Tujina

CIA prepričana, da je umor novinarja naročil savdski princ

Washington/Istanbul/Rijad, 17. 11. 2018 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriška obveščevalna agencija CIA je prepričana, da je umor novinarja Džamala Hašokdžija naročil sam savdski princ Mohamed bin Salman. Ključen dokaz, ki je sicer posreden, naj bi bil telefonski pogovor med novinarjem in prinčevim bratom. Prav ta naj bi mu svetoval obisk veleposlaništva v Istanbulu in mu tudi zagotovil, da bo to varno.

Stališče CIA sicer ni uradno, do njega so se prek svojih virov dokopali novinarji časnika Washington Post, v katerem je novinar Džamal Hašokdži objavljal svoja dela.

Da so ameriški obveščevalci prišli do takšnih zaključkov, so preverili različne vire informacij, a ključen naj bi bil telefonski pogovor med prinčevim bratom, ki je hkrati savdski veleposlanik v ZDA Kaledom bin Salmanom, in Hašokdžijem. Po neuradnih infrormacijah agentov CIA, ki so za časnik spregovorili pod pogojem anonimnosti, naj bi mu prav on svetoval, naj gre na savdsko veleposlaništvo v Istanbulu po poročne papirje in mu tudi zagotovil, da je to varno. Ni sicer jasno, ali je Kalid vedel, da bodo novinarja umorili, je pa opravil klic po naročilu svojega brata Mohameda bin Salmana, saj se "tam nič ne zgodi brez njegovega vedenja". 

V Savdski Arabiji se nič ne zgodi brez odobritve princa bin Salmana, zato je težko verjetno, da ni vedel za načrtovanje umora novinarja Hašokdžija.
V Savdski Arabiji se nič ne zgodi brez odobritve princa bin Salmana, zato je težko verjetno, da ni vedel za načrtovanje umora novinarja Hašokdžija. FOTO: AP

Ameriški mediji ob tem poudarjajo, da morda res ne gre za neposredni dokaz, ki bi princa povezoval z umorom, a obveščevalci so prepričani, da se takšna operacija ne bi mogla zgoditi brez prinčeve odobritve, ki sicer nadzira in odloča prav o vsem, kar se dogaja v državi. "Niti približno se to ne bi moglo zgoditi brez njegovega vedenja in vpletenosti," pravijo poznavalci.

Preiskovalci naj bi poleg tega zabeležili tudi klic, ki je po umoru prišel iz savdskega veleposlaništva v Savdsko Arabijo. Maher Mutreb, član ekipe, ki je bila poslana, da opravi umor, in so ga varnostne kamere zabeležile, kako vstopa in zapušča savdski konzulat, večkrat pa je bil viden tudi ob boku princa, naj bi poklical prinčevo desno roko Savd al Kahtanija in mu sporočil, da je misija opravljena.

Princ Kalid: Že leto dni nisva imela stikov

CIA naj bi princa Mohameda označila za dobrega tehnokrata, ki je hkrati nasilen in aroganten, in za nekoga, ki gre "od nič do 60 v trenutku" in ne razume, da obstajajo nekatere stvari, "ki jih pač ne moreš narediti". Njegova vpletenost v škandal pa zagotovo ne bo vplivala na to, da bi izgubil svoj status oz. položaj. "Splošna ocena je, da bo škandal preživel, njegova vloga bodočega savdskega kralja pa je tako ali tako samoumevna," pravijo.

Savdska Arabija, ki že ves čas vztraja, da princ bin Salman za umor ni vedel, je tudi te trditve zavrnila. Princ Kalid je sporočil, da z novinarjem ni imel stika že skoraj leto dni in da mu nikoli ni naročil, naj gre v Turčijo. Fatimah Baeshen, tiskovna predstavnica savdskega veleposlaništva v Washingtonu, pa je povedala, da, veleposlanik in Hašokdži nikoli nista govorila o ničemer, kar bi bilo povezano z njegovim odhodom v Turčijo. Oceno CIA je označila za lažno. "Kar naprej poslušamo različne teorije, brez da bi videli kakršen koli dokaz za te špekulacije," je dejala.

CIA naj bi bila v dokaze o vpletenosti savdskega princa, ki jih je pridobila, trdno prepričana, kar bo zagotovo otežilo prizadevanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi s Savdsko Arabijo, sicer bližnjo zaveznico, še naprej vzdrževal dobre odnose. Ne Bela hiša in ne ameriško zunanje ministrstvo sicer teh informacij še nista komentirala, pa čeprav naj bi bila z njimi že seznanjena. Se je pa ameriški podpredsednik Mike Pence ob robu vrha v Papui Novi Gvineji javno zavezal, da bodo našli novinarjeve morilce in jih pripeljali pred roko pravice, kjer bodo morali odgovarjati za svoja dejanja.

