Tujina

Cerkev je uničila dokumente o duhovnikih, ki so zlorabili otroke

Vatikan, 23. 02. 2019 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški kardinal Reinhard Marx je na vrhu katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok priznal, da je Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke oziroma da teh dokumentov sploh niso pripravili. Pozval je k večji transparentnosti.

"Dokumenti, ki bi dokumentirali ta grozljiva dejanja in imenovali odgovorne, so bili uničeni ali pa sploh niso bili pripravljeni," je v nagovoru udeležencem vrha povedal kardinal. "Namesto storilcev se je grajalo žrtve in se jih utišalo," je poudaril.

"Vzpostavljenih postopkov za pregon zločinov se namerno ni upoštevalo, večinoma se jih je celo ignoriralo," je dejal. "Pravice žrtev so bile poteptane in prepuščene muhavosti posameznikov," je izpostavil. To pa je po njegovih besedah v nasprotju z vsem, kar bi morala predstavljati Cerkev.

Predsednik nemške škofovske konference se je zavzel za večjo transparentnost cerkvenih postopkov. Število primerov, ki jih preučujejo cerkvena sodišča, in podrobnosti o teh primerih bi morali kolikor se da predstaviti javnosti.

'Pravice žrtev so bile poteptane'

Kardinal se je septembra lani opravičil vsem žrtvam zlorab v nemški cerkvi ter dejal, da se mora storilce pripeljati pred roko pravice. Opravičilo je sledilo objavi uničujočega poročila, ki je razkrilo, da je bilo samo v Nemčiji med letoma 1946 in 2014 zlorabljenih 3700 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP. A tudi te številke naj bi bile le 'vrh ledene gore'. 

Preiskave so pokazale, da so duhovnike, obtožene zlorabe otrok, najpogosteje le premestili v drugo župnijo, škofje pa so zlorabe namerno spregledali, saj jih je skrbel ugled cerkve. "Pravice žrtev so bile poteptane, prepuščene so bile kapricam posameznikov. Vse to so dogodki, ki so v nasprotju z vsem, za kar se zavzema cerkev," je dejal Marx. 

V petek so v Vatikanu spregovorile tudi žrtve spolnih zlorab.
V petek so v Vatikanu spregovorile tudi žrtve spolnih zlorab. FOTO: AP

