Tujina

Miloš Zeman ostaja češki predsednik: Hvala za zadnjo politično zmago

Praga, 27. 01. 2018 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stari-novi češki predsednik Miloš Zeman se je svojim podpornikom zahvalil za svojo "zadnjo politično zmago", s čimer je nakazal, da po izteku novega mandata odhaja v politični pokoj. Njegov tekmec Jirij Drahoš je poraz priznal in mu zaželel "veliko moči in zdravja".

Miloš Zeman, dosedanji češki predsednik, si je na volitvah zagotovil še en petletni mandat na tem položaju. V drugem krogu, ki se je končal danes, je po 99 odstotkih preštetih glasov osvojil osvojil podporo 51,5 odstotka volivcev. Za njegovega tekmeca Jirija Drahoša je glasovalo 48,5 odstotka volivcev.

Volitev se je udeležilo 66,6 odstotka od 8,4 milijona volilnih upravičencev, kar je več kot na prvih neposrednih volitvah predsednika pred petimi leti.

V prvem krogu 12. in 13. januarja je Zeman med devetimi kandidati dobil največ glasov, 38,56 odstotka. Na drugo mesto se je uvrstil proevropski 68-letni Drahoš s 26,6 odstotka glasov.

73-letni Zeman, nekdanji komunist, je priljubljen predvsem na podeželju in je znan po svoji protiislamski retoriki ter do Rusije naklonjeni politiki. 68-letni Drahoš, nekdanji predsednik Češke akademije znanosti, je užival podporo zlasti v Pragi in drugih večjih čeških mestih.

Vse ankete pred drugim krogom so napovedovale tesen izid spopada med dvema povsem različnima kandidatoma. Volitve so tako po mnenju opazovalcev razdelile češko družbo zlasti glede vprašanj priseljevanja in zunanje politike države, ki je od leta 1999 članica zveze Nato in od leta 2004 članica Evropske unije.

Zeman: Hvala za zadnjo politično zmago

Zeman je sicer ob današnji oddaji glasu Drahošu očital pomanjkanje izkušenj. "Moj nasprotnik je nekdo, ki še ni vodil politike," je dejal. Po objavi rezultatov se je svojim podpornikom zahvalil za svojo "zadnjo politično zmago", s čimer je nakazal, da po izteku novega mandata odhaja v politični pokoj.

Drahoš se je medtem zahvalil podpornikom, češ da "njihova energija ne bo zapravljena, ne glede na izid". Poraz je priznal, čestital Zemanu in mu zaželel "veliko moči in zdravja". "Nismo zmagali, a nismo niti izgubili," je še dejal Drahoš in nakazal, da bo še naprej ostal dejaven v javnem življenju.

Miloš Zeman s soprogo Ivano.
Miloš Zeman s soprogo Ivano. FOTO: AP

Vloga predsednika na Češkem je v veliki meri protokolarna, ima pa tudi nekaj pomembnih pooblastil. Med drugim igra vlogo pri imenovanju vlade, imenuje ustavne sodnike in podpisuje zakone. Zeman je tako denimo obljubil, da bo dal premierju Andreju Babišu drugo priložnost za oblikovanje vlade, potem ko njegova manjšinska vlada minuli teden v parlamentu ni prestala glasovanja o zaupnici. Trenuten Zemanov mandat se sicer izteče 8. marca.

Kakšen je novi-stari predsednik? Odrezav, žaljiv in kritičen

Zeman, prvi neposredno izvoljeni češki predsednik, se je rodil 28. septembra 1944 v Kolinu v osrednji Češki. Po izobrazbi je ekonomist in velja za pragmatika. Govori angleško in rusko. Med letoma 1968 in 1970 je bil član komunistične partije, a so ga iz stranke izključili, ker je nasprotoval vdoru čet varšavskega pakta v takratno Češkoslovaško.

Med letoma 1998 in 2002 je bil premier. Leta 2003 se je prvič potegoval za predsedniški položaj. Takrat so na Češkem predsednika države volili še v parlamentu. Doživel je poraz, saj ga med drugim niso podprli nekateri poslanci stranke ČSSD, ki jo je sam ustanovil. Deset let kasneje je ponovno kandidiral na prvih neposrednih volitvah češkega predsednika in zmagal.