Džamal Hašokdži in njegova zaročenka na savdskem konzulatu v Istanbulu, od koder se novinar ni več vrnil.
Džamal Hašokdži in njegova zaročenka na savdskem konzulatu v Istanbulu, od koder se novinar ni več vrnil. FOTO: AP

Zgodba Savdske Arabije ima luknje

Kot je znano, so 59-letnega novinarja Washington Posta ubili 2. oktobra na savdskem veleposlaništvu v Istanbulu, kamor je prišel po papirje za svojo poroko. 15 savdskih agentov je priletelo v Istanbul in poskrbelo za to, da nikoli več ni prišel ven.

Ta teden so prvič razkrili, na kakšen način je bil ubit. Novinarja so želeli prepričati, da se vrne v domovino, ker pa se je upiral, so mu vbrizgali smrtonosno injekcijo, zaradi česar je umrl. Njegovo truplo so nato razkosali in dele izročili lokalnemu sodelavcu izven območja konzulata, ki se jih je znebil. Lokacije posmrtnih ostankov niso razkrili in to, da jih ne CIA in ne ameriško zunanje ministrstvo ne moreta najti, naj bi že močno jezilo predsednika Trumpa.

Od prvotnega zanikanja v vpletenost je Savdska Arabija v zadnjih nekaj tednih priskrbela več različic pojasnil o tem, kaj se je zgodilo. Po ugotovitvah savdskega tožilstva je vrnitev Hašokdžija v Savdsko Arabijo ukazal sedaj že bivši namestnik vodje savdske obveščevalne službe, general Ahmed al Asiri.  Oblikoval naj bi skupino agentov obveščevalne službe, ki jo je poslal v Turčijo, da bi novinarja prepričali, naj se vrne v domovino. Hašokdži je namreč od lani (po svoji volji) živel v izgnanstvu v ZDA. Vodja te "pogajalske skupine" je nato naročil novinarjev umor, ker ga niso uspeli prepričati v vrnitev, je povedal savdski državni tožilec.

Turške oblasti so ukrepe savdskega tožilstva označile za pozitivne, vendar nezadovoljive korake. Zunanji minister Mevlut Cavusoglu je dejal, da ne kupi savdske obrazložitve, da so obveščevalci Hašokdžija umorili, ker se je upiral nasilni vrnitvi v domovino. "Razkosanje trupla ni nekaj, kar se lahko zgodi spontano. S seboj so prinesli potrebno orodje, s katerim so ga ubili in razkosali," je dodal. Po njihovem mnenju je to dokaz, da so novinarjevo smrt načrtovali. 

Medtem je svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana dejal, da z izjavo savdskega državnega tožilca skušajo prikriti resnico o umoru. "Pričakujejo, da bomo verjeli, da so to morilci izvedli na lastno pest. To ni ravno prepričljivo. Vse je jasno kot dan, vendar se trudijo nekaj prikriti," je dejal Yasin Aktay. "Tisti, ki so dali ukaz, kot tudi pobudniki bi morali biti razjasnjeni in ta proces se ne bi smel prikrivati," je dejal Cavusoglu, ki je zagotovil, da bo Turčija še naprej počela vse, kar je v njeni moči, da "razjasni ta umor in vse njegove aspekte".

11 obtoženih, tožilec za pet od njih zahteva smrtno kazen

11 od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom do savdskega prestolonaslednika Mohameda kritičnega novinarja, so obtožili, glede ostalih še poteka preiskava, je sporočil tiskovni predstavnik tožilstva v Rijadu. Za pet obtoženih je državni tožilec zahteval smrtno kazen.

ZDA pa so proti 17 državljanom Savdske Arabije zaradi njihove domnevne vpletenosti v umor uvedle gospodarske sankcije in prepoved potovanj v ZDA. Med njimi so tudi tesni sodelavci savskega prestolonaslednika.