Papež pozval h konkretnim ukrepom

V Vatikanu v teh dneh poteka prvi cerkveni vrh o spolnih zlorabah otrok, na katerem se je zbralo okoli 190 udeležencev. Papež Frančišek je v četrtek ob začetku konference škofom predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke. Deležen pa je bil tudi kritik, ker ni podprl ključnih zahtev žrtev zlorab, in sicer da bi se iz Cerkve izključilo vse napadalce, ki so skušali prikriti svoja dejanja.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne ukrepe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LaFemme
24. 02. 2019 12.42
+17
Za bruhat. Ljudem pa še zmeri ne potegne, da je cerkev v resnici nagnusna in zlagana organizacija.
HolyRomanEmpire
24. 02. 2019 12.31
-2
Fajn je šimfat
Uporabnik113189
24. 02. 2019 12.17
+18
Brazilski kardinal Claudio Hummes, je dejal, da je celibat del zgodovine Katoliške cerkve, a da lahko Vatikan o njem premisli, saj celibat ni dogma, ampak le vedenjska norma. Apostoli so bili poročeni moški. Vprašanje celibata so uvrstili na koncil leta 325. Kljub vsemu so še v 7 stoletju živeli poročeni duhovniki. Potem se je to stopnjevalo tako da so si ženo duhovnika lahko prilastili grofi, ali jo razglasili za sužnjo. Vprašanje celibata je povzročilo odcepitev protestantov. Papež Leon IX (1049) je zgodbo pripeljal do absurda in ukazal devištvo tudi duhovnikov, ne samo že uveljavljene prakse najvišjih "dostojanstvenikov". Posebna zgodba je pogrom nad ženami duhovnikov. In tako smo danes leta 2019 ko udari na svetlo vsa beda pranja glav s strani tistih ki so "drugače usmerjeni" ne želijo družine in krutost do otrok ter kako zgrešena zgodba je vse skupaj. Res bi lahko dodali novo poglavje v Biblijo s poukom za zanamce. Cerkev bi se celibatu zlahka odrekla, tako kot se je ploščati zemlji datum te odločitve pa je presenetljivo blizu današnjih dni..Zelo zanimivo je tudi spremljati vse poskuse dandanašnjega preganjanja normalne družine s pritiski v medijih glede istospolnih in promocijah parade ponosa, pa resolucije o tem da ni očeta in mame, le starš ena in dve raznih motenih razlagalcev psihologije. Skratka ta isti proces ki je potekal tisočletje v Cerkvi poteka zelo podobno v današnji civilizaciji. Mogoče pa bo rezultat tega procesa v naslednjih stoletjih da pedofilija ne bo več kazniva. To pa že poznamo iz zgodovine v Bibliji o Sodomi in Gomori in kaj jih je doletelo. Vse kaže da naše človeštvo iz opice napreduje malo naprej pa malo nazaj..
Transformerji
24. 02. 2019 10.58
+15
Napisal bom nekaj, kar marsikomu ne bo všeč, pa vendar; napisal sem že, da prehitevamo s tehnološkim napredkom Pa še res je, kajti verjemite, na en način še vedno živimo v srednjem veku ravno zaradi raznih ver in bogov, torej vernikov. To je dejanska, velika cokla naše evolucije. Če tega ne bi bilo, potem je naš tehnološki napredek popolnoma sprejemljiv in razumljiv. Pri evoluciji, ki dejansko poteka, jo pa zavirajo tudi razni strokovnjaki in znanstveniki. Če se kaj ne da dokazati s formulo, potem to ne obstaja. Pa vendar obstajajo stvari, ki so nekaterim popolnoma jasne in tudi razumljive. Razlika je samo v tem, da so nekoč čarovnice in napredne sežigali , pri čemer je v polni meri delovala cerkev, sedaj imamo pa umobolnice!
bus303
24. 02. 2019 10.21
+48
Cerkev naj začne plačevati davke, takoj!
bus303
24. 02. 2019 10.20
+33
Pedofilska organizacija, stare mame pa še kar nosijo denar..
User300173
24. 02. 2019 10.11
+38
Če bi v razredu OŠ bil pedofilski učitelj, ali zgolj osumljen, bi starši protestirali in dokler učitelja ne bi odstranili, otrok v šolo ne bi pošiljali. Pravilno. Zakaj pa potem otroke pošiljajo k verskim obredom?
FAUSTOS1
24. 02. 2019 09.43
+29
Mi smo krsčanska bogo boječa stranka ,tako se večina naših desnih strank promovira in duhovniki v cerkvav delijo listke vernikom katero stranko morajo voliti nsi in sds tako nosita del odgovornosti za vsakega posiljenega otroka ter vsako zlorabo nad otroki-kajti nsi in sds podpirata politiko cerkve in njene zlorabe,ter požrešnost po ozemlju slovenije v korist vatikana
User300173
24. 02. 2019 08.52
+50
Cerkev naj se financira iz prispevkov vernikov in donatorjev. Država nima pravice plačevati iz proračuna cerkvene dostojanstvenike. Ko bodo odvisni od svojega dela, ne bodo posiljevali otroke, saj jim je denar bolj pomemben od vere. Naivno verjeti, da se bo kaj bistvenega v RKC spremenilo. Pedofilski kler bo še obstajal, starši pa bodo še vedno pošiljali otroke k verskim obredom in molili boga, da ne pridejo k pedofilskemu duhovniku. Starši nosijo isti delež krivde kot pedofili.
Brabus
24. 02. 2019 10.21
-4
Primorec2, kaj misliš, koliko tisoč vernikov plačuje normalno davke v državno malho, zato nima država dolžnosti do njih?? Pa nisem nek vernik,verujem pa v dobra dela.
Kollerik
24. 02. 2019 07.52
+43
Ni večjega odpada na zemlji tej, kot so to tačrni posiljevalci otrok. Tole institucionalizirano masovno posiljevanje traja že stoletja. Seveda se spet najdejo neuravnovešenci, ki ta gn*oj zagovarjajo, kot je to naprimer model spodaj. Ki ne vedo, da so tudi faraoni in njihovi bogovi, njihova cerkev...propadli, pa čeprav šele po treh štirih tisočletjih.
jg57
23. 02. 2019 22.30
-42
