasužnjit na tak način da pustijo obstoj malih držav z malimi plačami kot pa da zavzameš ozemlje in je tut v tem delu pol plača v velikosti njihove zakonodaje.
jured100
14. 07. 2018 11.31
+2
A ne bi bilo bolje, da bi Rusijo pomirili diplomatsko, pozneje pa jo celo povabili v EU ali celo NATO? Ni potrebe po tem, da smo sovražni do njih in oni nam ne morejo nič, če pa jih spravimo na našo stran, pa ostane samo še Kitajska kot nevarni člen sveta. Putin pa se je izkazal kot sposoben in bi zagotovo videl priložnost v EU in NATO, saj bo imel svoja topla pristanišča, večji trg, zagotovljeno varnost... obe strani zmagata.
Borut Stari
14. 07. 2018 11.23
+1
Dejanja psihopatov so povsod enaka in nesprejemljiva.
Viggen
14. 07. 2018 11.18
+26
Drugače Putin je res legenda, pravi supermen, s par 100k U$ reklam je povsem zamajal in ogrozil temelje kavbojske demokracije. medtem ko je Killary investirala stotine milijonov ...
Rde?iAlarm
14. 07. 2018 11.01
+9
putin je car kao tega žučkota tribla
Neopredeljeni
14. 07. 2018 10.56
+24
Trump: Kaj ste se res vmešavali v naše volitve? Putin: Ne. Trump: Ok, saj veš, da to lahko samo mi delamo drugim državam, ane?
Kollerik
14. 07. 2018 10.52
-2
še nikoli niso imele ZDA takšnega primitivca na oblasti...so si ga pač zaslužile. Pa saj ni edini, tu so tudi raznoi orbiji, erdiji, janoši, kim jongi, putkoti...sami bolni avtokrati, ki vlečejo svet v temo tretje svetovne vojne....