Tujina

Čečensko vodstvo ni vpleteno

Moskva, 25. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovalec čečenskega predsednika Aslana Mashadova, ki ga Moskva ne priznava, je zanikal, da bi čečensko vodstvo vedelo karkoli o pripravah na ugrabitev talcev v Moskvi.

Čečenski predsednik Mashadov naj ne bi vedel za načrtovano akcijo
Čečenski predsednik Mashadov naj ne bi vedel za načrtovano akcijo FOTO: Reuters

"Uradno izjavljamo, da uradne oblasti v Čečeniji o dogodkih v Moskvi niso nič vedele vnaprej," je v pogovoru za Radio Svobodna Evropa v Bolgariji dejal Ahmed Zakajev. Da vlada Mashadova ni povezana z ugrabitelji, je v pogovoru za sobotno izdajo francoskega dnevnika Le Monde izjavil tudi zunanji minister mednarodno nepriznane vlade Mashadova, Ilias Ahmadov.

"Vlada Mashadova nima popolnoma nikakršne povezave s to tragedijo. Vlada in sam predsednik se že tri leta nenehno izrekajo za pogajanja, proti vsakršnemu zatekanju k terorizmu, kakršnemkoli delovanju proti civilistom," je ocenil Ahmadov. "Kar se tiče te tragedije, ni nič drugega kot neposredna posledica barbarstva Moskve v Čečeniji," kjer prihaja do ugrabitev vsak dan že tri leta, je dodal. "Pri teh t.i. čistkah ugrabljajo tudi ženske in otroke," je dodal.

Tudi Zakajev je poudaril, da si čečenska stran prizadeva za pogajanja z Rusijo. "Če bi ruske oblasti želele začeti kakršnakoli pogajanja z Rusijo, smo pripravljeni," je dejal. Dodal je tudi, da so pripravljeni na vsakršno sodelovanje, ki bi preprečilo prelivanje krvi v Moskvi. Zakajev je še poudaril, da je Mashadov odločno obsodil "to teroristično dejanje".

Namestnik ruskega notranjega ministra Vasilij Vasiljev je zatrdil, da za ugrabitelji stoji Mashadov. "Mashadov je tisti, ki vodi celotno operacijo," je zatrdil Vasiljev. Vodja ugrabiteljev Movsar Barajev pa je povedal, da deluje na ukaz Mashadova in vojaškega poveljnika Šamila Basajeva, je za moskovski radio Eho povedal novinar Sunday Timesa Mark Franchetti, ki se je pogovarjal z njim. Moskva Mashadova ne priznava od začetka drugega vojaškega posredovanja v Čečeniji oktobra 1999.

Ruska cenzura proti terorizmu

Rusko ministrstvo za informiranje je danes odredilo zaprtje majhne zasebne televizijske postaje Moskovija zaradi njenega poročanja o krizi s talci. Kot vzrok je ministrstvo navedlo "grobo kršenje zakonov o boju proti terorizmu". Ministrstvo je obenem za kratek čas zaprlo tudi spletno stran neodvisne moskovske radijske postaje Eho, na kateri je bil objavljen pogovor z enim od ugrabiteljev. Po eni uri je bila stran znova dostopna, potem ko so odgovorni z nje umaknili sporni pogovor.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3