Tujina

Cheney je obiskal New York

New York, 19. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški podpredsednik Dick Cheney se je po 11. septembru le nekajkrat pojavil v javnosti. Večino časa preživlja na skrivnem kraju, saj bo prevzel oblast, če se predsedniku Bushu kaj zgodi.

George Bush je po terorističnem napadu dvakrat obiskal New York in ruševine WTC-ja.
George Bush je po terorističnem napadu dvakrat obiskal New York in ruševine WTC-ja. FOTO: Reuters

Medtem ko je Bush po napadih kar dvakrat obiskal New York, kar ni storil niti med lanskoletno predsedniško kampanjo, se je Cheney šele v četrtek pridružil množicam znanih osebnosti, ki so v spremstvu župana New Yorka Rudyja Giulianija obiskali ruševine in vzpodbujali delavce, ki jih odstranjujejo.

S prizorišča napada so doslej odstranili 340.000 ton od skupaj več kot 1,2 milijona ton ruševin, kolikor naj bi jih ostalo za poslopji WTC. Doslej so izkopali 485 trupel, od katerih so jih 408 identificirali. Še vedno pa pogrešajo 4.515 ljudi. Tako kot večina drugih pomembnih obiskovalcev prizorišča tragedije, je bil tudi Cheney oblečen v jakno z logotipom newyorške policije in gasilcev. Skupaj z Giulianijem se je rokoval z delavci, policaji in gasilci, jih pohvalil za dobro opravljeno delo in podpisoval avtograme.

Ameriški podpredsednik Dick Cheney
Ameriški podpredsednik Dick Cheney FOTO:

Cheney je napade, tako kot ves svet, doživljal preko televizije, ki pa ne more nikoli pokazati resnične slike na mestu samem, kar je podpredsednik tudi priznal. Giuliani je izkoristil priložnost in se Cheneyju znova zahvalil za pomoč ameriške administracije mestu New York, kar ne bo odveč, saj sta župan in guverner New Yorka George Pataki Washington zaprosila za dodatnih 54 milijard dolarjev pomoči. 20 milijard dolarjev je kongres že odobril.

Cheneyja so pripadniki tajne službe 11. septembra dobesedno pograbili s stola v Beli hiši in ga potisnili v podzemni bunker, kjer je čakal, da se vrne Bush, ki so ga z letalom Air Force One prevažali po ZDA, menda zato, ker naj bi bilo tudi letalo tarča napadov. Bela hiša je kasneje prenehala trditi, da je bilo tudi predsednikovo letalo tarča in upala, da bodo tudi mediji prenehali vrtati v očitno laž, kar se je v imenu enotnosti in domoljubja tudi zgodilo. Kljub temu, da imajo Američani vtis, da so se zadeve po 11. septembru spremenile, pa je New York Times pred kratkim poročal, da ima vajeti Bele hiše še vedno v rokah predvsem Cheney. Bush naj ne bi sprejel nobene odločitve, če se Cheney z njo ni strinjal.

Busheva svetovalca iz Teksasa, ki sta v dnevih boja proti terorizmu bolj v ozadju, Karen Hughes in Karl Rowe, pa naj bi bila po številnih poročilih v časopisih in tudi televizij, kriva, da so Cheneyja skrili za zaveso, saj naj bi v enem od televizijskih intervjujev po napadih deloval bolj "predsedniško" od predsednika. Uradna razlaga Bele hiše je, da so Cheneyja spravili na varno, ker bo prevzel oblast, če se predsedniku kaj zgodi, zato ni modro, da sta preveč časa skupaj na enem mestu.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni