Tujina

Čehi nočejo Busha

Praga, 04. 06. 2007 21.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriškega predsednika Georgea Busha so v Pragi, kjer začenja evropsko turnejo, pričakali protestniki.

Radarska postaja in protiraketni ščit bosta glavna tema Bushevega obiska na Češkem.
Radarska postaja in protiraketni ščit bosta glavna tema Bushevega obiska na Češkem. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George W. Bush je z ženo Lauro pripotoval v Prago, kjer začenja svojo evropsko turnejo, na kateri se bo s sogovorniki pogovarjal predvsem o spornem protiraketnem ščitu v vzhodni Evropi.

V češki prestolnici je ameriškega predsednika pričakalo več sto protestnikov, ki nasprotujejo namestitvi radarske postaje na češkem ozemlju. "Bush tu ni dobrodošel. Smo proti radarju, poleg tega pa je odgovoren za vrsto vojnih zločinov," je dejala vodja komunistične stranke v Pragi, ki je pripravila proteste, Marta Semelova.

Komunistična stranka in socialdemokrati zahtevajo razpis referenduma o namestitvi radarja, za to pa naj bi že zbrali zadostno število podpisov. Namestitvi dela protiraketnega ščita na Češkem pa sodeč po javnomnenjskih raziskavah nasprotuje tudi večina Čehov. Tako naj bi jih bilo proti kar dve tretjini.

Protestniki nasprotujejo graditvi protiraketnega ščita na Češkem.
Protestniki nasprotujejo graditvi protiraketnega ščita na Češkem. FOTO: Reuters

Bush se bo na Češkem sestal s predsednikom Vaclavom Klausom, premierom Mirekom Topolanekom, verjetno pa tudi z nekdanjim češkim predsednikom Vaclavom Havlom, nato pa se bo podal proti nemškemu Heiligendammu, kjer se v sredo začne vrh skupine najrazvitejših držav sveta G-8. Tam naj bi se Bush sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je pred vrhom G-8 dejal, da bo Rusija svoje rakete usmerila proti Evropi, če bodo ZDA nadaljevale z načrti o protiraketnem ščitu.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcgregorslo@hotmail.com
05. 06. 2007 12.45
ce pride bush v slovenijo moramo enako storit... protest
Peter Jurcek
05. 06. 2007 09.35
Če pa čehi ne bojo hoteli protiraketnega ščita, se bo gotovo javil naš ritolitni Janša in dovolil izgradnjo v sloveniji in pri nas prav gotovo ne bo protestov ker je slovenija prepolna zaslepljenih desničarjev.
civitasstain@gmail.com
05. 06. 2007 09.01
muff Pa ves zakaj sploh gre??????
tomazbodner
05. 06. 2007 06.13
kje ste desnicarji, da popljuvate ceske komunajzarje, ker so se postavili proti Bushu?
Krbo?
04. 06. 2007 22.46