Iz prvega zakona ima sina, iz drugega hčerko. Zdravniki so mu zaradi sladkorne bolezni svetovali, naj se odpove verižnemu kajenju in alkoholu. S počasno hojo in palico morda deluje, da je bolan, vendar zaradi tega ni nič manj odrezav. Znan je po svojih vulgarnih izjavah in žalitvah svojih nasprotnikov. V zadnjem času je izrekel tudi nekaj krepkih na račun EU, čeprav sam še vedno poudarja, da je evropski federalist. Znan je kot oster kritik tako evropske begunske politike kot sankcij Unije proti Rusiji in nasprotnik uvedbe evra.

Zeman "zastopa revnejše sloje z nižjo izobrazbo, ki pretežno živijo izven mest in v revnejših regijah. In temu je tudi prilagodil svojo predvolilno kampanjo," je ocenil politični analitik univerze Palacky v češkem mestu Olomouc države Tomaš Lebeda. Dodal je, da je Zeman kandidat, ki ima dolgoročno, sistematično zunanjo politiko, ki je osredotočena na Rusijo in Kitajsko. "Gre za kandidata, ki ga zahodni politiki pravzaprav ne sprejemajo."

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
27. 01. 2018 17.58
+9
razmišljam da se bom ponovno vrnil na češko k slovanom in to za vekomaj ! adijo slovenija in cerar
nikhrast
27. 01. 2018 18.14
-8
puspan
27. 01. 2018 18.24
-7
Tega Zemana so maligani že kar precej nažrli.
nikhrast
27. 01. 2018 20.12
-2
... pa ruski know-how, pa ruske potrošniške izdelke, vse to pogrešamo.
dragan krstic
28. 01. 2018 11.02
+2
ONniON a ne vidiš da imaš za sogovornike osebe, ki so tujino občudovali le v hrvaški Istri.Drugam ne morejo ker bi se izgubili.
MrKrmar
27. 01. 2018 17.48
+12
Čehi imajo srečo, Zeman jih bo varoval pred kozjejebci, se bojim pa da bo njihov delež z veseljem prevzel Cerar.
FreikorpsSLO
27. 01. 2018 17.25
+15
Vzhodna Evropa ni okužena s kulturnim marksizmom, zato je uvoz biološkega orožja (črnci, Arabci, ostala divjaška plemena sveta) skoraj nemogoč. Kar tako naprej.
ONniON
27. 01. 2018 17.36
+5
slovenija tudi spada v ta del evrope, kakšna pa je naša zgodovina ter kultura, tudi pri nas smo preganjali turke kot tudi na hrvaškem, smo kristijani, slovani, jezik, kulturna in naravna dediščina, kulinarika so povsem primerljivi z poljaki,čehi in slovaki
ONniON
27. 01. 2018 17.11
+21
čestitam Čehi za zdravo pamet ! je predsednik ki dela v dobrobit naroda in ni maneken kot naš pahor ki ga jaz osebno sicer nisem volil ! tudi slovenija je bila povabljena v višegrajsko četverico, učite se ! za primerjavo, na predsedniških volitvah je bila volilna udeležba 41 % v sloveniji , na češkem pa 66,5 %, češka je ena izmed najmanj zadolženih držav v evropi in svetu, po kupni moči so nas PREHITELI že leta 2013 , imajo najnižji delež revščine med državami v evropi,ter visoko zaposlenost, povsod so pred nami , zgledujte se
nikhrast
27. 01. 2018 18.19
-7
Pa ne vidiš da so višegrajci reveži Evrope, res je da ne spadajo v zahod.
puspan
27. 01. 2018 18.29
-6
Višegrajce je Evropa na noge postavila, sedaj pa mislijo, kako sposobni so. Škoda je bil avto, ki so ga v Sloveniji kupovali samo tisti z malo denarja. Podoben avtu je postal šele, ko ga je VW skupaj sestavil, Čehi pa nanj znamko pripopali..
ONniON
27. 01. 2018 18.30
+4
saj tudi slovenija je bila povabljena v višegrajsko četverico, kaj pa misliš s tem da so revni, a misliš da me boš prizadel s tem !? ubogi revež ti, ne bo ti uspelo
puspan
27. 01. 2018 18.32
-6
puspan
27. 01. 2018 18.53
-5
Ruse pa obožuje zato, ker sta ga nekoč z Jelcinom skupaj na zob dajala.