Tujina

Vročinski val po Evropi: V Franciji izmerili kar 41,9 stopinj Celzija

Pariz, 27. 06. 2019 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vročinski val je zajel večji del Evrope in 'pripomogel' k novim rekordom. Številna mesta ob tem sprejemajo izredne ukrepe za omejitev vpliva vročine. V Nemčiji so na avtocestah omejili hitrost, medtem ko šole v Franciji, kjer so namerili kar 41,9 stopinj Celzija, še naprej ostajajo zaprte. V Španiji se več kot 500 gasilcev spopada z obsežnim gozdnim požarom.

Živo srebro v Nemčiji, na Poljskem, v Franciji in Češkem se je včeraj povzpelo do najvišje doslej zabeležene junijske temperature. A tukaj se ne konča. V prihodnjih dneh – ko bo vročinski val dosegel vrhunec – bi se lahko temperature še povzpele in tudi novi rekordi tako niso izključeni. "Prihaja pekel," so ob tem zapisali na enem od vremenskih portalov.

Tik pred vrhuncem drugega letošnjega vročinskega vala smo tudi v Sloveniji. Ogrelo se bo vse do 38 stopinj Celzija, proti večeru in zvečer pa bodo ozračje predvsem v vzhodni polovici države ohladile krajevne plohe in nevihte, ki bodo zaradi velike pregretosti ozračja lahko tudi močnejše.

Vremenoslovci ob tem opozarjajo, da bi lahko temperature v posameznih delih Evrope presegle tudi 40 stopinj Celzija, ponekod pa bi se živo srebro lahko povzpelo tudi do 45 stopinj Celzija. Ponekod se celo pričakuje, da bodo temperature presegle najvišjo kadarkoli izmerjeno junijsko temperaturo.

Z juga se nad staro celino namreč pomika izjemno vroč saharski zrak, ki ga proti severu dodatno potiska nevihtno območje nad Atlantikom in visok zračni tlak nad srednjo Evropo.

Požari v Španiji: 'Neprevidnost bi lahko vodila v katastrofo'

V Španiji se več kot 500 gasilcev in vojakov bori z ognjenimi zublji na severovzhodnem delu države. Obsežni gozdni požar je izbruhnil v provinci Tarragona, nevarnost pa še povečuje močan veter in izjemno visoke temperature. Pogorelo naj bi že vsaj 5000 hektarjev zemlje, poroča The Guardian. 53 prebivalcev so iz območja evakuirali. Tuji mediji pa poročajo tudi, da je v požaru, tudi zaradi dima, poginilo na stotine ovac. 

"Soočamo se z resnim požarom, v obsegu, ki ga nismo videli že 20 let," je tvitnil regionalni notranji minister Miquel Buch. "Pogorelo bi lahko 20.000 hektarjev zemlje. Moramo se zavedati, da bi kakršnakoli neprevidnost lahko vodila v katastrofo." 

V izjavi za javnost je v jutranjih urah katalonska vlada opozorila, da se bo požar po napovedih in predvsem z naraščujočimi temperaturami še širil: "Od samega začetka se je požar hitro širil v severovzhodni smeri, z močnim vetrom se je še stopnjeval." 

Vodja gasilcev v regiji pa je dejal, da je v tem trenutku "težko ostati optimističen": "Teren je zahteven, kar povzroča veliko težav, vremenske razmere niso ugodne." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večji požar je izbruhnil tudi v Grčiji, vzhodno od Aten. Zaradi požara so evakuirali begunsko taborišče blizu pristanišča Lavrio. Gasilci s podporo letal v vročem vremenu poskušajo omejiti požar.

Ceste se talijo, vročina ukrivlja železniške tire 

Za vsaj nekolikšno ublažitev posledic, ki jih s seboj prinašajo izjemno visoke temperature, številna evropska mesta sprejemajo posebne ukrepe. 

V nekaterih delih Nemčije medtem primanjkuje pitne vode, v delih zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija pa so prebivalcem naročili, naj vodo uporabljajo samo za nujne stvari, sicer jim grozi 1000 evrov kazni.

V nemškem kraju Coschen, v zvezni deželi Brandenburg, blizu poljske meje, so včeraj tako zabeležili 38,6 stopinje Celzija, kar je več kot je znašal lanski junijski rekord. Na določenih odsekih avtoceste Saška-Anhalt se je začela celo taliti cesta, zaradi česar so oblasti omejile hitrost na 120 kilometrov na uro. V mestu Rostock ob obali Baltskega morja pa se od vročine celo krivijo železniški tiri, poroča The Guardian.