Cerkev je ustanova za vse čase; v dobrem in tega je bilo brez dvoma veliko in tudi v marsičem slabem. Če ne bi bilo tako nebi obstajala že 2000 let. Mnogi so se v zgodovini vanjo zaletavali (že rimski cesarji, pa tudi v prejšnjem stoletju Hitler, Stalin, Tito in cela komunistična združba) a glej ga zlomka, to ji ni nič škodilo, nasprotno postala je močnejša. Pravzaprav lahko škodi predvsem sama sebi in to se sedaj dogaja; pedofilija, mariborski primer, itd. Zgleda, da ji zelo škodijo posvetne zadeve; denar, bogastvo, torej vse kar imamo ljudje zelo radi. Če bi bilo vsega tega tako veliko, kot navajate nekateri tu na forumu bi Cerkev že zdavnaj propadla do temeljev. Enako kot komunizem, ki ni šel v maloro zaradi dobrega pač pa zaradi slabega in tega je bilo očitno preveč. Vsi, ki Cerkev tako od srca sovražite pa ji lahko pomagate do propada in to ne s sovraštvom, pač pa z naklonjenostjo. Potrebno jo je potrebno za mamonom, kot oni rečejo denarju in materialnim dobrinam, razvrat se bo nadaljeval in pogreznila se bo v močvirje razvrata in ne bo jo več. A pri tem en resen problem, Ustanovitelj je namreč rekel; »jaz sem z vami vse dni do konca sveta«. Poskušate uničiti neuničljivo in vaš neuspeh je zagotovljen. Nič se sekirat, niste ne prvi in ne zadnji.
Krematorij666
24. 02. 2019 07.55
+28
Dobro ne briše slabo...kot tudi ne božje odpuščanje greh....kaj vam cerkvenim fanatikom to še ni jasno?
Hasan
24. 02. 2019 08.08
+31
Po cesti hodita politik in škof.Pa pravi politik-ti ustvari poslušne in pohlevne ljudi,jaz sem bo pa potrudil,da bodo bili ljudje revni.In odhlačala sta se mastit v prvo restavracijo.
HorstWiesel
24. 02. 2019 10.21
+12
Vse je minljivo in ima svoj rok trajanja. Egipčanski, grški,... bogovi so trajal bistveno dlje, pa jih je tut čas povozil.
NmNmNm
01. 03. 2019 07.56
Kr nekej res... Neko bluzenje v tri dni... in kaj hočeš povedat?
BolecaResnica
23. 02. 2019 22.10
+46
Kdo se sploh verjame tem župnikom kateri vsako nedeljo naivnezem nabijajo kako morajo bit skromni a sami z njihovim denarjem pičijo luksuz in preganjajo otroke.
komarec
23. 02. 2019 20.49
+43
Prav za prav zlorabljali so otroke vernih druži, pa naj to verniki rešijo. Očitno nekateri tu zagovarjajo cerkev naj nosijo še posledice.
Berdem
23. 02. 2019 20.41
+5
Dvajset šleperjev
siFBI
23. 02. 2019 20.33
+42
Sodijo naj jim starši zlorabljenih otrok ali žrtve same!
aristotel
23. 02. 2019 20.21
+61
Ta inštitucija je do obisti pokvarjena,kaj so vse delali v preteklosti skoz stoletja koliko življenj so uničili v preteklosti pa ne dolgo nazaj (100 let) je bila cerkev v očeh ljudi ne samo nezmotljiva ampak vsemogočna in sveta ljudje v njej pa še veliko bolj pokvarjeni kot sedaj in privoščili so si tudi vse kaj so si zamislili sedaj razpravljajo o mlatenju prazne slame in nič več ...psi lajajo karavana gre dalje ŽAL tako je in se bo tudi pokazalo da imam prav.
felix58
23. 02. 2019 20.43
+30
in zakaj....zato, ker so bili ljudje neizobraženi, celo nepismeni in takim je lahko vladati, jih strašit. Koliko žensk, živih so skurili na grmadah in jih ožigosali, da so čarovnice...ko se pa narod izobrazi pa ni več vere v boga in (že tu mi pove, da so besede neprimerne....)
Old_geezer
23. 02. 2019 20.15
+44
Treba je nehat otrokom, ko so dojemljivi, prat mozgane z religijo. Ce se ze mora, naj je zadeva predstavi odraslemu umu pri 18. Vsi tovrstni problemi bodo reseni v eni generaciji..
jg57
23. 02. 2019 20.30
-26
Otroke vzgajamo tako, da jim posredujemo vrednote kot npr. poštenost, spoštovanje, odnos do stršev, bratov in sester,... itd. in tudi vero, če jo smatramo kot vrednoto. Kako bi bilo, če bi otroku šele pri 18. letih začeli dopovedovati naj bo pošten. Po mojem nebi bilo ok.
ValterUdovernik
23. 02. 2019 20.34
+43
Kako si ti naiven. Otroku nimas kaj dopovedovat, moras mu biti vzor in to od rojstva. A se z vzgojo zacne pri 18ih?
felix58
23. 02. 2019 20.44
+12
Old_geezer
23. 02. 2019 20.51
+29
Eno so vrednote, drugo je pa da jih pripravis da verjamejo v stvari ki jih ni in so povsem nemogoce. Kako je lahko to vrednota ne razumem. Da se clovek dobesedno prisili izklopit racionalni del mozganov da sprejmejo neke nebuloze. Indoktrinirat otroka z necem za kar je precej manjsa moznost da bi sprejel kot odrasel, ko bi odlocal sam zase, je zame neeticno. Sploh ker jih potem celo zivljenje vodi in izkorisca neka nepotrebna in skodljiva institucija na tak ali drugacen nacin.
jg57
23. 02. 2019 21.26
+6
ValterUdovernik, natanko tako, šteje samo zgled in vzor. Otroka nima smisla pošiljati k verouku če sam ne hodiš v cerkev, ne moreš mu dopovedovati, dakajenje škoduje, če ssm kadiš,itd.
CIGU MIGU
23. 02. 2019 20.02
+24
iz preverjenih podatkov so tudi nune zelo aktivne.in to z mladimi in tudi preizkušenimi,tako da pod pokrivali se skrivajo tudi zelo lepe deklice
FAUSTOS1
23. 02. 2019 19.58
+49
najhuje je,da so ti otroci bili zlorabljeni in potem še poteptani od lastnih staršev ,ki so slepo verjeli cerkvi.ki je uporabila njihovo vero v boga,da je še naprej manipulirala z starši ,ki niso verjeli lastnim otrokom ampak lažnivim duhovnikom
CIGU MIGU
23. 02. 2019 19.57
+46
starši ne razumem zakaj vozite otročičke v njihov zlobni objem,nekaj ni v redu pa ne vem s kom