Medtem ko preiskava poteka naprej, pa so v petek tako v Savdski Arabiji kot v Turčiji potekale spominske slovesnosti za pokojnim novinarjem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
18. 11. 2018 15.43
. cie glih nič kaj ne cenim./ sploh po prebranem o Kubi
flojdi
18. 11. 2018 15.44
MrKrmar
17. 11. 2018 14.13
+21
Še malo sovražnega govora, Slovenec sem od zibeli do groba, ne gane moja se zvestoba, s ponosom reči smem, Slovenec sem...
MKII
17. 11. 2018 15.55
-6
Ej sori ej k sem na hitro prebral tvoj nick takole: MkKrmak...
Hellsrael
17. 11. 2018 14.13
+9
Kaj ima Amerika pri temu...zakaj se vmesavajo tam kjer jim ni mesto...
tedoVV2HCmedo
17. 11. 2018 14.10
+26
Nikoli ni člankov, ko CIA ubije kakšnega novinarja.
GAYPROPAGANDA
17. 11. 2018 17.12
-6
Katerega pa je? Novinarji so javne osebe in morebitne likvidacije bi odmevale!
akmt
17. 11. 2018 14.05
+0
Mislim too much. Vsak dan samo o tem umoru.... Saj je hudo, da je gospod umrl nasilne smrti. Sploh me ne zanima,zakaj. Slovenija ima pred seboj katastrofo. Dajte energijo raje v to, v 2 mio ljudi, namesto v 1 cloveka iz Turcije ali od kod je ze bil..
MrKrmar
17. 11. 2018 13.59
+3
Spominja ne na iraškega Udaya Huseina.
Prototip
17. 11. 2018 13.56
+27
Itak je vsem jasno,da je tale bradati model naročil umor,ne vem pa kaj se ameri spet vpletajo,saj se niti pod razno ne mislijo zameriti SA,jim pač prodajo toliko orožja in poberejo toliko nafte,da je vse skupaj ena sama burleska,,,,,
VolkBrenin
17. 11. 2018 14.07
+10
osnovni problem je ...kar gina haspel ve ...da je erdo ta posnetek / tel.pogovora / priložil vsem , ki jim je poslal dokaze o vpletenost saudov...ps . gina je šefica cie....
VolkBrenin
17. 11. 2018 13.32
+14
še vprašanje za moderatorja...Od kdaj je prepovedano/ in ni v skladu s pravili ...izraelsko mosad napisati v " originalu " ...??? naj začnemo pisati v stilu ...piši kao što govoriš...???
VolkBrenin
17. 11. 2018 13.31
+9
izraelska mosad ...se še ni nič oglasila...??? Kdo torej ruši salmana...??? Saudi se pač zaradi enega princa ne bodo odrekli usa in izraelu...Admin , a bo ok ...?
VolkBrenin
17. 11. 2018 13.21
+8
z malenkost cinizma...Cia se je začela ukvarjati tudi z zgodovino ...lepo ...
Apostol1
17. 11. 2018 13.18
+14
Normalno informirane množice to že vedo dolgo časa in to brez ugotovitve CIE
VolkBrenin
17. 11. 2018 13.20
+7
kure bedne
17. 11. 2018 13.17
+3
Zanimivo. Brisali so mi komentar, ki se glasi, da je vse skupa fejk, katerega potrjujejo tudi svetovne pametne glave. To sem tudi sam prebral na netu. Tudi meni se to zdi isto kot 9/11, Gadafi, Binladen, Iran...... itd. Vedno ameri vse prvi odkrijejo-itak da. bljek.
kakafonijaprava
17. 11. 2018 13.07
+13
He,he na koncu se bo vse razotkrilo, celo, da je to kkašna ameriška Gina svetovala princu, da naj pride Hašođi na ambasado.Zakaj so pa jenkiji takoj leteli v saudsko arabijo!
aist
17. 11. 2018 12.50
-13
Američanom ne ustreza princ zato se je vse to zgodilo.
PIKAPOLONICA1994
17. 11. 2018 12.49
+1
...amerigosi ....so jih naučili kako človek izgine iz obličja zemlje...pol pa obtožujejo druge
Sputnik
17. 11. 2018 12.46
+18
pomoje gre za samomor. sam se je ustrelil iz hrbta in padel v kislino
U4
17. 11. 2018 12.46
+5
Americani so dovolili narediti zlocin, nato pa ga preiskujejo.
MKII
17. 11. 2018 12.34
+1
upornik19
17. 11. 2018 12.32
-3
POMOJE JE KR AMERIKA Z TRUMP NA ČELU NAROČILA UMOR!
brabusednet
17. 11. 2018 12.32
-4
Ja normalno,da je to narčrtovano od zgoraj.Kako naj bi se to zgodilo na takem kraju z tolikimi organiziranimi in prisotnimi.Poznamo to iz naše socjalistične preteklosti.
brabusednet
17. 11. 2018 13.00
-6
Minusarji socjalistična preteklost vas moti beeeeee.