Brandenburško policijo pa je brez besed pustil možakar, ki se skušal ohladiti tako, da se je nag vozil z mopedom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Innsbrucku so medtem z ulic umaknili znamenite fijakerske kočije, po tem, ko so v mestu zabeležili 36,7 stopinj Celzija, kar je nov rekord po letu 2012 (prejšnji rekord za Tirolsko je bil 36,6 stopinj Celzija).

V Franciji in Švici danes pričakujejo temperature nad 40 stopinj Celzija.
V Franciji in Švici danes pričakujejo temperature nad 40 stopinj Celzija. FOTO: iStock

V Franciji so zabeležili najvišjo junijsko temperaturo v državi. Izmerili so 41,9 stopnje Celzija v vasi Saint-Julien-de-Peyrolas v dolini Rone. Prejšnji državni rekord je znašal 41,5 stopinje, ki so ga leta 2003 izmerili v južnem departmaju Aude.

Najvišjo temperaturo so v državi sicer izmerili med smrtonosnim vročinskim valom avgusta leta 2003 - 44,1 stopinje. V petek opozarjajo pred temperaturami med 42 in 45 stopinj Celzija.

V Franciji so zabeležili najvišjo junijsko temperaturo v državi.
V Franciji so zabeležili najvišjo junijsko temperaturo v državi. FOTO: AP

Šole v nekaterih delih Francije medtem še zmeraj ostajajo zaprte, pričakujejo, da bo tako še najmanj do konca tega tedna. Oblasti v Parizu, Lyonu, Strasbourgu in Marseillu pa so v središčih mesta zaradi višjih emisij in onesnaževanja, ki ga je v tej vročini še bolj čutiti, prepovedale vožnjo z avtomobili, starejšimi od desetih let. Francoske regionalne oblasti ocenjujejo, da je ukrep zajel skoraj 60 odstotkov vseh vozil, ki sicer vozijo po francoski prestolnici, vključno z dostavnimi vozili in tovornjaki.

Stroga opozorila glede tveganja za življenje

Na jugu Franciji beležijo tudi prve smrtne žrtve. Trije ljudje (od tega dva stara več kot 70 let) so umrli po tem, ko so se pregreti želeli ohladiti v mrzli vodi in doživeli srčni zastoj. Francoske oblasti ob tem opozarjajo na nevarnost ohlajanja v zelo mrzli vodi, po tem ko je telo zelo pregreto. Ne morejo sicer potrditi, da so smrti neposredna posledica vročinskega vala.

Francoska zdravstvena ministrica Agnès Buzyn pa je včeraj zavrnila očitke, češ da "zaradi vremena zganjajo paniko". Najhujši vročinski val je Francijo prizadel leta 2003, ko je neposredno in posredno zaradi visokih temperatur umrlo 15.000 ljudi. Za celotno državo velja oranžno (drugo najvišje) vremensko opozorilo, oblasti pa prebivalcem svetujejo, kako se na varen način ohladiti, poroča BBC.

Ministrica je sicer izrazila nezadovoljstvo, ker ljudje ne upoštevajo navodil in tečejo na prostem tudi med poldnevom in 14. uro. Prav tako je obsodila dejanja nekaterih staršev, ki za kratek čas med nakupovanjem pustijo svoje otroke v avtomobilih ali jim na soncu ne zagotovijo pokrival.

Francoska veriga hotelov Accor je do sobote omogočila dostop starostnikom do klimatiziranih avl v svojih hotelih. Začasno so prepovedali tudi prevoz živih živali.

Znanstveniki poudarjajo, da je letošnji vročinski val, podobno kot lanski, tesno povezan s podnebnimi spremembami, kar pomeni, da bodo v naslednjih desetletjih ekstremni vremenski pojavi še veliko verjetnejši.

Poljsko ministrstvo za notranje zadeve pa je dejalo, da se je samo junija utopilo že 90 ljudi, ki so ohladitev skušali poiskati v rekah ali jezerih; v podobnih okoliščinah jih je v Litvi umrlo 27. Temperature v tej baltski državi so sicer narasle na 35 stopinj Celzija.

Neznosna vročina tudi v Italiji 

V Milanu napovedujejo, da se bo živo srebro danes povzpelo na 40 stopinj Celzija. Dobrodelne organizacije bodo ob tem brezdomcem in drugim pomoči potrebnim po mestu razdelile 10.000 steklenic vode.

