Slovenija

Cene nepremičnin pri nas zaradi dviga obrestnih mer začele padati

Ljubljana, 10. 10. 2022 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gregor Trebušak
Komentarji
0

Sedem let so cene nepremičnin pri nas rasle, največji skok je bil leta 2020 v času epidemije koronavirusa, saj so nepremičnine še bolj kot kdajkoli prej postale naložba. Zdaj pa se ob dvigu obrestnih mer, torej dražjih kreditih in vsesplošnem opozarjanju, da nas čakajo hude podražitve, nepremičninski trg vendarle umirja.

Morda najprej najbolj realen razlog, zakaj ohlajanje na trgu nepremičnin: Ker je denar, kot bi rekli bankirji, postal dražji. 

Priča smo bili namreč najhitrejšemu dviganju obrestnih mer euribor. Konec maja je bil šestmesečni euribor v negativnem območju, zdaj pa je pri 1,7 odstotka. Po napovedih bo do konca leta presegel dva odstotka, v prvih mesecih leta 2023 pa 2,5 odstotka.

To se je takoj prelilo na povpraševanje: Če primerjamo drugo četrtletje, s prvim je padec pri nakupu nepremičnin 15-odstoten, tudi cena kvadratnega metra v Ljubljani se je znižala za okoli 100 evrov, govorimo o rabljenih stanovanjih.  

Cene nepremičnin
Cene nepremičnin FOTO: Dreamstime

A naj nas te številke ne zavedejo, prodaja še vedno cveti: V drugi četrtini leta je bilo prodanih 3669 stanovanj v vrednosti 449 milijonov evrov. Po podatkih Eurostata je cena nepremičnin v primerjavi z lani vseeno narasla za 10 odstotkov.  

Eurostat je objavil zanimive podatke o cenah nepremičnin v Evropski uniji. V zadnjih 12 letih, torej od 2010, so se v povprečju zvišale za 48 odstotkov. Skoraj potrojile so se v Estoniji (196 odstotkov), več kot podvojile pa tudi v Luksemburgu (135 odstotkov), Latviji (131 odstotkov), Litvi (130 odstotkov), Avstriji (121 odstotkov), na Češkem (130 odstotkov) in Madžarskem (168 odstotkov). Na drugi strani so se cene stanovanj znižale v Italiji, Grčiji in na Cipru.

V Sloveniji so se cene stanovanj zvišale za približno 47 odstotkov.

V istem obdobju so se najemnine zvišale v 25 državah članicah Unije, znižale pa v dveh: Najbolj občutno so poskočile v Estoniji (214 odstotkov), Litvi (139 odstotkov) in na Irskem (82 odstotkov), znižanje so zaznali v Grčiji in na Cipru. V Sloveniji so se cene najemnin zvišale za 40 odstotkov.

Še zanimivost: Slovenci imamo v stanovanjskih nepremičninah 80 milijard evrov premoženja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.