Kljub temu, da so temperature že izjemno visoke, pa bi se po napovedih vremenoslovcev konec tedna lahko še dvignile. Jutri bi lahko v nekaterih delih severovzhodne Španije dosegle celo 45 stopinj Celzija, nad tridesetico pa bi se lahko povzpele tudi v nekaterih delih Alp.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark horse
27. 06. 2019 21.43
+5
Kako se lahko govori o peklu če noben ne ve kako je tam😛
JE-BI-GA
27. 06. 2019 21.41
+1
Je reku v petek opozarjajo da bo do 45 stopinj, kaj bo še le v srboto
94001
27. 06. 2019 20.55
-8
Kako gre že tist komad? This is the end of the world that I know it... hahaha. Jupiii, gremo na 45.
proofreader
27. 06. 2019 20.54
+8
Pri nas so Štrukljevi že pričeli dvomesečni dopust.
followme
27. 06. 2019 20.46
+11
Ce to ni REKORD naj mi moderator brise
RamzesII
27. 06. 2019 17.09
+9
Kako da niste pisali, da je v Kuvajtu bilo tako vroče, čez 55°C, da so menda avti topili.
Bolje
27. 06. 2019 21.43
+1
Verjetno zato, ker nam je Evropa bližje kot Kuvajt.
MEDKO
27. 06. 2019 15.05
-11
"Pogorelo naj bi že vsaj 5000 hektarjev zemlje" Od kdaj pa zemlja gori?
el capitano
27. 06. 2019 19.08
+8
Zemlja lahko tudi gori, temu se reče podtalno požar..
utrinek25
27. 06. 2019 14.40
-10
NAJ PRIDE PEKEL; SAJ GA V SLOVENIJI ŽIVIMO ŽE NEKAJ ČASA!
JokatPejt
27. 06. 2019 14.13
-16
Kaj vsi jamrajo... men je to cisto kul... kar tako naprej do septembra
Bolje
27. 06. 2019 21.28
+5
Če bi članek prebral, bi vedel, zakaj jamrajo. Če pa si funkcionalno nepismen, potem pa je mogoče boljše, če niti ne komentiraš takih stvari, ker imaš resnejše probleme.
Smešno
28. 06. 2019 07.40
+1
Če bi če-bula ne imela če, bi bila bula. Če, seveda, a ne Martin-če-k1088?
mariomandzukic
27. 06. 2019 14.07
-35
trenutno se nahajam na najlepsem delu Mediterana,v J Dalmaciji-,Makarska..ob 7 zjutraj je tle ze blo 33 stopinj..ob 9-35 trenutno pa je 41...Jutr bi naj bilo se za stopinjo topleje...o Turistih pa skoda besed...v kaficih prakticno ne mors najt praznga stola,kaj sele mize...nabiti smo kot sibice
Absurdistan
27. 06. 2019 14.42
+40
mariomandzukic
27. 06. 2019 20.41
-9
Kot da je 40 stopinj nevem kva pa ki ti živiš.. Se v Švici imajo 40 stopinj
94001
27. 06. 2019 20.57
+6
hahaja, kdo ti je kriv. V Bohinju ni drena.
el capitano
27. 06. 2019 13.30
+8
Edino Turkish Airlines do lahko pravi strateški partnerji. ..
sonofabitch
27. 06. 2019 13.17
+4
Poleti je vroče, celo vročinski valovi kdo bi si mislil, tega pa še res ne pomnem.
94001
27. 06. 2019 20.58
+12
No ja, tam v mojem otroštvu je bilo zares bolj malokrat, da se je termometer povzpel do 30.
Bolje
27. 06. 2019 21.29
+2
Seveda ne pomniš, ker nimaš pojma. Gre za rekordne temperature.
srecnii
27. 06. 2019 13.17
+17
pri nas na 700m je 32°C, tudi lokalna vremenska postaja beleži 31.5°C na 650m.
94001
27. 06. 2019 21.25
+1
CenzuriraniPolde
27. 06. 2019 13.17
+26
No čudno, da iztirjajo vagoni, ko pa se tiri krivijo
borigi
27. 06. 2019 13.14
-4
"železniške tire ukrivlja vročina"? ja zdaj je pa jasno zakaj je iztiril uni vlak!
Enmajstr
27. 06. 2019 13.12
+26
Špeh se tudi topi:)
BUONcaffee
27. 06. 2019 13.07
-31
AH DAJTE NO, SAJ JE POLETJE. Še prehladno je.
diocles
27. 06. 2019 13.05
+4
svetovni rekord 57
diocles
27. 06. 2019 13.04
+8
kaj pa je to proti indiji kjer je 50 stopinj
Bolje
27. 06. 2019 21.30
+3
Kaj je to proti Soncu, kjer je 6 milijonov stopinj?
KAPIBARA
27. 06. 2019 13.04
+14
... pa se od vročine celo krivijo železniški tiri,.. Saj se v Akroniju tudi..